- Konular
- 158
- Çözüm
- 2
- Online süresi
- 2mo 25d
- Reaksiyon Skoru
- 428
- Altın Konu
- 0
- Başarım Puanı
- 206
- MmoLira
- 982
- DevLira
- 9
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Açık dünya RPG denince yıllardır iki isim aynı cümlede geçiyor: Skyrim ve Witcher 3. Biri “sonsuz özgürlük” vaadiyle anılıyor, diğeri ise “hikâye anlatımının zirvesi” olarak görülüyor. Peki hangisi gerçekten daha iyi bir RPG deneyimi sunuyor? Bu incelemede meseleyi grafik, popülerlik ya da satış rakamları üzerinden değil; oyuncuya ne hissettirdiği, nasıl oynattığı ve uzun vadede ne bıraktığı üzerinden ele almak istiyorum.
Skyrim oyuncuya kendi hikâyesini yazma özgürlüğü verirken, Witcher 3 yazılmış bir hikâyeyi yaşatmayı tercih eder. Asıl fark tam olarak burada başlar.
1) Açık dünya felsefesi: Serbestlik mi, anlam mı?
Skyrim’in dünyası oyuncuya neredeyse sınırsız bir alan sunar. Haritada bir noktaya gitmek için “hazır mısın?” diye sormaz. Dağa tırmanırsın, mağaraya girersin, rastgele bir NPC seni saatler sürecek bir zincirin içine sokabilir. Bu, keşif hissini çok güçlü kılar
. Ancak bu özgürlük, zamanla “anlamsız içerik” hissine de dönüşebilir. Çünkü pek çok görev yapısal olarak birbirine benzer ve duygusal ağırlığı sınırlıdır.Witcher 3’te ise dünya daha kontrollüdür. Her bölgenin bir tonu, bir derdi ve bir anlatısı vardır. Haritada dolaşırken yapılan şeyler çoğu zaman bir hikâyeye bağlanır. Oyuncu daha az özgür hissedebilir ama yaptığı şeylerin “boşa gitmediğini” daha net algılar. Buradaki soru şudur: Sen özgür olmak mı istiyorsun, yoksa anlamlı bir yolculuk mu?
2) Rol yapma anlayışı: Karakter yaratmak mı, karakter olmak mı?
Skyrim, klasik RPG anlayışını benimser: karakterini sen yaratırsın, geçmişini sen belirlersin, ahlakını sen şekillendirirsin. Dragonborn olmak bile zamanla arka planda kalabilir. Bu, rol yapmayı hayal gücüne bırakan bir tasarımdır
.Witcher 3’te ise Geralt hazır bir karakterdir. Bu ilk bakışta bir dezavantaj gibi görünse de aslında anlatım gücünü artırır. Geralt’ın dünyayla olan ilişkisi, insanların ona bakışı ve yaşadığı ikilemler çok daha derin işlenir. Oyuncu “kim olacağını” değil, “nasıl davranacağını” seçer. Bu da rol yapmayı daha duygusal bir zemine taşır.
3) Hikâye ve yan görev kalitesi: Sayı mı, etki mi?
Skyrim’de görev sayısı fazladır ama çoğu görev oyuncuda kalıcı bir iz bırakmaz. Hatırlanan görevler genelde büyük fraksiyon zincirleridir. Yan görevler daha çok keşfi destekleyen araçlar gibidir.
Witcher 3’te ise yan görevler ana hikâyeyle yarışır. Basit görünen bir canavar avı, ahlaki bir dramaya dönüşebilir. Oyuncu sık sık “iyi mi yaptım, kötü mü?” diye düşünür
. Bu da oyunu sadece oynanan değil, hatırlanan bir deneyime dönüştürür.4) Oynanış ve savaş sistemi: Hangisi daha tatmin edici?
Skyrim’in savaş sistemi basittir ama moddesteğiyle neredeyse sınırsızca evrilebilir. Vanilla haliyle mekanik derinliği sınırlıdır; ancak modlarla bambaşka bir oyuna dönüşebilir
.Witcher 3’ün savaşları daha sinematiktir, animasyonlar ve efektler güçlüdür. Ancak mekanik anlamda çok derin değildir. Yani Witcher 3’te savaşlar daha “izlemesi zevkli”, Skyrim’de ise daha “şekillendirilebilir”dir.
5) Uzun vadeli deneyim: Hangisi daha uzun ömürlü?
Skyrim, mod topluluğu sayesinde yıllardır ayakta. Oyuncular her dönüşte yeni bir şey dener. Witcher 3 ise moddan çok, anlatısıyla yaşar. Bir kez bitirilir ama etkisi uzun sürer
.Burada fark şudur:
- Skyrim sürekli geri çağırır
- Witcher 3 uzun süre akılda kalır
6) Hangisi gerçekten “daha iyi”?
Bu sorunun net bir cevabı yok ve belki de olmamalı.
- “Ben kendi hikâyemi yazmak isterim” diyorsan Skyrim
- “Ben güçlü bir hikâye yaşamak isterim” diyorsan Witcher 3
- “Ben RPG’de özgürlük arıyorum” diyorsan Skyrim
- “Ben duygusal bağ kurmak istiyorum” diyorsan Witcher 3
Söz Sizde:
1) Sizce RPG’lerde özgürlük mü, güçlü hikâye mi daha önemli?
2) Skyrim’in mod desteği olmasaydı hâlâ bu kadar konuşulur muydu?
3) Witcher 3’ü unutulmaz yapan şey sizce tam olarak ne?
4) Hangisini bugün birine daha gönül rahatlığıyla önerirsiniz?

- Konular
- 157
- Çözüm
- 8
- Online süresi
- 3mo 1d
- Reaksiyon Skoru
- 2,063
- Altın Konu
- 17
- Başarım Puanı
- 206
- MmoLira
- 3,020
- DevLira
- 3
Eline sağlık
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)