- Konular
- 1,281
- Çözüm
- 91
- Online süresi
- 3mo 26d
- Reaksiyon Skoru
- 4,056
- Altın Konu
- 566
- Başarım Puanı
- 274
- MmoLira
- 136,792
- DevLira
- 450
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
İletim Kontrol Protokolü (TCP), bir ağ üzerinden farklı cihazlar arasında mesaj alışverişine yardımcı olan, bağlantı odaklı bir iletişim protokolüdür. TCP/IP paketinin temel protokollerinden biridir. OSI modelinde, taşıma katmanında (4. Katman) çalışır . Güvenilir iletim hizmetleri sağlamak için kullanılan Uygulama ve Ağ Katmanları arasında yer alır . Bilgisayarlar arasında veri paketleri gönderme tekniğini oluşturan İnternet Protokolü (IP), TCP ile birlikte çalışır.
- TCP, gönderici ve alıcı arasında üçlü el sıkışmayı (SYN, SYN-ACK, ACK) kullanarak güvenilir bir bağlantı kurar ve bağlantıları düzgün bir şekilde kapatmak için dört adımlı bir el sıkışmayı (FIN, ACK, FIN, ACK) kullanır .
- Veri paketlerinin hatasız ve sıralı bir şekilde iletilmesini sağlar .
- Alındığını teyit etmek için onayları (ACK'ler) kullanır .
- Alıcının tampon boyutuna göre veri iletim hızını ayarlayarak veri taşmasını önler.
- Yavaş Başlatma, Tıkanıklık Önleme, Hızlı Yeniden İletim ve Hızlı Kurtarma gibi algoritmalar kullanarak ağ tıkanıklığını önler .
- TCP başlığı, bozuk verileri tespit etmek için toplam denetimini kullanır ve gerektiğinde yeniden iletimi ister.
- Web'de gezinme, e-posta gönderme ve uzaktan oturum açma gibi güvenilir ve düzenli veri aktarımı gerektiren uygulamalarda kullanılır .
TCP'nin özellikleri
İletim kontrol protokolünün en belirgin özelliklerinden bazıları aşağıda belirtilmiştir.- Segment Numaralandırma: Her veri baytı numaralandırılır ve segmentler sıra numaraları taşır. Onay numaraları, başarılı alımı onaylar.
- Bağlantı Odaklı : Veri aktarımı tamamlanana kadar gönderici ve alıcı bağlı kalır. Veri sırası korunur.
- Tam Dubleks: Veriler aynı anda her iki yönde de akabilir, bu da verimliliği artırır.
- Akış Kontrolü: Göndericinin alıcıyı bunaltmasını önlemek için kayan bir pencere kullanır .
- Hata Kontrolü: Güvenilirliği sağlamak için bozuk, kayıp, yinelenen veya sırasız segmentleri algılar ve yönetir.
- Tıkanıklık Kontrolü: Aşırı yüklenmeyi önlemek için ağ tıkanıklığına göre gönderme hızını ayarlar.
İnternet Protokolü (IP)
İnternet Protokolü (IP) , internet üzerinden bir cihazdan diğerine veri göndermek için kullanışlı bir yöntemdir. Verilerin internet üzerinden nasıl gönderilip alınacağını düzenleyen bir kurallar bütünüdür. Veri paketlerinin, göndericiden doğru hedefe birden fazla ağ üzerinden iletilebilmesi için adreslenmesinden ve yönlendirilmesinden sorumludur. Her cihaz, internet üzerindeki diğer cihazlarla iletişim kurmasına ve veri alışverişinde bulunmasına yardımcı olan benzersiz bir IP Adresi içerir.İletim Kontrol Protokolünün (TCP) Çalışması
TCP, mesajları segment adı verilen daha küçük birimlere bölerek ve bunların güvenilir ve düzenli bir şekilde iletilmesini sağlayarak iki cihaz arasındaki veri iletimini yönetir.- Veri Segmentasyonu: Uygulama verileri, hepsini bir kerede göndermek yerine, verimli bir iletim için küçük parçalara bölünür.
- Yönlendirme: Her segment, trafiğe veya tıkanıklığa bağlı olarak ağ üzerinden farklı bir rota izleyebilir, ancak sonunda tüm segmentler aynı hedefe ulaşır.
- Yeniden Birleştirme: Alıcı tarafında TCP, bu segmentleri sıra numaralarını kullanarak orijinal mesaja yeniden birleştirir .
- Onay: Alıcı, her segmentin başarıyla alındığını onaylamak için ACK (onay) mesajları gönderir. Onay alınmazsa, TCP eksik segmenti yeniden iletir.
- Hata ve Akış Kontrolü: TCP, hataları tespit etmek için toplam kontrol değerlerini ve veri akışını kontrol etmek için kayan pencere mekanizmasını kullanır ; böylece alıcının bunalmamasını sağlar.
- Tarayıcı (istemci) , bağlantı oluşturmak için TCP'ye güvenen HTTP'yi kullanır.
- TCP, web sayfasını (HTML dosyasını) paketlere ayırır ve bunları teslim edilmek üzere IP katmanına iletir.
- Kullanıcı tarafında TCP paketleri yeniden birleştirir ve onaylar aracılığıyla başarılı iletimi onaylar.