- Konular
- 338
- Reaksiyon Skoru
- 47
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 13 Yıl 4 Ay 3 Gün
- Başarım Puanı
- 125
- MmoLira
- -52
- DevLira
- 0
HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
Hyundainin küçük sınıf otomobili i20nin üç farklı modelini üç bayan sürücüyle birlikte farklı gözlerle inceledik.[h=3]''İki kadın kullanıcı ralli plotunun izinde''[/h]
Bugünlerde hakkında en çok soru sorulan otomobillerden birisi Hyundai i20. Yenilenen ve markanın diğer modellerine uyumlu hale getirilen i20 özellikle kadın kullanıcıların ilgisini çekiyor. Eski sevimli yüzünü daha keskin çizgilere bırakan yeni i20 gülüyormuş gibi bakıyor. Her ne kadar bir otomobil hakkında yorum yaparken, objektif olsak da bazen bir kadın kullanıcının veya ilk kez otomobil alacak birinin birotomobilden neler bekleyebileceğini tam olarak hissedemeyebiliyoruz.
Bize göre oldukça sıradan olan bir donanım başka bir kullanıcı için ilk kez görmesi nedeniyle heyecan verici olabiliyor. Hiç önemsemediğimiz bir detay ise kullanıcıyı otomobili satın almaktan vazgeçirebiliyor.
[h=3]''Üç bayan sürücüyle birlikte üç i20yi mercek altına aldık''[/h]
İşte buradan hareketle Hyundai i20nin üç farklı modelini Autocar tarzıyla incelemeye aldık. Bu değerlendirmede bizlere Simin Bıçakçıoğlu, Zeynep Deniz Dalgın ve Esra Ulş yardımcı oldu. Halen Bayan Pilotlar Birincisi olan başarılı rallici Simin Bıçakçıoğlu ise buradaki referans noktamız oldu. Zeynep ve Esra da bize bir kadın otomobilden ne bekler sorusuna cevap ararken yardımcı olup Siminin derecelerine yaklaşmaya çalıştılar. Değerlendirmeyi sıradanlıktan uzaklaştırmak ve işi biraz daha eğlenceli bir hale getirmek için de üç farklı ayaktan oluşan bir yarış ekledik. İlk etapta sürücülerimiz belirlenen parkuru en kısa sürede dönmeye çalıştılar. İkinci etap ise slalomdu. Üçüncü yarışmamız ise iki otomobilin arasına park etmekti. İlk olarak kukalarla hazırladığımız bu parkuru daha sonra fikir değiştirerek sürücülerimizi biraz daha zorlamak için otomobillerle yeniden kurduk. Böylece onlarda günlük hayatta bir i20nin kullanımına dair bir fikir elde etmelerini de sağlamış olduk.Zamana karşı ve slalom yarışlarında Simin ralli tecrübesiyle öne geçerken park etme yarışmasında üç sürücümüz de yakın zamanlar elde etti.
Otomobillerimizi donanımlarının da birbirinden farklı olması i20ler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza da yardımcı oldu. 1.4 lt benzinli ve otomatik şanzımanlı, 1.2 lt benzinli manuel ve 1.4 lt dizel manuel kombinasyonlarına sahip otomobillerimiz donanım seviyesi olarak da birbirlerinden farklıydı. 1.2 ltlik versiyon (mavi renkli i20) baz donanıma sahipken diğer araçlarımız elite adı verilen en üst donanım seviyesine sahipti. Baz verisyonda olmayan anahtarsız giriş sistemi, park sensörü ve geri görüş kamerasından oluşan park destek sistemi üst donanımla birlikte geliyor. Ayrıca gündüz farları da yine baz donanımda bulunmuyor. Baz donanımı bile günlük ihtiyaçları karşılayabilecek olan i20, model çeşitliliği de beğenimizi kazandı.
Simin Bıçakoğlu
Hyundainin i30 ve i10dan sonraki üçüncü i serisi olan i20yi Autodromda üç bayandan biri olarak test ettim. Öncelikle otomobilin sportif görünümü, daralan krom ön ızgarası ve damla şeklindeki ön farları oldukça dikkatimi çekti. Otomobilin iç kısmına baktığımda alışık olduğumuz Hyundai sadeliği hakim. Fakat bu sadeliğin yanı sıra otomobilin rahat koltukları, sportif direksiyonu, krom çerçeveli panelleri, dijital bilgi ekranı ve USB girişi beni etkilemeyi başardı. Daha sonrasında keşfettiğim soğutmalı torpido gözüyse yaz kış yiyecek ve içecekleri saklayabilmek için akıllıca düşünülmüş bir seçenek.
Hyundai i20 üç farklı donanım paketiyle sunulmuştu ve ben de üçünü bir arada test etme imkânı buldum. 1.2 lt ve 1.4 ltik benzinli motorlar ile 1.4 ltlik dizel motora sahip i20 modelinin her birini kullanmak ayrı bir zevk. Yol tutuşu ve otomobilin virajlardaki dönüş kabiliyeti oldukça iyi. Aynı zaman da yakıt tüketimi konusunda da oldukça cimri. Yani şehir içinde hele de bu İstanbul trafiğinde çok fazla benzin veyamazot yaktığımızı düşünürsek bu tür bir B segment otomobili yüzümüzü maddi anlamda da güldürebilir.
Bayan gözüyle bakacak olursam, bayanların en çok park etmeyle ilgili sorun yaşadığını düşünürsek büyük kolaylık sağlayacak geri görüş kamerası özelliğini sunan i20 modeli bizleri bu opsiyonuyla çok mutlu etti diyebilirim. Aynı zamanda trafikte çok vakit geçiren bayanlar için hem evi hem ofisi devamlı aramaları gerektiğinde telefonla konuşmak yerine en güvenli yöntem olan Bluetooth da düşünülmüş.Bu kadar olumlu özellikten bahsettim ama Koreliler bayanlar için en önemli özelliği unutmuşlar. Makyaj aynalarında ışık yok. Bu geceleri biraz can sıkıcı bir durum olabiliyor. Umarım bir sonraki modellere eklerler. Son olarak da yokuş yukarı otomatik şanzımanda yer alan over drive özelliğiyle otomobil gaz pedalına çok fazla basmadan motor devrini yükseltip çekişi artırıyor ve yokuşu başarıyla çıkıyorsunuz.
Bu kadar otomobilden bahsettikten sonra biraz da haftasonu Autodromda muhteşem bir ekip olan Autocar dergisiyle yaptığımız çekimi anlatmak istiyorum. Çekim sabahı Autodroma geldiğimde güleryüzlü ve enerjik bir şekilde bizleri karşılayan ekip bütün gün güzel işler çıkaracağımızın sinyallerini vermişti. Üç bayan olarak üç Hyundai i20 kullandık ve üç farklı yarış yaptık. Öncelikle pistte birkaç ısınma turu attık ve sonra heyecanlı dakikalar başladı. Sevgili fotoğrafçımız Savaş Abiyi gördüğümüzde güzel pozlar verebilmek adına daha da gaza basma isteğimiz uyandı ki çok da güzel fotoğraflar verdiğimizi düşünüyorum.
Daha sonra kukalarımızı dizdik ve slalom yarışı yaptık. Burada ben yarışçı olduğum için diğer arkadaşlarıma nazaran biraz daha avantajlıydım. En sonda iki otomobil arasına park etme mücadelesi yaşadık, sanırım bu en keyiflisi oldu ve eğlenceli dakikaların ardından günü noktaladık.
Esra Uluş
Bugünlerde kendime ilk otomobilimi alacak olmam nedeniyle küçük sınıf modellerle ilgileniyorum. Küçük sınıf bir otomobil tercih edecek olmamın sebebiyse şehir içinde kullanım kolaylığı sağlaması. İstanbul gibi park yeri sorununun çok olduğu bir yerde Hyundai i20 gibi küçük boyutlara sahip bir otomobilin bana avantaj sağlayacağını düşünüyorum.
Autocar ekibi böyle bir haber için fikirlerimi sorduğumda da sevindim. Çünkü i20 aklımdaki araçlardan birisiydi ve tüm versiyonlarını bir arada görebilmek satın almamda da bana yardımcı olacaktı. Üç
ayaktan oluşan yarışın ilk etabında otomobilin sürüş özellikleri hakkında bana fikir verdi. 1.2 ltlik motor hacmi kulağa küçük gibi gelse de kullanırken bunu fark etmiyorsunuz bile. Küçük i20 bu motorla benim gibi sürüş deneyimi fazla olmayan birisi için oldukça yeterli. İkinci etaptaysa kukaların arasından geçtik. Burada da hem otomobilin hem de kendimin manevra kabiliyetini görebildim. Çok hızlı olmasam da ani direksiyon hareketlerinde i20 beni tedirgin etmedi. Direksiyonun çok yumuşak olması da beni mutlu etti. Çünkü direksiyonu çevirirken yorulmak istemiyorum. Gerçi Autocar ekibi direksiyon için hissiz diyordu ama beni en azından şimdilik çok ilgilendirmiyor işin bu kısmı. Biraz daha deneyim kazandıktan sonradaha hisli bir direksiyona sahip bir otomobile geçerim.
Üçüncü etaptaysa biz kadınların korkulu rüyası park etme yarışı bulunuyordu. i20, tam da düşündüğüm gibi küçük yapısıyla park manevralarında yardımcı oldu. Ama tabii burada dikiz aynasındaki arkayı gösteren kameranın da yardımlarını unutmamalıyız. İşimizi çok kolaylaştıran bir donanım oldu.
Bu arada i20nin içinin dışardan göründüğü kadar küçük olmadığını da söyleyebilirim. Bardaklık, küçük eşya gözleri gibi detaylar da unutulmamış. İçerideki mavi renkli aydınlatma otomobilimin dış rengiyle uyumlu olması hoşuma giden bir detaydı. Fakat içindeki malzeme kalitesinin daha iyi olmasını beklediğimi söylemem gerekiyor.
Zeynep Deniz Dalgın
Ben diğer arkadaşlarımdan farklı olarak i20 ile daha çok vakit geçirdim ve bugün onu farklı açılardan değerlendireceğim. Hyundai i20, 1.4, 90 bg şık ve sade dış görünümü kullanışlı iç mekânı ile kullanmaktan çok büyük keyif aldığım bir araç oldu.
Sürüş rahatlığı, manevra kabiliyeti ve kullanım kolaylığıyla da aldığım keyfi pekiştirdi. Otomobildeki süspansiyon sistemi virajlı yollarda kusursuz dönüşler yapmamı sağladı ve bu bence bayan sürücüler için çok önemli bir artı. Yakıttaki tasarrufu ise şehir içinde ve dışında olmak üzere bir çok araca göre çok daha iyiydi. Yine şehir içi ve şehir dışı performansı ise motor hacmine göre fena sayılmazdı. Çabuk hızlanamasa da belli bir hızdan sonra sarsmadan ivmesini artırabildi.
Çağımızın teknolojik gelişimine de ayak uyduran i20de en çok memnun kaldığım özellik şarj edebilme kabiliyeti de olan usb/ipod/aux girişleriydi. Aynı zamanda bunların direksiyondan kontrol edilebilmesi de seyir halindeyken büyük rahatlık sağladı. Fakat kanal/track değişim tuşlarının direksiyondaki yerinin pek kullanışlı olduğunu söyleyemem. Direksiyonun alt kısmında kaldığı için ergonomik olduğunu düşünmüyorum, aracı kullandığım bütün süre boyunca en çok sıkıntı duyduğum nokta bu oldu. Ses sistemi tatmin edici nitelikteydi. Müzik sistemi bilgi ekranının ise gece de gündüz de insanın gözünü yormayışı güzel bir artıydı. Ön konsoldaki bardak koyma yerlerinin bolluğu ve portatif küllük ise uzun yolda hayat kurtarıcı detaylardı. Fakat bardak koyma yerinin el frenine bir hayli yakın olması nedeniyle sıcak içeceklerde sıkıntı yaşanabileceğini düşünüyorum. İç donanımı benzer araçlara göre çok rahattı. Gerek iç aydınlatmaları gerekse genişliği bu rahatlığı maksimuma çıkardı. Yükseklik ayarlı sürücü koltuğu ve ön kol dayama özellikleriyle de bana uzun yolda çok rahat bir sürüş yaşattı.
Deneme sürüşünü yaparken hem çok sıcaklara hem de şiddetli yağmura yakalandığım için klimasının çabuk soğuttuğunu ve yağmur sensörünün de zamanında devreye girdiğini söyleyebilirim. Gece kullanımında ise farlarının bir çok araca göre daha etkili olduğunu fark ettim. LEDli ön farların dış görünüşe olan etkisinin ise çok şık ve estetik olduğunu düşünüyorum. Sık sık seyahat yapan biri olarak da bagaj hacminin yeterli genişlikte olduğunu söyleyebilirim. Sabitleme filesinin ise çok kullanışlı bir özellik olduğunu gördüm ve bunun otomobilin donanım paketinde olması da güzel bir artı.