noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Cannn6161 1
Cannn6161
onur akbaş 1
onur akbaş
PrimeAC 1
PrimeAC
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
romegames 1
romegames
Fethi Polat 1
Fethi Polat
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Senua's Saga: Hellblade 2 İncelemesi

Lorenzo

Vatan, Türk’ün Kalesi!
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Co Admin
Developer
Yönetici
Turnuva
Admin
Yarışma
Paylaşım
Konular
3,009
Çözüm
31
Online süresi
7mo 18d
Reaksiyon Skoru
6,001
Altın Konu
507
TM Yaşı
10 Yıl 5 Ay 17 Gün
Başarım Puanı
399
MmoLira
119,629
DevLira
121
Ticaret - 100%
2   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Hellblade: Senua's Sacrifice 2017'de piyasaya sürüldüğünde, tüm zamanların en sevdiğim oyunlarından biri haline geldi. Tek oturuşta bitirdim ve jenerik akarken ne kadar ağladığımı gizleyecek kadar karanlık bir odada oynadığım için minnettar hissettiğimi hatırlıyorum. İstismara uğramış ve kendi ruh sağlığı ve bağlanma sorunlarıyla çaresizce boğuşan genç bir kadın olarak, Senua'nın yolculuğu hiçbir oyunun yapamadığı şekilde yankı buldu ve beni rahatlattı. Bu yüzden sizi şaşırtabilir, Ninja Theory'nin bir devam oyunu üzerinde çalıştığını duyduğumda aşırı derecede tereddüt ettim .

En büyük endişem özellikle Microsoft'un Ninja Theory'yi satın almasından sonra Hellblade serisinin bir sonraki girişinin, oyun sektörünü ele geçiren devasa AAA deneyimlerinden biri olmayı hedeflemesiydi; karmaşık bir mini harita, işçilik, yan görevler ve daha fazlasıyla. Bu, bu özelliklerin doğası gereği kötü olduğu anlamına gelmiyor elbette onların da yeri var- ama bana göre, bu Hellblade'in çok iyi yaptığı şeyle çelişiyordu. Genişlik istemiyordum, serinin derinliğini korumasını istiyordum ; duygu, sanat, hikaye anlatımı, iç gözlem, mitoloji, dehşet ve sihir istiyordum. Aslında, stüdyonun derinliğini genişlikle takas edeceğinden o kadar endişeliydim ki, gerçekte ne olacağını öngöremedim .

Sistemlerini ve kapsamını genişletmek veya hikayeyi hem samimi hem de mistik bir şekilde örmek yerine, Senua's Sage: Hellblade 2 selefinin zaten çok iyi yaptığı şeyi büyük ölçüde geliştirmeye odaklanıyor: görseller ve ses. Hellblade 2 bakmaya değer bir harika. Muhteşem, sinematik ve aşırı gerçekçi, ancak yine de ürkütücü ve uhrevi. Müziği olağanüstü olmaya devam ediyor ve ses tasarımı cildinizi ürpertecek şekilde hazırlanmış. Yine de hikayesinin ve oynanışının ne kadar sade ve sığ olduğuna hayal kırıklığına uğramaktan kendimi alamıyorum. Hellblade 2 görülmeye değer bir yer olsa da, minimal oynanışı ve karmaşık anlatımı, benim üzerimde anlamlı bir etki bırakacak bir oyun olmasını engelliyor.

1721459192004.png

Senua'nın Destanı, Senua'nın Fedakarlığı'ndan kısa bir süre sonra başlar ve kahramanımızın topraklarına baskın düzenleyen ve halkını köleleştiren Kuzeylilerle yüzleşmek için yola çıkmasını konu alır. Bunu yalnızca doğru olanı yapma şansı olarak değil, aynı zamanda hala işlediğine inandığı günahların kefaretini ödemenin bir yolu olarak görür; ellerinde görmekten kendini alamadığı kanı temizlemenin bir yolu. Ancak Senua, intikamın o kadar basit olmadığını ve bir grubu kınayan ve vahşice cezalandıran bir kararın bir başkası için güvenlik ve hayatta kalma anlamına gelebileceğini kısa sürede keşfeder.

Bu, nihayetinde zenginlikten yoksun bir şekilde icra edilen basit bir olay örgüsü. Yine de burada onu biraz daha ileriye taşıyan belirli temalar var. Her şeyden önce -ve her terapistin size söyleyeceği gibi- ilerleme doğrusal değildir. Senua'nın topluma yeniden entegrasyonunu ve akıl hastalığının bu süreci nasıl etkilediğini keşfetmek ilginç bir kavramdır. İlk oyunun sonunda daha iyi bir yerde olmasına rağmen, travmasından veya bunun sonucunda ortaya çıkan iç seslerden mucizevi bir şekilde kurtulmuş değil. Aslında, hala büyük ölçüde kendinden korkuyor ve babasının ona aşıladığı suçluluk duygusuyla boğuşuyor. Bunun en yeni yolculuğunda da ortaya çıkmasını takdir ediyorum.

Ayrıca, Hellblade 2 şefkati yeni olmayan ama yine de şefkatli bir şekilde ele alıyor. Senua'nın yoldaşlarının ona empati ve dünyayı görme biçiminin bir armağan olduğuna dair güvence vermesiyle, oyunun onları iyileştirmek ve şiddet döngülerini durdurmak için "canavarın arkasındaki adamı" anlamaya çalışmaya yönelik genel vurgusu arasında, burada her zaman duyulmaya değer bazı nezaket çağrıları var. Oyunun ahlak ve ıslah konusunda çelişkili fikirler sunmasını takdir ettim ve sık sık "acı çeken insanlar insanları incitir " eski sözüne değinse de, insanların her zaman bir seçeneğe sahip olduğunu ve acının zalimlik için bir bahane olmadığını da açıkça belirtti.

Ve yine de, temalar biraz sönük kalıyor. Bunun büyük ölçüde oyunun diyaloglarından, anlatımından ve Senua'nın seslerinden kaynaklandığını düşünüyorum; bunlar hiçbir zaman ilk oyunda olduğu gibi şiirsellik veya iç gözlem seviyesine ulaşamıyor. Özellikle sesler, dikkat dağıtan bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor. Ve elbette, kaygı ve travmanın dikkat dağıttığı iddia edilebilir , ancak Ninja Theory'nin gittiği sanatsal tercih buysa, bu türbülans hissi belirgin değil. Bunun yerine, Senua'nın iç monologunun, yalnızca onaylamalar veya kendini kırbaçlayan yorumlar sunan bu basitleştirilmiş gürültü parçası haline gelmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradım - bunlardan bazıları, doğrusal olmayan ilerlemeden daha çok anlatı tutarlılığının eksikliği gibi hissettiren bir şekilde, önceki tüm öğrenilen derslerin etkisini ortadan kaldırıyor gibiydi.

1721459203224.png

Ancak sesler çok basit hissettirirken, oyunun anlatımı aşırı derecede anlaşılmaz hissettiriyordu, çok basit mesajları iletmek için söylenen ve daha sonra tekrar tekrar dramatik bir şekilde tekrarlanan bir sürü kelime içeriyordu. Tüm bunlar, bu oyunun bu diğer seslerin altında konuşan bir dizi destekleyici karakter eklemesi gerçeğinin üstüne geliyor, bu da yazının karmaşık ve sıkıcı görünmesine ve en sonunda Hellblade 2'nin ses ve görsellerinde sergilenen aynı sanatsal anlayıştan yoksun olmasına yol açıyor. Ayrıca, oyunun hikaye vuruşları daha cesur, daha samimi, daha az tekrarlayıcı ve daha az tahmin edilebilir olsaydı bunların bir kısmının affedilmesinin daha kolay olacağından şüpheleniyorum, ancak Senua's Saga nihayetinde hem Senua'yı hem de oyuncuyu yeni zirvelere taşıyan derin bir hikaye anlatmak pahasına estetik ve sinematik bir gösteri olmaya kendini adamıştır.

Bu, Hellblade 2'nin oynanışını incelerken tekrar ortaya çıkan bir sorundur; bu, hikaye anlatımından çok daha sinir bozucudur. Senua's Saga'yı oynarken, temel olarak üç şey yapacaksınız: yürümek, bulmacaları çözmek ve savaşmak. Teoride, bu bir oyuncunun bir oyun oynuyormuş gibi hissetmesi için yeterli olmalı yani, Zelda'yı soyun ve temelde aynı şey, değil mi? Yine de Hellblade 2, biraz etkileşimli bir film izliyormuşum gibi hissettiğim noktalara ulaştı. Zamanımın çoğunu mağaralarda sürünerek veya sahillerde yürüyerek geçirdim ve seyrek bulmacalar ve basit dövüşler, oyunla ilgili herhangi bir rahatlama, bağlantı veya tatmin duygusu hissetmemi engelledi.

Ve tabii ki, orijinal Hellblade'in bulmacalarının ve dövüşlerinin olağanüstü olmadığı yönündeki iddiaları duydum--bunun adil olduğunu söyleyebilirim, çünkü oyun öncelikle derin, içe dönük bir hikaye anlatımına odaklanmıştı. Ancak Hellblade 2'de böyle bir şey olmadığı düşünüldüğünde, bizim için yeni ve geliştirilmiş mekaniklerin saklı olabileceğine dair biraz umudum vardı. Bunun yerine, işler basitleştirildi. Hemen hemen her savaş aynı: Bir düşmanla karşı karşıya geliyorsunuz, saldırılarını savuşturuyorsunuz, onları öldürmek için bir düğmeye basıyorsunuz, sonra bir sonrakiyle çatışıyorsunuz. Önceki oyunda sahada gezinmeniz, birden fazla düşmanı yönetmeniz ve biraz daha dinamik bir şekilde tekmelemeniz ve dövüşmeniz gerekirken, bunların hepsi bir savuşturma yapana kadar tek bir düşmanın etrafında dolaşmak lehine kesildi.

Bu yeni dövüş sisteminin sebebinin, oyuncunun çok küçük bir alanda tek bir rakibe karşı birkaç düğmeye basmak zorunda kalması durumunda gergin anlar, yuvarlanmalar, kombolar, dramatik ölümler ve daha fazlasını dahil etmek kolay olduğundan, savaşları daha senaryolu ve sinematik hale getirmek olduğu açık. Ancak buradaki büyük sorun yani dövüşün kendisi dışında- birkaç oyunun dövüşlerin oyuncuların düşmanlarla daha anlamlı şekillerde etkileşime girmesine izin verirken koreografili ve sinematik hissettirebileceğini kanıtlamış olmasıdır. Hellblade 2'deki dövüşler sadece sonradan akla gelen bir şey gibi değil, neredeyse yok gibi hissettiriyor. Aslında, nihai sonucun hızlı zamanlı bir etkinliğe benzediğini, ancak daha sıkıcı olduğunu iddia edebilirim.

1721459219641.png

Bulmacaları çözmek de aynı derecede basit bir işlemdir ve esas olarak yeni alanlara ve bakış açılarına erişmek için gerçekliği çarpıtmanın yollarını bulmaktan oluşur. Oradan, ilerlemenize yardımcı olan gizli rünler bulacaksınız. Biraz daha az sıkıcıdır, ancak oyun boyunca dağılmış bulmacaların hiçbiri özellikle ilgi çekici veya zor değildir, bu da asla meydan okunduğunu veya kendinizden özellikle memnun olduğunuzu hissetmediğiniz anlamına gelir.

