Hikayeler

Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Windows 11 ve Windows 10'da Belirli Kullanıcılara Yerel Grup İlkeleri Nasıl Uygulanır

KERİM ERBAY

Ne Mutlu Türküm Diyene!
TM Üye
Konular
2,176
Online süresi
1y 4ay
Reaksiyon Skoru
5,071
Altın Konu
497
Başarım Puanı
449
TM Yaşı
17 Yıl 25 Gün
MmoLira
136,976
DevLira
27

Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!

1731063194788.png

Windows'ta Yerel Grup İlkesini Anlama​

Grup İlkesi , sistem ve kullanıcı ayarları ile uygulama yapılandırması da dahil olmak üzere Windows aygıtlarının merkezi yönetimine izin veren bir Windows özelliğidir. Bu, güvenlik ilkelerini, kullanıcı izinlerini, ağ yapılandırmasını ve kullanıcı profillerinin nasıl yönetileceğini yönetmeyi içerir. Grup İlkesi yalnızca Windows'un pro ve enterprise sürümlerinde kullanılabilir; Windows 11 Home veya Windows 10 Home kullanıyorsanız bu işlevselliğe erişemezsiniz.

Grup İlkeleri, ilişkili Windows özelliğinin veya uygulamasının nasıl davrandığını etkileyen yapılandırma seçenekleri kümeleri olan Grup İlke Nesneleri (GPO'lar) içerir. GPO'lar, Bilgisayar Yapılandırması (belirli bir Windows aygıtına ve bu aygıtta oturum açmış herhangi bir kullanıcıya uygulanır) veya Kullanıcı Yapılandırması (yalnızca belirli bir kullanıcı hesabına, bir Windows aygıtında oturum açmış oldukları süre boyunca uygulanır) olarak ayarlanır.

Yerel Windows Grup İlkeleri ve Grup İlkesi Nesneleri'ni kullanarak tek bir kullanıcı için Yerel Grup İlkesi'ni şu şekilde yapılandırabilirsiniz:

• Ağ paylaşımlarına ve çevrimiçi yazıcılara otomatik olarak bağlanın.
  • Kullanıcı oturum açtığında veya kapattığında komut dosyalarını çalıştırın.
  • Web tarayıcınızın güvenlik ayarlarını yapılandırın.
  • Güvenlik duvarınızın ve antivirüs programınızın etkin olduğundan (ve kapatılamadığından) emin olun.
  • Belirli uygulamalara veya Windows özelliklerine erişimi engelleyin (örneğin, belirli kullanıcılar için komut istemine erişimi devre dışı bırakmak).
Windows Grup İlkesi yerel makinede veya kurumsal kullanım için bir Windows etki alanının parçası olarak ayarlanabilir:

• Yerel Grup İlkesi: Yerel grup ilkeleri yalnızca kuruldukları belirli makineye uygulanır. Bir çakışma durumunda, Yerel Grup İlkesi Nesneleri, Active Directory'deki Grup İlkesindeki Etki Alanı Grup İlkesi Nesneleri tarafından geçersiz kılınır.
  • Active Directory'de Grup İlkesi: Grup İlkesi Nesneleri bir Windows Active Directory etki alanında da tanımlanabilir (örneğin küçük bir işletme, eğitim veya kurumsal senaryoda). Bu, bir ağa bağlı kullanıcılar ve bilgisayarlar üzerinde merkezi denetim sağlar. Active Directory'deki grup ilkeleri, kullanıcının veya cihazın Kuruluş Birimine göre kapsamlandırılır.

Grup İlkesi neden belirli kullanıcılara uygulanır?​

Grup İlkesi genellikle kurumsal ortamlarda, daha büyük bir kurumsal BT altyapısının parçası olarak Windows cihazlarının denetimi için bir Active Directory etki alanının parçası olarak yapılandırılır. Ancak, küçük ölçekli Windows dağıtımlarında da yararlıdır çünkü küçük işletmelerin ve ev kullanıcılarını destekleyenlerin şu gibi şeyler yapmasına olanak tanır:

• Windows Güncelleştirmelerini yapılandırmak ve zamanında yüklenmesini sağlamak.
  • Güvenli web tarayıcısı veya e-posta istemcisi gibi varsayılan uygulamaları ayarlama.
  • Kullanıcıların kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma ve Windows Güvenlik Duvarı gibi önemli güvenlik özelliklerini devre dışı bırakmasını önlemek için sistem ayarlarının uygulanması.
  • Yetkisiz kullanıcıların uygulama yüklemesini ve komut dosyalarını çalıştırmasını engellemek (özellikle bazı kullanıcılar sıklıkla kötü amaçlı e-posta eklerini açıyorsa veya şüpheli web sitelerinden yazılım indiriyorsa).
  • Belirli kullanıcıların yalnızca belirli uygulamaları açabildiğinden emin olmak, örneğin yalnızca belirli bir uygulamaya veya web sitesine, ayrıca bir web kioskuna veya ürün tanıtımlarına erişebilen bir kullanıcı ayarlamak.

Belirli kullanıcılar için Yerel Grup İlkeleri ayarlamanın ön koşulları​

Windows Grup İlkesi, Windows işletim sisteminin Home sürümlerinde mevcut değildir. Hem Yerel Grup İlkesi'nden hem de Active Directory'deki Grup İlkesi'nden yararlanmak için aşağıdaki işletim sistemi sürümlerinden birine ihtiyacınız olacak:

• Windows 10 Pro, Enterprise veya Education.
  • Windows 11 Pro, Enterprise veya Education.
  • Windows 7/8 Pro, Enterprise veya Ultimate (bu Windows işletim sistemlerini hala kullanıyorsanız, artık desteklenmediklerinden en kısa sürede yükseltmeniz gerekir ).
Ayrıca yönetici ayrıcalıklarına sahip bir kullanıcı hesabıyla oturum açmanız gerekecektir.

Windows 11'de kullanıcı ve grup oluşturma​

Windows PC'de yerel kullanıcıları ve grupları eklemek, kaldırmak veya düzenlemek için şu adımları izleyin:

• Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Çalıştır'a tıklayın.
  • lusermgr.msc yazın ve Tamam'a tıklayarak yerel kullanıcı yöneticisini açın.
1731063262761.png

• Yeni bir kullanıcı eklemek için kenar çubuğunda Kullanıcılar'a tıklayın, ardından menü çubuğunda Eylem'e ve ardından Yeni Kullanıcı'ya tıklayın.
  • Yeni bir grup eklemek için kenar çubuğunda Gruplar'a tıklayın, ardından Eylem > Yeni Grup'a tıklayın.
  • Yeni bir grup eklerken Üyeler bölümünün altında Ekle… butonuna tıklayarak gruba dahil olacak kullanıcıları seçebilirsiniz .
1731063292424.png

• Gruba eklemek istediğiniz kişilerin kullanıcı adlarını girin ve Tamam'a basın.
Kullanıcıları ve grupları ekledikten sonra, bunları Yerel Grup Politikaları ile özel olarak hedefleyebilirsiniz. Genellikle, kullanıcıları bir gruba eklemek en iyisidir, böylece o gruptaki tüm kullanıcılar için ayarları düzenleyebilir ve daha sonra aynı ayarları her kullanıcıya ayrı ayrı uygulamak yerine o gruba yeni kullanıcılar ekleyebilirsiniz.

Adım adım kılavuz: Yerel Grup İlkesini belirli kullanıcılara uygulama​

Windows'da Yerel Grup İlkelerini tek tek kullanıcılara uygulamak için, yalnızca bu kullanıcılar veya belirtilen bir grup için grup ilkelerini düzenleyen özel bir Microsoft Yönetim Konsolu (MMC) penceresi oluşturmanız gerekir:

• Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Çalıştır’ı seçin.
  • mmc yazın , Tamam'a tıklayın ve MMC'yi açmak için Kullanıcı Hesabı Denetim İstemi'nde Evet'e tıklayın .
  • Menü çubuğunda Dosya'ya tıklayın , ardından Eklenti Ekle/Kaldır'ı seçin…
  • Kullanılabilir ek bileşenler listesinden Grup İlkesi Nesne Düzenleyicisi'ni seçin .
  • Seçili ek bileşenler listesine eklemek için Ekle > düğmesine tıklayın .

1731063308909.png

• Grup İlkesi Nesnesi Seç penceresinde Gözat düğmesine tıklayın .
  • Kullanıcılar sekmesini seçin ve ardından belirli kullanıcıları veya kullanıcı grubunu seçip Tamam'a basın .
1731063320238.png

• Grup İlkesi Seç penceresinde Son'a tıklayın ve ardından Ek Bileşen Ekle veya Kaldır penceresinde Tamam'a basın .
  • MMC penceresi artık gezinme bölmesinde belirli kullanıcılar için Yerel Grup İlkesi Düzenleyicinizi gösterecektir.
  • Dosya'ya ve ardından Farklı Kaydet'e tıklayın ve bu özel MMC görünümünü belirli kullanıcılar için Grup İlkesi Düzenleyicisi olarak masaüstüne kaydedin (kolaylık olması açısından, MMC adına grup adını da ekleyin).
  • Artık istediğiniz zaman yukarıdaki adımların hepsini atlayıp, söz konusu kullanıcı veya grup için kullanıcı politikalarını yönetmek için masaüstünüze kaydettiğiniz MMC dosyasını kullanabilirsiniz.
Bu MMC penceresinde yaptığınız herhangi bir grup ilkesi değişikliği yalnızca belirtilen kullanıcılar veya grup için geçerli olacaktır. Örneğin, belirli bir grubun üyelerinin kontrol paneline erişmesini engelleyen bir grup ilkesi yapılandırabilirsiniz:

• Yukarıda oluşturduğunuz dosyayı kullanarak MMC'yi açın .
  • Yerel Bilgisayar/Belirli Kullanıcılar İlkesi/Kullanıcı Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Denetim Masası'na gidin .
  • Denetim Masası ve Bilgisayar ayarlarına erişimi yasakla ayarına çift tıklayın .

1731063331893.png

Ayarlar penceresinde Etkin'i seçin ve ardından Tamam'a tıklayın.
1731063344317.png

• Değişiklikleri uygulamak için bilgisayarınızı yeniden başlatın veya PowerShell'den veya komut isteminden gpupdate /force komutunu çalıştırın.
Bu işlem , Denetim Masası ve Bilgisayar ayarlarına erişimi yasakla ayarına geri dönülerek ve ardından Devre Dışı veya Yapılandırılmamış seçeneği seçilerek geri alınabilir .

Oluşturduğunuz Grup İlkesi Nesnelerini, istediğiniz etkiye sahip olduklarından emin olmak için test etmeniz önemlidir.

Yaygın Yerel Grup İlkesi sorunlarının giderilmesi​

Kullanıcı başına Yerel Grup İlkesi kurulumunda sorun gidermek için aşağıdakileri kontrol edebilirsiniz:

• Politikaların hedeflenen kullanıcıya veya gruba atandığından emin olun.
  • Politika oluşturmaya çalıştığınız kullanıcıların, politikanın atandığı grubun üyeleri olduğunu doğrulayın.
Daha fazla sorun gidermek için, şu anda etkin olan tüm grup ilkelerini listelemek için gpresult /r komutunu çalıştırın . Bir çakışma durumunda, çakışan ilkelerin en kısıtlayıcısının geçerli olduğunu unutmayın.

Yerel Grup İlkeleri oluştururken hata yaparsanız veya sorunun kaynağını daraltamazsanız, aşağıdaki komutları yönetici olarak çalıştırarak tüm grup ilkelerini geri alabilirsiniz:

gpupdate /force

secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose

Yukarıdaki komutları çalıştırdıktan ve Windows bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, bilgisayar yapılandırması ve kullanıcı yapılandırma ilkeleri varsayılan değerlerine sıfırlanmış olacaktır.

Ekli dosyalar

• 1731063175571.png
    1731063175571.png
    160.2 KB · Görüntüleme: 0

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 1, Üye: 0, Misafir: 1)

Geri