BlackFullMoon 1
BlackFullMoon
Agora Metin2 1
Agora Metin2
PrimeAC 1
PrimeAC
ShadowFon 1
ShadowFon
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
romegames 1
romegames
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Bvural41 1
Bvural41
NovaLst 1
NovaLst
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

CDMA - Çoklu Erişim Yöntemleri

Nizam-ı Alem

Asalet kana değil, duruşa bakar.
Telefon Numarası Onaylanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Co Admin
Dergi Editörü
Turnuva
Admin
Yarışma
Gold Üye
Gümüş Üye
VIP Üye
Paylaşım
Ayın Üyesi
Altın Üye
Konular
1,224
Çözüm
6
Online süresi
2mo 16d
Reaksiyon Skoru
6,023
Altın Konu
422
Başarım Puanı
349
MmoLira
3,836
DevLira
6
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Farklı bölgelerdeki frekans tahsisine göre mevcut spektrumun verimli kullanımı için FDD veya TDD modunda çalışma imkanı sağlanmıştır.

Frekans Bölmeli Çift Yönlü İletim (FDD)
Yukarı bağlantı ve aşağı bağlantı iletimlerinin iki ayrı frekans bandı kullandığı bir çift yönlü yöntemdir:

Yukarı bağlantı: 1920 MHz - 1980 MHz

Aşağı bağlantı: 2110 MHz - 2170 MHz

Bant genişliği: Her taşıyıcı, 5 MHz genişliğindeki bir bandın merkezinde yer alır.

Kanal Ayrımı: Ayarlanabilen nominal değer 5 MHz'dir.

Kanal Aralığı: 200 kHz (merkez frekansı 200 kHz'nin katı olmalıdır).

Tx-Rx Frekans Ayrımı: Nominal değer 190 MHz'dir. Bu değer sabit veya değişken olabilir (minimum 134,8 ve maksimum 245,2 MHz).

Kanal Numarası
Taşıyıcı frekans, UTRA Mutlak Radyo Frekansı Kanal Numarası (UARFCN) ile belirlenir. Bu numara, ağ tarafından (yukarı bağlantı ve aşağı bağlantı için) BCCH mantıksal kanalında gönderilir ve Nu = 5 * (Yukarı bağlantı frekansı MHz) ve ND = 5 * (Aşağı bağlantı frekansı MHz) olarak tanımlanır.

Zaman Bölmeli Çift Yönlü İletim
Zaman bölmeli çift yönlü iletim, yukarı bağlantı ve aşağı bağlantı iletimlerinin senkronize zaman aralıkları kullanılarak aynı frekans üzerinden taşınması tekniğidir. Taşıyıcı 5 MHz'lik bir bant kullanır, ancak 3GPP tarafından incelenmekte olan düşük çip hızı çözümü (1,28 Mcps) de mevcuttur. TDD için kullanılabilir frekans bantları 1900-1920 MHz ve 2010-2025 MHz olacaktır.

Radyo Bağlantılarının Çift Yönlü Yöntemleri

1780514666616.png

Zaman Bölmeli Çift Yönlü İletimde (Time Division Duplex), ileri bağlantı frekansı ile geri bağlantı frekansı aynıdır. Her bağlantıda, sinyaller tıpkı bir masa tenisi oyununda olduğu gibi sırayla sürekli olarak iletilir.

1780514687907.png

TDD Sistemi Örneği

TDD, hem iletim hem de alım için tek bir frekans bandı kullanır. Ayrıca, iletim ve alım işlemleri için alternatif zaman dilimleri atayarak bandı paylaşır. İletilecek bilgiler ses, video veya bit-seri formatında bilgisayar verisi olabilir. Her zaman aralığı 1 bayt uzunluğunda olabilir veya birkaç baytın bir parçası olabilir.

TDD, iletim ve alım istasyonu verilerini zaman içinde değiştirir. Zaman dilimleri değişken uzunlukta olabilir. Yüksek hızlı verilerin doğası gereği, iletişim kuran taraflar iletimlerin aralıklı olduğunu söyleyemezler. Eş zamanlı gibi görünen iletimler aslında birbirleriyle rekabet halindedir. Dijital olarak analog sese dönüştürüldüğünde, bunun tam çift yönlü olmadığını kimse söyleyemez.

1780514712007.png

Bazı TDD sistemlerinde, alternatif zaman aralıkları aynı süreye sahip olabilir veya hem indirme (DL) hem de yükleme (UL) içerebilir; ancak sistemin %50/%50 simetrik olması gerekmez. Sistem gerektiği gibi asimetrik olabilir.

