- Konular
- 3,308
- Online süresi
- 18999s
- Reaksiyon Skoru
- 271
- Altın Konu
- 0
- Başarım Puanı
- 317
- TM Yaşı
- 12 Yıl 3 Ay 24 Gün
- MmoLira
- 213
- DevLira
- 0
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
Bu madde Abhazya adlı bölge hakkındadır. Başlığın diğer anlamları için Abhazya (anlam ayrımı) maddesine bakabilirsiniz.
Abhazya (Abhazca: Аҧсны/Apsny;, resmî adıyla Abhazya Cumhuriyeti (Abhazca: Аҧсны Аҳәынҭқарра[SUP][2][/SUP] / Apsny Ahuıntkarra, Rusça: Респу́блика Абха́зия / Respublika Abkhaziya), Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda tarihsel ülke. 1992'deki savaşın ardından de jure (hukuki) parçası olan Gürcistan Cumhuriyeti'nden 1994 yılında bağımsızlığını ilan edilmiş bağımsız bir devletidir. Adını, bugünde bölgenin halkı olan Abhazlardan alır. Abhazya, 8.600 km²lik bir alanı kapsar. Bölgede 220.000'i aşkın kişi yaşamaktadır.(2003 sayımı)
Fakat Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır (Rusya, Nikaragua, Venezuella,Nauru, Vanuatu,Tuvalu[SUP][3][/SUP] ve de facto Güney Osetya, Transdinyester, Dağlık Karabağ ve sürgündeki Krayina Sırp Cumhuriyeti). Gürcistan'ın merkezi yönetiminin desteğindeki özerk yönetim ise, bölgenin eski statüsünün korunmasından yanadır. Abhazya Cumhuriyeti Hükümetinin yönetim merkezi Sohum'dur.
26 Ağustos 2008'de Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev,[SUP][4][/SUP] 3 Eylül 2008'de Nikaragua'nın sosyalist devlet başkanı Daniel OrtegaAbhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdığını açıkladı.[SUP][5][/SUP] Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 2009 Eylül ayında Abhazya'yı bağımsız bir devlet olarak tanıdığını açıklamıştır.[SUP][6][/SUP]
| Abhazya Cumhuriyeti | |||||
| Аҧсны(Abhazca) Абхазия(Rusça) | |||||
| |||||
| Ulusal Marş: "Aiaaira" Zafer | |||||
Abhazya haritası. | |||||
Abhazya'nın (kırmızı), Gürcistan içerisinde konumu | |||||
| Başkentve en büyük | Sohum | ||||
| Resmî dil(ler) | Abhazca, Rusça[SUP]1[/SUP] | ||||
| Bölgesel dil(ler) | Hemşince,Megrelce,Gürcüce | ||||
| Milliyet | Abhaz | ||||
| Yönetim biçimi | Üniter cumhuriyet | ||||
| - Cumhurbaşkanı | Alexander Ankvab | ||||
| - Başbakan | Leonid Lakerbaia | ||||
| Kuruluş | |||||
| - Tüm Sovyet döneminden kalma yasa ve anlaşmaların Gürcistan'ca iptali | 20 Haziran 1990 | ||||
| - Egemenlik deklarasyonu[SUP]2[/SUP] | 25 Ağustos 1990 | ||||
| - Gürcistan'dan bağımsızlık ilanı | 9 Nisan 1991 | ||||
| - Soyvetler'den ayrılması | 26 Aralık 1991 | ||||
| - Yeniden 1925 Anayasası'nın kabulü | 23 Temmuz 1992 | ||||
| - Yeni anayasa | 26 Kasım 1994 | ||||
| - Anayasa referandumu | 3 Ekim 1999 | ||||
| - Devlet Bağımsızlık Kanunu'nun kabulü[SUP]3[/SUP] | 12 Ekim 1999 | ||||
| - İlk uluslararası tanıma[SUP]4[/SUP] | 26 Ağustos 2008 | ||||
| Yüzölçümü | |||||
| - Toplam | 8,432 km² 3.256 mil² | ||||
| Nüfus | |||||
| - tahmini | 157,000 ile 190,000 arasında[SUP]5[/SUP] 180,000[SUP]6[/SUP] | ||||
| - 2003 sayımı | 216,000 | ||||
| GSYİH (düşük) | 2009 | ||||
| - Toplam | $500 milyon | ||||
| Para birimi | Abhazya apsarı,Rus rublesi[SUP]7[/SUP](RUB) | ||||
| Zaman dilimi | MZD (UTC+3) | ||||
| Trafik akışı | sağ | ||||
| Telefon kodu | +7-840,940; +995-44[SUP][1][/SUP] | ||||
| [SUP]1[/SUP] Rusça yarı resmî olmakla birlikte yaygın kullanıma sahiptir. | |||||
| [SUP]2[/SUP] İlanından hemen sonra Gürcistan tarafından feshedildi. | |||||
| [SUP]3[/SUP] 1992-1993 savaşından sonra yasal olarak tanınmıştır fakat Gürcistan'a bağlı kalmışlardır. | |||||
| [SUP]4[/SUP] Rusya tarafından. Sonrasında Nikaragua,Venezuela ve Nauru tarafından da tanınmıştır. | |||||
| [SUP]5[/SUP] International Crisis Group 2006 raporu tahmini. | |||||
| [SUP]6[/SUP] Encyclopædia Britannica 2007 tahmini. | |||||
| [SUP]7[/SUP] De facto olarak kullanılmaktadır. (1 = 0.10 Apsar) |
Fakat Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır (Rusya, Nikaragua, Venezuella,Nauru, Vanuatu,Tuvalu[SUP][3][/SUP] ve de facto Güney Osetya, Transdinyester, Dağlık Karabağ ve sürgündeki Krayina Sırp Cumhuriyeti). Gürcistan'ın merkezi yönetiminin desteğindeki özerk yönetim ise, bölgenin eski statüsünün korunmasından yanadır. Abhazya Cumhuriyeti Hükümetinin yönetim merkezi Sohum'dur.
26 Ağustos 2008'de Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev,[SUP][4][/SUP] 3 Eylül 2008'de Nikaragua'nın sosyalist devlet başkanı Daniel OrtegaAbhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdığını açıkladı.[SUP][5][/SUP] Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 2009 Eylül ayında Abhazya'yı bağımsız bir devlet olarak tanıdığını açıklamıştır.[SUP][6][/SUP]