Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Cannn6161 1
Cannn6161
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Sekiro gerçek ustalık mı istiyor, yoksa Elden Ring oyuncuyu şımartıyor mu?

comutansago

Level 5
Banlı
Üye
Konular
158
Çözüm
2
Online süresi
2mo 25d
Reaksiyon Skoru
428
Altın Konu
0
Başarım Puanı
206
MmoLira
982
DevLira
9
Ticaret - 100%
4   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Elden-Ring-1-1.jpg

FromSoftware denince akla gelen ilk kavramlardan biri artık net: ustalık. Ancak Sekiro: Shadows Die Twice ile Elden Ring arasında bu ustalık anlayışı ciddi biçimde ayrışıyor. Sekiro, oyuncuya tek bir yol sunarken; Elden Ring seçenekler, kaçış yolları ve alternatif çözümlerle dolu devasa bir alan açıyor. Peki bu fark, hangisini “daha zor” değil de “daha ustalık isteyen” yapıyor? Bu yazıda meseleyi refleks, öğrenme eğrisi ve oyuncuya tanınan tolerans üzerinden detaylıca inceleyelim 🧠🎮.

Sekiro hata affetmez; Elden Ring ise hatayı telafi etmenin onlarca yolunu sunar.

1) Temel tasarım farkı: Tek yol mu, çok yol mu?
Sekiro baştan sona tek bir oynanış felsefesi üzerine kuruludur: deflect (karşılama). Oyuncu bu sistemi öğrenmeden ilerleyemez. Kaçmak, overlevel yapmak ya da farklı bir build denemek gibi seçenekler neredeyse yoktur. Bu da Sekiro’yu mekanik olarak son derece saf ama acımasız bir deneyime dönüştürür 🥷.

Elden Ring ise tam tersine, oyuncuya “zorlanıyorsan başka bir şey dene” der. Bir boss’u geçemiyorsan:
- Başka bölgeye gidebilirsin 🌍
- Level atlayabilirsin 📈
- Farklı build deneyebilirsin 🛡️
- Spirit summon kullanabilirsin 👻

“Sekiro’da takıldığım boss için yapabileceğim tek şey daha iyi oynamaktı.”

Bu yorum, iki oyun arasındaki felsefe farkını net biçimde özetliyor.

2) Öğrenme eğrisi: Acı mı öğretir, esneklik mi?
Sekiro’nun öğrenme eğrisi diktir ⛰️. İlk saatler birçok oyuncu için duvara çarpmak gibidir. Oyun sana sabırla mekanik öğretmez; sen öğrenmek zorundasındır. Ancak bir noktadan sonra oyun adeta “açılır” ve aynı boss’lar daha önce neden zorlandığını sana unutturur. Bu, saf bir ustalık hissi yaratır.

Elden Ring’de ise öğrenme eğrisi daha yataydır. Oyuncu bilgiyi zamana yayarak öğrenir. Oyun, başarısızlığı cezalandırmak yerine yönlendirir. Bu da daha fazla oyuncunun oyunu bitirebilmesini sağlar ama bazı oyuncular için “zaferin değeri”ni düşürebilir.

“Elden Ring’i bitirdim ama Sekiro’daki gibi ‘ben bunu gerçekten öğrendim’ hissi gelmedi.”

SwpXaTRWnphy6RjVWxNB3Y.jpg

3) Zorluk algısı: Hangisi gerçekten zor?
Bu soru genelde yanlış sorulur. Asıl soru şudur: Hangisi hatayı daha az tolere eder?
Sekiro’da bir hatanın bedeli genellikle nettir: ölürsün 💀. Elden Ring’de ise hata yaparsın ama çoğu zaman geri dönme şansın vardır. Flask, summon, kaçış, başka alan… Bu yüzden Elden Ring daha zor anlar sunsa bile, Sekiro daha katı bir deneyimdir.

“Sekiro’da boss zor değil, ben yetersizdim.”

Bu cümle, Sekiro’nun neden bu kadar polarize edici olduğunu anlatır.

4) Psikolojik baskı ve oyuncu hissi 😰
Sekiro, oyuncuyu sürekli tetikte tutar. Oyun boyunca “rahatladım” dediğin an sayısı çok azdır. Bu da uzun oturumlarda zihinsel yorgunluk yaratabilir. Elden Ring ise bu baskıyı dağıtır. Açık dünya, oyuncunun nefes almasını sağlar. Bu fark, oyunun kime hitap ettiğini belirler.

Elden-Ring-bosses-all-boss-list (1).jpg

5) Ödül hissi: Hangisi daha tatmin edici?
Sekiro’da bir boss’u geçtiğinde yaşanan tatmin çok yüksektir 🔥. Çünkü alternatif yoktur; başarmışsındır. Elden Ring’de ise tatmin daha kişiseldir. Kimisi “tek başıma kestim” diye gururlanır, kimisi “build’imi doğru kurdum” der. Tatminin kaynağı değişkendir.

“Sekiro’da kazandım çünkü iyileştim. Elden Ring’de kazandım çünkü doğru yolu seçtim.”

6) Sonuç: Ustalık tek bir şey midir?
Sekiro, mekanik ustalığı temsil eder. Elden Ring ise stratejik ustalığı. Biri refleks ve zamanlama ister ⏱️, diğeri planlama ve karar verme. Hangisinin daha “gerçek” olduğu oyuncunun beklentisine bağlıdır.

Söz Sizde:
1) Sizce ustalık, tek bir sistemi kusursuz uygulamak mı, yoksa doğru çözümü bulmak mı?
2) Elden Ring’in sunduğu seçenekler oyunu kolaylaştırıyor mu, yoksa zenginleştiriyor mu?
3) Sekiro açık dünya olsaydı daha mı iyi olurdu, yoksa ruhunu mu kaybederdi?
4) Bir oyunda zorlanmak mı, öğrenmek mi sizi daha çok motive ediyor? 🤔

Paylaşım için teşekkürler eline sağlık.

Paylaşım için teşekkürler :)

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri