- Konular
- 1,906
- Çözüm
- 6
- Online süresi
- 8d 6h
- Reaksiyon Skoru
- 986
- Altın Konu
- 9
- Başarım Puanı
- 332
- MmoLira
- 4,946
- DevLira
- 29
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Modülerlik fikri yaklaşık 2000 yıl önce inşaat sektöründe ilk kez ortaya çıkmıştır. Örnek olarak modüler tuğla ve kiremiti Çin Qin hanedanlığı temel yapı blokları olarak kullanılmıştır (Gu vd., 2014). 20. yüzyılın başlarından itibaren modülerlik, inşaat, biyoloji, ağlar, ekoloji, ürün tasarımı ve üretimi, bilgisayar bilimi vb. gibi birçok alanda gelişmeler olmuştur (Yang ve Evans, 2019). 1980'lerden bu yana, modülerlik farklı şekillerde tanımlandı. İşlev bağımsızlığı, değiştirilebilirlik ve fiziksel ve işlevsel benzerlik onların ortak özellikleridir. Bir sistem veya ürünün çeşitli modüllerden oluştuğu ve bu modüllerin farklı ürünlere dönüşen farklı şekillerde birleştirildiği sistematik bir süreç modülerlik olarak bilinir. Tüm işlem belirli endüstriyel standartlara ve kurallara uymalıdır (Walz, 1980; Ulrich ve Tung, 1991; Ulrich, 1995; Gershenson vd, 1999; Tong, 2000; Starr, 2010). Yirminci yüzyılın başında Almanya'da mimarlık ve inşaat alanında işlevsel standartlaştırma fikri endüstriyel üretim ve düşünce kullanılarak bina inşaatı ve yapı taşlarında kullanılmaya başlandı (Miller ve Pedersen, 1998). 1920'lerde Almanya, modülerlik fikrini makine tasarımında kullanmaya başladı.
Freze makinesinin çeşitli parçaları, müşterilerin taleplerini karşılamak için modüler ürünlere kolayca bağlanabilen işlevlere dayalı modüllere ayrıştırılmıştır. 1960'larda modüler silah sistemleri, konteynerler ve endüstriyel türbinler piyasaya sürüldü (Gu vd., 2014). 1965 yılında Starr, modüler üretim fikrini ve potansiyel faydalarını tartışırken, ürün "parçalarının" satış için yeni ürünler üretmek için en fazla sayıda şekilde birleştirilebilen modüler tasarımını vurguladı (Starr, 1965). Daha sonra Pahl ve Beitz (1996) modüllerin tanımını işlevsellikle doğrudan ilişkilendirdi ve çeşitli işlevlere dayanarak modül türleri tanımladı. Ulrich ve Tung (1991) modülerliği yapı ile ilişkilendirdi ve bir dizi modüler arayüz ve yapı önerdi.
Ürün özelinde bileşen kullanımı nedeniyle üretim maliyetinin azaltılması, karmaşık bir sistemi ayrıştırarak riskin azaltılması ve verimliliğin artırılması, daha yönetilebilir modüller sağlanması, ürünün güncellenmesi ve bakım kolaylığı, daha küçük bir bileşen setinden daha fazla ürün çeşitliliği, modüllerin hızlı bir şekilde birleştirilmesi yoluyla sipariş teslim süresinin kısaltılması ile modülerlik imalat sektöründe önemli ölçüde yarar sağlamıştır.
Kullanıcı katılım ve modülerlik, kitlesel özelleştirme yaklaşımının temel bileşenleridir. Yüksek sayıda ve düşük maliyet elde etmek için modülerlik önemlidir (Pine II, 1993). Özelleştirme, standart modüller kullanılarak ürünün bir kısmının hacimli olarak üretilmesine izin verir. Modüller üzerinde değişiklik yapılması veya ürün farklılığı kombinasyonları, üretim maliyetini önemli ölçüde azaltır. Standartlaştırılmış modüller seri üretim sayesinde tutarlı bir düzeye ulaşır. Ulrich, K. vd. (1991), modülerlik çeşitlerini aşağıdaki başlıklar altında açıklamıştır:
Örnek olarak lego oyuncakları verilir.
Yukarıdaki modülerlik çeşitlerinde görüldüğü gibi modüllerin özellikleri birleşme yöntemleri farklılık göstermektedir. Ulrich vd. (1991) tarafından tanımlanan çeşitli modülerlik çeşitleri, ürünlerin çeşitli gereksinimleri ve ihtiyaçları karşılamak için esneklik sağlar. Bileşen değiştirme modülerliği, standart ürünlerde bileşenlerin değiştirilebilirliğini sağlarken, bileşen paylaşımlı modülerlik, temel birimler etrafında ortak bileşenlerin kullanılmasına izin verir. Kesit ve kes-yerleştir modülerlik gibi modülerlik türleri, ürünlerin belirli boyut veya özelliklere göre özelleştirilmesini sağlar, bu da kullanıcılara daha fazla seçenek sunar. Sonuç olarak modüler tasarım, üretim maliyetini azaltmak, kitlesel özelleştirme ve kişiselleştirmeyi arttırmak için etkili bir yaklaşım olarak kabul edilir.
Freze makinesinin çeşitli parçaları, müşterilerin taleplerini karşılamak için modüler ürünlere kolayca bağlanabilen işlevlere dayalı modüllere ayrıştırılmıştır. 1960'larda modüler silah sistemleri, konteynerler ve endüstriyel türbinler piyasaya sürüldü (Gu vd., 2014). 1965 yılında Starr, modüler üretim fikrini ve potansiyel faydalarını tartışırken, ürün "parçalarının" satış için yeni ürünler üretmek için en fazla sayıda şekilde birleştirilebilen modüler tasarımını vurguladı (Starr, 1965). Daha sonra Pahl ve Beitz (1996) modüllerin tanımını işlevsellikle doğrudan ilişkilendirdi ve çeşitli işlevlere dayanarak modül türleri tanımladı. Ulrich ve Tung (1991) modülerliği yapı ile ilişkilendirdi ve bir dizi modüler arayüz ve yapı önerdi.
Ürün özelinde bileşen kullanımı nedeniyle üretim maliyetinin azaltılması, karmaşık bir sistemi ayrıştırarak riskin azaltılması ve verimliliğin artırılması, daha yönetilebilir modüller sağlanması, ürünün güncellenmesi ve bakım kolaylığı, daha küçük bir bileşen setinden daha fazla ürün çeşitliliği, modüllerin hızlı bir şekilde birleştirilmesi yoluyla sipariş teslim süresinin kısaltılması ile modülerlik imalat sektöründe önemli ölçüde yarar sağlamıştır.
Kullanıcı katılım ve modülerlik, kitlesel özelleştirme yaklaşımının temel bileşenleridir. Yüksek sayıda ve düşük maliyet elde etmek için modülerlik önemlidir (Pine II, 1993). Özelleştirme, standart modüller kullanılarak ürünün bir kısmının hacimli olarak üretilmesine izin verir. Modüller üzerinde değişiklik yapılması veya ürün farklılığı kombinasyonları, üretim maliyetini önemli ölçüde azaltır. Standartlaştırılmış modüller seri üretim sayesinde tutarlı bir düzeye ulaşır. Ulrich, K. vd. (1991), modülerlik çeşitlerini aşağıdaki başlıklar altında açıklamıştır:
- -Bileşen Paylaşımlı Modülerlik (Component-Sharing Modularity): Ürün tasarımında ortak bileşenler kullanılır. Ürünler bireysel olarak tasarlanmıştır. Bir temel birim etrafında ortak bileşenlerden oluşan modülerliktir. Örnek olarak asansörlerdir.
- -Bileşen Değiştirme Modülerliği (Component-Swapping Modularity): Standart ürünlerde değiştirilebilen bileşenlerdir. Örnek olarak bilgisayarlardır.
- -Kes-Yerleştir Modülerlik (Cut-to-Fit Modularity): Bir modülün boyutlarını değiştirmek veya birleştirmek için kullanılan modüllerdir. Uzunluk, genişlik gibi belirli boyutlara veya yüksekliğe sahip ürünlerdir. Örnek olarak güneş gözlükleri verilir.
- -Karışık Modülerlik (Mix Modularity): Bileşen paylaşımlı modülerliğe benzer ancak ürünlerin özelliği ile ayırt edilir, kimliklerini kaybederler.
- -Otobüs Modülerliği (Bus Modularity): Ortak bir özellik ile karakterize edilir, fiziksel bileşenlerin bağlanabildiği veri yolu aynı tip arayüz üzerinden bağlanır. Örnek olarak yol aydınlatmaları verilir.
- -Kesit Modülerlik (Sectional Modularity): Bileşen paylaşımlı modülerliğe benzer fakat standart modüllerin bir araya geldiğinde kendine özgü birim oluşturmasıdır.
Örnek olarak lego oyuncakları verilir.
Yukarıdaki modülerlik çeşitlerinde görüldüğü gibi modüllerin özellikleri birleşme yöntemleri farklılık göstermektedir. Ulrich vd. (1991) tarafından tanımlanan çeşitli modülerlik çeşitleri, ürünlerin çeşitli gereksinimleri ve ihtiyaçları karşılamak için esneklik sağlar. Bileşen değiştirme modülerliği, standart ürünlerde bileşenlerin değiştirilebilirliğini sağlarken, bileşen paylaşımlı modülerlik, temel birimler etrafında ortak bileşenlerin kullanılmasına izin verir. Kesit ve kes-yerleştir modülerlik gibi modülerlik türleri, ürünlerin belirli boyut veya özelliklere göre özelleştirilmesini sağlar, bu da kullanıcılara daha fazla seçenek sunar. Sonuç olarak modüler tasarım, üretim maliyetini azaltmak, kitlesel özelleştirme ve kişiselleştirmeyi arttırmak için etkili bir yaklaşım olarak kabul edilir.