Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Cannn6161 1
Cannn6161
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Sanal Makine Üzerinde Güvenli Deney Ortamı Kurma: Bilgisayarda Risk Almadan Test Yapma Rehberi

veXor

Herkesin kaderi, kalbinin eseri.
Uzman Moderatör
Admin
TM Üye
Konular
566
Çözüm
2
Online süresi
25d 16h
Reaksiyon Skoru
1,288
Altın Konu
54
Başarım Puanı
264
MmoLira
31,182
DevLira
12
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Sanal Makine (VM - Virtual Machine), mevcut işletim sisteminiz (Host/Ana Bilgisayar) üzerinde izole edilmiş, bağımsız bir bilgisayar gibi çalışan yazılımsal bir ortamdır. Sanal makineler, riskli yazılımları test etmek, güvenilmeyen dosyaları açmak veya farklı işletim sistemlerini ana sisteminize zarar vermeden denemek için mükemmel, güvenli bir "deney laboratuvarı" sağlar.

İşte bilgisayarınızda risk almadan sanal makine ortamı kurma rehberi.

Teknotel-Blog-Teknotel-Cloud-Backup-and-Replication-e1598012531565.jpg

1. Sanallaştırma Yazılımı Seçimi​

Piyasada farklı özellikler ve karmaşıklık seviyeleri sunan birkaç popüler sanallaştırma yazılımı bulunmaktadır:

1. Oracle VirtualBox (Ücretsiz ve Popüler): Yeni başlayanlar ve ev kullanıcıları için en uygun seçenektir. Geniş bir işletim sistemi yelpazesini destekler.
  2. VMware Workstation Player (Ücretsiz Sürüm Mevcut): Daha gelişmiş özellikler ve genellikle daha iyi performans sunar. Profesyonel ve kurumsal ortamlarda yaygındır.
  3. Hyper-V (Windows Pro/Enterprise): Windows'un Pro ve Enterprise sürümlerinde yerleşik olarak bulunur. İyi bir performansa sahiptir ancak kurulumu biraz daha karmaşık olabilir.
Tavsiye: Başlangıç için kullanımı kolay ve tamamen ücretsiz olduğu için VirtualBox önerilir.

2. Ön Hazırlık: Donanım ve Yazılım Kontrolleri​

Sanal makinenizin sorunsuz çalışması için donanımınızın sanallaştırmayı desteklemesi gerekir.

A. BIOS/UEFI Kontrolü​

• Sanallaştırma Desteği: CPU'nuzun sanallaştırma özelliğinin (Intel için VT-x, AMD için AMD-V) BIOS veya UEFI ayarlarında etkinleştirildiğinden emin olun. Bu özellik genellikle varsayılan olarak kapalıdır ve etkinleştirilmezse 64-bit işletim sistemlerini kuramazsınız.

B. ISO Dosyası Edinme​

• Sanal makineye kurmak istediğiniz işletim sisteminin (Windows, Linux dağıtımları gibi) ISO (disk görüntüsü) dosyasına sahip olun. (Örn: Ubuntu'nun resmi web sitesinden indirilen .iso dosyası).

3. Sanal Makinenin Kurulumu (VirtualBox Örneği)​

A. Sanal Makineyi Oluşturma​

1. Yeni Makine: VirtualBox'ı açın ve "Yeni" düğmesine tıklayın.
  2. Ad ve Tür: Sanal makinenize bir ad verin (Örn: Test_Ubuntu) ve kurmak istediğiniz işletim sistemi türünü (Örn: Linux) ve sürümünü seçin.
  3. RAM Ataması: Sanal makineye atamak istediğiniz RAM miktarını belirleyin. Ana sisteminizin (Host) stabil çalışması için RAM'in yarısından fazlasını atamaktan kaçının. (Örn: 16GB}ana RAM'iniz varsa, sanal makineye 4GB ila 8GB atayın).
  4. Sanal Sabit Disk: Yeni bir sanal sabit disk oluşturun. Disk türü olarak genellikle VDI (VirtualBox Disk Image) seçilir ve disk boyutu olarak Dinamik Olarak Ayrılmış (Dynamically Allocated) seçeneğini işaretleyin. Bu, diskin başlangıçta az yer kaplamasını sağlar.

B. İşletim Sistemini Yükleme​

1. Ayarlar: Oluşturduğunuz sanal makineye sağ tıklayın ve "Ayarlar" menüsüne gidin.
  2. Depolama: Sol menüden "Depolama" (Storage) sekmesini seçin. Optik sürücü simgesine tıklayın ve bilgisayarınızda indirdiğiniz ISO dosyasını sanal sürücüye yükleyin.
  3. Başlatma: Sanal makineyi başlatın. Artık normal bir bilgisayara işletim sistemi kurar gibi kurulum sihirbazını takip edebilirsiniz.

4. Güvenli Deney ve İzolasyon İpuçları​

Sanal makinenin temel amacı, güvenli bir "karantina" sağlamaktır.

A. Ağ Ayarları (İzolasyon)​

• Varsayılan (NAT): Sanal makinenin varsayılan ağ modu genellikle NAT (Ağ Adresi Çevirisi)'tır. Bu mod, sanal makinenin dış dünyaya erişmesini sağlar ancak dışarıdan sanal makineye erişimi engeller.
  • Tam İzolasyon: Eğer kesinlikle güvenmediğiniz bir yazılımı veya virüsü test ediyorsanız, ağ ayarını "Sadece Ana Bilgisayar Ağı" (Host-Only Adapter) veya "Ağ Bağlı Değil" (Not Attached) olarak değiştirin. Bu, sanal makineyi ana bilgisayar ağından tamamen izole eder.

B. Anlık Görüntü (Snapshot) Kullanımı​

Anlık görüntüler, sanal makinelerin en güçlü güvenlik özelliklerindendir.

1. Temiz Nokta: İşletim sistemini kurup tüm gerekli güncellemeleri yaptıktan sonra bir "Temiz Anlık Görüntü" alın.
  2. Test: Riskli yazılımı veya dosyaları açın.
  3. Geri Dönüş: Test bittiğinde (veya sanal makine zarar gördüğünde), tek bir tuşla aldığınız temiz anlık görüntüye geri dönerek makineyi saniyeler içinde ilk kurulduğu temiz durumuna döndürün.

C. Paylaşımlı Klasör Kısıtlaması​

• Sanal makine ile ana bilgisayarınız arasında dosya paylaşımı yapmak için Paylaşımlı Klasörler (Shared Folders) özelliğini kullanabilirsiniz. Ancak, güvenlik için bu özelliği sadece kesinlikle güvenilir dosya transferlerinde kullanın. Riskli dosyaları asla bu paylaşımlı klasörler üzerinden aktarmayın.

Eline Sağlık Paylaşım İçin Teşşekürler

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri