Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Bvural41 1
Bvural41
OnurBoyla 1
OnurBoyla
Hikaye Ekle

Müzakere Nedir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan xHamBeyLoRDx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 103

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Özellikle orta ve yüksek dereceli okullarda birkaç haftalık, aylık ya da birkaç aylık bir öğretimden sonra öğretmen, söz konusu dönem içinde işlenen konularda sınıfta müzakere yapar. Öğrencileri teker teker kaldırarak verdiği derste sorular sorar, herkesin bilgisini yoklar, her hangi bir konuyu anlatmasını ister. Böylece müzakere bir çeşit sözlü yoklama olur. Öğretmenin müzakere yaparak verdiği derslerin öğrenciler tarafından iyi anlaşılıp anlaşılmadığını, gerektiği gibi sindirilip sindirilmediğini saptamak, ayni zamanda da yönetmeliklerin ve okul kurallarının gerektirdiği gibi öğrenciye not vermek amacını güder. Müzakere sırasında dersin çeşidine göre öğrenci, ayağa kalkarak öğretmenin somlarına kısa cevaplar verir, sınıfın karşısına geçerek öğretmenin işlediği bir konuyu uzun uzun anlatır, ya da tahtada her hangi bir problemi çözer. Bu sırada sınıfın diğer öğrencileri hiçbir, etkinlikte bulunmaz, seyirci ve dinleyici rolünde bulunur. Öğretmenle müzakere edilen öğrencinin de ayrı bir rolü vardır. Öğretmen yalnızca soru sorar, öğrenci de yalnızca bu sorulara öğretmenin istediği gibi cevap vermeye çalışır. Müzakere saatleri ve günleri öğrenciler için bir heyecan konusu olur. Öğrenciler müzakereden büyük bir korku duyarlar ve böyle saatleri sıkıntı ile geçirirler. Öğretmen, ne zaman müzakere yapacağını çoğu zaman önceden haber verir, öğrenciler de buna göre hazırlık yapar, geçmiş dersleri tekrar ederek öğretmenin soracağı cevapları verebilecek duruma gelmeye çalışırlar. Bazı öğretmenler müzakere yapmaya ansızın karar vererek, öğrencileri sürpriz karşısında bırakırlar. Çoğunlukla bu, öğrenciyi gafil avlama amacı güder.

Müzakere kitaba dayanan eski okulun bir uygulamasıdır. Öğrencilere öğretim programlarında ve ders kitaplarında ve ders kitaplarında yazılı belli kalıplaşmış bilgilerin çoğunlukla ezbercilikle kazandırılması ilkesine dayanır. Düşünme ve araştırma yoluyla öğrencinin kazanabileceği bireysel yetenekler müzakere sırasında araştırılıp ortaya çıkarılamaz. Öğrenci etkinliğine dayanan iş okulunun metotları ve amaçları, müzakere biçimindeki bilgi yoklaması ile asla bağdaşamaz. Bundan dolayıdır ki, müzakere biçimindeki değerlendirmeler çağdaş eğitimi ve yeni okulu benimsemiş ülkelerin eğitim ve öğretim kurumlarında çoktan unutulup gitmiştir. Müzakere, öğretimde öğrenciyi değil, öğretmeni merkez olarak kabul eden bir görüşün ürünü olduğu için modern psikolojinin verilerine de aykırı düşer.Öğrenci yönünden incelendiği zaman müzakere tipindeki bilgi yoklamaları türlü sakıncalar getirir. Birincisi, öğrenci, öğretmenin kendisine sorduğu birkaç soruyu cevaplandıramadığı zaman zayıf bir not almanın verdiği eziklik dolayısıyla çalışma gücünü yitirir, umutsuzluğa kapılır, arkadaşları karşısında utanç duygusu altında ezilir. Daha sonra da okula ve öğretmene karşı olumsuz bir tutumun ve davranışların ilk filizlerini içinde bütün canlılığı ile duyar. Hele bazı öğretmenlerin, psikolojik ve pedagojik bilgi yoksunluğu dolayısıyla müzakere sırasında öğrenciye karşı sert, yıpratıcı, öğrencinin kişiliğini küçük düşürücü bir tutum takınması ve kendisinin her şeyi bilen, öğrencinin de her şeyi kendisinden öğrenmek zorunda bulunan insan olduğunu gösterme çabası içine düşmesi eğitim ve öğretim bakımından çok olumsuz sonuçlar doğurur.Çağdaş eğitimin bir değerlendirme metodu olarak asla kabul etmediği müzakere, yurdumuzun okullarında en çok başvurulan bir yoldur. Bazı eğitimciler, orta dereceli okullarda öğrencilerin okula ve öğretmene karşı kötü davranışlarda bulunmasının nedeni olarak bu yola başvurulmasını kabul ederler. Hele iş eğitiminin dar ölçüde de olsa girmiş bulunduğu ilkokullarda bazı öğretmenlerin müzakere tipinde yoklamalara başvurması küçük çocuklar üzerinde büyük zararlar meydana getirir. Müzakerenin sakıncalarından korunmak, öğretimde yapılacak reformlara bağlıdır.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri