bikral 1
bikral
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Bvural41 1
Bvural41
ShadowFon 1
ShadowFon
mavzermete 1
mavzermete
YazilimMühendisi 1
YazilimMühendisi
Fethi Polat 1
Fethi Polat
InfernoShade 1
InfernoShade
Hikaye Ekle

Kitlesel Özelleştirme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ArchitectMan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 86

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Aykırı bir düşünce olarak görülen kitlesel kişiselleştirme, 1970'lerde Alvin Toffler tarafından Future Shock kitabında ilk olarak bahsetmiştir. Stan Davis ise 1987'de Future Perfect kitabında isim olarak bahsetmiştir ve kitlesel kişiselleştirmenin gerçekleştirilmesi zor bir kavram olduğunu kabul eder (Pine II, 1993). Kitlesel özelleştirme kavramı seri üretim (mass production) sistemlerinin düşük maliyet avantajı ile zanaat üretiminde görülen kişiselleştirmenin özel üretimin avantajının birleşimi olarak görülmektedir. Geleneksel yöntem olarak bilinen seri üretim ile şirketler standartlara uygun, düşük maliyetli, nicelik olarak yüksek üretim yapmayı tercih etmektedir. Kitlesel özelleştirme ile kullanıcı sürece dahil olarak düşük maliyetli üretime devam edebilmektedir. Stan Davis, kitlesel özelleştirmeyi, hızlı, esnek ve entegrasyon gibi süreçlerle her kullanıcıya özel olarak tasarlanmış ürünler ve hizmetler olarak ifade eder (da Silveira vd., 2001). Davis'in açıklaması, ekonomiyi koruyarak her kullanıcı için üretim için özel ürünler önermektedir (Duray vd., 2000). Literatürde bu konu hakkında kavramsal tartışmalar devam etmektedir.

Kitlesel özelleştirme için tek bir tanım olmamasına rağmen, yazılan tüm literatür kitleyi ayırt etmek için gerekli olan iki ortak kavram üzerinde hemfikirdir. Süreç boyunca kullanıcı katılımı ve esneklik modülerlik yoluyla üretim, kitlesel özelleştirmenin iki temel parçasıdır. Standartlaştırılmış modüller, farklı ürünlere uyum sağlayabilen değiştirilebilir esnek parçalar ayarlarına göre ekonomik bir avantaj sağlarken, talep üzerine özelleştirilmiş mallar, kitlesel özelleştirmeyi garanti eder. Kullanıcıların katılımı ve tasarım kararları, kullanıcı deneyimi yaratmak kitlesel özelleştirmeyi sağlar. Da Silveira, kitlesel özelleştirilmiş sistemlerin geliştirilmesine yönelik talebin üç ana fikir temelinde gerekçelendirilmiştir (da Silveira vd., 2001). Salvador, Holan ve Piller (2009)'e göre kitlesel özelleştirme, kuruluşun kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmesi süreci olarak görülmelidir. Bireysel kullanıcıların ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçlara uygun ürünler geliştirmek, kitlesel kişiselleştirmenin bir yolu olmadığını, önemli olan organizasyonel ve teknolojik sistemin uygulanması ile ilgili olduğunu ifade etmektedir. Ek olarak bu konu hakkında vurgulanan kavramlar ise bilgi teknolojilerinin kullanımını ve kullanıcı deneyiminin esnekliğidir.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri