Hikayeler

Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Feyhaman Duran

DifficuLty

Nede özlüyormuş insan o yılları, o günleri 🖤
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye
Fahri Üye
TM Üye
Konular
3,046
Online süresi
12g 83428s
Reaksiyon Skoru
1,025
Altın Konu
0
Başarım Puanı
429
TM Yaşı
14 Yıl 7 Ay 5 Gün
MmoLira
1,927
DevLira
0

Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!

Feyhaman Duran (d. , , , - ö. İstanbul), ve .
Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır.[SUP] [/SUP] ressamlarındandır. Özellikle ve portreleriyle ünlenmiştir.

1886'da İstanbul'da dünyaya geldi. Babası, Rüsamet Emaneti (Gümrükler memur) Süleyman Hayri Bey'dir. [SUP] [/SUP]Annesini genç yaşta kaybetti. Babası, eşinin vasiyetini yerine getirerek oğlunu yılında, günümüzdeki adı olan, 'ne kaydettirdi. Burada, ressam , ve 'nin öğrencisi oldu. Okulda tarama kalem ve çini mürekkebiyle, daha sonra da yağlıboya resimleriyle dikkat çekti ve özellikle Hüsn-ü Hat, yani Güzel Yazı dersinde başarılı oldu.
yılında okulu bitirir bitirmez 'ye kâtip olarak girdi. Aynı yıl Hüsn-ü Hat öğretmeni olarak, mezun olduğu Galata Sarayı Humayun Mektebi'ne atandı ve hocası hattat Tahsin Bey’in yerine bu dersi verdi. Mısırlı prens 'nın, güzel sanatların çeşitli bölümlerinde başarı gösterenler arasından yaptığı seçimle Avrupa'ya gönderdiği öğrenci grubuna girerek Paris’e gitti.[SUP] [/SUP]. Konu ile ilgili bir rastlantıyı kendi ifadesiyle şöyle aktarmıştır:
“Galatasaray Lisesi’nde resim öğretmeniydim, birgün tanıdığım bir hanımefendiye resmini yapmayı teklif ettim. Bana: ‘ben yaşlıyım ne olacak resmimi yapıp ta? Onun yerine şu küçük kız çocuğunun resmini yap!’ diyerek çantasından küçük bir kız çocuğunun resmini çıkarıp verdi. Bu resmi bir portre haline getirdim. Çocuğu tanımıyordum. Sonradan bunun zamanın ünlü kişilerinden Prens Abbas Halim Paşa’nın dördüncü kızları olduğunu öğrendim. Paşa, bu resim üzerine öteki beş kızının ve bazı tanıdıklarının daha resmini yaptırdı, takdirlerini kazandım, böylece kendileri tarafından ve bütün masraflarım karşılanarak Paris’e öğrenime gönderildim. Bu vesileyle hayatımda mutlu bir dönüm noktası olmuştur.[SUP] [/SUP]
”
ile yıllarında Paris’te “Sanat Eğitimi” gören Feyhaman Duran, o yıllarda aynı amaçla Paris'te olan genç Türk ressamlarının da devam ettiği ’da Jean Paul Laurens Atölyesi’ne kaydoldu. Bu sıralarda ortaya çıkan akımına yakınlık duydu.

'nın başlayınca yurda döndü. 1916’dan itibaren 'ne her yıl düzenli katıldı. 'nın sergilerinde yer aldı. Harp Mecmuası’nda çalışarak, “Savaş Resimleri” yaptı. Birinci ’nde Prof. Dr. Akil Muhtar adlı portresi ile “Gümüş Madalya” ve Zikr-i Cemil ödülünü aldı. yılında 'ne (Kız Güzel Sanatlar Akademisi) "Usul-ü Tersimé öğretmenliğine getirildi. Ömer Adil Bey'den sonra bu okulda müdürlük yaptı.

yılında öğrencisi 'la evlendi. 1923'te 'nin yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 1926'da Sanayi-i Nefise Birliği, 1929'da Güzel Sanatlar Birliği adlarını alan dernekte yöneticiliği ömrünün sonuna kadar sürdürdü.
ve birleştirilmesi sonucu İnas Sanayi-i Nefise Mektebi kapanınca, artık karma eğitim veren Sanayi Nefise Mektebi'nde ’de Usul-ü Tersim, ’te ise “Resim Atölyesi” öğretmenliğine atandı.
'nin düzenlediği yurt gezileri kapsamında yılında 'e gönderildi. Buradan on yapıtla dönen Feyhaman Duran Ocak ayında ve birlikte 'nün portresini yapmak üzere 'ya çağrıldı.
Deniz Müzesi için minyatürleri, 1940’larda eşi ile birlikte için resimler yaptı. Arkadaşı ’in “Ressamlarımız” adlı üç ciltlik kitap kapağı tasarladı. ve Sami Yetik ile ’de Zühal Kırtasiye Mağazası’ndaki atölyede resim dersleri verdi.
yılında emekli oldu. Emekliliğinde çalışmalarını sürdürdüğü 'taki evini müze olarak 'ne bağışladı. 'te İstanbul'da öldü.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 1, Üye: 0, Misafir: 1)

Geri