FR-4, yanma sonrasında kendiliğinden sönebilen reçine malzemelerini ifade eden bir malzeme spesifikasyonunu temsil eden, yangına dayanıklı bir malzeme sınıfının kod adıdır. Bu bir malzeme adı değil, bir malzeme sınıfıdır. Bu nedenle, devre kartlarında genellikle birçok FR-4 sınıfı malzeme kullanılır, ancak bunların çoğu dolgu maddeleri ve cam elyafı içeren dört işlevli epoksi reçineden yapılmış kompozit malzemelerdir.
FR-4 epoksi cam elyaf laminatlar, sektörde genellikle FR-4 epoksi cam elyaf, izolasyon levhası, epoksi levha, epoksi reçine levha, bromlu epoksi reçine levha, FR-4, fiberglas levha, fiberglas levha, FR-4 takviye levhası, FPC takviye levhası, esnek devre kartı takviye levhası, FR-4 epoksi reçine levha, alev geciktirici izolasyon levhası, FR-4 lamine levha, epoksi levha, FR-4 optik levha, FR-4 fiberglas levha, epoksi cam elyaf levha, epoksi cam elyaf laminat, devre kartı delme pedi gibi isimlerle anılır.
Başlıca teknik özellikler ve uygulamalar: Elektrik yalıtımı, kararlılık, iyi düzlük, pürüzsüz yüzey, çukursuzluk, kalınlık toleransı standartları, FPC takviye plakaları, PCB delme pedleri, fiberglas mezonlar, potansiyometre karbon film baskılı fiberglas plakalar, hassas planet dişliler (çip taşlama), hassas test plakaları, elektrikli ekipman yalıtım destek çubuk bölmeleri, yalıtım pedleri, transformatör yalıtım levhası, motor yalıtım parçaları, taşlama dişlileri, elektronik anahtar yalıtım levhası vb. gibi yüksek performanslı elektronik yalıtım gereksinimleri olan ürünler için uygundur.
FR4 malzemesinin performansı
FR-4 epoksi fiberglas kumaş alt tabaka, yapıştırıcı olarak epoksi reçine ve takviye malzemesi olarak elektronik sınıfı fiberglas kumaş kullanan bir alt tabaka türüdür. Yapıştırıcı tabakası ve ince bakır kaplı iç çekirdeği, çok katmanlı baskılı devre kartlarının üretiminde önemli alt tabakalardır.
Epoksi cam elyaf kumaş alt tabakanın mekanik özellikleri, boyutsal kararlılığı, darbe dayanımı ve nem direnci, kağıt alt tabakaya göre daha yüksektir. Yüksek çalışma sıcaklıklarında mükemmel elektriksel performansa sahiptir ve performansı çevresel faktörlerden daha az etkilenir. İşleme teknolojisi açısından, diğer reçine bazlı cam elyaf kumaş levhalara göre büyük avantajlara sahiptir. Bu ürün türü esas olarak çift taraflı PCB'ler için kullanılır ve büyük miktarda kullanım gerektirir.
Fr4 malzeme özellikleri
1. Yüksek sıcaklık dayanımı: FR4 malzemesi iyi bir yüksek sıcaklık dayanımına sahiptir ve 180 ℃'ye kadar sıcaklıklara dayanabilir. Bu özelliği sayesinde bilgisayar anakartları, güç adaptörleri vb. elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
2. İyi korozyon direnci: FR4 malzemesi güçlü korozyon direncine sahiptir, çoğu kimyasalın aşındırıcı etkisine karşı dayanıklıdır ve uzun bir kullanım ömrüne sahiptir.
3. Yüksek mekanik dayanıklılık: FR4 malzemesi yüksek mekanik dayanıklılığa sahiptir, dış darbelere ve titreşimlere karşı dayanıklıdır ve ekipmanın iç devrelerini korur.
4. İyi yalıtım performansı: FR4 malzemesi mükemmel yalıtım performansına sahiptir; bu sayede akım kaçağını ve elektromanyetik paraziti etkili bir şekilde önleyerek devrenin normal çalışmasını sağlar.
5. İyi boyutsal kararlılık: FR4 malzemeleri üretim sürecinde iyi boyutsal kararlılığa sahiptir, kolayca deforme olmaz ve devre kartının doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlar.
6. Çevre dostu: FR4 malzemesi çevre dostu malzemelerden üretilmiştir, toksik değildir ve zararsızdır, çevreye ve insan vücuduna zarar vermez.
FR4 malzemesinin amacı
FR4 malzemesi, başta elektronik, elektrik, iletişim, havacılık ve uzay sanayi olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Başlıca kullanım alanları şunlardır:
1. Devre kartı
Elektronik üretiminde, FR4 malzemeleri genellikle devre kartlarının üretiminde kullanılır. Devre kartları için altlık malzemesi olarak kullanılabilir ve bu da kartların stabilitesini ve güvenilirliğini sağlar.
2. Bölme ve izolasyon malzemeleri
FR4 malzemesi mükemmel yalıtım performansı ve yüksek sıcaklık stabilitesine sahip olduğundan, enerji sistemlerinde bölme ve izolasyon malzemesi olarak kullanılabilir. Bu, ekipmanın elektriksel güvenliğini sağlamanın yanı sıra, elektrik arızalarından kaynaklanan kazaları da önler.
3. Mekanik parçalar
FR4 malzemesi, takım tezgahı bölmeleri, otomobil motor kapakları vb. gibi mekanik parçalar için malzeme olarak da kullanılabilir. Mükemmel mekanik özelliklere ve kimyasal kararlılığa sahiptir ve farklı mekanik sistemlerde uygulanabilir.
FR4 malzemesi, özellikle mükemmel elektriksel, mekanik ve kimyasal kararlılığı nedeniyle elektronik üretiminde en yaygın kullanılan malzemelerden biridir. Ayrıca, FR4 malzemesi son derece yüksek yalıtım ve ısı direncine sahiptir ve yüksek sıcaklık ve yüksek basınçlı çalışma ortamlarına dayanabilir.