Best Studio 1
Best Studio
BlackFullMoon 1
BlackFullMoon
NovaLst 1
NovaLst
SLyFeLLowTR 1
SLyFeLLowTR
xranzei 1
xranzei
InfernoShade 1
InfernoShade
shrpnl 1
shrpnl
D 1
delimuratt
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

FFTH Nedir?

Nizam-ı Alem

Asalet kana değil, duruşa bakar.
Telefon Numarası Onaylanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Yönetici
Dergi Editörü
Turnuva
Admin
Yarışma
Gold Üye
Gümüş Üye
VIP Üye
Paylaşım
Ayın Üyesi
Altın Üye
Konular
1,224
Çözüm
6
Online süresi
2mo 16d
Reaksiyon Skoru
5,996
Altın Konu
422
Başarım Puanı
349
MmoLira
3,714
DevLira
6
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Ağ teknolojilerine erişim için genellikle iki yol vardır: Sabit ve Kablosuz. Bu eğitimde, teknik olarak FTTH Teknolojisi olarak adlandırılan Sabit yöntemi ele alacağız.

FTTH nedir?

Fiber to the Home veya kısaca FTTH, optik fiberi doğrudan merkezi noktadan konutlara kadar kullanan bir teknolojidir (aşağıdaki resimde gösterildiği gibi). Kesintisiz yüksek hızlı internet hizmeti sağlar. Burada H, hem evleri hem de küçük işletmeleri kapsar.

1780839265511.png

FTTH, her abonenin optik fiberle bağlantılı olduğu nihai fiber erişim çözümüdür. Bu eğitimde ele alınan dağıtım seçenekleri, Optik Hat Sonlandırma (OLT) noktasından abonenin evine kadar uzanan tam bir optik fiber yoluna dayanmaktadır.

Bu seçim, her müşteriye yüksek bant genişliğine sahip hizmetler ve içerik sunmayı kolaylaştırır ve yeni hizmetlerin gelecekteki talepleri için maksimum bant genişliği sağlar. Bu nedenle, kısmen fiber ve kısmen bakır altyapı ağlarını içeren hibrit seçenekler dahil edilmemiştir.

Eve fiber üzerinden erişim olarak, Eve Fiber (FTTH) senaryosu esas olarak tek aile birimi (SFU) içindir ve POTS, 10/100/1000 BASE-T ve RF (18dBmV) gibi nispeten az sayıda port sağlar.

Optik Fiber Yöntemi iki şekilde uygulanabilir: Aktif Yöntem ve Pasif Yöntem. Mevcut kitlesel FTTH dağıtımı pasif yönteme dayanmaktadır. Bu nedenle, Pasif Yöntemi ayrıntılı olarak ele alalım.

Pasif Yöntem – Bu yöntemde kullanılan iki tipik teknoloji Ethernet Pasif Optik Ağı (EPON) ve Gigabit kapasiteli Pasif Optik Ağlardır (GPON). Aşağıdaki görsele bakınız.

1780839321720.png

Çok yüksek bit hızına sahip dijital abone hattı (VDSL), maksimum 55 bps bit hızını destekler. VDSL2 daha iyi QoS ve daha iyi SNR'ye sahiptir.

ADSL (asimetrik dijital abone hattı), maksimum 8 Mbps bit hızını destekler, ancak ADSL2 12 Mbps'ye kadar çıkabilir.

SHDSL, simetrik yüksek bit hızına sahip dijital abone hattı anlamına gelir. Telefon kablosunun çapı ne kadar büyükse, ulaşabileceği mesafe de o kadar uzun olur. İletim hızı, telefon kablosunun çapına bağlıdır.

Entegre hizmet dijital ağı (ISDN), devre anahtarlamalı ağa dayanmaktadır.

Neden FTTH?

Fiber, önceki teknolojilere (bakır) göre bir dizi avantaj sunmaktadır. En önemlileri şunlardır:

Çok yüksek bilgi taşıma kapasitesi
Kolayca yükseltilebilir
Kolay kurulum
Tamamen simetrik hizmetlere olanak tanır
İşletme ve bakım maliyetlerini düşürür
Çok uzun mesafeleri kapsar
Güçlü, esnek ve güvenilir
Küçük çaplı ve hafif kablolara olanak tanır
Güvenli ve emniyetli
Elektromanyetik girişime (EMI) karşı bağışıklıdır
Daha düşük maliyetlidir

Aşağıdaki tabloda, FTTH üzerinden sağlanabilen gelişmiş hizmetler ve bant genişlikleri listelenmiştir.

1780839365504.png

FTTH ve xDSL Karşılaştırması

Aşağıdaki tablo, bant genişliği ve mesafe (maksimum erişim) açısından FTTH ve xDSL cihazları arasındaki tipik bir karşılaştırmayı göstermektedir.

1780839392120.png

xDSL'in performansı mesafe açısından oldukça etkilenir.

FTTH için mesafe sorun teşkil etmez, çünkü maksimum erişim mesafesi 20 km'den fazladır.

FTTH, mevcut tüm hizmetleri destekler.

Mesafe ve Bant Genişliği
Aşağıdaki noktalar mesafe ve bant genişliği parametrelerini açıklamaktadır:

ISDN − 2B + D = 2 × 64 + 16 = 144 Kbps
HDSDN − Amerikan standardı 0,51 mm, 2M maksimum 5 km.
ADSL − 3-5 km 8 Mbps
ADSL2 − 3-5 km 12 Mbps
ADSL2+ − 3-5 km 24 Mbps
VDSL − ≤ 1,3 km, 55 Mbps; VDSL2 yukarı/aşağı yönlü 100 Mbps

1780839415667.png

FTTH Terminolojileri

Şimdi FTTH ile genellikle ilişkilendirilen terminolojileri kısaca ele alalım.

Diferansiyel Fiber Mesafesi

Bir OLT, birkaç ONU/ONT'ye bağlıdır. Diferansiyel fiber mesafesi, OLT'ye en yakın ve en uzak ONU/ONT arasındaki mesafe farkıdır. GPON'da maksimum diferansiyel fiber mesafesi 20 km'dir. Bu, menzil penceresinin boyutunu etkiler ve ITU-T G.983.1 ile uyumludur.

Mantıksal Erişim

Mantıksal erişim, optik bütçeden bağımsız olarak, belirli bir iletim sistemi için kapsanabilecek maksimum mesafe olarak tanımlanır. Mantıksal erişim, fiziksel katmanın sınırlaması hariç, ONU/ONT ve OLT arasındaki maksimum mesafedir - GPON'da maksimum mantıksal erişim 60 km olarak tanımlanır.

Ortalama Sinyal Aktarım Gecikmesi

Ortalama sinyal aktarım gecikmesi, referans noktaları arasındaki yukarı ve aşağı yönlü gecikme değerlerinin ortalamasıdır. Bu değer, gidiş-dönüş gecikmesinin ölçülmesi ve ardından 2'ye bölünmesiyle belirlenir. GPON, maksimum ortalama sinyal aktarım gecikmesi 1,5 Ms gerektiren hizmetleri desteklemelidir. Özellikle, GPON sisteminin T-V referans noktaları arasında maksimum ortalama sinyal aktarım gecikme süresi 1,5 Ms'den az olmalıdır.

Optik Erişim Ağı (OAN)

Optik Erişim Ağı, ağ tarafına doğru bir erişim ağıdır ve SNI (Servis Ağı Arayüzü) olarak da bilinir. OLT'nin yukarı bağlantı portları, erişim ağının L2 Anahtar Halkası ile bağlanır. SNI'ye bağlı ODF/FDMS gibi diğer tüm ara bileşenler Optik Erişim Ağı kapsamına girer.

Optik Dağıtım Ağı (ODN)

PON Teknolojisinde, aşağı akış tarafında, OLT'nin PON Portundan ONT'nin PON Portuna kadar olan tüm pasif bileşenler Optik Dağıtım Ağı kapsamına girer. Normalde, Ayırıcı ve ODF/FDMS bu kategoriye girer.

Optik Hat Sonlandırma (OLT)

Bir Merkez Ofis (CO) ekipmanı, PON'a çeşitli ağ arayüzleri sağlar. Bir OLT, PON üzerinden birden fazla ONT'ye hizmet verir. Aşağı yönlü iletim, yani OLT'den ONT'ye olan iletim genellikle TDM'dir. Yukarı yönlü trafik, yani ONT'den OLT'ye olan iletim genellikle TDMA'dır. PON sistemi simetrik veya asimetrik olabilir.

Optik Ağ Sonlandırma (ONT)/Optik Ağ Birimi (ONU)

Optik Ağ Sonlandırma, müşteriye kullanıcı arayüzleri sağlayan bir Müşteri Tesis Ekipmanıdır.

Fiziksel Erişim

Fiziksel erişim, belirli bir iletim sistemi için elde edilebilecek maksimum fiziksel mesafe olarak tanımlanır. Fiziksel erişim, ONU/ONT ile OLT arasındaki maksimum fiziksel mesafedir. GPON'da fiziksel erişim için iki seçenek tanımlanmıştır: 10 km ve 20 km.

Hizmet
Hizmet, operatörler tarafından gerekli olan bir ağ hizmeti olarak tanımlanır. Hizmet, çerçeve yapısı adı veya genel bir ad olsun, herkes tarafından açıkça tanınan bir adla açıklanır.

Bit Hızı
GPON, 1,2 Gbps veya daha yüksek iletim hızlarını hedeflemektedir. Buna göre, GPON aşağıdaki gibi iki iletim hızı kombinasyonunu tanımlar:

1,2 Gbps yukarı, 2,4 Gbps aşağı
2,4 Gbps yukarı, 2,4 Gbps aşağı
En önemli bit hızı, GPON sistemlerinin neredeyse tamamını oluşturan 1,2 Gbps yukarı ve 2,4 Gbps aşağı yönlü hızlardır.

Bölünme Oranı
GPON için bölünme oranı ne kadar büyükse, maliyet açısından o kadar ekonomiktir. Bununla birlikte, daha büyük bir bölünme oranı, daha fazla optik güç ve bant genişliği bölünmesi anlamına gelir; bu da fiziksel erişimi desteklemek için artan bir güç bütçesine ihtiyaç duyulmasına neden olur.

Mevcut teknoloji göz önüne alındığında, fiziksel katman için 1:64'e kadar bölünme oranları gerçekçidir. Bununla birlikte, optik modüllerin sürekli evrimini öngören TC katmanı, 1:128'e kadar bölünme oranlarını dikkate almalıdır.

Veri Hızları

1780839472156.png

Eline Sağlık

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri