- Konular
- 8,206
- Online süresi
- 4ay 15g
- Reaksiyon Skoru
- 3,970
- Altın Konu
- 0
- Başarım Puanı
- 506
- TM Yaşı
- 10 Yıl 2 Ay 29 Gün
- MmoLira
- 2,055
- DevLira
- 0
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
Hidrojeokimya yeraltı sularının kimyasal özelliklerinin ve kalitelerinin belirlenmesi,
kökenlerinin araştırılması, yüzey ve yağış suları ile olası ilişkilerinin incelenmesi, yeraltı
sularının kirlenmesi ve iyileştirilmesi gibi problemlerin çözülmesi ve benzeri
araştırmalarda kullanılan hidrojeolojik çalışmaların vazgeçilmez bir parçasını oluşturur.
Her jeotermal araştırma programının önemli bir kısmını da hidrojeokimyasal teknikler
oluşturur. Özellikle derin sondaj öncesinde yeraltındaki akışkan ve derinlerdeki koşulların
saptanmasında, yeni jeotermometre tekniklerin geliştirilmesiyle, ucuzluğu ve hızlı
yorumlanabilmesi gibi bir çok avantajı da beraberinde taşımaktadır. Kavram olarak
hidrojeokimyasal teknikler bir çok eser element ve izotop jeokimyasını, kaya kimyasını ve
gazların jeokimyasını da kapsamaktadır. Burada çoğunlukla akışkan kimyasına ilişkin
hidrojeokimyasal tekniklerin tanıtılması üzerine yoğunlaşılmıştır. Bir jeotermal alan için
uygulanabilecek hidrojeokimyasal teknikler: 1- Araştırma aşamasında, 2- Geliştirilmesi
aşamasında ve 3- Üretim, işletme ve kullanım aşamasında olmak üzere 3 grupta
incelenebilir. (Çizelge 1).
Çizelge 1. Jeotermal Kaynakların Araştırılması, Geliştirilmesi ve İşletilmesi Aşamalarında
Kullanılabilen Hidrojeokimyasal Teknikler (Arnorsson, 2000 den
değiştirilerek)
A Araştırma aşaması çalışmaları
1 Beslenme alanlarının yeri, jeotermal akışkanların ve yeraltı sularının akım yönünün
değerlendirilmesi
2 Yeraltındaki akışkan sıcaklığının (hazne sıcaklığının) tahmini
3 Jeotermal sistemlerdeki sıcak ve soğuk su karışımının değerlendirilmesi
4 Jeotermal sistemlerdeki su ve buhar kalitesinin (kimyasal özelliklerinin)
değerlendirilmesi
B Geliştirilme aşaması çalışmaları
1 Kuyulardan çekilen su ve buhar bileşenlerinin kontrol süreci olarak değerlendirilmesi
2 Kuyularda üretim seviyelerinin yeri
3 Sondaj yapılan bir jeotermal sistem içindeki akışkan hareketinin değerlendirilmesi
4 Kaynama yapan jeotermal akiferlerdeki su / buhar oranlarının değerlendirilmesi
5 Akışkanların korozyon ve kabuklaşma eğilimlerinin değerlendirilmesi
6 Hedeflenen kullanımlar için su ve buhar kalitelerinin sayısal olarak değerlendirilmesi
7 Planlanan kullanımların çevresel etkilerinin değerlendirilmesinde katkı
C Üretim-İşletme-Denetleme aşaması çalışmaları
1 Kuyulardan çekilen akışkanların kimyasal bileşimindeki değişimlerin kontrolü
2 Su ve buhar üretilen kuyulardan üretim yapılan akiferlerde kaynama sürecinin
değerlendirilmesi
3 Çekimle (üretimle) birlikte hazneye soğuk su girişinin değerlendirilmesi
4 Deniz kıyısında bulunan jeotermal akiferlerde deniz suyu beslenmesinin ve bunun su
kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Kaynakça
Prof. Dr. Gültekin Tarcan /
JEOTERMAL SU KİMYASI
Dokuz Eylül Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü,
kökenlerinin araştırılması, yüzey ve yağış suları ile olası ilişkilerinin incelenmesi, yeraltı
sularının kirlenmesi ve iyileştirilmesi gibi problemlerin çözülmesi ve benzeri
araştırmalarda kullanılan hidrojeolojik çalışmaların vazgeçilmez bir parçasını oluşturur.
Her jeotermal araştırma programının önemli bir kısmını da hidrojeokimyasal teknikler
oluşturur. Özellikle derin sondaj öncesinde yeraltındaki akışkan ve derinlerdeki koşulların
saptanmasında, yeni jeotermometre tekniklerin geliştirilmesiyle, ucuzluğu ve hızlı
yorumlanabilmesi gibi bir çok avantajı da beraberinde taşımaktadır. Kavram olarak
hidrojeokimyasal teknikler bir çok eser element ve izotop jeokimyasını, kaya kimyasını ve
gazların jeokimyasını da kapsamaktadır. Burada çoğunlukla akışkan kimyasına ilişkin
hidrojeokimyasal tekniklerin tanıtılması üzerine yoğunlaşılmıştır. Bir jeotermal alan için
uygulanabilecek hidrojeokimyasal teknikler: 1- Araştırma aşamasında, 2- Geliştirilmesi
aşamasında ve 3- Üretim, işletme ve kullanım aşamasında olmak üzere 3 grupta
incelenebilir. (Çizelge 1).
Çizelge 1. Jeotermal Kaynakların Araştırılması, Geliştirilmesi ve İşletilmesi Aşamalarında
Kullanılabilen Hidrojeokimyasal Teknikler (Arnorsson, 2000 den
değiştirilerek)
A Araştırma aşaması çalışmaları
1 Beslenme alanlarının yeri, jeotermal akışkanların ve yeraltı sularının akım yönünün
değerlendirilmesi
2 Yeraltındaki akışkan sıcaklığının (hazne sıcaklığının) tahmini
3 Jeotermal sistemlerdeki sıcak ve soğuk su karışımının değerlendirilmesi
4 Jeotermal sistemlerdeki su ve buhar kalitesinin (kimyasal özelliklerinin)
değerlendirilmesi
B Geliştirilme aşaması çalışmaları
1 Kuyulardan çekilen su ve buhar bileşenlerinin kontrol süreci olarak değerlendirilmesi
2 Kuyularda üretim seviyelerinin yeri
3 Sondaj yapılan bir jeotermal sistem içindeki akışkan hareketinin değerlendirilmesi
4 Kaynama yapan jeotermal akiferlerdeki su / buhar oranlarının değerlendirilmesi
5 Akışkanların korozyon ve kabuklaşma eğilimlerinin değerlendirilmesi
6 Hedeflenen kullanımlar için su ve buhar kalitelerinin sayısal olarak değerlendirilmesi
7 Planlanan kullanımların çevresel etkilerinin değerlendirilmesinde katkı
C Üretim-İşletme-Denetleme aşaması çalışmaları
1 Kuyulardan çekilen akışkanların kimyasal bileşimindeki değişimlerin kontrolü
2 Su ve buhar üretilen kuyulardan üretim yapılan akiferlerde kaynama sürecinin
değerlendirilmesi
3 Çekimle (üretimle) birlikte hazneye soğuk su girişinin değerlendirilmesi
4 Deniz kıyısında bulunan jeotermal akiferlerde deniz suyu beslenmesinin ve bunun su
kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Kaynakça
Prof. Dr. Gültekin Tarcan /
JEOTERMAL SU KİMYASI
Dokuz Eylül Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü,