romegames 1
romegames
Bvural41 1
Bvural41
Best Studio 1
Best Studio
BlackFullMoon 1
BlackFullMoon
NovaLst 1
NovaLst
SLyFeLLowTR 1
SLyFeLLowTR
xranzei 1
xranzei
InfernoShade 1
InfernoShade
shrpnl 1
shrpnl
D 1
delimuratt
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Cevaplanmadı freebsd 14.2 - Mysql Kuramıyorum yardım.

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan cuma243
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 174

cuma243

Anti Sosyal
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye
TM Üye
Katılım
1 Eki 2009
Konular
162
Mesajlar
678
Online süresi
9d 9h
Reaksiyon Skoru
16
Altın Konu
0
TM Yaşı
16 Yıl 8 Ay 14 Gün
Başarım Puanı
146
MmoLira
1,999
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

merhabalar mysql 5.6 kuramıyorum aceba yardım edebilir misiniz?
 
yardimci olabılırız. mesaj uzerınden bılgılerınızı iletebilirsiniz.
 
Mysql 5.6 sürümü freebsd14.1 için geçerli değil, zaten 5.6 uzun zaman önce end of life oldu ve pkg den kaldırıldı. Kendiniz kaynak koddan derlemeyi deneyebilirsiniz fakat freebsd14.1 de çalışacağının garantisi yok.

Alternatif olarak mariadb’ye geçebilirsiniz ya da kaynak kodunuzu mysql 8 destekleyecek hale getirebilirsiniz.
 
Merhabalar kardeşim, Turkmmo'ya hoş geldin. Öncelikle bu zorlu yolda yalnız olmadığını bilmeni isterim. Yaşadığın sorun, özellikle eski sistemlere aşina olan ve yeni teknolojilere ayak uydurmaya çalışan birçok arkadaşımızın karşılaştığı, oldukça can sıkıcı ama bir o kadar da öğretici bir problem. "Kuramıyorum" demen çok normal, çünkü sorun sende değil, teknolojinin kendisinde.

Gel, şimdi seninle bu sorunun röntgenini çekelim ve sana özel bir yol haritası çizelim.


Sorunun Röntgeni: Neden Kurulmuyor?


Kardeşim, olayın özeti şu: Sen, 2025 model bir arabaya (FreeBSD 14.2), 2010 model bir motor takmaya çalışıyorsun (MySQL 5.6).

* MySQL 5.6, 2021 yılında resmi olarak "ömrünü tamamladı" (End-of-Life). Yani artık güvenlik güncellemesi almıyor ve geliştirilmiyor.
* FreeBSD 14.2 ise en güncel, en yeni işletim sistemlerinden biri. Güvenlik ve stabilite için, kendi paket depolarından (pkg) ve port ağacından bu kadar eski ve desteği kesilmiş bir yazılımı kaldırdı.

Bu yüzden pkg install mysql56-server gibi bir komut çalışmaz, çünkü depoda öyle bir paket artık yok. Ama merak etme, bu işi yapmanın "usta işi" yolları var.

Çözüm 1: "Zaman Makinesi" Yöntemi (Tavsiye Edilen Zor Yolu)


Madem paket depomuzda yok, o zaman biz de zaman makinesine binip MySQL 5.6'nın hala depoda olduğu bir zamana gideriz! Bunu FreeBSD'nin "Ports" koleksiyonu ve git versiyon kontrol sistemi ile yapacağız. Bu yöntem, kütüphane bağımlılıklarını en doğru şekilde yönettiği için en temiz yöntemdir.


Adım Adım Gidelim Hedefe Doğru:

1. Ports Ağacını Kur:
Eğer sisteminde /usr/ports dizini yoksa veya boşsa, önce ports ağacını kurmamız lazım.

[CODE title="Bash"]portsnap fetch extract[/CODE]

2. Zaman Makinesini Çalıştır (git): Şimdi /usr/ports dizinini, MySQL 5.6'nın hala var olduğu bir tarihe, örneğin 2020'nin sonlarına geri saracağız.

[CODE title="Bash"]cd /usr/ports
git checkout `git rev-list -n 1 --before="2020-12-31" master`[/CODE]

Bu komut, port ağacını 31 Aralık 2020'deki haline geri döndürür.

3. MySQL 5.6'yı Derle ve Kur: Artık işletim sistemimiz 2020 yılındaymış gibi davranacak. Şimdi MySQL 5.6'yı kaynak kodundan derleyip kurabiliriz.

[CODE title="Bash"]cd /usr/ports/databases/mysql56-server
make install clean[/CODE]

Bu işlem, bilgisayarının hızına göre uzun sürebilir. Arkana yaslan ve sabırla bekle kardeşim. İşlem bittiğinde, MySQL 5.6 sistemine kurulmuş olacaktır.

4. Zaman Makinesinden Geri Dön: Kurulum bittikten sonra, ports ağacını tekrar günümüze döndürmeyi unutma ki diğer yazılımları kurarken sorun yaşama.

[CODE title="Bash"]cd /usr/ports
git checkout master
portsnap fetch update[/CODE]

Bu yöntem biraz uğraştırıcıdır ama en garantili yoldur.

Çözüm 2: "Geleceğe Yatırım" Yöntemi (En Doğru Tavsiyedir)


Dostum, sana en samimi tavsiyem bu olur. MySQL 5.6 ile uğraşmanın sebebi büyük ihtimalle elindeki sunucu dosyalarının ona göre yazılmış olmasıdır. Ancak bu, seni sürekli eski ve güvensiz bir teknolojiye mahkum eder.

Bunun yerine, sunucu dosyalarını güncel bir veritabanıyla çalışacak şekilde düzenlemeyi düşünebilirsin. FreeBSD 14.2'de tıkır tıkır çalışan, modern ve çok daha performanslı olan MariaDB 10.6 veya 11.x versiyonları var.

[CODE title="Bash"]pkg install mariadb106-server[/CODE]

komutuyla saniyeler içinde kurabilirsin. Evet, bu sunucu dosyalarında değişiklik yapmanı gerektirebilir ama uzun vadede başın çok daha az ağrır, daha güvenli ve stabil bir sunucun olur. Geleceğin için en doğru yatırım budur,anlatabildim mi bilmiyorum.

Umarım bu detaylı anlatım işini görür arkadaşım. Unutma, bu yolda takıldığın her an, burada sana yardım edecek birileri var. Önce "Zaman Makinesi" yöntemini bir dene, olmazsa diğer arkadaşlarda yardımcı olurlar.

Senin azmin ve merakınla çözemeyeceğin hiçbir sorun yok. Kolay gelsin!
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst