Merhabalar,
Öncelikle ben şu an bir çok oyunda sunucularının testini bitirmeye yaklaşmış ve sadece aktifleştirilmeyi bekleyen bir projenin kurucusuyum. Yaklaşık 6 yıl sadece Knight Online PvP sunucum ile devam etmiştim fakat 2 yıldır farklı platformlara yöneldim. Bu zaman boyunca da edindiğim tecrübelerimi bu işlere kalkışacak veyahutta devam ettiren ülkemin insanına seve seve aktarırım. Maksadım ise ne olacaksa memleketimde olsun davasıdır. Yabancı forumlara baktığımızda öyle bir dayanışma yardımlaşma var ki aralarında. Bu kişiler biraradan ne maddi destek alıyor ne de başka birşey. Tek yaptıkları yardımcı olmak. Çünkü bilgi de paylaşıldıkça çoğalır. Bu sebepten eğer ki sunucu işlerine yatırım yapacak arkadaşımız olursa telefon numaram üzerinden dahi destek sağlıyabilirim. Tabiki karşılıksız.
Konuya dönecek olursak da;
Forumda gördüğüm kadari ile her gün hangi bilişim iyi hangisinden almalıyım tarzında konular açılıyor. Lafı fazla uzatmadan en çok yapılan hataları belirtmek için açmayı düşündüm ben de bu konuyu. Sonuç olarak ben de bir süre araştırdım ve nerdeyse Türkmmo forumundaki bilişimlerin bir çoğundan en düşük paketi satın aldım. Neden bunu yaptığımı aşağıda belirttim.
Bilişim arayan arkadaşlar da eğer ki satın alacağı yeri ne için kullanacağını, bütçenin ne olacağı gibi şeyleri bildirirseler bir kaç önerim olur. Tabiki önerilerim firma ismi değil de firmayı sizlerin seçmeleri için ufak tefek bilgiler olacaktır.
Öncelikle büyük bir proje düşünüyorsanız alacağınız ilk paket o bilişimde bulunan en düşük paket olmalı. Param var alırım bir yıllık diyorsanız ve aldığınız yer ile bir daha iletişim kuramadıysanız haliyle boşa saçtığınız mebla daha fazla olacaktır. Deneyin,ticket açın,arayın. Eğer ki aldığınız yer sizi bekletmeden işlemlerinizi hallediyorsa, müşterisini 5 liralık 10 liralık diye ayırt etmiyorsa ki bunu anlarsınız bir şekilde, o bilişimde süreklilik sağlayın. Zaten ay ortasında dahi istediğiniz pakete geçiş sağlarlar fiyat farkını ödedikten sonra. Ama bana soracak olursanız 1 ay en düşük pakette takılın. Ben de aynı şekilde yaptım ve bir çoğunda durum içler acısı. Hatta ödemeyi 3 gün önce yaptığım bir bilişim (tabiki sadece adı bilişim, normalde ise para kazanma hevesiyle açılan ama işler istediği gibi gitmeyince bırakan yaşı küçük kardeşlerimiz) daha yeni onayladılar. Inşallah mayısın sonuna doğru teslim alırım sunucumu.
Ikinci olarak eğer
files vs şeyleri dışardan temin edebiliyorsanız ve kendiniz eksiksiz bir şekilde kurulum yapabilecekseniz fransadan bir firma önerebilirim. Bunu da özel mesaj ile sorarsanız bildiririm. Forumda yeniyim bir hatamız olmasın maksadım.
Fransadan önerme sebebim ise ben yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum ve çok memnunum. Az birşey ingilizceniz var ise satın alım çok basit. Türkiyede ddos korumalı denen bir çok bilişimin makinesi 30 liralık botnetle perte çıkıyor ne yazıkki. Bunu da ülkemizi yermek için değil gerçekten öyle olduğu için söylüyorum. Maalesefki ülkemizde elin adamının sattığı 10 dolarlık makinedeki koruma yok. Bu yüzdendir ki Fransa ülkemizdeki bi çoğu firmanın da sunucusunu barındırıyor.
Bir arkadaşımız 15 öğüt adı altında bi konu açmış, arkadaşımızın ellerine sağlık gayet faydalı bilgiler içeriyor fakat benim de eklemek istediğim tek birşey var.
-Eğer ki sunucu kiraladıysanız(vps,vds farketmez) o sunucunun içerisinde tabiri caizse at koştursanız size laf söylenmez,söylenemez. Tabiki bu da istisnai durumlar haricinde(yasal olmayan işlemler yapıldığında). Düşünsenize formata dahi para alan bilişim var. Halbuki bir çoğu firma bir panel verir ve onda da formatlama seçeneği bulunur. Son almış olduğum linux sunucuma en az 30 defa debian 8.7 bi o kadar da ubuntu kurdum ve formatladım. Çünkü bu benim hakkım ve o sunucuyu paramla kiraladım. Sizler de böyle düşünmelisiniz. Siz müşterisiniz..
Son olarak diyeceğim de ; düşünceniz büyük bir proje olacağı yönünde ise oyuncularınıza her anlamda kaliteyi yaşatmalısınız. Bunda da seçeceğiniz firmanın yaklaşık %90 kadar etkisi oluyor. Geriye kalan %10 ise sizin yönetim şekliniz.
Hatamız oldu ise affola. Iyi forumlar dilerim.