- Konular
- 2,927
- Online süresi
- 7ay 18g
- Reaksiyon Skoru
- 5,945
- Altın Konu
- 507
- Başarım Puanı
- 399
- TM Yaşı
- 10 Yıl 3 Ay 28 Gün
- MmoLira
- 118,576
- DevLira
- 121
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
DDR5 platformuna geçiş yapacaktım, RAM seçimi kafayı karıştırdı. DDR4'ten ne kadar fark var, bu soruyu cevaplamak istedim. Fiyatlar düştükçe DDR5 cazip hale geliyordu ama hala DDR4'ten pahalı. Kingston Fury Beast bu kategoride fiyat performans dengesiyle öne çıkıyordu, 6000MHz CL36 kombinasyonu AMD Ryzen için önerilen sweet spot olarak gösteriliyordu. Isı emicisiz sade tasarımı kasayla uyumlu görünüyordu, RGB istemiyordum bu sefer. İki adet on altı gigabayt kit aldım, toplam otuz iki gigabayt yeterliydi ihtiyaçlarım için.
Kutu sade geldi, iki RAM çubuğu ayrı korumayla ambalajlanmıştı. Isı emici düz alüminyum profil, yüksek profilli değil. Büyük CPU soğutucularıyla çakışma riski olmadı, bu tercih edilmesinin sebeplerinden biriydi. Siyah renk kasayla uyumlu göründü, sade ama şık bir görünüm var. Anakartın ikinci ve dördüncü yuvalarına takıldı, çift kanal konfigürasyonu için doğru yerleşim seçildi. BIOS'tan EXPO profili aktif edildi, sistem 6000MHz'de başladı sorunsuzca.
DDR5'in DDR4'e kıyasla farkı tartışmalı ama ölçülebilir. Bellek bant genişliği dramatik artıyor, bu fark özellikle CPU yoğun işlemlerde kendini gösteriyor. Cinebench R23'te DDR4 sisteme kıyasla küçük ama tutarlı bir performans artışı gözlemlendi. Oyun performansında fark daha sınırlı çıktı, GPU darboğazı olan oyunlarda RAM hızı belirleyici değil. Ama CPU darboğazlı senaryolarda fark hissedilir hale geliyor, bu oyun türüne göre değişiyor.
Video düzenleme ve render işlemlerinde DDR5'in avantajı daha net görünüyor. Premiere Pro'da büyük proje dosyaları daha hızlı işlendi, önizleme kalitesi düşürmek gerekmedi. DaVinci Resolve'de renk düzeltme işlemleri akıcılaştı, bekleme süresi azaldı belirgin şekilde. Büyük veri setleriyle çalışanlar için bu artış somut bir kazanım sunuyor. Oyun dışı iş yüklerinde DDR5'in potansiyeli daha belirgin ortaya çıkıyor.
On Chip ECC desteği DDR5'in donanım özelliği, bellek hatalarını anlık düzeltiyor. Bu özellik kararlılığa katkı sağlıyor, uzun çalışma seanslarında hata oranı minimuma iniyor. Güç tüketimi DDR4'e kıyasla düşük, voltaj 1.1V ile sınırlı. Bu teorik bir avantaj gibi görünse de uzun vadede ısı yönetimine katkısı var. Garanti süresi ömür boyu, Kingston bu konuda uzun yıllardır tutarlı bir politika izliyor.
Dokuz aydır kullandım, tek bir hata veya kararsızlık yaşanmadı. DDR5'e geçiş değer mi sorusunun cevabı kullanım senaryosuna bağlı. Oyun ağırlıklı kullanım için fark sınırlı ama içerik üretim ve profesyonel iş yükleri için geçiş mantıklı. Yeni platform kuranlar için DDR5 başlangıç yapmak uzun vadede daha akıllıca bir tercih olarak öne çıkıyor.