bikral 1
bikral
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Bvural41 1
Bvural41
ShadowFon 1
ShadowFon
mavzermete 1
mavzermete
YazilimMühendisi 1
YazilimMühendisi
Fethi Polat 1
Fethi Polat
InfernoShade 1
InfernoShade
Hikaye Ekle

Menon Diyaloğu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan zeyn0
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 1K

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

ath-plat.jpg

MENON - Peki ama Sokrates ne olduğunu hiç bilmediğin bir nesneyi nasıl araştırabilirsin? Hiç bilinmeyen bir şeyi araştırmak için onu ne şekilde tasarlayacaksın? Diyelim ki bahtın oldu da iyi bir nokta buldun bu noktanın o nesneye ait olduğunu nereden anlayacaksın ?

SOKRATES - Ne demek istediğini anlıyorum Menon. Mantık oyuncularının o tanınmış sözünü ortaya atıyorsun. O söze göre insan için ne bildiği şey üzerinde araştırmada bulunmak mümkündür ne de bilmediği şey üzerinde; bilinen şey üzerinde araştırma lüzumsuzdur çünkü zaten bilinir.
Bilinmeyen şeye gelince ne araştırılacağı bilinmediği için araştırma olamaz.

MENON - Nasıl Sokrates doğru bir söz değil mi bu ?

SOKRATES - Bence değil.

MENON - Nesi yanlış?

SOKRATES - Evet. Tanrısal işlerde bilge olan erkek ve kadınlardan işittim ki.

MENON - Ne işittin Sokrates ?

SOKRATES - Doğru güzel şeyler

MENON - Bunlar kimlerdi? Söyledikleri şeyler ne idi ?

SOKRATES - Bunlar gördükleri işlerin sebeplerini anlatmağa çalışan rahipler kadın erkek rahiplerdir. Bunlardan başka Pindaros'u daha birçok şairleri gerçekten tanrısal bütün insanları söyleyebilirim.
Bunlar insanın ruhu ölmez bazen hayattan uzaklaşır (ki buna ölüm diyoruz) bazen yeniden hayata döner; ama hiçbir vakit yok olmaz; bunun için insanın hayatı sonuna kadar dine uygun olmalıdırdiyorlar.

Çünkü eski suçlarından ötürü Persephon'a kefaretlerini ödeyenlerin ruhlarını o dokuzuncu yılda yeniden yukarıya güneşe gönderir. Bu ruhlar ünlü kıral kuvvetleriyle üstün bilgileri ile tanınmış büyük adamlar olurlar. Bunlar ölümlülerin arasında lekesiz kahramanlar olarak anılırlar.
Böylece birçok kere yeniden doğan ölmez ruh yer yüzünde ve Hades'te her şeyi görmüş olduğundan öğrenmediği hiçbir şeyi kalmaz. O halde de onun erdemle başka şeyler üzerinde önceden edindiği bilgilerin anılarını saklamış olması şaşılacak birşey değildir.

Tabiatın her yanı biribirine bağlı olduğu için ruh da her şeyi öğrenmiş olduğundan bir tek şeyi anımsamakla (insanların öğrenme dedikleri budur) insan bütün öteki şeyleri bulur; yalnız bunun için cesaretli ve azimli olmak gerek. Çünkü araştırma ve öğrenme anımsamadan başka bir şey değildir.
O halde mantık oyuncularının o sözüne inanmamak bu gibi sözler bizi tembelleştirir; bunlar tabansızların hoşuna gider. Benim sözüm ise çalışmaya araştırmaya götürür. Bunun için bengerçekliğine inandığım erdemi seninle araştırmağa karar verdim.

The Encyclopedia of Philosophy

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri