Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
Fethi Polat 1
Fethi Polat
farkmt2official 1
farkmt2official
BlackFullMoon 1
BlackFullMoon
mavzermete 1
mavzermete
Hikaye Ekle

Altın Konu Hollowbody İncelemesi

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

Konami, Silent Hill oyunlarını yeniden nasıl hayata geçireceğini çözmeye çalışıyor. Seriden on yılı aşkın bir süredir uzak kalan şirket, ve aslında iyi bir oyunun üzerinden çok daha fazla zaman geçtiği düşünülürse, yakın zamanda birden fazla yeni Silent Hill projesi tanıtıldı ya da yakında tanıtılacak. Benim gibi Silent Hill hayranları, yayıncının serinin ilk oyunlarındaki o eşsiz atmosferi ve büyüyü tekrar yakalayıp yakalayamayacağını merak ediyor. Ancak, bunu başaramasa bile, en azından elimizde Hollowbody var. Tek bir kişi tarafından geliştirilen Hollowbody, bazen bir saygı duruşunu aşacak kadar ileri gidiyor, ancak çoğu zaman geçmiş korku oyunlarının kalabalık dünyasında kendine özgü bir konumda yer alıyor.

5.jpg

Bu yıl, Hollowbody, Bloober Team’in yaklaşmakta olan yeniden yapımı dışında Silent Hill 2'ye en yakın oyun. Solo geliştirici Nathan Hamley, Headware Games adı altında çalışıyor. Hollowbody’yi yaratırken Silent Hill serisine olan tutkusunun en büyük motivasyon kaynağı olduğunu kabul ediyor, ve bu hayranlık zaman zaman fazlasıyla gözle görülür hale geliyor. Oyunda dünyayı keşfetme şeklinizden, karmaşık bulmacalar çözerek yeni yollar açmanıza, düşmanlarla karşılaşıp birden fazla sona ulaşmanıza kadar her şey, PS2'nin klasik oyunlarını anımsatıyor. Üçüncü şahıs bakış açısına sahip hayatta kalma korku oyununun ilk bölümleri, Silent Hill 2’nin hastane bölümüne o kadar benzer ki, bana adeta deja vu yaşattı ve el fenerinizin menzilinin hemen ötesinde gizlenmiş canavarlar, o oyunun ikonik hemşire karakterleri gibi üzerinize saldırıyor.
Hatta birkaç kez, ne olduğunu bilmeden derin ve karanlık çukurlara düşüyorsunuz. Özellikle bir koridor, bana Silent Hill 2’nin akıl almaz derecede uzun merdiveniyle aynı soruyu sordurdu. Bu merdiven nereye kadar uzanıyor? Bu tür geri dönüşler, bazen neredeyse kopya hissi yaratıyor, ancak Hollowbody, geliştiricinin favori oyununun sadece bir klonu olmayı kabul etmiyor. 2024 yılında bir kişinin, on yıllar önce büyük bir ekip gerektiren bir oyunu nasıl bu denli yakalayabildiğini görmek oldukça ilginç.

1.jpg

Silent Hill 2’ye benzer bir oyun yapma misyonuna rağmen, Hollowbody’nin farklı yaptığı şeyler, onu aynı türdeki diğer oyunlardan daha çok oynamaya değer kılıyor. Genelde modern oyunlardan daha kötü oynanan ve grafik açısından daha zayıf oyunlara nostalji duymam, ancak Hamley, o dönemin ruhunu en kötü yönlerine takılmadan çok iyi yakalıyor. Örneğin, tank kontrolleri oyunda mevcut, ancak varsayılan olarak kullanılmıyor. Bu özelliği açmak isteyen oyuncular, manuel olarak etkinleştirmek zorunda kalıyor. Benzer şekilde, oyunda belirli noktalarda kayıt yapabiliyorsunuz, ancak bu defa kırmızı bir kitap yerine sabit hatlı bir telefon kullanıyorsunuz, ama oyunda birkaç otomatik kayıt noktası da var, özellikle zorlu bölümlerden önce.Bu modern kolaylıklar, bazı stüdyoların değerli olarak gördüğü yanlış anlaşılmış zorlukları azaltmakta oldukça başarılı. Ancak, hala duvarlar, kanepeler, yataklar ve dolaplar boyunca etkileşim noktalarını bulmak için arama yaparken sıkça karşılaştığınız klasik acı noktaları mevcut. Birkaç kez, ilerlemek için gerekli olan bir eşyayı bulmadan önce aynı alanları defalarca dolaşmak zorunda kaldım, ve bu durum beni oyunun atmosferinden biraz kopardı.

2.jpg

Hollowbody’de dövüş, ilham aldığı oyunlara oldukça benziyor. Bu da mümkünse çatışmalardan kaçınmanın veya yakın dövüş silahlarını kullanarak cephaneyi korumanın en iyi yöntem olduğunu gösteriyor. Hangi savunma yöntemini seçerseniz seçin, dar alanlarda sık sık manevra yapmanız gerekecek, ve bu da kaçışı zorlaştırıyor. Oyun, düşmanlar arasında kolayca geçiş yapmanızı sağlayan güvenilir bir otomatik hedefleme sistemi kullanıyor.Bu sistem, erken 2000’lerin korku oyunlarının oyunculara sunulan belirsiz nişan alma yöntemlerinden çok daha kolay bir hayatta kalma deneyimi sunuyor. Ancak, bu yardımcı mekanizmaya rağmen, dövüş hala hoş bir gerilim hissi yaratıyor, kısmen hasar aldığınızda gelen uyarıların o kadar sarsıcı olması, canavarların adeta ekrandan fırladığı hissini vermesi nedeniyle. Düşmanlar beklenmedik bir hızla mesafeyi kapatıyor, ve oyundaki çeşitli yakın dövüş silahları farklı animasyonlara sahip, bu da onları erişim, saldırı hızı ve etkililik açısından birbirinden ayırıyor. Ben gitarı kullanmanızı öneririm.

4.jpg

Oyunun en güçlü yönü, dört saatlik deneyim boyunca hikayenin genelinde hakim olan tanıdık, ürpertici bir sessizlikle beslenen atmosferi. Daha önceki büyük korku geliştiricileri gibi, Hamley de oyunun kasvetli müziğine ne zaman ağırlık vereceğini, ve ne zaman sessizliğin sahneyi ele geçirmesine izin vereceğini çok iyi biliyor. Oyunun her karesi, PS2 döneminin korku oyunlarının ruhunu o kadar sadakatle yakalıyor ki, eğer oyun hakkında hiçbir şey bilmeseniz bile 2001 yılında yapılmış olduğunu düşünebilirsiniz.
Hollowbody’nin esinlendiği oyunlardan daha kısa olması nedeniyle, türün bazı temel unsurları daha hızlı bir şekilde sunuluyor. Bulmacalar, örneğin zor olabilir, ancak Silent Hill 2’nin piyano bulmacası kadar zorlayıcı değiller, ve genellikle bir bulmaca çözme öğesi bulmak ile onu kullanmak arasındaki mesafe oldukça kısa. Aslında, oyunun duraklama menüsündeki haritanın bana yolu gösterdiği şeye alışmam biraz zaman aldı, çünkü daha fazla engel bekliyordum. Ancak, ok bana buraya git dediğinde bile tereddüt ediyordum. Oyunun ikinci yarısına kadar, haritanın gerçekten bir sonraki bölüme işaret ettiğine güvenmeye başlamadım, ve bu süreçte bulmacalar olsa bile, tüm etkileşimli kapılar haritada vurgulanmıştı.

3.jpg

En iyi Silent Hill oyunları gibi, Hollowbody sadece korkutucu değil, aynı zamanda hüzünlü, ve keşfettiğiniz dünya her köşesinde size bunu hatırlatıyor. Hikaye de aslında, ürkütücü bir kasabada kayıp bir yakınınızı aramanız üzerine kurulu, ancak tematik öğeler, Hollowbody'nin sadece bir taklitten çok daha fazlası olmasını sağlıyor. Hikaye aslında gelecekte geçiyor, ancak keşfettiğiniz kasaba biyoterör saldırısı sonrası terk edilmiş. Bu durum, oyunun başlarında bir siberpunk dünyasından çıkarak, on yıllar önce terk edilmiş kasvetli bir İngiliz kasabasına adım atmanızı sağlıyor.Kasaba genelinde bulunan belgeler, kasaba halkına vaat edilen ekonomik bir canlanmanın nasıl geri çekildiğini anlatıyor. Bu, tanıdık bir hikaye, ancak bu durumda Silent Hill’e özgü değil. Bunun yerine, günümüz dünyasının başlıklarından alınmış, ve Hamley’nin, terk edilmiş, canavarlarla dolu bir kasabayı ekonomik eşitsizlik temasıyla nasıl yaratıcı bir şekilde bağladığını takdir ediyorum.Hollowbody, korkutucu, kasvetli ve hüzün dolu. Korku oyunlarında sevdiğim her şeyi barındırıyor. Bazen bu duyguları, esin aldığı oyunlardan aynı canavarları, mekanları ve olayları neredeyse yeniden kullanarak yaratıyor. Ancak, bu kadar tanıdık olmayan şeyler de var, ve farklı yaptığı şeyler en iyi özellikleri arasında yer alıyor. Sosyopolitik bilincin farkında olan bir hikaye anlatımı, ve minimalist ama ürkütücü bir müzikle bunu desteklemek gibi. Belki de son büyük Silent Hill oyunu geride kaldı, emin değilim. Ancak, biliyorum ki, onun hafızası, Hollowbody gibi başarılarla yaşamaya devam ediyor.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri