Best Studio 1
Best Studio
mannaxxx 1
mannaxxx
Agora Metin2 1
Agora Metin2
[DEV]AB 1
[DEV]AB
Sevdamsın 1
Sevdamsın
TuZaKK 1
TuZaKK
kaptanmikro1 1
kaptanmikro1
farkmt2official 2
farkmt2official
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Bvural41 1
Bvural41
Hikaye Ekle

Küçük Medrese

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Carissa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 101

Türkiye'de ilk Mobil & PC Aynı Anda Metin2 Oyna. Triarchonline kalıcı ve uzun ömürlü yapısı ile 24 Temmuz'da açılıyor. | 1-99 Mobil Metin2 Triarch HEMEN TIKLA!

Nikozja_fontanna.jpg


Küçük Medrese, Lefkoşa'da yer alan, günümüzde tamamen yıkılmış bulunan bir medrese. Konumu Selimiye Meydanı'nın kuzeyinde, Kadı Menteş Konağı ile Küçük Medrese Sokak arasındaydı. 1579-80 (Hicri 987) yılında inşa edilmiştir.

Küçük Medrese'den sorumlu olan vakfın ilk kurucusunun kim olduğu bilinmemektedir. Tuncer Bağışkan'ın aktarımına göre literatürde ilk kurucunun Lala Mustafa Paşa olduğu öne sürülmektedir. 1 Nisan 1642'de Kıbrıs eski müftüsü Saadettin Efendizade Ahmet Efendi'nin kurduğu "Ahmet Efendi ibn-ı Saadeddin Efendi Vakfı", Neyzen Çiftliği'nden elde ettiği gelirle medresenin tamir ve ıslahını, müderrise günde on akçe, on fakir öğrenciye günde üçer akçe verilmesini üstlenmiştir. Kıbrıs Vakıflar İdaresi muhasebecisi Fahri Efendi'nin 25 Mart 1912 tarihli raporuna göre bu düzenleme hâlen geçerliliğini korumakta ve müderris Abohorlu Ahmet Efendi'ye yılda 720 kuruş verilmekte olsa da medresede normal süreli bir eğitim devam ettirilememekte ve dolayısıyla vakıf koşulları tam olarak karşılanamamaktaydı.

Ali Ruhi Efendi Çeşmesi adı altında bir çeşmesi ve bu çeşmenin 1828 (Hicri 1244) tarihli yazıtı günümüze tek ulaşan kısmıdır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst