romegames 1
romegames
Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

PCB Şablonu Nedir?

Konular
1,281
Çözüm
91
Online süresi
3mo 26d
Reaksiyon Skoru
4,056
Altın Konu
566
Başarım Puanı
274
MmoLira
136,792
DevLira
450
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

1768314082201.jpeg

PCB şablonları genellikle bir çerçeve, tel örgü ve çelik levhalardan oluşur. Üretim sürecinde, şablon, açıklıkların doğruluğunu ve tutarlılığını sağlamak için lazerle kesilir. Bu yapısal tasarım, şablonun karmaşık devre kartlarının lehimleme ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşılamasına ve yüksek düzeyde dayanıklılık ve stabilite sağlamasına olanak tanır.

PCB şablonları genellikle bir çerçeve, tel örgü ve çelik levhalardan oluşur. Üretim sürecinde, şablon, açıklıkların doğruluğunu ve tutarlılığını sağlamak için lazerle kesilir. Bu yapısal tasarım, şablonun karmaşık devre kartlarının lehimleme ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşılamasına ve yüksek düzeyde dayanıklılık ve stabilite sağlamasına olanak tanır.

Şu anda, üretim yöntemlerine bağlı olarak SMT süreçlerinde yaygın olarak kullanılan dört şablon türü bulunmaktadır : karma işlem şablonu; lazer kesim şablonu; elektroform şablonu ve kimyasal aşındırma şablonu.

1. Şablonun kimyasal aşındırılması, paslanmaz çelik levhaların gerekli delik konumlarında metalin aşındırıcı kimyasal çözeltiler kullanılarak uzaklaştırılması ve PCB pedine karşılık gelen deliğe sahip şablonun elde edilmesi anlamına gelir.

2. Lazerle şablon kesimi, paslanmaz çelik levhalar üzerinde yüksek enerjili lazer ışınları kullanarak delik açma ve kesme işlemi gerçekleştiren bir teknolojidir. Lazerle şablon kesimi işlemi makineler tarafından hassas bir şekilde kontrol edilir ve ultra küçük aralıklı açıklıkların üretimi için uygundur. Lazerle doğrudan aşındırma yapıldığı için, lazerle kesilmiş şablon delikleri, kimyasal aşındırmaya kıyasla daha düz bir duvara sahiptir ve ortasında konik bir şekil bulunmaz; bu da lehim macunu ile ağın doldurulmasına yardımcı olur.

3. Elektroform şablon, en karmaşık şablon üretim teknolojisidir ve önceden işlenmiş mil etrafında gerekli kalınlıkta nikel levhalar oluşturmak için elektrokaplama ekleme işlemi kullanır. Elektroform şablonun en büyük özelliği hassas boyutudur, bu nedenle delik boyutu ve delik duvar yüzeyinin sonradan telafi edici işlemine gerek yoktur.

4. Karma işlem şablonu, genellikle kademeli şablon üretim süreci olarak adlandırılır. Kademeli şablon, tek kalınlıkta tipik bir şablondan farklı olarak, şablon üzerinde iki veya daha fazla kalınlığı korur. Üretiminin temel amacı, levha üzerindeki farklı bileşenler için farklı kalay içeriği gereksinimlerini karşılamaktır.

1768316135691.jpeg

PCB üretim sürecinde, şablon PCB kartının lehim pedlerinin üzerine yerleştirilir ve özel bir kazıyıcı veya fırça kullanılarak lehim macunu şablona eşit şekilde uygulanır.

Lehim macunu, metal yüzeye yapışabilen ve iyi bir kaynak etkisi oluşturan lehim tozu ve akıdan oluşur. Isıtma ve basınçla lehim macunu erir ve PCB kartındaki lehim pedleri ve elektronik bileşenlerin pinleriyle reaksiyona girerek iyi bir kaynak bağlantısı oluşturur.

Şablonun rolü esas olarak aşağıdaki hususlarda kendini gösterir:

1. Lehim macununun düzgün uygulanması: Şablon, lehim macununun PCB kartının lehim pedlerine eşit şekilde uygulanmasını sağlayarak, manuel uygulama sırasında oluşabilecek eksiklikleri veya aşırı uygulama olaylarını önler ve böylece lehimlemenin kalitesini ve güvenilirliğini garanti eder.

2. Konumlandırma ve sabitleme: Şablon, PCB kartının lehim pedlerine doğru bir şekilde konumlandırılabilir ve sabitlenebilir; bu sayede kaynak işlemi sırasında bileşenlerin yanlış hizalanması veya ayrılması önlenir, üretim verimliliği ve ürün kalitesi artırılır.

3. Köprü oluşumunu önleme: Şablon, lehim macununun lehim pedleri arasında köprü oluşturmasını etkili bir şekilde önleyerek kısa devrelerin oluşmasını engeller ve devrenin güvenilirliğini ve emniyetini artırır.

4. Hataları azaltın: Şablon kullanımıyla, düzensiz veya eksik manuel uygulama nedeniyle oluşan sanal kaynak ve açık devre gibi kaynak hataları azaltılabilir, böylece ürünün güvenilirliği ve stabilitesi artırılabilir.

5. Üretim verimliliğini artırma: Şablon kullanımı, manuel işlem süresini ve maliyetini azaltabilir, üretim verimliliğini artırabilir ve üretimi otomatikleştirerek üretim maliyetlerini daha da düşürebilir.

1768315896815.jpeg

Doğru PCB şablonu nasıl seçilir :

1. PCB boyutu ve özellikleri

Öncelikle, doğru şablonu seçerken PCB'nin boyut ve özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekir. İstenen PCB boyutuna, açıklık boyutuna, çizgi genişliğine, çizgi aralığına ve diğer faktörlere göre, doğru şablon boyutunu ve açıklık boyutunu seçmek çok önemlidir. Şablonun etkili lehim macunu baskısı yapabilmesi için PCB boyutunun şablonun etkili alanından daha küçük olduğundan emin olunmalıdır.

2. Montajcının gereksinimleri

Şablon satın alırken, montajcının gereksinimlerini anlamak çok önemlidir. Montajcının şablon için özel boyut veya özellik gereksinimleri varsa, tasarımcı bu gereksinimlere uymalıdır. Montajcının gereksinimlerini karşılayarak, üretim sürecinde gereksiz sorunlardan ve hatalardan kaçınılabilir.

3. Çip Aralığı ve Şablon Kalınlığı

Alışveriş sürecinde, hedef PCB kartındaki minimum çip aralığının belirlenmesi de gereklidir; bu, şablon kalınlığının seçimi için çok önemlidir. Büyük bileşenler için, lehim macununun iyi bir şekilde yapışmasını sağlamak amacıyla genellikle daha kalın bir PCB şablonu gerekir; küçük cihazlar için ise genellikle daha ince bir PCB şablonu kullanılır.

4. Diyafram tasarımı

Doğru açıklık tasarımı da önemlidir. Şablonun açıklığı, farklı cihazların ihtiyaçlarına göre tasarlanmalıdır. Örneğin, kademeli bir PCB şablonu, her alanın ihtiyaçlarına göre kalınlaştırmak veya inceltmek için hem büyük hem de küçük bileşenleri işlemek için kullanılabilir. İyi lehim macunu salınımı ve baskı kalitesi sağlamak için açıklıkların doğal trapezoidal tasarımı ve boyut hatalarının kontrolü de dikkate alınmalıdır.

5. Malzemeler ve Kaplamalar

Son olarak, şablon malzemesi seçimine gelince, genellikle paslanmaz çelik önerilir. Bunun nedeni, paslanmaz çeliğin iyi bir sertliğe, korozyon direncine ve esnekliğe sahip olmasıdır; bu da şablonun kullanım ömrünü doğrudan etkileyebilir. Aynı zamanda, doğru kaplamaya sahip bir şablon seçmek de kaliteyi ve baskı doğruluğunu artırmaya yardımcı olabilir. Seçtiğiniz şablonun her uygulama için çevresel ve çalışma koşullarına dayanabildiğinden emin olun.

PCB şablonu, devre kartı üretiminde önemli bir işlem unsurudur ve elektronik bileşenlerin PCB üzerine doğru ve güvenilir bir şekilde lehimlenmesini sağlayarak ürün kalitesini ve güvenilirliğini artırır.

Son düzenleme:
Paylaşım için teşekkürler :)

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri