Fethi Polat 1
Fethi Polat
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Scarlet 1
Scarlet
xranzei 1
xranzei
Hikaye Ekle

Altın Konu Mina the Hollower İncelemesi (PS5)

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

mina (3).png

Mina the Hollower İncelemesi (PS5)
Shovel Knight ile bağımsız oyun piyasasına damga vuran Yacht Club Games, yıllar sonra retro damarımıza basan Mina the Hollower ile geri döndü. Adamlar klasik 2D platform rotasından çıkıp, 2D Zelda keşif hissini alıp üstüne o kanser edici Dark Souls mekaniklerini boca etmişler. Formül bu kadar net. Ama sorun şu: Zelda seviyorum diye bu oyuna atlarsan, o Souls mantığı adamın ömrünü çürütüyor. Şahsen eski kafa keşif hissine bayılsam da, durduk yere eziyet çektiren o Souls eziyetine zerre tahammülüm yok. Oyun kaliteli mi? Kesinlikle. Ancak bu mekanikler yüzünden bir türlü ısınamadım.

Savaş Sistemi ve Ölüm Cezası
Baştan söyleyeyim, oyun ilk dakikadan yakana yapışıyor ve zerre acımıyor. "Zor ama adil" tayfasındansanız, "öldüm ama tamamen benim hatamdı" diyerek kendinizi avutabilirsiniz. Ama bana sorarsanız, bir boss savaşında 50 kere ölüp sonunda adamı kestiğimde içimi bir zafer hissi falan kaplamıyor; aksine kaybettiğim zamana sinirleniyorum.

Hele o ilk saatler tam bir işkence. Karakterimiz Mina inanılmaz hantal ve hasara karşı resmen kağıt gibi. Zıplayan düşmanlardan kaçmayı öğrenene, karakteri biraz toparlayana kadar ekranda sürekli ölüm yazısını göreceksiniz. Öldüğünüzde de klasik Souls saçmalığı devreye giriyor; karakteri geliştirmek için topladığınız o "kemikleri" yere düşürüyorsunuz. Gidip onları almadan bir daha ölürseniz hepsi çöp oluyor. Saatlerce yaptığınız grind (amelelik) boşa gidiyor. Çıldırmamak elde değil.

mina (2).png

İyileşme Kanserine Hoş Geldiniz
Gelelim oyundaki en nefret ettiğim noktaya: İyileşme sistemi. Bir şişe mantığı koymuşlar ama tam bir eziyet. Canınız azaldığında direkt iksir basamıyorsunuz; önce düşmana vurup "plazma" barını doldurmanız lazım. Sonra o şişeyi kafaya dikeceksiniz. Ama işin komedisi, şişeyi içerken karakter felç geçirmiş gibi yavaşlıyor ve o animasyon sırasında tek bir darbe alırsanız bittiniz. Hem canınız dolmuyor, hem hasar yiyorsunuz, hem de o kıymetli şişe boşa gidiyor. İleride bu süreci hızlandıran eşyalar falan buluyorsunuz ama oyun o noktaya gelene kadar sizi zaten canınızdan bezdirmiş oluyor.

Kendi Hilesini İçinde Barındıran Oyun
Yapımcılar oyunun ne kadar acımasız olduğunun farkına varmış olacak ki, devasa bir "Değişkenler" (Modifiers) menüsü eklemişler. Bildiğiniz yasal hile menüsü. Bunu açtığınız an kupa kazanımı temelli kapanıyor ama açık konuşayım, o eziyeti çekeceğime kupa eksik kalsın dedim.

İyileşme sistemine o kadar gıcık oldum ki, direkt o şişe saçmalığını kapatıp "düşmana vurdukça can yenileme" modunu açtım. Boss kapılarına checkpoint koydum, ölüm cezasını hafiflettim. Ama burada da bir uyarı yapayım: İpin ucunu kaçırırsanız oyun bir anda ciddiyetini kaybediyor. Ben yanlışlıkla oyunu o kadar kolaylaştırdım ki, bir noktadan sonra mekanik falan kasmadan sadece tuşlara abanarak ortalığı dağıtmaya başladım. Zorluğu düşürecekseniz bile ayarı iyi tutturun.

mina (1).png

Keşif ve Yönlendirme Eksikliği
Keşif kısmı ise ayrı bir dert. Oyun, oyuncunun elinden zerre tutmuyor. Başlangıç kasabasından çıktığım an nereye gideceğime dair en ufak bir fikrim yoktu. Öylece haritada körleme dolanıp durdum. Meğer kasabadaki gazete bayisi nereye gideceğinizle ilgili üstü kapalı tüyolar veriyormuş. Bunu da ilk kuleyi bitirdikten sonra tamamen şans eseri öğrendim. "Batıda bir bataklık var" falan diyor, hepsi bu. En azından ana görevleri gösteren ufak bir yönlendirme sistemi koysalar oyun çok daha akıcı olurmuş.

SonuçMina the Hollower, Zelda soslu bir Dark Souls deneyimi arayan, "oyun beni biraz dövsün, zorlasın" diyen mazoşist tayfa için biçilmiş kaftan. İçine bolca emek ve tutku konduğu, detaylıca işlendiği çok belli. Ama o Souls tarzı ölüm cezalarını ve sizi sürekli geriye atan mekanikleri sevmiyorsanız uzak durun. Benim gibi hile menüsüne abanıp oyunun kurallarıyla oynamayacaksanız, o zorluk duvarına çok sert çarparsınız.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri