Best Studio 1
Best Studio
mannaxxx 1
mannaxxx
Agora Metin2 1
Agora Metin2
[DEV]AB 1
[DEV]AB
Sevdamsın 1
Sevdamsın
TuZaKK 1
TuZaKK
kaptanmikro1 1
kaptanmikro1
farkmt2official 2
farkmt2official
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle

TCP Kontrol Bitleri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan GaNN1CuS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 447

Türkiye'de ilk Mobil & PC Aynı Anda Metin2 Oyna. Triarchonline kalıcı ve uzun ömürlü yapısı ile 24 Temmuz'da açılıyor. | 1-99 Mobil Metin2 Triarch HEMEN TIKLA!

TCP kontrol bitleri ya da bayrakları, TCP başlığının çok önemli bölümlerinden biridir. Kontrol bitlerinin önemini, iki bilgisayar arasındaki oturumun nasıl gerçekleştiğini öğrendiğimizde daha iyi anlayacaksınız. İleride, hacker'ların uzaktaki bir bilgisayarın işletim sistemini bu bayraklar yardımıyla nasıl öğrendiğini ve nasıl tarama yaptıklarını göreceğiz.

KlDBng.jpg

Kontrol bitleri ya da bayraklar 6 tanedir. Bu bayraklar tek başlarına bir TCP başlığında bağımsız olarak bulunabilirler. Bayrakların fonksiyonunun tam olarak anlaşılması, ileride anlatılacak hacking tekniklerini anlamak ve yorumlamak açısından çok önemlidir. Kontrol bitleri şunlardır:

SYN biti: TCP bağlantısının ilk parçası olan oturum açma sırasında kullanılır. Her iki uç sistem birbirlerinin sıra numaralarıyla senkronize (synchronization) olmalıdır.

ACK biti: Gönderici bilgisayardan alınan veriye onay (acknowledgment) vermek için kullanılır.

FİN biti: Gönderici bilgisayar veri göndermeyi kestiği ve bağlantıyı bitirmek istediği durumda kullanılır. Bu durumda her iki taraf FİN bitini içeren bir paket göndererek bağlantıyı sonlandırırlar.

RESET biti: Bağlantı bir hatadan ya da bağlantı sorunlarından dolayı kesildiğinde kullanılır. Mesela bir bilgisayar oturum açılmadan başka bir bilgisayardan ACK biti içeren bir paket alırsa, "Ben seninle daha oturum bile açmadım, neden ACK biti gönderiyorsun?" diyerek RESET biti ile cevap verir. Hacker'ların işletim sistemini öğrenmek için kullanıldığı metotlarda bu olayın nasıl yapıldığını ayrıntılı olarak göreceğiz.

Push biti: Bu bit, gönderici bilgisayarın verisini ivedi olarak alıcı bilgisayara gönderir. Tampon belleğin dolmasını beklemez. Push biti, telnet gibi birtakım çok önemli parametrelerin hızlı cevap olduğu interaktif uygulamalarda kullanılır.

URG biti: Acil bir veri gönderildiğinde kullanılır. Mesela FTP'de bir programı indirirken, Ctrl+C tuş kombinasyonuyla bu işlem iptal edilirken, URG biti kullanılır.

Şimdi TCP bağlantılarının nasıl yapıldığını daha yakından inceleyelim. Web tarayıcımızı açarak, adresine bağlanmak istediğimizi varsayalım. Biz bu adresi yazdıktan sonra bilgisayarımız Yahoo'nun web sunucusuyla bağlantı kurmak için bir oturum açmaya çalışacaktır. Bu amaçla sunucuya bir oturum açmak için gerekli olan "başlangıç sıra numarası"nı (initial sequence number - ISN) da içeren bir SYN paketi gönderecektir. Başlangıç sıra numarası (ISN), TCP tarafından atanır ve bu bağlantı için tektir. Karşı tarafta Yahoo'nun sunucusu, bizden gelen SYN bitini alır. Eğer bizim kullanmak istediğimiz port açıksa -ki http için varsayılan port numarası 80'dir-, bize bir cevap vermek zorunda kalacaktır. Bu durumda Yahoo'nun web sunucusu bizim ISN'i aldığına dair bir onay mesajını yani ACK bitini ve kendi ISN'ini bildiren bir SYN bitini bir paketle bize gönderecektir. Bu pakette Yahoo bize şöyle demektedir: "Bağlantı kurma isteğini ve başlangıç sıra numaranı onaylıyorum (ACK). Sana bu onayla birlikte benim sıra numaramı da içeren bir paket gönderiyorum (SYN)." İşlemin son aşamasında bilgisayarımız, Yahoo'nun web sunucusuna ISN'ini aldığına dair bir onay mesajı (ACK biti) gönderecektir.

Bu şekilde her iki taraf da kod bitleri yardımıyla belli sıra numaraları üzerinde anlaşarak bir TCP oturumu başlatırlar. Eğer iletim sırasında paketler kaybolursa, sıra numaraları yardımıyla hangi paketlerin ulaşmadığı bilinir. Bu yüzden 3 yollu el sıkışma ve sıra numaraları TCP'ye güvenilir (reliable) sıfatını kazandırır. İşte Network Monitor ile yakalanmış 3 yollu el sıkışma mekanizması.

3 yollu el sıkışma mekanizması üzerinden gerçekleştirilen pek çok saldırı yöntemi vardır. Bu nedenle, 3 yollu el sıkışma olayını eğer daha önce bilmiyor idiyseniz, bu bölümü lütfen dikkatli bir şekilde yeniden okuyun ve konuyu tam olarak anladığınıza emin olun.

az09.gif

95yo.gif

Son düzenleme:

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri