- Konular
- 1,207
- Çözüm
- 6
- Online süresi
- 2mo 16d
- Reaksiyon Skoru
- 5,958
- Altın Konu
- 410
- Başarım Puanı
- 349
- MmoLira
- 45,963
- DevLira
- 3
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Azure'da oluşturduğumuz sanal makinelere disk ekleyebildiğimizi fark etmişsinizdir. Bu bölümde bu diskleri ele alacağız. Burada disk, Azure'da depolanabilen veri disklerini ifade eder. Tüm disk türleri, .vhd uzantılı sanal sabit sürücülerdir. VHD'ler, fiziksel sabit sürücünün içeriğini depolayan görüntü dosyalarıdır. Yani, genellikle bilgisayarlarımızın sabit sürücüsünde bulduğumuz dosyaların görüntüleridir. İki tür sanal sabit disk vardır:
İşletim sistemi VHD'leri ve Veri Diskleri
Görüntü VHD'leri
Genişletilebilirliğe bağlı olarak iki tür VHD vardır:
Sabit Boyutlu
Dinamik Olarak Genişleyen
Azure yalnızca sabit boyutlu VHD'leri destekler. Genişletilebilir bir VHD yüklemeniz gerekiyorsa, önce onu sabit boyutlu VHD'lere dönüştürmeniz gerekir. Azure tarafından desteklenen maksimum disk boyutu 1 terabayttır.
Sanal Makine ve Diskler
Bir sanal makine oluşturduğumuzda, her zaman Azure hesabındaki bir depolama hesabında bulunur. Azure'da mevcut bir depolama hesabı yoksa, sanal makine oluşturmaya çalışırken Azure otomatik olarak bir tane oluşturacaktır. Zaten bir depolama hesabınız varsa, sanal makine oluştururken depolama hesabınızı seçmeniz istenecektir. Bu eğitimde sanal makine oluşturma hakkında ayrıntılı bir kılavuz bulunmaktadır.
Sanal Makinede Disk Oluşturma/Ekleme
Adım 1 − Sanal makineye gidin.
Adım 2 − Üst menüden Kontrol Paneli'ni seçin.
Adım 3 − Ekranın altındaki Disk Ekle → Boş disk ekle seçeneğine tıklayın.
Adım 4 − Açılan ekranda bilgileri girin.
Diskin sanal makineye bağlanması birkaç saniye sürecektir.
Sanal Makinede Diski Yapılandırma
Adım 1 − Yerel makinenize indirdiğiniz .rpd dosyası aracılığıyla sanal makineye bağlanın.
Adım 2 − Sanal makinede, sol alt köşedeki Windows simgesine sağ tıklayın ve Disk Yönetimi'ni seçin.
3. Adım − Ekranda "Disk mevcut" yazan bir mesaj göreceksiniz. Bu, önceki adımda taktığınız diskle aynıdır.
4. Adım − Kullanmadan önce, onu ayırmanız gerekiyor. Henüz ayrılmamış olduğunu göreceksiniz. Aynı ekranda aşağı kaydırın ve aşağıdaki resimde gösterildiği gibi diski bulun, bu Disk 2'dir. Üzerine sağ tıklayın ve Yeni Basit Birim'i seçin.
Adım 5 − Sihirbazı takip edin. Sürücü ve dosya sistemi adı gibi çok genel şeyler soracaktır. Son ekranda, hızlı biçimlendirme seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun.
Adım 6 − Sihirbazın işi bittikten sonra, diski kullanmaya hazır olacaksınız. Bu örnekte, F sürücüsünü oluşturduk. Klasör ve dosyalar oluşturabilir veya verilerinizi F sürücüsüne kopyalayabilirsiniz.
Diski Silme
Silmek için öncelikle diski bulmanız gerekecek. Doğru diski bulmak çok önemlidir. Sanal makine oluşturduğunuzda, onun için depolama hesabını seçersiniz. Diskler depolama hesabında bulunur.
Adım 1 − Sanal makinenin depolama hesabına gidin.
Adım 2 − Üst menüden Kapsayıcılar'ı tıklayın.
Adım 3 − vhd'yi tıklayın.
4. Adım − Bu depolama hesabındaki tüm VHD'ler listelenecektir. Bu liste, diğer sanal makinelerin VHD'lerini de içereceğinden, VHD seçerken çok dikkatli olun.
5. Adım − Silmek istediğiniz VHD'yi seçin. Listedeki birçok VHD arasında onu tanımlayabilmek için diskin adını bilmeniz gerekir (diski taktığınızda diskin adını girmeniz istenir).
Disk Görüntüsü Oluşturma
Sanal Makineden Görüntü Oluşturma
Adım 1 − Yönetim portalına gidin.
Adım 2 − Görüntüsünü oluşturmak istediğiniz sanal makineyi seçin.
Adım 3 − Üst menüden Kontrol Paneli'ne tıklayın.
Adım 4 − Pencerenin altındaki Yakalama simgesine tıklayın.
Adım 5 − Resme bir isim verin ve açıklamayı girin.
Adım 6 − Yakalama işlemi tamamlandıktan sonra, görüntüyü bulmak için aşağıdaki adımları izleyin:
Panelden Sanal Makineler'i seçin. Hesabınızdaki tüm sanal makineler orada listelenecektir.
Üst menüden Görüntüler'i tıklayın.
Bilgisayarınızdan Bir Görüntü Oluşturma
Bu işlem, tüm modern Windows işletim sistemlerinde bulunan sysprep aracıyla yapılır.
Adım 1 − C sürücüsüne gidin −> Windows −> System32 → Sysprep
Adım 2 − Alternatif olarak, adres çubuğuna aşağıdaki yolu kopyalayın: C:\Windows\System32\Sysprep
Adım 3 − Sysprep uygulamasını çalıştırın. Bu, bilgisayarınızda makinenizin görüntüsü olan bir VHD dosyası oluşturacaktır.
Dikkate Alınması Gerekenler
Aynı depolama hesabı altında birden fazla sanal makineniz olduğunda, VHD'lerin adlarıyla ilgili karışıklık yaşayabilirsiniz. Belirli bir makineyle ilişkili VHD'lerin adını öğrenmenin bir yolu, Windows PowerShell'de Get-AzureDisk cmdlet'ini çalıştırmaktır. Bu cmdlet, her sanal makinedeki disklerin tüm ayrıntılarını size verecektir.
Adım 1 − Aşağıdaki komutu çalıştırın
Adım 2 − Listede sanal makinenizin adını bulun. Bu sanal makinenin altında, vhd dosyanızın adını ve bağlantısını diskname ve medialink alanlarından kontrol edin.
İşletim sistemi VHD'leri ve Veri Diskleri
Görüntü VHD'leri
Genişletilebilirliğe bağlı olarak iki tür VHD vardır:
Sabit Boyutlu
Dinamik Olarak Genişleyen
Azure yalnızca sabit boyutlu VHD'leri destekler. Genişletilebilir bir VHD yüklemeniz gerekiyorsa, önce onu sabit boyutlu VHD'lere dönüştürmeniz gerekir. Azure tarafından desteklenen maksimum disk boyutu 1 terabayttır.
Sanal Makine ve Diskler
Bir sanal makine oluşturduğumuzda, her zaman Azure hesabındaki bir depolama hesabında bulunur. Azure'da mevcut bir depolama hesabı yoksa, sanal makine oluşturmaya çalışırken Azure otomatik olarak bir tane oluşturacaktır. Zaten bir depolama hesabınız varsa, sanal makine oluştururken depolama hesabınızı seçmeniz istenecektir. Bu eğitimde sanal makine oluşturma hakkında ayrıntılı bir kılavuz bulunmaktadır.
Sanal Makinede Disk Oluşturma/Ekleme
Adım 1 − Sanal makineye gidin.
Adım 2 − Üst menüden Kontrol Paneli'ni seçin.
Adım 3 − Ekranın altındaki Disk Ekle → Boş disk ekle seçeneğine tıklayın.
Adım 4 − Açılan ekranda bilgileri girin.
Diskin sanal makineye bağlanması birkaç saniye sürecektir.
Sanal Makinede Diski Yapılandırma
Adım 1 − Yerel makinenize indirdiğiniz .rpd dosyası aracılığıyla sanal makineye bağlanın.
Adım 2 − Sanal makinede, sol alt köşedeki Windows simgesine sağ tıklayın ve Disk Yönetimi'ni seçin.
3. Adım − Ekranda "Disk mevcut" yazan bir mesaj göreceksiniz. Bu, önceki adımda taktığınız diskle aynıdır.
4. Adım − Kullanmadan önce, onu ayırmanız gerekiyor. Henüz ayrılmamış olduğunu göreceksiniz. Aynı ekranda aşağı kaydırın ve aşağıdaki resimde gösterildiği gibi diski bulun, bu Disk 2'dir. Üzerine sağ tıklayın ve Yeni Basit Birim'i seçin.
Adım 5 − Sihirbazı takip edin. Sürücü ve dosya sistemi adı gibi çok genel şeyler soracaktır. Son ekranda, hızlı biçimlendirme seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun.
Adım 6 − Sihirbazın işi bittikten sonra, diski kullanmaya hazır olacaksınız. Bu örnekte, F sürücüsünü oluşturduk. Klasör ve dosyalar oluşturabilir veya verilerinizi F sürücüsüne kopyalayabilirsiniz.
Diski Silme
Silmek için öncelikle diski bulmanız gerekecek. Doğru diski bulmak çok önemlidir. Sanal makine oluşturduğunuzda, onun için depolama hesabını seçersiniz. Diskler depolama hesabında bulunur.
Adım 1 − Sanal makinenin depolama hesabına gidin.
Adım 2 − Üst menüden Kapsayıcılar'ı tıklayın.
Adım 3 − vhd'yi tıklayın.
4. Adım − Bu depolama hesabındaki tüm VHD'ler listelenecektir. Bu liste, diğer sanal makinelerin VHD'lerini de içereceğinden, VHD seçerken çok dikkatli olun.
5. Adım − Silmek istediğiniz VHD'yi seçin. Listedeki birçok VHD arasında onu tanımlayabilmek için diskin adını bilmeniz gerekir (diski taktığınızda diskin adını girmeniz istenir).
Disk Görüntüsü Oluşturma
Sanal Makineden Görüntü Oluşturma
Adım 1 − Yönetim portalına gidin.
Adım 2 − Görüntüsünü oluşturmak istediğiniz sanal makineyi seçin.
Adım 3 − Üst menüden Kontrol Paneli'ne tıklayın.
Adım 4 − Pencerenin altındaki Yakalama simgesine tıklayın.
Adım 5 − Resme bir isim verin ve açıklamayı girin.
Adım 6 − Yakalama işlemi tamamlandıktan sonra, görüntüyü bulmak için aşağıdaki adımları izleyin:
Panelden Sanal Makineler'i seçin. Hesabınızdaki tüm sanal makineler orada listelenecektir.
Üst menüden Görüntüler'i tıklayın.
Bilgisayarınızdan Bir Görüntü Oluşturma
Bu işlem, tüm modern Windows işletim sistemlerinde bulunan sysprep aracıyla yapılır.
Adım 1 − C sürücüsüne gidin −> Windows −> System32 → Sysprep
Adım 2 − Alternatif olarak, adres çubuğuna aşağıdaki yolu kopyalayın: C:\Windows\System32\Sysprep
Adım 3 − Sysprep uygulamasını çalıştırın. Bu, bilgisayarınızda makinenizin görüntüsü olan bir VHD dosyası oluşturacaktır.
Dikkate Alınması Gerekenler
Aynı depolama hesabı altında birden fazla sanal makineniz olduğunda, VHD'lerin adlarıyla ilgili karışıklık yaşayabilirsiniz. Belirli bir makineyle ilişkili VHD'lerin adını öğrenmenin bir yolu, Windows PowerShell'de Get-AzureDisk cmdlet'ini çalıştırmaktır. Bu cmdlet, her sanal makinedeki disklerin tüm ayrıntılarını size verecektir.
Adım 1 − Aşağıdaki komutu çalıştırın
Kod:
Get-AzureDisk
Adım 2 − Listede sanal makinenizin adını bulun. Bu sanal makinenin altında, vhd dosyanızın adını ve bağlantısını diskname ve medialink alanlarından kontrol edin.