Örneğin, internete erişirken indirme hızı genellikle yükleme hızından daha yüksektir. Ekipmanların çoğu, indirme hızının yükleme hızından daha yüksek olduğu asenkron modda çalışır. İndirme hızı yükleme hızından daha yüksek olduğunda, yükleme için daha az zaman dilimine ihtiyaç duyulur. Bazı TDD formatları, zaman aralıklarının veya sürelerinin sayısının gerektiği gibi anında değiştirilebildiği dinamik bant genişliği tahsisi sunar.

TDD'nin gerçek avantajı, frekans spektrumunun yalnızca tek bir kanalını kullanması ve aralıklar zaman dilimleri kullanılarak gerçekleştiği için bant koruma veya kanal ayırma gerektirmemesidir. Dezavantajı ise, TDD'nin başarılı bir şekilde uygulanmasının bir zamanlama sistemi gerektirmesidir. Zaman aralıklarının üst üste binmemesi veya birbirine müdahale etmemesi için hem verici hem de alıcıya hassas zamanlama gereklidir.

Zamanlama genellikle GPS atomik saat standartlarına özgü türevle senkronize edilir. Tekrarlamayı önlemek için zaman dilimleri arasında koruma süresi de gereklidir. Bu süre genellikle iletim-alıma işleme süresine (iletim-alıma geçiş süresi) ve iletişim kanalındaki iletim gecikmelerine (gecikme süresi) eşittir.

Frekans Bölmeli Çift Yönlü İletim (FDD)

Frekans Bölmeli Çift Yönlü İletimde (FDD), ileri bağlantı frekansı, geri bağlantı frekansıyla aynı değildir. Her bağlantıda sinyaller sürekli olarak paralel olarak iletilir.

1780514739849.png

FDD Sistemine Örnek

FDD, yukarı bağlantı ve aşağı bağlantı kanalları için iki simetrik spektrum segmentine ihtiyaç duyar.

Verici ve alıcının aynı anda ve birbirine çok yakın çalıştığı bir cep telefonunda, alıcının vericiden gelen sinyalin mümkün olduğunca büyük bir kısmını filtrelemesi gerekir. Spektrumun daha fazla ayrılması, filtrelerin daha etkili olmasını sağlar.

1780514763927.png

FDD, genellikle TDD'nin gerektirdiği spektrumun iki katı kadar frekans spektrumu kullanır. Ayrıca, kanalların iletimi ve alımı arasında yeterli spektrum ayrımı olmalıdır. Bu bantlar sürekli olarak "kullanılamaz, gereksizdir" diyor. Spektrumun kıtlığı ve maliyeti göz önüne alındığında, bunlar gerçek dezavantajlardır.

FDD Kullanımı

FDD, farklı hücresel telefon sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı sistemlerde, 869-894 MHz bandı, baz istasyonundan cihaza giden aşağı bağlantı (DL) spektrumu olarak kullanılır. Ve 824-849 MHz bandı, baz istasyonundaki el cihazının yukarı bağlantı (UL) spektrumu olarak kullanılır.

FDD ayrıca, kablo TV sistemlerinde olduğu gibi, iletim ve alım kanallarına kablo spektrumunun farklı bölümlerinin verildiği bir kabloda da çalışır. Ve kanalları ayrı tutmak için filtreler kullanılır.

FDD'nin Dezavantajı

FDD'nin dezavantajı, çoklu antenler, çoklu giriş-çıkış (MIMO) ve ışın biçimlendirme gibi özel tekniklere izin vermemesidir. Bu teknolojiler, veri hızını artırmak için yeni Uzun Vadeli Evrim (LTE) 4G cep telefonu stratejilerinin temel bir unsurudur. Anten spektrumunun her iki setini de kapsayacak kadar geniş bant genişliği oluşturmak zordur. Devrenin karmaşık dinamik ayarlanması gereklidir.

Çoklu Erişim Yöntemleri

Radyo kanalı, coğrafi bir alanda birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılan bir iletişim ortamıdır. Mobil istasyonlar, bilgi akışlarını iletmek için frekans kaynağı konusunda birbirleriyle rekabet halindedir. Birden fazla kullanıcının eş zamanlı erişimini kontrol etmek için başka önlemler alınmadığı takdirde, çarpışmalar meydana gelebilir. Çarpışmalar, cep telefonları gibi bağlantı odaklı iletişim için istenmeyen bir durum olduğundan, kişisel/mobil abone istasyonlarına talep üzerine özel kanallar tahsis edilmesi gerekir.

1780514790771.png

Mobil iletişimde, kablosuz kaynakların tüm kullanıcılar arasında paylaşılması için kullanıcının kimliğinin belirlenmesi gerekmektedir. Kullanıcının kimliğinin belirlenmesi sırasında, bir alıcı istasyonda birden fazla verici istasyonun radyo dalgasının alınması anlamına gelen "çoklu erişim" (Multiple Access) yöntemi kullanılır (aşağıdaki resimde gösterildiği gibi).​

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri