Subnautica İncelemesi: Derin Denizlerde Hayatta Kalma Macerası
Subnautica, PC'den mobil cihazlara aktarılmış, keşif, bilim kurgu hikâye anlatımı ve derin deniz dehşetini birleştiren, olağanüstü benzersiz bir
açık dünya hayatta kalma macera oyunudur.
Uzay gemimiz yabancı bir okyanus gezegenine düştükten sonra, gezegenin doğal kaynaklarını kullanarak keşfetmeli, eşya üretmeli ve hayatta kalmalıyız. Ancak bu kolay bir başarı değildir: Oksijen, açlık ve susuzluk göstergelerimiz, her dalış sırasında hem bunaltıcı hem de sürükleyici bir meydan okuma yaratır.
Bu sırada, görev odaklı ve kuru mizaha sahip yapay zekâ (A.I.)
PDA asistanımız bizi güncellerken, hafif bir anlatı akışı bize nazikçe yol gösterir.
Gezegenin dünyası, güneşli resiflerden korkutucu derin deniz hendeklerine kadar keşfedilecek biyomlar açısından zengindir. Gerçek bir savaş mekaniği olmaması, Subnautica'nın saldırganlığımızı etkisiz hale getirirken, yerine
merakımızı beslemesini sağlar. Aslında, araçların çoğu tarama, üretim veya hareketliliğe odaklanmıştır ve şiddet en son çaredir. Dolayısıyla oynanış tamamen
keşif üzerine kuruludur; oyunu parlatan da tam olarak budur.
Oyun devasa olmasına rağmen, mobil sürüm amiral gemisi olmayan cihazlarda bile iyi performans gösteriyor. Görseller,
uhrevi aydınlatma, yabancı ama inandırıcı hissettiren flora ve faunasıyla atmosferik kalıyor.
Dokunmatik kontroller de akıcı ve duyarlıdır; otomatik tarama gibi yaşam kalitesini artıran iyileştirmeler mevcuttur. Harici kontrolcü desteği de mükemmeldir. Ancak kişisel olarak, tam isabet gerektirdiği için
tarama işlemini fare ve klavye olmadan biraz beceriksiz buldum.
Çevrimdışı tek oyunculu sefer (campaign),
Hayatta Kalma, Özgürlük, Hardcore ve Yaratıcılık gibi çeşitli modlara sahiptir. Bu, oyunu tam teşekküllü bir hayatta kalma mücadelesi olarak oynayabileceğimiz veya sadece su altında barış içinde laboratuvarlar inşa edebileceğimiz anlamına gelir. Mod desteği olmamasına rağmen, bu, PC oyununun tam sürüm aktarımıdır ve cihazlar arası bulut kaydı (cross-device cloud save) bile mevcuttur.
Subnautica,
$9.99 fiyat etiketine sahip premium bir oyundur.
Eğer sıradan bir hayatta kalma ve üretim sanal alanından (sandbox) daha derin bir şey arıyorsanız, Subnautica türe gizem, korku ve hayranlık katıyor. Bu yüzden kolaylıkla tavsiye edilebilir.