Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
1. Sigorta Şirketlerinin Organizasyonuna Genel Bakış:
Sigorta şirketleri , genel kurul tarafından seçilen bir yönetim kurulu tarafından yönetilir. Yönetim kurulu yetkilerinden bir kısmını kendi atadığı yöneticilere aktarabilir. Bu delegasyondaki amaç, verimliliği arttırmak olmalıdır. Yetkilerin özel olarak aktarılması için bölümler kurulabilir.
Bölümlerin kuruluşunda şirket ile ilgili faaliyetler sıralanır ve sınıflandırılır. Kurulan bölümleri görevleri ve bölümler arası yetki ilişkileri belirlenir. Sigorta şirketlerinde bölümler sürekli olarak artan gereksinimler nedeniyle oldukça dinamik durumdadır. Sigorta tekniğinin de gelişme ve ihtiyaçlarla yeni bölümler oluşmaktadır. Bölümlerin kuruluşunda göz önünde tutulan belli başlı esaslar aşağıdaki gibidir :
Sigorta işletmesinin fonksiyonları
Sigorta şirketinin ürettiği mal ve hizmetler
Müşteri çeşitleri
Coğrafi konumlanma
1.1. Sigorta Şirketinin Fonksiyon Bazlı Organizasyonu:
Günümüzde sigorta şirketlerinin organizasyonlarında en çok kullanılan yapı fonksiyon bazlı organizasyon yapısıdır. Bu yapıya göre sigorta şirketinde bölümler genel yönetim bölümleri ve yardımcı bölümler olmak üzere iki ana kısma ayrılır. Bu bölümlerin özellikleri şunlardır:
1.1.1. Genel Yönetim Bölümleri:
Bu bölümün başlıca görevi koordinasyonu sağlamak, şirketin genel politikalarını belirlemek ve yönetim ile ilgili konularda karar almaktır. Genel yönetimin içinde yer alan organlar:
Yönetim Kurulu
Genel müdür
Genel müdür yardımcıları
Diğer yöneticiler
1.1.2. Yardımcı Bölümler:
Sigorta şirketlerinde genel yönetim bölümlerini destekleyen yardımcı bölümler aşağıdaki gibidir:
Dış Hizmetler Bölümü
Hasar bölümü
Aktüerya ve istatistik bölümü
Reasürans bölümü
Denetim bölümü
Hukuk bölümü
Personel bölümü
Muhasebe ve tahsilat bölümü
Bu bölümler kendi fonksiyonlarını yerine getirirken üst yönetime de düzenli bilgi akışını sağlarlar. Böylece yönetim kurulu şirket politikalarını belirleme ve uygulama yönündeki kararlarını alabilir.
1.2. Sigorta Şirketinin Üretim Bazlı Organizasyonu:
Sigorta şirketleri üretim esasına göre çeşitli branşlar çerçevesinde örgütlenmektedir. Bu çerçevede sigorta şirketlerinde üretim esasına göre oluşacak başlıca bölümler:
Yangın sigortası bölümü
Nakliyat sigortası bölümü
Kaza sigortası bölümü
Mühendislik sigortası bölümü
Sağlık sigortası bölümü
Bu bölümler oluşturulurken benzer nitelikteki rizikoların aynı bölümde birleştirilmesine dikkat edilir. Servisler teklifin alınmasından, poliçeleşmesine kadar tüm aşamalarda görev alırlar. Branşın özelliğine bağlı olarak riziko kabulü ayrı bir uzmanlık gerektirebilir. Bu gibi durumlarda bölümler de kendi içlerinde riziko kabul, poliçe üretim gibi dallara bölünebilirler.
2. Sigorta Şirketlerinin Organizasyonunda Kurumsal Yönetim İlkeleri:
Şirketlerin yönetim ve denetim biçimini şeffaflık içinde ifade eden “Corporate Governance” son yıllarda ABD’de ve Avrupa ülkelerinde üzerinde giderek fazla tartışılan bir konu haline geldi. Kurumsal yönetim tartışması önce gelişmiş sermaye piyasası olan ülkelerde başladı. Kurumsal pay sahipleri şirketlerin sermayedarın menfaatini maksimize edecek biçimde yönetildiğinden emin olmak istediler. AB’de sermaye piyasalarının öneminin artması yanında, yaşanan çarpıcı şirket batmaları ve halkın finans piyasalarına güveninin sarsılması AB dışındaki Avrupa ülkelerinde de Kurumsal Yönetim kurallarının tartışılmasına neden oldu. Son 10 yılda pay sahiplerinin ve sermayedarın menfaatini daha iyi korumak üzere AB’de yaklaşık 40 kurumsal yönetim kararı benimsendi.
Bu kararlar sermaye piyasalarını genelde olumlu etkiledi. Fakat bunlar son yıllarda şirketlerde yaşanan beklenmedik başarısızlıkları engelleyemedi. Avrupa Komisyonu 1999’da kabul ettiği “The Financial Services Action Plan” ile likit ve derinliği olan bir sermaye piyasası için gerekli bir seri girişimi başlatmış oldu.
Kurumsal Yönetim İlkeleri ;
Doğruluk:
Sigortacı ve aracılar her zaman doğru ve dürüst davranış sergilemelidirler.
Beceri, dikkat ve özen:
Sigortacı ve aracılar sigortacılık faaliyetlerini yürütürken beceri dikkat ve özenle işlerini yapmalıdırlar.
Basiret, ihtiyat:
Sigortacı ve aracılar işlerini idare ederken basiretli, ihtiyatlı ve ileri görüşlü olmalıdır.
Bilgi verme zorunluluğu:
Sigortacı ve aracılar müşterilerini en iyi biçimde bilgilendirmek ve onlara doğru bilgiyi vermelidir.
Müşteri bilgilerini doğru alma
Sigortacı ve aracılar poliçe yapmadan ya da tavsiye vermeden önce müşterilerinden gerekli bilgileri doğru biçimde almalıdırlar.
Menfaatlerin çakışması:
Sigortacı ve aracılar müşterileri ile menfaatlerinin çakışmasından kaçınmalıdır. Menfaatler ters düştüğü zamanlarda müşteri menfaatleri lehinde düşünerek işlerini idare etmelidir.
Denetimci ve düzenleyicilerle ilişkiler:
Sigortacı ve aracılar denetleyici ve düzenleyici kurumlarla işbirliği içinde hareket etmelidir.
Şikayetler
Sigortacı ve aracılar şikayetleri ele alan uygun bir sistemi benimsemeli ve faaliyetlerini bu doğrultuda yürütmelidirler
Yönetim ve Kontrol:
Sigortacı ve aracılar faaliyetlerini etkili bir biçimde organize ve kontrol etmelidir.