noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
melankolıa18 1
melankolıa18
romegames 1
romegames
Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Musallat

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan CrazyAlkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

CrazyAlkan

Twitch.tv/CrazyAlkan
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye
Fahri Üye
TM Üye
Konular
14,630
Online süresi
9h 11m
Reaksiyon Skoru
8,946
Altın Konu
3
Başarım Puanı
708
MmoLira
-6,246
DevLira
0
Ticaret - 100%
7   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Musallat.jpg

Filmin Özeti
Suat ve Nurcan aynı köyde büyümüş ve birbirlerini çok sevmiş iki gençtir. Güzelliği ile hemen fark edilen Nurcan, yakışıklı Suat`la beraber herkesin her zaman gıpta ettiği bir çift olmuştur. Bulundukları köyde büyük bir mutluluk ve huzur içinde yaşayan Suat ve Nurcan evililik kararı aldığında ise bu aşka başka bir alemden bir varlık musallat olur. Kendilerini ve çevrelerini etkileyen olaylar hiçbir açıklaması olmayacak şekilde gelişir...

Editör Yorumu..

musallat1.jpg

Musallat Beni türk gerilim/korku filmlerinin arasinda beni en çok geren isim oldu açikcasi.Düsünün gecenin 2 sinde izledik.Birkaçda arkadas olmasina ragmen gerdi yani..Yalniz oldugumu düsün bide off
icon_biggrin.gif
Basrolde Burak Özçivit bulunmakda.Onun disinda Bigkem Karavus ve Kurtulus Sakiragaoglu bulunmakda..Filmi orjinal Cd`den izlemeyip korsan izledigim için konusu hakkinda bi fikrimde yoktu.Hani Orj. Cd Arkalarinda konuyu biraz sunar ya size o yoktu iste o yüzden filmin ilk cd`sinde filme çok önyargili davrandim.Ilk cd`de gerçekden konu hakkinda bisey bilmedim için Konu saçmaligini olaylarin sanki yüzeysel anlatildigini ve parça parça olusu beni gerçekten sinirlendirdi
icon_smile.gif
Arkadaslarda olmasa 2. cd yi takmazdim herhalde.Neyse 2. Cdyi taktikda durumu kurtardik
icon_biggrin.gif

Gelelim filme Film Bu alemden olmayan bir varligin bu alemden olan bir kiza askini anlatiyor.Ilginç bir Konu ha?
icon_smile.gif
Film bir flashforwardla basliyor. 9 ay önce yani basrol oyuncumuz ölmeden önce basina gelen olaylar anlatiliyor.Filmde Burak Almanyada arkadasiyla para kazanmaya çalisan bir isci.Para kazanip köyüne dönüp sevdigiyle evlenmek istiyor.Fakat onu orda rahat birakmayan bir varlik,yalnizlik ve hiç kimseyi tanimamasi yüzünden artik köyüne dönmek istesede Diger alemden gelen varlik dönmesini kesinlikle istemiyor.Burakla beraber almanyada çalisan arkadasininda israriyla burak istanbulda bir hocaya götürülüyor.Ve Hocamiz olayi kendi içinde çözüyor.Fakat ne bize nede oyunculara olayi bütünüyle anlatmiyor
icon_smile.gif

musallat2.jpg

Bence filmin en etkileyici sahnesi için hazirlanan bebegi görüyorsunuz.Daha öncede söyledigim gibi.Bu alemden olmayan bir varlik bir insana asik oluyor.Insan suretine girerek onunla evleniyor.Ve sonunda bu bebek çikicak tabiki.Dügün gecesinden sonra ne yapilir hatirlayin bakayim
icon_biggrin.gif

Bebek tabiki resimde görüldügü gibi degil son halini aldiginda kanlar içinde ve çok igrenç olarak karsiniza cikacak..
Özel Olarak üretilen bebegin ayaklari geriye dogru. Ve insan tenine en yakin silikondan üretilmis.Az önce dedigim son halini almasi için isede 7 hafta ugrasilmis..
Musallat Gerçekten Türk Korku filmerinde sizi en çok geren yapit olacagindan eminim.sakin filme en ufak bi önyargiyla yaklasmayin.Ha bu nie böyle niye söyle seklinde.Herseyin bi açiklamasini yapiyor daha sonra
icon_smile.gif
Ve son olarak Musallat benden 10 üzerinden 9 alir gerçekten saglam film..

Musallat Film Eleştirisi

Blogta olmasına rağmen pek film eleştirisi yazmıyorum. Aslında sinemaya olan ciddi bir merakım ve sevgim var fakat nedense diğer yazılardan pek fırsat olmuyor. Uyarı: Yazının bundan sonraki kısmı film ile ilgili detaylar içermektedir.
Türk sinemasında korku nerdeyse en az film çekilen kategorilerden biri. Eskinin B sineması diyebileceğimiz bir takım marjinal filmlerden sonra (Örnek: ) son dönemde izleyiciden tam puan alamayan ama Türk korku sineması adına önemli adımlar sayışabilecek , , gibi filmler çekildi. Musallat da korku kuşağının son örneği olarak bugün gösterime girdi.
Önce kısa bir özet geçelim. Köyde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Suat Nurcan ile severek evlenirler. Fakat Nurcan`ı Suat`tan daha çok seven “biri“ daha vardır. Başka bir âlemden olan bu âşık Suat ve Nurcan`ın başına “musallat“ olur. Çember örgü içinde Suat, Suat`a yardım eden Hacı Burhan Kasavi ve ailesi kendilerine musallat olan “biri“nin gazabından kurtulamazlar.
En sonunda söylenecek sözü en başta söyleyeyim ben filmi çok beğenmedim fakat Türk korku sinemasının yukarıda arz ettiğim durumuna binaen filmi izlenebilir olarak görüyorum. Hatırlatmakta da fayda var. Filmde çok fazla olmasa da cinsel içerik, bu içerikten fazla da çocukların izlemesinde ciddi sakınca olabilecek korku ve gerilim öğeleri mevcuttur. Zaten film +13 etiketi ile gösterime girmiştir.
Filmin ana teması Türk korku sinemasının neredeyse yegâne sermayesi olan cinler üzerine kurulu. Fakat Musallat`ı diğer “cinli“ filmlerden ayıran noktalar da yok değil. Bir kere filmin din ile ilgili kısmı konusunda fazla acemilikler yok. Hacı Burhan Kasavi karakteri ile çizilen “cinci hoca“ figürü karikatürize edilmemiş. Yani Uğur Dündar`ın cinci hocalarından değil. Haddi zatında Hacı Burhan Kasavi karakteri arka plandaki bir figürü aşıp filmin başkarakterlerinden biri haline gelmiş. Ayrıca Hacı`nın yaptığı uygulamalar çerçevesi iyi çizilmiş başarılı planlar olarak filmde yer alıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki film ekibi filmi çekmeden önce konsept hakkında kapsamlı araştırmalar yapıp bunu beyazperdeye iyi bir şekilde aktarmayı başarmış.
musallat-keriman-meral-koro2.jpg
Konu korku olunca hele bir de film beyazperde de cini resmetme iddiasını taşıyınca izleyicide de beklenti oluşuyor. Filmde cin ile ilgili sahneler teknik açıdan güldürmüyor fakat korkutmayı da fazla başaramıyor. Haddi zatında bence korku sinemasında korkutan şey yaratık değil yaratığın insan üzerindeki etkisidir. Musallat bu açıdan korkutamıyor. Yani bir kaç sahne hariç kahramanlardan fazla korkmuyoruz. Burada bir sahneyi kayırmak gerekir tabii. Birçok izleyici yorumunda da belirtildiği gibi rahmetli babaanne Keriman rolünde izlediğimiz Meral Koro`nun duvardaki fotoğrafının önünde gözlerini tabiri caizse fal taşı gibi açmış bulunduğu sahne bence filmin en dikkat çekici sahnesidir. Filmi izlerken nadiren korktuğum sahnelerden biridir. Şahsen Meral Koro`da bu anlamda ciddi bir korku sineması yüzü bulunduğunu çok net söyleyebilirim.
Musallat`ta konu çember örgü diyebileceğimiz bir biçimde ilerliyor. Öykü birçok Amerikan filminde seyrettiğimiz geri dönüşlü tamamlama şeklinde kurgulanmış. Bu olay örgüsü biçimi doğru kullanıldığında oldukça etkili bir çerçeve ortaya çıkarırken yanlış kullanıldığında seyircinin kafasının karışmasına da neden olabiliyor. Musallat`ta bu anlamda olay örgüsü iyi kullanılmış diyebiliriz. Özellikle geriye dönüşlerde birim olarak 1, 3, 5 sayılarının kullanılması ekibin konsepti iyi tahlil ettiklerini gösteriyor. Fakat aradan geçen zamanın kahramanlar üzerindeki etkisi biraz yavan kalmış diyebiliriz. Özellikle başroldeki Suat`ın Almanya sahnelerindeki kriz anları daha iyi çekilebilirdi. Tabii bu noktada işin içine oyunculuğunda girdiğini söylemek gerekir. Zira seyirciyi oyuncunun durumu ile korkutamazsanız geriye bir tek efekt silahınız kalıyor. Efektleri de olur olmaz yerde kullanırsanız film inandırıcılığını yitiriyor. Filmin ilk bölümünde maalesef bu hataya düşülmüş. Yönetmen fazlaca efektlerden medet umar hale gelmiş. Bu nedenle ilk bölüm korku açısından fazla akıcı olmayan bir havada geçiyor.
Filmdeki “çarpılma“ temasının kullanıldığı planları başarılı buldum. Gerek Suat`ın küvetteki “çarpılması“ gerekse Hacı Burhan Kasavi`nin ailesinin “çarpılma“ planları kültürümüzdeki çarpılma mitine önemli göndermelerde bulunuyor. Aslında küvetteki çarpılma sahnesi daha da etkili hale getirilebilirdi. Çünkü bizde önemli bir halk söylencesi olan çarpılma miti herkes tarafından korkuyla karışık merak edilen bir durumdur.
Hacı Burhan Kasavi karakterinde izlediğimiz Kurtlar Vadisi`nin Duran Emmi`si Kurtuluş Şakirağaoğlu rolün hakkını vermiş diyebilirim. Gerçi yer yer Şeytan filmindeki Agah Hün`ü anımsatmadı değil. Nedense terlediği sahneler çok ilgimi çekti. Belki bazılarına abartılı makyaj olarak gelebilir ama etkilendiğimi itiraf etmem gerek.
Filmin yüklendiği temalardan biri de yeni gelin ve doğum teması. Korku sinemasında doğum çokça işlenen nerdeyse korkutması garanti haline gelmiş klişelerden biri. Bunun bizdeki söylencelerde “sakallı bebek“ şeklinde karşılığı da var. Musallat`ta doğum teması cömertçe harcanmış olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü korku sinemasında seyirciyi geren yaratığın bedeni veya görüntüsü değildir. Yaratığın sesi, görüntüsünün insanlar üzerindeki etkisi seyircide daha kalıcı duygular bırakır. Meşhur sözdür kapalı bir kapı her zaman korkutucudur çünkü arkasında ne olduğunu bilemezsin ve hayalinde ne kadar korku imajı varsa hepsini o kapının arkasına koyarsın. Ama Musallat`ta korku korkusuzca nesneleştiriliyor. Bir derece bu nesneleştirmenin gerilim atmosferini bozduğunu söylemek mümkün. Çünkü siz bir cini resmederseniz insanlardaki korkuyu çoğaltmak yerine azaltırsınız. Malumdur ki insanoğlu görmediğinden daha çok korkar.
Toparlayacak olursak Musallat bazı hatalarına rağmen Türk korku sinemasında önemli bir basamak olarak karşımıza çıkıyor. Bir noktada güldüren, alay edilen korku filminden güldürmeyen fakat korkutamayan korku filmine doğru bir geçişi sembolize ediyor. Muhakkak bundan sonra çekilecek olan yapımlar hedefe daha yakın konumlanacaktır.
Yeri gelmişken şunu da arz etmem gerekiyor. Türkiye coğrafyası zengin destan, efsane, halk hikâyesi, söylence kültürüyle aslında çok önemli malzemeler sunuyor. Ben korku filmi çekecek olsam Anadolu`da ağızdan ağıza dolaşan, içinde korku öğeleri barındıran “cinli“, perili hikâyelerden esaslı bir derleme çalışması yapardım. Bu derlemeler sonucunda elinizde oluşacak olan hazine size hem esaslı senaryolar yazdırır hem de esaslı filmler çektirir.
Yazıyı bitirirken teamül gereği filme 5 üzerinden 3, on üzerinden 6 verdiğimi ekleyeyim :)
Bir de meraklısına…
Musallat Kaynakçası
Musallat Resmi Web Sitesi:
Yapımcılar: –
Sinema Sitelerinde Musallat: - – –
Komünitelerde Musallat: – –
Videolar: -
Musallat Araması: - -
Bilet: -

Son düzenleme:
Teşekkürler.

Rica ederim

Teşekkürler

Rica ederim.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri