Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Cannn6161 1
Cannn6161
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

TÜBİTAK YAPAY ZEKA DESTEĞİ

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Dilhum
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 35

Dilhum

Level 5
Uzman Moderatör
Paylaşım
TM Üye
Konular
228
Online süresi
1mo 16d
Reaksiyon Skoru
961
Altın Konu
12
Başarım Puanı
163
MmoLira
17,591
DevLira
6
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Kullanımına Yönelik Yeni Rehber Yayınlandı

Adsız.png

Yapay zekâ teknolojilerinin sorumlu, etik ve güvenilir kullanımını temin etmek amacıyla Kurumumuz tarafından önemli bir adım atılarak, “Destek Süreçlerinde Üretken Yapay Zekânın (ÜYZ) Sorumlu ve Güvenilir Kullanımı Rehberi” hazırlandı.
TÜBİTAK olarak, yapay zekâ teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin araştırma süreçlerine sunduğu olanakların ve taşıdığı risklerin farkındayız. Bu teknolojilerin sorumlu, etik ve güvenilir kullanımını temin etmek amacıyla Kurumumuz tarafından önemli bir adım atıldı ve “Destek Süreçlerinde Üretken Yapay Zekânın (ÜYZ) Sorumlu ve Güvenilir Kullanımı Rehberi” hazırlandı.
Rehber, proje başvurularının hazırlanmasında ÜYZ’nin rolünü, kullanımın şeffaf bir şekilde beyan edilmesi zorunluluğunu ve gizli verilerin korunmasına yönelik kesin kuralları açıklıyor. Ayrıca, değerlendirme süreçlerinin gizliliğini ve tarafsızlığını korumak amacıyla değerlendiricilerimiz için geçerli olan kısıtlamaları da detaylandırıyor. Rehberin web adresi ve konuyla ilgili metinler ARBİS'e, tüm destek programlarının başvuru sayfalarına ve değerlendiricilerin formlarına, kabul ve taahhüt beyanlarına entegre edilecek.
Bilimsel bütünlüğü ve etik standartları korumak adına tüm destek süreçlerimizde uyulması gerekli olan bu rehberi

Üretken Yapay Zekâ Rehberi​

Destek Süreçlerinde Üretken Yapay Zekânın (ÜYZ) Sorumlu ve Güvenilir Kullanımı Rehberi
TÜBİTAK, yapay zekâ teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin araştırma süreçlerine etkilerini dikkate alarak "Destek Süreçlerinde Üretken Yapay Zekânın (ÜYZ) Sorumlu ve Güvenilir Kullanımı Rehberini" hazırlamıştır. Rehber, özellikle büyük dil modelleri gibi ÜYZ araçlarının sunduğu fırsatların yanı sıra, yanlış bilgi üretimi, veri gizliliği ihlalleri, fikri mülkiyet sorunları ve etik riskler gibi zorlukları da ele almaktadır.
Rehberde, başvuru sahipleri için ÜYZ kullanımına dair kurallar detaylı şekilde açıklanmıştır. Literatür özetleme, dil desteği, kodlama yardımı veya görselleştirme gibi destekleyici amaçlarla ÜYZ kullanılabilir; ancak her durumda içeriğin doğruluğu, özgünlüğü ve etik uygunluğundan başvuru sahipleri sorumludur. Gizli verilerin ÜYZ araçlarına girilmesi kesinlikle yasaktır. Ayrıca, proje hazırlıklarında ÜYZ’nin “önemli ölçüde” kullanılması durumunda bu durumun şeffaf biçimde beyan edilmesi zorunlu tutulmaktadır.
Değerlendiriciler için ise daha katı bir kural getirilmiş; gizlilik, tarafsızlık ve bilimsel bütünlüğü korumak amacıyla değerlendirme süreçlerinde ÜYZ araçlarının kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Rehber ayrıca, uygulanma, izleme ve güncellenme mekanizmalarını da tanımlamakta; tüm paydaşlara net sorumluluklar yüklemektedir. Böylece TÜBİTAK, yapay zekâ çağında bilimsel araştırma ve destek süreçlerinin etik, güvenilir ve şeffaf biçimde yürütülmesini garanti altına almayı hedeflemektedir.
Destek Süreçlerinde Üretken Yapay Zekânın (ÜYZ) Sorumlu ve Güvenilir Kullanımı Rehberine aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

Doç. Dr. Utku KÖSE
Doç.Dr. Koray ÖZSOY
Dr.Öğr. Üyesi Bekir AKSOY

YAPAY ZEKÂORTAOKUL
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknolojik gelişmeler diğer bir ifade ile dijital endüstri hızlıbiçimde değişmektedir. Endüstri başta olmak üzere ekonominin sağlık, havacılık-savunma sanayi,otomotiv, imalat, tarım ve eğitim başta olmak üzere tüm alanlarında dijital dönüşümügerçekleştirmek için; Büyük Veri, Sensörler/Algılama Sistemleri, Nesnelerin İnterneti, ArtırılmışGerçeklik, Bulut Teknolojileri, Siber Güvenlik, Akıllı Fabrikalar, Eklemeli imalat, Yapay Zekâ gibiteknolojiler kullanılmaktadır. İnternet teknolojilerin hızla gelişmesi ile üretilen büyük verilerinhacimleri, geliştirilen algoritmalar ve veri depolama sistemlerindeki gelişmeler yapay zekâteknolojilerini bugün çok daha popüler hale getirmiştir. Bu nedenle ülkemizdeki öğrencilerinteknolojik gelişmelere entegrasyonunda ve milli teknolojik hamlelerin geliştirilmesinde en önemliuygulamalı eğitim kurumlarından birisi de TÜBİTAK Deneyap Teknoloji Atölyeleri’dir.Yapay zekâ teknolojileri, öğrencilerin bilişsel ve analitik düşünme becerisini geliştirmek için uygunbir teknolojik yöntemdir. Bu yöntem uygun bir eğitmen entegrasyonuyla gerçekleştirildiğindeöğrencilerin analitik ve zihinsel düşünme ile mesleki ve toplumsal gelişimlerine üst düzey problemçözme, yaratıcılık becerilerini geliştirmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Hazırlanankitapta öğrenci ve eğitmenlere yapay zekâ teknolojileri program geliştirme ve uygulama yapmasürecinde rehberlik etmesi hedeflenmiştir. Öğretmenlerin öğrencilerin gelişmesine yardımcıolabilmesi için adım adım kod yazma öğretim modeli kullanmıştır. Bu amaç için bu kitabın heraşamasında yazarlar tarafından “Algıla, Tasarla, Harekete Geç, Yürüt ve Karar Ver” öğrenmedöngüsü geliştirilmiştir.
Öğrenme döngüsünde yapay zekâ teknolojileri algoritmalarının temel kavramlarınoluşturulmasında eğitmen temelli algıla yaklaşımı sunulmuştur. Öğrencilerin verilen temel yapayzekâ bileşenleri ile ileri seviye dikkat ve motivasyonlarını sağlama yaklaşımları ön planaçıkarılmaya çalışılmıştır. Tasarla bölümünde eğitmen yapay zekâ veri setini öğretme ve hazırlamaişlemlerini gerçekleştirmektedir. Hareket geç bölümünde eğitmen öğrencilerden Tasarlabölümünde öğretilen veri setlerine uygun yapay zekâ yöntemlerine ait kodları birlikte yazar.Öğrenciler Yürüt bölümünde Tasarla ve Harekete Geç aşamalarında hazırlamış olduklarıuygulamalar için yapay zekâ modellerine ait eğitim ve tahminlenmeden elde edilecek sonuçlarıdoğru biçimde kodlaması sağlar. Karar ver bölümünde yapay zekâ modelinden elde edilensonuçların başarısını test eder. Bu öğretim döngüsünden sonra eğitmen öğrencilere her haftayaait birer etkinlik uygulaması vererek öğrencilerin yapay zekâ algoritmalarına yönelik Pythonprogramlama dili kullanarak kod yazma, hata ayıklama, modeli eğitme, tahminleme ve modeldenelde edilecek doğruluk başarım sonuçlarını test eder.
Kitapta yapay zekâ algoritmalarının modellenmesi için kolay öğrenebilen, nesne tabanlıuygulamaları ile oldukça sıklıkla tercih edilen açık kaynak kodlu Python programlama dilindekiSpyder editörü kullanılmıştır. Yapay zekâ modellerini uygulamak için Python programlama dilindesıklıkla kullanılan Numpy, Matplotlib, Scipy, Scikit-Learn, TensorFlow, Keras, Pytorchkütüphaneleri kullanılmıştır. Ayrıca her hafta öğrencilerin yapay zekâ modellerini daha iyianlayabilmeleri için açık erişimli internet sitelerinden farklı konularda farklı veri setleri kullanılarakuygulamaları yapması sağlanmıştır. Eğitmen etkinlik öncesinde öğrencilere yapay zekâ modellerikullanılarak gerçekleştirilecek uygulamaları için açık erişimli internet sitesinden veri setiniyükleyerek öğrenciler tarafından kullanılmasını sağlar. Bu kitap ortaokul seviyesinde yapay zekâeğitimi vermek isteyen eğitmenler için uygulamalı biçimde hazırlanmıştır. Kitapta, öğrenciler ilkaşamada yapay zekanın kuramsal temellerini, ikinci aşamada problemin belirleyerek açık erişimliinternet sitelerinden veri setlerini yüklenmesi ve verilerin analizi adımlarını ve son aşamada iseyapay zekâ modelleri kullanılarak problemi çözme, tahminleme ve raporlama adımlarınıkazanması amaçlanmıştır. Konuların tamamı öğrenme döngüsü kavramı içerisindeoluşturulmuştur. Kitap 8 haftalık bir ders planı olarak tasarlanmıştır. Her haftaya bir bölümdüşecek şekilde sekiz haftalık içerik hazırlanmıştır. Öğrencilerin öğrenmiş oldukları yapay zekâmodelleri ile ilgili 4. haftadan itibaren projeler geliştirilmesi hedeflenmiştir.Sevgili eğitmenlerimiz ve öğrencilerimiz başta olmak üzere kitabın bütün eğitim camiamıza katkısağlaması dileğiyle!

YAPAY ZEKÂ DERSİ ÖĞRETİM KILAVUZUÖğrenme, bireyin yaşantılar sonucu davranışlarında meydana gelen oldukça uzun sürelideğişimlerdir. Eğitim üçgenine göre eğitmen ve bilgi etkileşimi “öğretim”, eğitmen ve öğrenciilişkileri “pedagoji”, öğrenci ve bilgi etkileşimi “öğrenme” sürecini oluşturmaktadır (AmerikanUlusal Araştırma Konseyi, 2012). İnternet devrimi ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması eğitimalanında da bir “dijital devrim” olarak ortaya çıkmıştır. İçinde bulunduğumuz dönem “bilgi çağı”olarak adlandırılmaktadır. 21. Yüzyıl öğrenenleri için bilişsel, kişisel, kişiler arası alan olmaküzere üç temel yeterlik başlığı belirlemiştir Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi (2012). Sözkonusu yeterliklerden de hareketle yapay zekanın ele alındığı bu öğretim kitabında da bağlamtemelli öğrenme-öğretme ve problem çözmenin bilişsel yaklaşım içerisinde harmanlandığı birstrateji benimsenmiş durumdadır.Bireyin gerçek hayatta karşılaştığı olgu, olay veya kullanmış olduğu teknolojinin ders içerikleriyleilişkilendirilmesi bağlam temelli öğrenme-öğretme olarak tanımlanır (MEB, 2012). Öğrenciyeaktarılacak yeni bilgiler ile önceki öğrenmeleri arasında kurulan köprü veya bağlantı olarakdüşünülebilir. Bu kitapta yapay zekâ çözümleriyle bağlantılı içerik de bireyin gerçek hayattakarşılaştığı, hatta günümüzde güncelliğini koruyan olgular, olay ve teknolojiler çerçevesinde elealınmıştır. Bu olaylar özellikle yapay zekâ yönünde problem çözme odaklı eylemlerin kullanılmasıyönünde irdelenmiş ve böylelikle problem çözme yoluyla yapay zekanın (ve ilgili tekniklerin)öğretilmesi hedeflenmiştir.
Bağlam temelli öğrenme adımından sonra konumlandırılan problem çözme, sorunun nedeninibelirleyerek çözüm için alternatifleri deneyerek güçlükleri yenme ve istenilen sonuca ulaşmaçabasıdır. Problemler, tecrübelerimiz ve öğrenme süreçleriyle elde ettiğimiz bilgi-becerilerininyapılandırılmasını gerekli kılmaktadır (Jonassen, 2007). Bu kitaptaki yapay zekâ öğretimi debireylere her yeni yapay zekâ tekniğinin problem çözme odaklı uyarlanmasını önermekte, problemçözümleri yapay zekanın ve ilgili tekniklerin kavranmasını kolaylaştırmaktadır. Bu yolla daesasında bilişsel yaklaşım içerisinde bir süreç de tecrübe edilmektedir.Bilişsel yaklaşıma göre eğitim, bireyin çeşitli yaşantılar yoluyla zihnindeki şemaları geliştirmesürecidir. Zihinsel şemalar bilgileri düzenleme, yerleştirme ve kullanma biçimlerini içermektedir.Öğrencinin zihnindeki şemaların zengin ve gelişmiş olması alınan bilgilerin daha kolayözümsenmesini sağlamaktadır. Etkili ve verimli bir eğitim için bireylerin zihinsel değişimine katkısağlayan öğrenme türlerine ağırlık verilmelidir. Öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme,eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerilerikazanmalarına yönelik olarak tasarlanmalıdır. Benzer şekilde kitap içerisinde sunulan içeriközellikle kodlama çözümleri aracılığıyla bireylerin zihin şemalarını bir arada etkili bir şekildekullanarak etkili ve verimli bir bilgi-beceri kazanımı oluşturmalarını sağlamakta, bu yolla yapayzekâ öğretimi kapsamlı bir şekilde tamamlanmaktadır.Günümüzde bilgi teknolojilerindeki gelişmeler ile bilim arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bilgiteknolojileri bilimsel çalışmalar içerisindeki veri düzenlemesi, veri yönetimi-analizi ve elde edilenbulguların yorumlanması gibi aşamalarda aktif bir biçimde kullanılmaktadır (Hacer, 2004). Sözkonusu aşamalardan hareketle kitaptaki içerik de algıla, tasarla, harekete geç, yürüt ve karar veröğrenme döngüleri içerisinde organize edilmiştir. Bu döngüler bağlam temelli öğrenme-öğretmeve problem çözme ile bilişsel yaklaşımı desteklerken, bireylere bilimsel çalışmalardaizleyebilecekleri adımlara aşina olmalarını mümkün kılmaktadır. Söz konusu döngüler ve kitaptakiyapay zekâ uygulamalarıyla bağlantılı Python programlama diline ilişkin genel bilgiler ilerleyenparagraflar altında açıklanmıştır:

Adsız.png
Adsız.png

PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER,ELİNE SAĞLIK.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri