B 1
berione65
sen272 1
sen272
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
C 1
chengdu
xranzei 1
xranzei
zendor2 1
zendor2
Bvural41 1
Bvural41
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Thomas More

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan BoreaL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 236

BoreaL

İlk Kural; Saygı 👑
Fahri Üye
TM Üye
Katılım
22 Haz 2010
Konular
8,215
Mesajlar
22,038
Online süresi
7d 11h
Reaksiyon Skoru
1,028
Altın Konu
0
TM Yaşı
15 Yıl 11 Ay 23 Gün
Başarım Puanı
522
MmoLira
3,086
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Thomas More Kimdir?​


Thomas More (7 Şubat 1478 – 6 Temmuz 1535), İngiliz devlet adamı, hukukçu ve yazar olarak tanınır. Hümanist düşüncenin önde gelen isimlerinden biri olan More, özellikle 1516’da kaleme aldığı “Ütopya” adlı eseriyle edebiyat tarihine damga vurmuş ve ideal bir ada ülkesinin toplumsal-siyasal düzenini tasvir etmiştir.


Eğitim ve İlk Yıllar​


Londra’da doğan More, dönemin önemli yargıçlarından Sir John More’un oğluydu. Eğitimine Oxford Üniversitesi’nde başladı ve burada Antik Yunan ile Latin edebiyatına ilgi duyarak yazarlığa adım attı. Daha sonra hukuk öğrenimi için Londra’ya döndü ve 1501’de avukat oldu. Gençliğinde manastır hayatına yönelmek istese de bu düşünceyi zamanla bir kenara bırakarak ülkesine hizmet etmeyi seçti. 1504’te parlamentoya girdi.


Bu yıllarda ünlü hümanist yazar Erasmus ile yakın dostluk kurdu. Erasmus’un en önemli eserlerinden “Deliliğe Övgü” (Encomium Moriae), More’a ithaf edilmiştir.


Siyasi Kariyer​


1517’de Kral VIII. Henry’nin hizmetine girdi. Başarılı diplomatik görevlerinin ardından şövalye ilan edildi, veznedar yardımcılığına ve ardından kralın danışmanlığına getirildi. 1525’te Lancaster Düklüğü’nün bakanı oldu. Kardinal Wolsey’in istifasının ardından Lordlar Kamarası Başkanı seçildi.


Başlangıçta Kral VIII. Henry ile uyumlu çalışan More, zamanla kralın Protestanlığa yaklaşmasından ve Katolik Kilisesi’ne karşı aldığı tavırlardan rahatsız oldu. Katolik inancını korumakta ısrar eden More, 1531’de krala bağlılık yemini etmeyi reddetti ve 1532’de sağlık gerekçesiyle görevlerinden ayrıldı. 1533’te Anne Boleyn’in taç giyme törenine katılmaması ise kralla ilişkisini iyice gerginleştirdi.


Tutuklanma ve İdam​


Papa’ya karşı gelmeyi reddettiği için bağlılık yemini etmeyen More, 1534’te tutuklandı. Krala kilisenin başı sıfatını tanımadığı gerekçesiyle yargılandı ve 1535’te vatana ihanet suçlamasıyla idama mahkûm edildi. 6 Temmuz 1535’te idam edildi.


Sonrası ve Mirası​


Thomas More’un ölümünden yüzyıllar sonra, 1935’te Papa XI. Pius tarafından aziz ilan edildi. Hümanist düşünceye katkıları, Katolik inancına bağlılığı ve “Ütopya” adlı eseriyle hem edebiyat hem de siyaset tarihinde unutulmaz bir figür haline geldi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst