Scarlet 1
Scarlet
Bvural41 1
Bvural41
mavzermete 1
mavzermete
Fethi Polat 1
Fethi Polat
xranzei 1
xranzei
Hikaye Ekle

Dadaloğlu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan erhanabay36
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 216

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Dadaloğlu Osmanlı Devleti'nin Anadolu Türkmenlerini iskân politikasına tepki olarak doğmuş isyanlarda yer aldığı anlaşılan tanınmış bir Halk ozanıdır. 18. yüzyılın son çeyreğinde doğup 19. yüzyılın ortalarında öldüğü bilinmektedir. Doğum ve ölüm tarihleri hakkında kesin bilgi yoktur. Avşar boyundandır.

da kullanan Aşık Musa`nın oğludur. Az da olsa eğitim almıştır. Daha çok Gavurdağı ve Ahır Dağı yörelerinde yaşadı.

Osmanlı Devleti'nin göçebe olan Avşar, Karsantı, Sırkıntı, Bozdoğan, Kırıntı, Berber, Menemenci gibi Türkmen aşiretlerini yerleşik hayata geçirmek için verdiği uğraş, yer yer başkaldırılara ve çatışmalara neden olmuştur. Dadaloğlu'nun şiirleri, yerleşik yaşama geçmek istemeyen Türkmen aşiretlerinin çığlığı ve sözlü tarihi sayılabilir.

Dadaloğlu, Öztelli]], Taha Toros, Haşim Nezihi Okay, Ahmet Z. Özdemir ile Saim Sakaoğlu yayınladı. Diğer 19'uncu Yüzyıl halk ozanlarından üstün yeteneği ile, Köroğlu'nun yiğit ve kavgacı anlatımını birleştirir.

Halk Ozanı Dadaloğlu hakkında aile kütüğü ile ilgili çalışmalarımda edindiğim bilgilere göre Gavurdağındaelleri" Kanlıgeçit) buradan gittiği Yarsufatta güeş ettim yıkıldım Dokuzyüz atlıynan harbe dıkıldım Yüzü burda sekizyüzü nicoldu." demektedir. Bu türkünün aşret kavgasında Kozanoğlu,Dulkadiroğlu ve Ali Osman Oğlunun Maraşın Üst tarafında bulunan Kırımdan kalkark Çukurovaya yerleşmek isteyen Ceritler önünde kaçarak kavgaya girmemesi vebundan haberi olmayan eçince bu gün Kozan Kadirli arasında bulunan Anavarza Kalesine ulaşınca söylediği bilinmektedir. Saten türkü de: "Sana derim sana ey Sana konup göçenlerin nicoldu" diyehüküm sürmekte olan bu beyler Ceritler önünce çekilince Ceritler Çukurovayı istilaya başlamış ve bunun doğal sonucu olarakta Çukurovada Aşiret kavgaları başlamıştır. Çukurova halkı ve Ceritler konar-göçer olduğundangöndererek Gavurdağını, Kürtdağını ve Kozandağını kontrol altına alarak , Erzin, Kadirli ve Kozan gibi kasabalar Fırkai İslahiye'nin kurduğu veya yeniden düzenlediği yerlerdir. Dadaloğlu'nun Gavurdağı-Kozandağı arasında hereket eden aşiret beylerinden biri olduğu bilinmektedir. halk arasında anlatılanlara bakılırsa Malatya çivarında yakalanarak öldürülmüştür. Yaptığım çalışmalarda Kozan Dağları, Binboğa Dağları ve Gavurdağları'nda aynı isimde yerlerin bulunması ve her yörede sözlü hikâyenin farklı anlatılması türkülerin veya türkü mısralarının farklılık göztermesi be bundandır. Doğrusunu da ancak Allah bilir. Gerçek olan bir şey varda Dadaloğlu'nun Çukurova, Kozan, Binboğa ve Gavurdağı yöresinde konar-göşer bir halk ozanı olarak yaşadığıdır.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri