Hikayeler

Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

İşletim Sistemleri Temelleri,Kurulumu,Gelişmiş Özellikleri | Tek Çatı Altında

DN Angel

Administrator
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye
Admin
Dergi Editörü
Yönetici
Admin
Yarışma
Konular
1,897
Online süresi
1ay 25g
Reaksiyon Skoru
5,434
Altın Konu
1
Başarım Puanı
421
TM Yaşı
14 Yıl 8 Ay 14 Gün
MmoLira
28,794
DevLira
34

Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!

İŞLETİM SİSTEMİNİN TEMELLERİ

Bilgisayarlarda işletim sistemi, donanımın doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımdır.İşletim sistemi, bütün diğer yazılımların belleğe, girdi/çıktı aygıtlarına ve dosya sistemine erişimini sağlar. Birden çok program aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur.
Sistem Kaynakları

Sistem kaynakları, bilgisayar sistemi içerisinde kullanılan aygıtların (seri, paralel, usb port, fare v.s.), programların kontrol edilebilmesi, kullanıcılara hizmet edebilmesi için gerekli mekanizmaları anlatmak için kullanılan kelimelerdir. Sistem kaynakları, sistem içerisindeki donanım elemanlarının CPU ile haberleşebilmesi için paylaştırılır.
Kesme İstekleri (IRQ)
IRQ İngilizce karşılığı Interrupt Request, yani kesme isteği kelimelerinin kısaltmasıdır. IRQ ile donanımlar sistem işlemcisi ile iletişim kurarlar. Bir nevi her donanımın özel adresi denebilir.
Kesmeler (IRQ) Nasıl Çalışır?

Bilgisayarımızdaki kesmeler Intel 8259 öncelikli kesme denetleyicisi (PIC) tarafından sağlanır. Önceleri ayrı bir çip olarak bulunan bu kesme denetleyicisi, günümüz bilgisayarlarında anakartın çipsetinde yerleşik olarak bulunmaktadır. Bir kesme talebi geldiğinde 8259 CPU'yu elindeki iºi geçici olarak durdurmaya ve hemen bu kesmeyi
yönetmesine olanak sağlayan bir programı çalıştırmaya iter. CPU kesme hizmet programına dallanırken dönüş adresini yığın hafızada saklar ve iºi bitince işleme yine kaldığı yerden devam eder. Birçok aygıt aynı anda kesme hizmeti isteyebilir. Sistem tarafından belirlenmiş öncelik sırasına göre talepler karşılanır. Genelde kesme hizmet programı yüksek önceliğe sahip bir işlem tarafından kesilebilir. Ama daha öncelikli veya eºit seviyedeki bir cihazdan
kesme talebi gelirse o anki kesme programı bitene kadar bu istek saklanır.
Doğrudan Bellek Erişimi (DMA)
DMA İngilizce karşılığı Direct Memory Access anlamına gelen direkt hafıza erişimi kelimelerinin kısaltmasıdır. Özellikle disk sürücüleri ve benzeri cihazlar için bu seçeneğin aktif halde olması belli bir performans artışı
sağlamaktadır. Çünkü bu durum sayesinde cihaz gerek duyduğu bilgileri işlemciye uğramadan direk olarak sistem belleğinden elde edebilir.
Giriş/Çıkış Adresleri (I/O)
Bilgisayarımızın patronu olan CPU'nun çevre aygıtlarıyla ve devre kartları (ses kartı, ethernet kartı vs.) ile iletişim kurmak ve bu aygıtları birbirinden ayırt edebilmek için kullandığı Giriş/Çıkış(Input/Output) adresleridir. Bu adresler "port adresleri" veya "donanım adresleri" olarak da bilinir. Zaten CPU'nun dış dünya ile iletişim kurmak için kullandığı iki yol vardır denilebilir. Bunlardan biri bilgisayarımızın ana belleğinin adresleri diğeri de
bahsedildiği üzere I/O adresleridir.
I/O Adres Çakışmaları
Her kartın mikroişlemci ile haberleşmesi için farklı bir I/O adresi vardır. Birden fazla kartın aynı adresi kullanması durumuna çakışma denir. İki kartın aynı adresi kullanması durumunda mikroişlemci tarafından gönderilen komutlar bu kartlar tarafından doğru algılanmaz. Bu durum kartların çalışmamasına ya da hatalı çalışmasına neden olur.
Bir İşletim Sisteminin Bileşenleri

Bir işletim sistemi, kavramsal olarak, üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşur: kullanıcı arayüzü (bu bir grafik kullanıcı arayüzü ve/veya komut satırı yorumlayıcısı ["kabuk" da denir] olabilir), dosya yönetim sistemi ve bir çekirdek.
Kullanıcı Arabirimi

Genel olarak arayüz, herhangi bir şeyin kullanımını ya da onda etkileşimi sağlayan kısım olarak düşünebilirsiniz Bir araba, gaz ve fren pedalları ile aracı yönlendirmeyi sağlayan direksiyonu da içeren daha karmaşık bir arayüze sahiptir. Bir bilgisayarın arayüzü klavye ve fare ile monitörde gözüken ve bilgisayarı birçok farklı iş için kullanabilmemizi sağlayan yazılımlardan oluşur.
Çekirdek

Çekirdek, diskteki dosyaların izlerini tutar, programları başlatır ve yürütür, belleği ve çeşitli süreçlerin kaynaklarını düzenler, ağdan paketleri alır ve gönderir, vb... Çekirdek kendi başına çok az iş yapar, fakat diğer servislerin kullanabileceği araçları sağlar.
Dosya Yönetim Sistemi

İşletim sisteminin dosyaları organize etme ve yönetme için ne kullandığını gösteren ifadedir. Dosya verilerin toplandığı birimlerdir. Sanal olarak bilgisayar bütün verilerin dosya olarak saklar. Bir çok dosya tipi vardır. Program dosyaları, veri dosyaları, text dosyaları gibi…

İşletim Sisteminin İşlevleri

Dosya ve Klasör Yönetimi

Dosyaları ve klasörleri yönetme, kaynakları saklama ve güvenliğini sağlamayı, bu kaynakları ağ kullanıcılarının kullanımına sunmayı ve yine bu kaynaklardaki değişiklikleri yönetmeyi içerir. Bilgisayarda bulunan işletim sistemleri, tüm programlar, oyunlar, bizim hazırladığımız belgeler dosyalar halinde saklanır. Bu dosyalar bilgisayarımızda harddisk adını verdiğimiz fiziksel bir aygıtta saklanır ve bu dosyaları kendi aralarında gruplamak içinde klasörler kullanılır. Yani verilerin bir arada tutulduğu ortamlara dosya denir.
Klasör: Sürücüler içerisinde bulunan ve dosyaları gruplamak amacı ile kullanılan program
grup isimleridir.
Dosya: Bilgisayarda yaptığımız her işlem dosyalar aracılığı ile yapılmaktadır.
Uygulamaların Yönetimi

Kullanıcı bir program çalıştırmak istediğinde, işletim sistemi uygulamanın yerini sabit diskten tespit eder ve uygulamayı RAM`e yükler. Bu işlem etkileşimli işlem olarak adlandırılır.
Yardımcı Programları Destekleme

İşletim sistemi yardımcı programları, problemleri giderebilmek ve sisteminin sağlıklı işlemesini sürdürebilmek amaçlı kullanır. Silinmiş, hasarlı dosyaları bulabilmek, verilerin yedeğini alabilmek gibi işlemlerde kullanır.
Bilgisayar Donanımını Kontrol Etme

İşletim sistemi programlar ile BIOS arasında durur. BIOS tüm donanımı kontrol eder. Programların da işletim sistemi ile haberleşebilmesi için donanım kaynaklarına ihtiyacı vardır. İşletim sistemi donanıma BIOS aracılığı ile aygıt sürücüleri ile ulaşır.
İşletim Sistemi Tipleri

Çoklu Kullanıcı (Multiuser) İşletim Sistemleri
İki veya daha fazla kullanıcının programlar veya paylaşılan aygıtlar üzerinde çalışabilmesidir. Bu konuya en
güzel örnek paylaştırılan yazıcılardır. Bir çok kullanıcı aynı anda yazıcıya belge gönderir ve de sıra ile bu belgeler
yazıcıdan çıktı alınır.
Çoklu Görev (Multitasking) İşletim Sistemleri

Kullanıcılar sistemde aynı anda birden fazla işlem (process) çalıştırabilirler.
Çoklu İşlemci (Multiprocessing) İşletim Sistemleri

Gittikçe yaygınlaşan bir durum da bir basit sistemin içerisine birçok CPU bağlayarak çok önemli hesaplamaları yapmaktır.
Çoklu Görev (Multithreading) İşletim Sistemleri

Program ihtiyaç halinde işletim sistemi tarafından küçük parçalara ayrılır ve Çalıştırılabilir..
19
DOSYA YÖNETİMİ

Dosya yönetim sistemlerine geçmeden önce, sabit disklerle ilgili bazı tanımlamaları
Kafa (Head) : Sabit disklerde okuma/yazma işlemini yapan mekanik parça.
Plaka (Plate) : Bilgilerin yazıldığı parça. Bir sabit disk, birden çok diskten oluşur. Üste üste gelmiş bu diskler plaka olarak adlandırılır.
İz (Track) : Sabit diskte bulunan plakaların üzerinde gözle görülmeyecek eş merkezli daireler vardır. İşte bu dairesel çizgilere track (iz) denir.
Sektör (Sector) : İz yapısının bölünmesiyle oluşan ve sabit disk üzerinde adreslenebilir en küçük alana denk gelen parçaya sektör adı verilir.
Küme (Cluster) : Sektörler üzerinde tanımlanmış en küçük küme olarak tanımlanabilir. Normalde FAT 16, FAT 32 ve NTFS dosya sisteminde, hard diskteki bölümün kapasitesine göre formatlama sırasında standart olarak
belirlenmiş boyutta kümeler oluşmaktadır. Cluster'ların boyutunu, cluster'ları kullanan dosya sistemi ve bölümün kapasitesi belirlenir. Ancak cluster'ların boyutu formatlama sırasında (/Z:n) parametresi ile elle de ayarlanabilir.
Arayüz (Interface) : Sabit disklerin hangi ara birimi kullandığını belirtir.
RPM (Rotation Speed Moment) : Disklerin dakikadaki dönme hızlarını belirtir. şu anda piyasada bulunan IDE sürücüler, 5400 rpm ve 7200 rpm hızlarındayken, SCSI sürücülerdeki diskin dönme hızı 10000, 15000 rpm
hızlarında dolaşmaktadır.
Veri Erişim Hızı (Data Access Time) : Sabit diskteki kafanın, bir veriye erişebilmesi için bir izden diğer bir ize geçerken kaydettiği zamandır. Kullanılan zaman birimi milisaniyedir. Bu süre ne kadar kısa olursa o kadar
iyidir.

NTFS Dosya Yönetim Sistemi

NTFS Nedir?

NTFS (New Technology File System –Yeni teknoloji dosya sistemi-); Windows NT ve devamı olan Windows 2000, XP tarafından desteklenen bir dosya sistemidir.
NTFS Nasıl Çalışır?

NTFS, dosya konumlarını FAT sistemindeki gibi bir ana indeks olarak saklamakla birlikte (MFT, Master File Table –Ana dosya tablosu-) dosyanın yerleştiği konumları ve diğer bilgileri her cluster`in içinde ayrıca saklayarak daha güvenilir bir yapı sunar. Ancak bu arada oldukça geniş bir disk haritası oluşturur ve bu bilgiler önemli bir yer kapladığından dolayı 400MB`den ufak disk yahut partisyonlarda NTFS kullanılması önerilmez.
BELLEK YÖNETİMİ

Bellek yönetimi, bilgisayarın ana belleğini yönetmekle ilgili yapılan işlemlerin tümüdür. Gerektiğinde bellek tahsis etmek (malloc), kullanımı bittiğinde belleği serbest bırakmak (free), sanal bellek yönetimi yapmak ve kullanılmayan bellek bölgelerini yönetmek (garbage collection) gibi konuları içermektedir.

İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU
En büyüğünden en küçüğüne bütün genel amaçlı bilgisayarlarda çalışan programlar,
bir işletim sistemine gereksinim duyarlar. Bu yüzden bilgisayarlarda herhangi program
çalıştırılmadan önce işletim sistemi ile programların ana belleğine (RAM) yerleştirilmeleri
gerekir. Bu işlem, genellikle bilgisayar ilk açıldığı zaman otomatik olarak yapılır ve HDD`
deki işletim sistemi ana belleğe yüklenir.
İşletim Sistemi Sürümleri

1.1.1. İşletim Sistemi Sürümleri, Teknik Özellikleri
Windows XP Home Edition Sistem Gereksinimleri ve Teknik Özellikleri
• 300 MHz veya üstü işlemci hızına sahip PC; minimum 233 MHz gereklidir. Intel Pentium/Celeron ürün ailesi, AMD K6/Athlon/Duron ürün ailesi veya bunlarla uyumlu bir işlemci önerilmektedir.
• 128 MB veya üstü RAM (minimum 64MB desteklenmektedir; performans düşebilir ve bazı özellikler çalışmayabilir) ,1.5 GB kullanılabilir sabit disk alanı
• Süper VGA (800 x 600) veya üstü çözünürlükte video bağdaştırıcısı ve monitör
• CD-ROM veya DVD sürücüsü
Ağ bağlantısı için:
• Bağlanmak istediğiniz yerel alan, geniş alan, kablosuz veya ev ağı türü için uygun ağ bağdaştırıcısı, uygun ağ altyapısına erişim; üçüncü şahıslara ait ağ sistemlerine eriºim için ek ücret gerekebilir.
Uzaktan yardım için:
• Her iki tarafın da Windows XP çalıştırması ve ağ bağlantısına sahip olması gereklidir.
Ses için:
• Ses kartı ve hoparlör ya da kulaklık
DVD video oynatmak için:
• DVD sürücüsü ve DVD kod çözücü kartı veya DVD kod çözücü yazılımı
• 8 MB video RAM
gereklidir:
Windows XP Professional Sistem Gereksinimleri ve Teknik Özellikleri
• 300 MHz veya üstü işlemciye sahip PC önerilmektedir; minimum 233 MHz gereklidir (tek veya çift işlemcili sistem);* Intel Pentium/Celeron ailesi veya AMD K6/Athlon/Duron ailesi veya uyumlu işlemci önerilmektedir
• 128 MB veya üstü RAM önerilmektedir (minimum 64MB desteklenmektedir; performans düºebilir ve bazı özellikler kullanılmayabilir).
• 1.5 GB kullanılabilir sabit disk alanı
• Süper VGA (800 × 600) veya daha yüksek çözünürlüğe sahip video bağdaştırıcısı ve monitör
• CD-ROM veya DVD sürücüsü
• Klavye ve Microsoft Mouse veya uyumlu işaretçi aygıtı
Belirli Windows XP özelliklerini kullanabilmek için ek ögeler veya hizmetler
Ağ için:
• Bağlanmak istediğiniz yerel alan, geniş alan, kablosuz ve ev ağ sistemi türü
için uygun ağ bağdaştırıcısı ve uygun ağ altyapısına eriºim; üçüncü şahıs
ağlarına erişim için ek ücret ödenmesi gerekebilir.
Uzaktan yardım için:
• Her iki taraf da Windows XP çalıştırmalı ve ağa bağlı olmalıdır.
Ses için:
• Ses kartı, hoparlörler ve kulaklık
DVD video oynatmak için:
• DVD sürücüsü ve DVD kod çözücü kartı veya DVD kod çözücü yazılım
• 8 MB video RAM
Linux İşletim Sistemi Sürümleri

SMB File Server: Windows NT yerine kullanılacak bir Linux sistemi ile SMB dosya ve yazıcı paylaşımı çok daha hızlı ve performanslı yapılır.
IPX File Server: Novell Netware yerine kullanılacak bir Linux sistemi ile mevcut sistemi değiştirmeden çok daha hızlı bir şekilde disk ve yazıcı paylaştırabilirsiniz.
Yedekleme Ünitesi: Tüm sisteminizin yedeklenmesi gerektiğinde Linux ciddi bir alternatiftir.
Web Sunucu: Linux'un da altında çalışan Apache web sunucu, dünyadaki tüm sunucuların %60'ýný kapsar. Tüm dünyadaki web sunucularının %30'u ise Linux'dur.
Proxy Sunucu : Squid ile şu anki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz.
KURULUM

İşletim Sistemi Kurulumu İçin Gereksinimler

İşletim sistemi kurulmaya başlanmadan önce aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi İhtiyacımız olan işletim sistemini belirlemeliyiz. Gerekli lisanslı yazılımı temin etmeliyiz. Kurulacak işletim sistemini çalıştırabilecek donanıma sahip olmalıyız (Ör: WindowsXP Home Edition için: 233 Mhz işlemci, 128 MB veya daha yüksek
kapasiteli RAM vs.). Klavye , fare, disket sürücü, CD-ROM sürücü gibi çevre birimlerine sahip olmalıdır.
Kurulum Adımları

Bir işletim sisteminin kurulumu aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır:
  • Bölümleme: Sabit diskin kurulum için bölümlendirilmesi aşaması
  • Biçimlendirme: Kurulum yapılacak sabit disk bölümünün biçimlendirilerek kuruluma hazırlanması
  • Dosyaların Kopyalanması: Kurulum dosyalarının sabit diske kopyalanması
  • Yazı (Text) Modunda Kurulumun Devam Etmesi: Kuruluma başlanması
  • GUI(Görsel Kullanıcı Arayüzü) Modunda Kurulumun Devam Etmesi: Grafik kartının tanınması ve kurulumun grafik arayüzde devam etmesi
  • Hoş Geldiniz Penceresi ile Kurulumu Tamamlama: Kurulumun tamamlanarak işletim sisteminin kullanılması.
Bölümleme

İşletim sistemleri kurulurken sabit diskin daha verimli kullanımını sağlamak için istenirse sabit disk bölümlendirilebilir veya bölümlendirmeden tamamı tek bir bölüm şeklinde kullanılabilir.
Biçimlendirme

Sabit diskin bölümlendirilmesinden sonra işletim sisteminin kurulacağı sabit disk bölümünün biçimlendirilmesi (format) gerekir.
Dosyaların Kopyalanması

Kurulumun bu aşamasında, kurulum dosyaları, kurulum yapılacak sabit disk bölümüne kopyalanır.
Yazı Modunda Kurulumun Devam Etmesi

Kurulumun bu aşmasında, kopyalanan dosyaların yazı (text) modunda kurulum işlemine başlanır.
GUI Modunda Kurulumun Devam Etmesi

Kurulumun bu aşaması Görsel Kullanıcı Arayüzünde (GUI- Graphic User Interface) devam eder.
Geldiniz Penceresi ile Kurulumu Tamamlama

Hoş geldiniz (welcome) penceresi kurulumun başarıyla tamamlandığını gösterir.

İŞLETİM SİSTEMİ GELİŞMİŞ ÖZELLİKLERİ

Bu bölümde sistem ve sisteme takılan bütün donanımlar hakkında bilgi alınabilir. Aşağıdaki işlemleri yapmak için Denetim Masasındaki sistem aracını (ikonunu) kullanabilirsiniz.
  • Bilgisayarınızın bellek kullanımını ve belirli bilgileri bulmasını denetleyen ayarları görüntülemek ve değiştirmek.
  • Donanım ve aygıt özelliklerine ilişkin bilgileri bulmak ve donanım profillerini yapılandırmak.
  • Ağ bağlantılarınız ve oturum açma profiliniz hakkındaki bilgileri görüntülemek.
Sistemde belirli değişiklikleri yapabilmek için, yerel bilgisayarda yönetici olarak oturum açmış olmanız veya uygun ağ yetkilendirmesi edinmeniz gerekir.
Sistem Genel Sekmesi

Sistem penceresinin Genel kısmında herhangi bir ayar bulunmaz.
Bilgisayar Adı Sekmesi

Bilgisayar adı, bilgisayarınızı ağda tanıtır.
Donanım Sekmesi

Donanım Ekleme Sihirbazı düğmesini kullanarak bilgisayarınıza yeni donanımlar ekleyebilirsiniz.
Aygıt yöneticisi

Listedeki bir seçeneği çift tıklayarak onunla ilgili ayarların yapılabileceği yerdir.
Sistem Geri Yükleme Sekmesi

Sistem Geri Yükleme, Windows XP Professional ın, bir sorun çıktığında, kişisel veri dosyalarınızı kaybetmeden (Microsoft Word belgeleri, gözatma geçmişi, çizimler, sık kullanılanlar veya e-posta gibi) bilgisayarınıza önceki bir durumu geri yüklemekte kullanabileceğiniz bir bileşenidir.
Otomatik Güncelleştirmeler Sekmesi

Güncelleştirme belirli bir sorunu düzeltmek için işletim sistemine uyguladığınız dosya veya dosyalar topluluğudur.
Uzak Sekmesi

Windows XP diğer bir XP makinesine yardım için başvurmanızı ve diğer makinedeki kullanıcının sizin bilgisayarınıza bağlanarak kontrol etmesini ve problemi çözmesini sağlayabilir.
Kayıt Defteri

Windows, kendi yapılandırma bilgilerini kayıt defteri denilen bir veri tabanında saklar.
MSCONFIG Başlangıç Menüsü ve Güvenli Kipi

MSCONFIG Başlangıç Menüsü
Sistem yapılandırma yardımcı programıdır.
Genel sekmesi

Genel sekmesinde ilk olarak Normal Başlangıç, Tanımlama Başlangıcı ve Seçmeli Başlangıç seçenekleri bulunmakta, bu tanımlardan Seçmeli Başlangıç seçeneği seçildiğinde ise alt tarafta diğer seçenekler çıkmaktadır.
SYSTEM.INI Sekmesi

System.ini tabı Windows`un ilk sürümlerinden beri kullanılan bir sistem dosyasıdır.
WIN.INI sekmesi

Win.ini dosyası da tıpkı system.ini dosyası gibi ilk Windows sürümlerinden beri olan bir ayar dosyasıdır.
BOOT.INI sekmesi

Boot.ini dosyası; NTFS (New Technology File System) tabanlı işletim sistemlerinde (Windows NT, Windows 2000 ve ailesi, Windows XP ve ailesi, Windows 2003 server ailesi) kullanılan ve işletim sisteminin yüklenmeye başlayacağı sıradaki ayarları içeren dosyadır.
Güvenli Kip

Kimi zaman sorun işletim sisteminin göze hoş gelen masaüstü veya daha teknik terimiyle Graphic User Interface (GUI) dosyalarında olabilir.
YÖNETİMSEL ARAÇLAR

Bileşen Hizmetleri

Bileşen Hizmetleri İçin Sisteminizi Yapılandırma
COM+ ile çalışmaya başladığınızda, bu hizmetleri ağınızda kullanabilmeniz için önce birkaç özelleştirme görevini yerine getirmeniz gerekir.
Başlangıç Hizmetlerinin Ayarlarını Yapma
Ağınıza özel basit Bileşen Hizmetleri yapılandırmasını yaptıktan sonra, bir sonraki göreviniz uygulama türlerine ve ağ üzerinde kullandığınız hizmetlere özel ayarları yapmak olabilir.

Bilgisayar Yönetimi

Bilgisayar Yönetimi, tek ve birleştirilmiş bir masaüstü aracını kullanarak, yerel veya uzak bilgisayarları yönetmenize yardımcı olur.
Hizmetler
Windows XP, NT tabanlı bir işletim sistemi olması nedeniyle işletim sistemine bağımlı veya bağımsız birçok program birer hizmet (service) olarak arka planda çalışır.
Veri Kaynakları (ODBC)
Değişik veri tabanı yönetim sistemlerine erişmek için Veri Kaynakları Açık Veri tabanı Bağlantısını (ODBC) kullanabilirsiniz.
Yerel Güvenlik İlkesi

Yerel bilgisayar için güvenlik ayarlarının yapılandırılmasında kullanılır.
GÖRÜNTÜ ÖZELLİKLERİ

Bu bölümde Windows`un görsel ayarları yapılır. Bunlar; artalan renkleri, masaüstünün görüntüsü, duvar kâğıdı, ekran koruyucuları, pencere görüntüleri, ekranın çözünürlük ve renk sayısı ayarlarıdır. Bu seçeneğe denetim masasına girmeden de ulaşabilirsiniz. Masa üstünde, boº bir alanda Farenin sağ tuşuna basıp açılan menüden Özellikler komutunu seçerek buraya ulaşabilirsiniz.
Temalar Sekmesi

Metin kutuları, başlık çubukları ve seçili öğeler gibi diğer masaüstü öğelerinin görünümünü değiştirmek
de kolaydır. Windows XP` de bir dizi renk uyumlu tema bulunur. Her öğeyi tek tek özelleştirmeyi de
seçebilirsiniz.
Masaüstü Sekmesi

Masaüstünüzün arka planını değişik renklerle boyayabilir; bir desen, görüntü veya sevdiğiniz bir resimle donatabilirsiniz.
Ekran Koruyucu Sekmesi

Ekran koruyucu uzun süre ekranda aynı görüntünün kalmasını önler.
Görünüm Sekmesi

Ekranda bulunan pencerelerin görünümlerini, renklerini ve yazı tipleri gibi özellikleri değiştirilir.
Ayarlar Sekmesi

Ekran çözünürlük ayarları, monitörünüzün görüntüleyeceği bilgi miktarını belirler.
İNTERNET SEÇENEKLERİ

Internet Seçenekleri'ni kullanarak İnternet tarayıcısı ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Burada, tarayıcı programınızı başlattığınızda görüntülenecek ilk Web sayfasını belirtebilir, bilgisayarınızdaki geçici İnternet dosyalarını silebilir, içerik danışmanını kullanarak istenmeyen içeriklere erişimi önleyebilir, renk ve yazı tiplerinin Web sayfalarında nasıl görüntüleneceğini belirtebilirsiniz.
Güvenlik

İnternet tarayıcısı, Internet dünyanızı bölgelere ayırır, böylece bir Web sitesini uygun güvenlik düzeyindeki bir bölgeye atayabilirsiniz.
Gelişmiş
Bu bölümde İnternet tarayıcısı ile ilgili önemli ayarlar yapılır. Bunlar adres çubuğu, çoklu ortam, erişilebilirlik, http, güvenlik, tarama ve yazdır gibi seçeneklerden oluşmaktadır. Verilen seçeneklere göre istenilenler seçilerek tarayıcınızı kendinize göre özelleştirebilirsiniz.

teşekürler yararlı konu :)

teşekkürler

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 1, Üye: 0, Misafir: 1)

Geri