HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Martha is Dead, 1940'larda İtalya'da geçen birinci şahıs bir psikolojik gerilim filmi ve oyunu aynı anda hem çarpıcı hem de korkutucu buldum. Martha, oyunun başında bir gölde ölü bulunur ve ikiz kız kardeşi Giulia olarak oynarken, Martha'yı kimin öldürdüğünü bulmak oyuncunun görevidir. Önerme basit ama olay örgüsü çok hızlı bir şekilde çok karmaşık bir şeye dönüşüyor. Oyunun PlayStation sürümü incelendiğinde olay örgüsünün bazı hassas unsurlarının artık oynanamadığı görülüyor ancak PC ve Xbox sürümleri bu inceleme sırasında bu durumdan etkilenmemiş durumda.
1940'ların 2. Dünya Savaşı sırasındaki İtalya'sında geçen filmde, Martha ve Giulia ebeveynleriyle birlikte yaşıyor ve Toskana'nın arka planı, savaşın trajedisini gerçekten gösteren sanat tarzıyla muhteşem. Kesinlikle 2. Dünya Savaşı'nı yüceltmiyor ve orman, göl ve çiftlik gerçekten çok güzel ve oyunun korku yönlerini bir araya getiriyor. Gazeteleri okurken duyguya kapıldım ve “gazeteciler” Martha'nın cinayetinin siyasi nitelikte olduğunu açıkça söylemesine rağmen öyle olmadığını söylemeye çalıştılar.
Oyun birinci şahıs olarak oynanır ve Giulia'nın hareket ettirilmesini ve evdeki ve çevresindeki nesnelerin incelenmesini içerir. Takip edilirken birkaç saniye içinde bir dizi düğmeye basmanız gereken bazı hızlı zaman olayları (QTE'ler) vardır. Martha is Dead ayrıca akıllıca dahil edilmiş bulduğum eylemlerinizle ilgili seçenekler de sunuyor. Anlatıdan dolayı seçimler konuşma seçimleriyle sınırlı değil. İlk perdede Giulia, kız kardeşinin bulunduğu tabutun önünde diz çökmek veya kalkmadan önce haç işareti yapmak yerine ayağa kalkma seçeneğine sahiptir.
Martha is Dead'de ayrıca Giulia'nın ormanda koştuğu ve yeni tamamlanan olay örgüsünün cümlesini bir araya getirerek bir yol seçmek zorunda kaldığı birkaç sahne de yer alıyor. Yanlış bir kelime seçilirse bölümü yeniden başlatmanız gerekir. Çok zor olmasa da bunlar hikayeyi o noktaya kadar güzel bir şekilde toparlama ve tazeleme görevi görüyor. Giulia ayrıca yanında her gün doldurduğu bir günlük tutuyor. Günlük, gün geçtikçe genişleyen, karakterlerin çizimleriyle tamamlanan ve Giulia tarafından anlatılan olay örgüsünün bir özeti görevi görüyor.
Diğer kritik oynanış özellikleri ve unsurları arasında Giulia'nın kamerasıyla fotoğraf çekme ve fotoğrafların karanlık odada geliştirilmesi ana hikayeyi ilerletmek için kullanılır, bu nedenle oyunda acele etmeyin. Kameranın kullanımı, özellikleri ve karanlık odanın açıklamasını oldukça uzun buldum. Ayrıca kameranın kontrollerinin de insanları rahatsız ettiğini görebiliyorum çünkü onlar da basit değiller. Bazı görevler sırasında Giulia'nın kızılötesi film gibi kamera eklentilerini bulmak için evde arama yapması gerekecek. Bu karmaşıklık katmanı gerçekten anlatının derinliğine katkıda bulunuyor. Oyunda ilerlemek için kamera kullanımı gerekli olsa da, bunu eğlence için de kullanabilir ve hatta fotoğraflarda gizlenmiş bazı bilgiler bile bulabilirsiniz.
Martha is Dead'deki korku kesinlikle mevcut ve kan ve vahşetten çekinmiyor. Bazen korkunç olsa da, hiç de tatsız bir şekilde yapılmıyor. Belirli bir sahnede bir cesedin yüzünü kesip onu giyiyorsunuz. Korku filmi izleyerek büyümüş biri olarak benim bile izlemekte zorlandığım pek çok sahne var. Geliştiricilerin ve yönetmenlerin onlarla risk almaktan korkmadıkları açık ve ben de korkunun, berbat bir deneyim yaşamanın nasıl bir şey olduğunu aktarmayı amaçladığını hissettim.
Oyun günlerce organize ediliyor ve yan görevler oldukça ilgi çekici. Bazı önemli olay örgüsü olayları ilerleyip gün sona erdiğinden, oyuncuya herhangi bir yan görevi tamamlama şansını kaçıracağınız için ana hikayenin bazı kısımlarını tamamlarken dikkatli olun. Yan görevlerden birinde direnişle konuşuyorsunuz; bu onların içgörülerini ve Giulia'nın babasının bir General olduğunu düşünürsek yapması gereken seçimleri duymak çok ilginçti. Ancak bu görev sırasında, haritada belirli bir noktaya geldiğimde haritanın içinde sonsuz bir şekilde düştüğüm için önceki bir kaydetmeyi yeniden yüklemek zorunda kaldım. Ayrıca diyaloğun tekrarlandığı veya altyazıların ekranda kaldığı birkaç durum da vardı. Birinci Gün yamasının bu sorunlardan birkaçını çözebileceğini umuyorum.