- Konular
- 423
- Online süresi
- 7g 85661s
- Reaksiyon Skoru
- 469
- Altın Konu
- 3
- Başarım Puanı
- 193
- TM Yaşı
- 14 Yıl 2 Ay 16 Gün
- MmoLira
- 463
- DevLira
- 76
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
Selamlar herkese . Önce bu yazının yeni başlayan tanklara yönelik olduğunu söylemek isterim . Ama belki siz de bir şeyler öğrenebilirsiniz . Belli olmaz . Bu tür bir yazıya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum çünkü ESO'da tank rolü diğer oyunlardaki gibi değil . Değinmemiz gereken belli başlı konular var . Elimden geldiğince hepsini anlatmaya çalışacağım .
1 - Aggro
Diğer oyunlarda yaratıkların arasına dalıp yere bir alan atıp bütün aggroyu alırız ve combat bitene kadar elimizde tutmaya çalışırız . Bosslar için de aynı şekildedir . Hedef üzerinde yarattığımız ve bize saldırmasını sağlayan ''threat'' dediğimiz şeyi yüksek tutmaya çalışırız . Diğer takım üyelerininkinden yüksek olduğu sürece hedef bize saldıracaktır . Diğer oyunlarda Aggro böyle işler . ESO için tamamen farklı . Aggro denilen şey oyunda sadece 2 skill ile sağlanabiliyor . Bu iki skillden biri tanklar için kullanılması kaçınılmaz olan Kılıç / Kalkan yetenek ağacından Puncture , diğeri ise Undaunted guildinin yetenek ağacından olan Inner Fire . Bu skillerin en önemli özelliği üzerinde kullandığınız yaratığın 15 saniye boyunca size saldırması . Diyelim ki 30 level bir karakteriniz var . Bir yaratığa Inner Fire attınız . v16 ( maksimum level ) biri gelip o yaratığa bütün gücüyle vursa bile , o yaratık size saldırmaya devam edecektir . Tabii ki bunun istisnaları var . Taunt skilleri ( puncture , inner fire ) biri tarafından kullanılıp çok zaman geçmeden başkası tarafından kullanılırsa , düşman sonradan kullanan kişiye saldırır . Böylece bir tankın başına bir şey geldiği zaman ikinci tank Aggroyu rahatlıkla alabilir . Ancak bunun da bir sınırı var . Eğer sınırı olmasaydı en güçlü bossları iki tank sürekli Aggroyu değiştirerek çok kolay hale getirirdi . 10 saniye içinde aynı düşmana 3 tane taunt skilli ile saldırılırsa , düşman 10 saniye boyunca Aggrosu alınamaz hale gelir ve bu süre içinde her taunt kullanıldığında bu 10 saniye resetlenir . Takımda laf anlamayan ikinci tanklar yüzünden sinirden alt+f4 çekmenin sınırına çok kez geldim . Böyle şeyler yaşamayın/yaşatmayın diye bunları bilmeniz çok önemli . Özet olarak , taunt skillerini arka arkaya vurmanıza gerek yok . 15 saniye sürüyor Aggro ve her vurduğunuzda 15 saniye yenilenir . Ama taunt skilleri Stamina ya da Magicka harcadığı için arka arkaya vuruyorsanız hiç bir yararını görmezsiniz üstüne zararı boldur .
2 - AOE Aggro
Bu kısmı yukarıdan ayırdım çünkü ESO'da bunu yapmak biraz farklı bir olay . WoW'daki gibi Thunder Clap atınca hepsi bize dalmaya başlamıyor maalesef . Şimdi size böyle bir durumla karşılaşıldığında iyi bir tankın yapması gerekeni anlatacağım . Skillere şöyle bir göz atanlar fark etmiştir . Oyunda AOE Taunt skilli yok . Peki karşıdan 20 tane düşman geliyorsa ne yapacağız ? Çok basit . Hepsine taunt ... Şaka şaka yok öyle bir şey . Böyle durumlarda göreceğiniz şey şudur . 2-3 tane çok fazla vuran ya da CC ( stun , root , disorient , knockback vs. ) kullanan düşmanlar olur . Sadece bunlara taunt atmanız yeterli olacaktır . Tabii ki onlara taunt attıktan sonra diğerlerini salmıyoruz . Her classın kendine has CC skilleri var . Ben mesela Dragonknight oynayan biri olarak yaratıkların toplu olduğu yere Cinder Storm atıyorum ( %70 slow ) , uzaktan vuran düşmanları Unrelenting Grip ile diğer düşmanların arasına çekip Choking Talons ile oldukları yere kitliyorum . Böylece yavaş hareket etmelerinin yanında Talons aktif olduğu sürece hareket edemiyorlar bile . Böylece DD olanlar ( damage dealer , grupta hasar verme rolünü üstlenen oyuncular ) çok fazla hasar almıyor ve daha rahat bir şekilde işlerine bakabiliyorlar . Yani hepsini birden almanın hiç bir getirisi yok . Bu taktikler önemli gibi gözükmese bile uzaktan ok atan bir düşmanı kendinize çekmek DD lerden birinin hayatını kurtarabilir . DDlerin AOE skillerinin yetişebildiği noktaya getirdiğimiz için diğer düşmanlara vuran skillerin ona da vurmasını sağlayıp combatın kısa ve kolay olmasını sağlar .
3 - Resistance
Karakter ekranınızı açtığınız zaman iki tane özellik göreceksiniz . Spell Resistance ve Physical Resistance . Spell resistance dediğimiz şey büyülerden ve diğer elemental ataklardan aldığımız hasarı azaltırken , Physical Resistance ise kılıç , balta , kazma , kürek ve yay gibi silahlardan aldığımız hasarı azaltır . Şimdi ilk düşünce şu oluyor : '' Ben bunu hayvan gibi yüksek yapayım . Ölmem , öküz gibi olurum .'' . En azından ben oyuna başladığımda aklımdaki düşünce buydu . Sonradan öğrendim ki bunların belli bir sınırı var . Şimdi size işin matematiğini anlatacağım . Maksimum levelda 33500 Resistten sonrası işinize yaramıyor . Örneğin 33500 resisti olan adamla 1 milyon resisti olan adam yan yana gelsin . İkisi de birbirlerine aynı silahlarla vursunlar . Biri 100 hasar alıyorsa diğeri de 100 hasar alır . Resist dediğimiz stat bizim aldığımız hasarı en fazla yarıya kadar düşürebilir . Yani , 33500 Resist = %50 daha az hasar almak . Oyunda bir çok Resist buffı bize 5120 ( tam sayıyı hatırlayamadım bu civarda bir şey ) Resist veriyor . 33500 %50 ediyorsa 5120 % kaç eder diye hesaplarsanız , %8 ettiğini görürsünüz . Kısaca Resist dediğimiz şey yüzdelerle alakalı , sayılarla değil . Örnek olarak : 0 resistle 10000 hasar vuran bir ataktan 33500 resist ile 5000 hasar alıyoruz .
4 - Block
Block bir tankın canıdır , ciğeridir , oğlundan değerlidir . Bu kadar değerli olmasının sebebi block dediğimiz şeyi bir yere kadar yapabilmemiz . Block denilen şey aldığın hasarı %50 azaltır . Hemen şöyle düşünmeyin : '' 33500 resistim var . Block yapsam hasar almayacak mıyım yani ? '' . Öyle bir şey yok . 33500 resist olduktan sonra , kullandığın her hasar düşüren efekt çarpım şeklinde ekleniyor . Yani %50 azalttık . 10000 vuran 5000 oldu . Sonra o 5000 i %50 azalttık . 2500 oldu . Matematiği böyle işliyor . Ondalık sayıları biliyorsanız şöyle anlatabilirim : 0,5 x 0,5 = 0,25 . Bu da %25 eder . Hasar düşüren efektlerinizin ondalık halini yanyana koyup çarparsanız çıkan sonuç , toplam saf hasarın ne kadarının size etki edeceğini gösterir . Şimdi block'un oyun içinde kullanılışına göz atalım . Karakter sayfasına girince gördüğünüz gibi Health , Magicka ve Stamina diye 3 tane statımız var . Her block yaptığında Staminan azalır . Atıyorum , her block 500 stamina yesin . 20000 Staminan varsa her block yaptığında 19500 , 19000 , 18500 diye git gide azalır . Şimdi block'u değerli yapan şey Staminamızın sınırsız olmaması . Staminamız bitmesin diye şekilden şekile gireceğiz . Çünkü dikkat ederseniz karakter ekranınızda Stamina Recovery diye bir stat var . Bu isterse 1 milyon olsun . Block yaparken hiç bir işe yaramaz . Çünkü Stamina Recovery block yaparken 0 olur . Oyun mekaniği . Recovery dediğimiz stat , atıyorum , 2000 olsun . Bu 2000 Staminayı block'u indirdiğimiz anda almıyoruz . Bütün recovery statları 2 saniyede bir etkin olur . Yani block'u indirdikten sonra o 2000 Staminayı almak için 2 saniye boyunca Block yapmamak gerekiyor . Ben şimdiden kendinizi Block'u hiç düşürmemeye alıştırmanızı öneririm . Çünkü end-game bossları block yapmıyorsanız tek atıyor . Affetmezler . Üstüne üstlük combat uzun sürebilir gruba bağlı olarak . Kendinize uzun süre blockta kalabileceğiniz buildler oluşturun . Bu dediğim sadece end-game için önemli . Diğer bütün contentleri Tank / DD modundayken de fazla blocklamaya gerek duymadan tanklayabilirsiniz .
5 - Block Casting
Block yaparken skill kullandığınızda skillin animasyonu gözükür ama block düşmez . Bu kadarını söylemem yeterli sanırım .
6 - Animation Cancel ( daha fazla bilgi için yazının sonunu okuyun )
KO oynayanlar bilir . Warriorda ''R combosu'' vardı . Normal atağın gözükmez de vurduğun skill de gözükür gözükmez arası bir şey . ESO'da ona yakın bir muhabbet var . Bunu anlatmam gerçekten çok uzun ayrıca anlatılacak bir şey değil . Gösterilmesi gerek . Aynı zamanda yanında doğru yaptığını doğrulayan biri de olmalı . Ben kısaca bahsedeyim . Oyunda yaptığımız her şeyin bir animasyonu var . Örneğin light attack attıktan hemen sonra bir skill kullanırsanız light attack animasyonu kesilir ve hemen skill animasyonu başlar . Ama light attack yine hasar vurur ve Ultimate doldurur . Ama block düşürmemiz gerekiyor light attack atmak için . Tek atan bossları tanklarken de şöyle bir taktik izlemek durumundayız . Bossun iki saldırısı arasında hemen bir light attack yapıp light attack'ın animasyonunu block yaparak kesmek . Karakter kriz geçiriyor gibi gözükse de bu yapmak durumunda olduğumuz bir şey . Bu mesela tank olan herkesin en çok kullandığı animation cancel çeşididir . Bunun çok fazla çeşidi var ve hepsini öğrenmeniz gerek . Sadece tank olmak için değil , bütün roller için animation cancel öğrenilmek zorundadır ve PvP'de animation cancel bilmiyorsanız hiç girmeyin bile . Çünkü sizden çok daha kötü eşyaları olan bir adam bile siz daha ne döndüğünü anlayamadan öldürür . En hızlı şekilde öğrenmenizi tavsiye ediyorum .
7 - Magicka ve Stamina Tank
Oyunda iki farklı Tank çeşidimiz var . Magicka ve Stamina . Health tank diye bir şey yok arkadaşlar onu söyleyeyim . Eğer 50-60k canı olan bir adam gördüyseniz , bilin ki o adam aslında tank değildir . Fazla canın getirileri var , özellikle PvPde . Büyük ihtimalle PvP için bir build hazırlamıştır . Şimdi Magicka Tank dediğimiz tank türüyle başlayalım . Magicka Tank healer olmadan idare edebilen tanktır . Çünkü oyundaki çoğu healing Magicka ile çalışır ve Magicka Tanklar kendi kendine ayakta kalabilme özelliğine sahiptir . Stamina Tanklar ise Magicka Tanka kıyasla daha az Healing yapan ama daha uzun süre block tutabilen tanklardır . Şöyle genel karşılaştırmalar yapabiliriz :
-Magicka Tank healing olarak Stamina Tanktan üstündür .
-Stamina Tank daha uzun süre block tutup uzun combatlarda ve kendini Heal yapmaya adamış bir oyuncunun olduğu gruplarda üstündür .
-Magicka Tank kısa combatlarda kendi kendini iyileştirerek Healer'ın DPS'e ( saniye başına verilen hasar ) katkıda bulunabilme olasılığını arttırır .
-Stamina Tank uzun vadede daha az hasar alacağından dolayı Healer'ın üzerindeki yükü azaltabilir .
Bunlar sadece şimdilik aklıma gelen genellemeler . Tekrar söylüyorum . Genelleme . Stamina daha uzun süre block tutabilir derken Magicka Tank'ın block'u hemen düşer falan demiyorum . Deneyimli bir Magicka Tank seçtiği class el veriyorsa çok uzun süre Block tutabilir . Staminası %50 nin altına düşmeyen 12k Staminalı Sorcerer Tank da gördüm . 30k Staminası olup 1 dakika dayanamayan Dragonknight da gördüm . Her şey sizin oynayışınıza bağlı .
8 - Pozisyon Alma
Bu kesinlikle çok önemli . Eğer boss size doğru koni şeklinde bir AOE atak kullanıyorsa ve o koninin içinde diğer parti üyeleri varsa ; ya onlar kaşınıyor ya da siz yanlış yerde duruyorsunuz demektir . Bossu her zaman takımdan farklı yöne çevirmeniz gerekli . Daha da önemlisi Bossu sürekli olarak aynı pozisyonda tutmaya çalışmalısınız . Çünkü DDler belli bir bölge içindeki düşmanlara hasar veren uzun süreli skiller atıyorlar . Eğer o bölge içinden çıkarırsanız bossu o skill hasar vurmayacaktır . Hem sen tanksın . Niye kaçıyorsun ki . Aslanlar gibi durup hasarı alacaksın . Görevin o . Tabii bazı mekanikler var bazı bosslarda yuvarlanman gerekecek , taklalar ata ata bir hal olacaksın , kuyruğunu kıstırıp ağlayan çocuklar gibi de kaçacaksın gerekirse . Ama gerekmiyorsa ve yine de kaçıyorsan ; sen kötü bir tanksın . Bossun 2 adım sağa yürümesi bütün düzenin 2 adım sağa geçmesini gerektirir . 12 kişilik partilerde diğer 11 kişinin bütün düzenini bozmak demek bu . Eğer tanıdık değillerse partiden atarlar , başka tank bulurlar . Oyun sonu dungeonlarında listeye girmeye çalışan gruplar böyle hataları kaldıramaz . Onu söyleyeyim .
Evet arkadaşlar , şimdilik bu kadar . Oyun mekanikleri değiştikçe , yeni şeyler eklendikçe bu rehberi güncellemek niyetindeyim . Animation Cancelling muhabbetini anlatamadım ama kusura bakmayın .
Umarım işinize yarar , kolay gelsin .