- Konular
- 617
- Çözüm
- 5
- Online süresi
- 1mo 9d
- Reaksiyon Skoru
- 209
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 15 Yıl 8 Ay 25 Gün
- Başarım Puanı
- 227
- MmoLira
- 1,396
- DevLira
- 12
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Merhabalar,
Bu yazımda Vmware ESXI server da storage(disk) yapısından bahsedeceğim.
Bir önceki yazımda kurduğum esxi makinalarda 100 gb ek disk eklemiştik. Bu diskleri import edeceğim.
Storage kısmında datastore altında new data store diyoruz. Create new VMFS datastore ile devam edelim.
Storage data1 ismini veriyorum. Gördüğünüz üzere 100 gb disk görünmektedir. Next diyoruz.
Dilersek custom seçip diski bölebiliriz. Use full disk seçiyoruz. Ve VMFS 6 seçip finish diyoruz.
2 esxi makinanın 100 gb disklerini (data1 ve data 2 ) import etmiş olduk.
ISCSI target server üzerinden bu disklere connection sağlayabilirim. Şimdi oluşturduğumuz ISCSI servera diskleri mapleyeceğiz. İlk olarak DC makinama iscsi kuralım.
Add roles and features seçiyoruz.
iSCSI targer server seçip next diyoruz.
Sonrasında Multipath I/O da seçip install ediyoruz.
Test için 2 makinama da 10 gb lık daha disk ekliyorum. Şimdi iscsi target servera kuralım.
Create iscsi virtual disk seçiyoruz.
C diskimi seçiyorum ve next diyorum.
İsmini yazıyoruz. Next diyoruz.
5 gb lık bir kısmı kullanacağım. Fixed size seçip next diyoruz.
Targetlarını belirliyoruz.
Bağlanacağım esxi makinalarımın ip adreslerini giriyorum.
İki makinanın da ip adreslerini ekleyip create ediyoruz.
2gb lık bir target daha oluşturuyorum.(lun2)
Adapters altında Software iscsi enable ediyoruz. Add dynamic target diyoruz ve iscsi target server ın kurulu olduğu dc makinamın ip adresini ekliyorum.
Devices kısmına baktığımızda 2 disk eklenmiş oldu.
Şimdi import ettiğimiz diskleri datastore ekleyelim.
Datastore olarak oluşturduk. Şimdi aynısını 2. makinamda yapıyorum.
Aynı işlemi yaparken new datastore girdiğimiz de disk göremeyeceksiniz. Çünkü zaten eklenmiştir. Diğer server da yaptığımız da buraya düşecektir. Tekrar aynı işlemi yapmamıza gerek yoktur. Sayfayı yenilediğinizde göreceksiniz.
10 gb disklerimi da datastore yapıyorum. Yapılandırmaları custom olarak seçer ve bir kısmını eklersek, kalan disk boyutunu yapılandıramayız. Riskli bir durumda kapasitemiz düşer ise kalan disk boyutunu yapılandırabiliriz. Bu mekanizmaya gerek duymuyorsak full disk şeklinde yapılandırabiliriz.
Disk yapılandırılması bu şekildedir.
Bu yazımda Vmware ESXI server da storage(disk) yapısından bahsedeceğim.
Bir önceki yazımda kurduğum esxi makinalarda 100 gb ek disk eklemiştik. Bu diskleri import edeceğim.
Storage kısmında datastore altında new data store diyoruz. Create new VMFS datastore ile devam edelim.
Storage data1 ismini veriyorum. Gördüğünüz üzere 100 gb disk görünmektedir. Next diyoruz.
Dilersek custom seçip diski bölebiliriz. Use full disk seçiyoruz. Ve VMFS 6 seçip finish diyoruz.
2 esxi makinanın 100 gb disklerini (data1 ve data 2 ) import etmiş olduk.
ISCSI target server üzerinden bu disklere connection sağlayabilirim. Şimdi oluşturduğumuz ISCSI servera diskleri mapleyeceğiz. İlk olarak DC makinama iscsi kuralım.
Add roles and features seçiyoruz.
iSCSI targer server seçip next diyoruz.
Sonrasında Multipath I/O da seçip install ediyoruz.
Test için 2 makinama da 10 gb lık daha disk ekliyorum. Şimdi iscsi target servera kuralım.
Create iscsi virtual disk seçiyoruz.
C diskimi seçiyorum ve next diyorum.
İsmini yazıyoruz. Next diyoruz.
5 gb lık bir kısmı kullanacağım. Fixed size seçip next diyoruz.
Targetlarını belirliyoruz.
Bağlanacağım esxi makinalarımın ip adreslerini giriyorum.
İki makinanın da ip adreslerini ekleyip create ediyoruz.
2gb lık bir target daha oluşturuyorum.(lun2)
Adapters altında Software iscsi enable ediyoruz. Add dynamic target diyoruz ve iscsi target server ın kurulu olduğu dc makinamın ip adresini ekliyorum.
Devices kısmına baktığımızda 2 disk eklenmiş oldu.
Şimdi import ettiğimiz diskleri datastore ekleyelim.
Datastore olarak oluşturduk. Şimdi aynısını 2. makinamda yapıyorum.
Aynı işlemi yaparken new datastore girdiğimiz de disk göremeyeceksiniz. Çünkü zaten eklenmiştir. Diğer server da yaptığımız da buraya düşecektir. Tekrar aynı işlemi yapmamıza gerek yoktur. Sayfayı yenilediğinizde göreceksiniz.
10 gb disklerimi da datastore yapıyorum. Yapılandırmaları custom olarak seçer ve bir kısmını eklersek, kalan disk boyutunu yapılandıramayız. Riskli bir durumda kapasitemiz düşer ise kalan disk boyutunu yapılandırabiliriz. Bu mekanizmaya gerek duymuyorsak full disk şeklinde yapılandırabiliriz.
Disk yapılandırılması bu şekildedir.
- Konular
- 1,673
- Çözüm
- 48
- Online süresi
- 9mo 24d
- Reaksiyon Skoru
- 8,722
- Altın Konu
- 297
- Başarım Puanı
- 374
- MmoLira
- 41,553
- DevLira
- 753
Paylaşım için teşekkürler.
- Konular
- 3,135
- Çözüm
- 3
- Online süresi
- 4mo 15d
- Reaksiyon Skoru
- 5,377
- Altın Konu
- 67
- Başarım Puanı
- 409
- MmoLira
- 1,432
- DevLira
- 0
Paylaşım için teşekkürler.
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)