Bu, Hellblade 2'nin herhangi bir dikkat çekici özellikten yoksun olduğu anlamına gelmiyor. Aslında, görsel olarak daha çarpıcı bir birinci taraf Xbox oyunu bulmakta zorlanırsınız. Aydınlatmasından ve çerçevelemesinden karakterlerinin ve mekanlarının aşırı gerçekçiliğine kadar, Hellblade 2'nin her parçası sinematik ve muhteşem hissettiriyor. Hikayesi ve sistemleri biraz ilgiye ihtiyaç duyarken, harap evleri süsleyen hayvan kafataslarından gözün görebildiği yerin ötesine uzanan yüksek dağlara ve uçsuz bucaksız okyanuslara kadar bu ortamların ekip tarafından tamamen beğenildiği fazlasıyla açık. Benzer şekilde, oyunun hareket yakalama ve performansları bir üst seviyede, oyunun ana oyuncu kadrosunun her biri, aksi takdirde biraz düz ve tahmin edilebilir olan bir senaryoyu yükselten bir melodram ve gerilim seviyesi getiriyor.

Oyunun ses tasarımı ve müziği belki de daha da dikkat çekici. En belirgin övgü oyunun iki kulaklı sesine yöneltilse de, bu seçimle birlikte onu daha da yücelten birçok başka unsur da var. Çürüyen binaların derin inlemeleri ve acı içindeki köylülerin çığlıkları o kadar gerçekçi ki elle tutulur gibi hissediliyor. Senua'nın yakından ve soluk soluğa gelen paniği anında gerginlik yaratırken, uzaktan gelen gırtlaktan gelen şarkı korku yaratıyor. Dövüşün kendisi vasat olsa da, Senua'nın draugr'a karşı mücadelesi sırasında çalan müzik yoğun ve sürükleyici.

1721459228962.png

Ancak Hellblade 2'nin sesi, grafiksel sadakati ve çarpıcı manzaraları ve karakterleri o kadar etkileyici bir şekilde sunma yeteneğiyle rekabet edebilecek çok az oyun olsa da, tasvir edilenler daha çeşitli olsaydı oyunun ne kadar muhteşem olacağını düşünmeden edemedim. Bozmayacağım birkaç akılda kalıcı sahne var, ancak oyuncuları mezarlar, yıkılmış kasabalar, perili ormanlar, oda salonları arasında götüren ve onları devlerle, çürüyen bir yaban domuzu, devasa geyik başlı canavarlar ve illüzyon tanrısıyla karşı karşıya getiren selefiyle karşılaştırıldığında bile, Hellblade 2'nin ortamlarında ve canavarlarında şaşırtıcı derecede az çeşitlilik var. Senua'nın sürünerek geçtiği mağaralar, oyunun başında sizi uyardığı klostrofobiyi uyandırmayı başarsa da, oyunun büyük bölümlerinin taşlarla çevrili olması tamamen çekici değil. Ne yazık ki taşlarla dolu bir oyunda bir başka içerik sorunu daha.

Yeni adlandırma kuralına, Hellblade 2'nin başlığında "saga" kelimesinin kullanılmasına ve Microsoft'un Senua's Sacrifice'ın başarısının ardından geliştirici Ninja Theory'yi satın almasına dayanarak, Hellblade'in Xbox'ın birinci parti diziliminde bir temel olmasının yanı sıra bir seri olması da planlanmış gibi görünüyor. Bununla birlikte, bu noktada, serinin gişeye değilse bile tam olarak nereye gittiğini anlamıyorum. Oyunların sanat olabileceğini kanıtlayan birçok oyun var, ancak bazı stüdyolar Hollywood'dan ödünç alan belirli bir şekilde bunu kanıtlamak için daha fazla eğildikçe, oyun olmaktan korkan bazı oyunlar görüyoruz . Sinematiklere çok fazla odaklanıp ilgi çekici bir deneyim yaratmaya çok az odaklanan Senua's Saga, selefi kadar yüksek seviyelere ulaşamıyor denerken muhteşem görünse bile.

Son düzenleme:
Düz çeviri.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri