melankolıa18 1
melankolıa18
romegames 1
romegames
Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Pdr -test ve açıklamalı cevaplar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan zeyn0
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 949

zeyn0

Gönüllerin Admini
Fahri Üye
TM Üye
Konular
9,213
Reaksiyon Skoru
4,131
Altın Konu
1
TM Yaşı
15 Yıl 8 Ay 4 Gün
Başarım Puanı
400
MmoLira
183
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

SORULAR

1- Aşagidakilerden hangisinde gelişimin tanimi dogru olarak verilmiştir?

A- Organizmada döllenmeyle başlayip organizmanin ölümüne kadar devam eden,belirli bir yöne dogru olan sürekli degişim.
B -Bedende meydana gelen fiziksel değişim.
C- Bedende meydana gelen sayısal değişiklikler.
D- Organizmanın temelindeki potansiyel güçlerin göreve hazır hale gelmesi.
E- Bireyin çevresiyle girdiği etkileşimlerin sonucunda meydana gelen kalıcı izdeki davranış değişikliği.

2- Organizmanın kalıtımsal doğasında bulunan bir özelliğin,organizma belli bir yaş seviyesine erişmeden ortaya çıkmaması aşağıdaki temel gelişim kavramlarının hangisiyle açıklanabilir?

A- Büyüme
B- Öğrenme
C- Olgunlaşma
D- Hazır bulunuşluk
E- Hepsi

3-Yürümeyi öğrenen bir çocuğun bu süreç içerisinde konuşmasındaki gelişimin yavaşlayabildiği görülmüştür.

Bu durum aşagidaki temel gelişim ilkelerinin hangisiyle açiklanabilir?

A- Gelişim süreklidir ve belli aşamalardan geçmektedir.
B- Gelişmede kritik dönemler vardir.
C- Gelişim bir bütündür ve gelişimin degişik alanlari birbiriyle ilişkilidir.
D- Gelişim nöbetleşe devam eder.
E- Gelişim belli bir sira izler.

4- Aşagidakilerden hangisi gelişimin temel ilkelerinden olan gelişim bir bütündür ve degişik gelişim alanlari birbirleriyle ilişkilidir ilkesine örnek teşkil eder?

A- Çocuğun kaba hareketlerini önce,ince hareketleri ise daha sonra öğrenmesi.
B- Çocuğun 2-6 yaş döneminde yürüme ve konuşmayı öğrenmeye kaslarını kullanmayı öğrenmekten daha yatkın olması.
C- Bazı çocukların konuşmayı 2-3 yaş arasında öğrenmelerine karşın bazı çocuklarda bu öğrenmenin daha geç bir yaşta gerçekleşmesi.
D- Konuşmayi ögrenen bir çocukta yürüme gelişiminin yavaşlamasi.
E- Fiziksel yapısı hoş olan bir çocuğun olumlu ilgiyi üzerinde toplamasıyla olumlu duygusal ve sosyal gelişim göstermesi dolayısıyla da zihinsel gelişiminin olumlu gerçekleşmesi.

5- Bireyin kalıtım yoluyla getirdiği bir özelliği ortaya çıkmamış ya da gelişememişse bu durum aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A- Kalıtım
B- Çevre
C- Baskın(dominant) ve çekinik(resesit) genler
D- Kalıtım-Çevre ilişkisi
E- Doğum öncesi ve doğum sırası faktörler

6- 1- Bireyin anne-babanın aynen kopyası olmaması
2- Bireyin içinde yaşadigi ortamin ihtiyaçlarina cevap verip verememesi dogrultusunda kişilik ve davranişinda degişiklikler gözlenmesi
3- Aynı ana-babadan sayısız kombinasyonda özelliklere sahip çocukların doğabilmesi
4- Çocukların an-babadan aldıkları özelliklerin hiç ortaya çıkmaması ya da az gelişmesi

Yukarıdaki gösterilen durumlar aşağıdakilerden hangisinde doğru kategorize edilmiştir?
Kalıtım Çevre
A- 1,2 3,4
B- 1,3 2,4
C- 2,3 1,4
D- 1 2,3,4
E- 3,4 1,2

7- 1- Yürüme ve koşmayi ögrenme
2- Konuşmayi ögrenme
3- Öz bakım becerileri edinme
4- Doğru ve yanlış kavramlarını öğrenme

Gibi gelişim görevleri hangi gelişim dönemine aittir?

A- Doğum sonrası dönemi
B- Okul öncesi dönemi
C- Okul dönemi
D- Ergenlik dönemi
E- Doğum öncesi dönemi

8-1- Kişilik gelişimi
2- Motor gelişimi
3- Bedensel gelişim
4- Duygusal gelişim

Hangisi fiziksel gelişimin kapsadigi konulardir?

A- 1,2
B- 2,3
C- 2,4
D- 1,3
E- 3,4

9-Aşagidakilerden hangisi fiziksel gelişimin dogum öncesi evrelerinden embriyo evresinin özellikleri arasinda yer almaz?

A- Üçüncü haftadan ikinci ayın sonuna kadar sürer.
B- Sinir sistemindeki gelişim hizlanir.
C- Doğum öncesinde geçirilen en kritik evredir.
D- Bebekte kemikleşme süreci başlar.
E- Anne karnındaki bebeğin birçok organı bu safhada oluşmaya başlar.

10-Bireyin fiziksel gelişimin en hizli oldugu dönemler aşagidakilerin hangisinde dogru verilmiştir?

A- Doğum öncesi dönem-Ergenlik dönemi
B- Doğum sonrası dönem-Ergenlik dönemi
C- Okul öncesi dönem-Okul dönemi
D- Doğum sonrası dönem-Okul öncesi dönem
E- Okul dönemi-Ergenlik dönemi

11- Aşagidaki bazi heyecan tiplerinden hangisi 2-6 yaş arasindaki çocugun duygusal gelişim sürecinde görülen heyecan tiplerinden degildir?

A- Korku
B- Öfke
C- Anksiyete
D- Kıskançlık
E- Nefret

12- Aşagidakilerden hangisi ergenlik çagindaki bir çocugun başari ve çalişmasinda ki düşüşün en temel ve kapsamli nedenidir?

A- Bu çağda duyulan ve bu çağa ait korkular
B- Bu çağda duyulan ve bu çağa ait öfke duyusu
C- Ergenin bu çağda çelişkili duygulara sahip olması
D- Ergenin bu çağa özgü duygularının onun bazı zihinsel işlevlerini olumsuz yönde etkilemesi
E- Bu çağdaki ergenin duygularının bir süreklilik göstermeyişi

13- Duygusal gelişim dönemleri içerisinde son çocukluk dönemi olarak bilinen, öfkenin en az görüldügü ve dönem boyunca çocukta önemli duygusal degişikliklerin meydana geldigi duygusal gelişim süreci hangisidir?

A- Doğum öncesinde duygusal gelişim
B- 0-2 Yaş arasinda duygusal gelişim
C- 2-6 Yaş arasinda duygusal gelişim
D- Okul döneminde duygusal gelişim
E- Ergenlik döneminde duygusal gelişim

14-1- Objelere karşi duyulan korku
2- Sosyal ilişkilerde duyulan korkular
3- Bireyin kendisiyle ilgili olan korkuları

Ergenlik çağındaki bir çocuğun bir topluluğa yapacağı konuşmadan hem topluluk önünde konuşma hem de başarısız olma korkusuyla çekinmesi gibi korkular ergenlik döneminde duyulan korkulardan hangisi ya da hangileri ile açıklanabilir?

A- 2,3
B- 1,2
C- 1,3
D- Yalnız 1
E- Yalnız 2

15-1- Organizmanın dış dünya ile alışverişte bulunma ihtiyacından doğar ve gerçeklik ilkesinin egemenliği altında çalışır.
2- İd`in kabul edilmeyecek isteklerini bastırır.
3- İd`in, süperegonun ve dış dünyanın birbiriyle çatışan istekleri arasında bir uzlaşma yolu bulur.
4- İd`in isteklerini yerine getirir.
5- Kusursuz olmaya çalışır.

Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri kişiliği meydana getiren üç ana sistemden biri olan egonun görevleri arasında değildir?

A-Yalnız 2 C-2,5 E-4,5
B-1,2 D-1,4
16- “Kedi ulaşamadigi cigere mundar dermiş“ atasözünde işlenen durum aşagidaki ego savunma mekanizmalarinin hangisi ile ilgilidir?

A- Yansıtma
B- Yüceltme
C- Yön değiştirme
D- Neden bulma
E- Bastırma

17- Ego savunma mekanizmaları ile ilgili , kişinin :
- Davranışlarını ve inançlarını haklı gösterebilmek için sürekli neden aramaya çalışması
- Karşit nitelikteki kanitlari görmezlikten gelmesi
- Ortaya sürdüğü nedenlerin geçerliliği soruşturulduğunda olumsuz tepki vermesi
Gibi davranışlar aşağıdakilerden hangisini gösterir?

A- Bastırma mekanizmasının işlemekte olduğunu
B- Neden bulma mekanizmasının işlemekte olduğunu
C- Tepki oluşturma mekanizmasini işlemekte oldugunu
D- Saplanma mekanizmasının işlemekte olduğunu
E- Yokumsama ve düşlem (inkar) mekanizmasinin işlemekte oldugunu

18- Freud`un geliştirdigi psiko-seksüel gelişim kuraminda kendisinden bir önceki dönemde görülen aşiri cinsel dürtülerin durgunlaştigi ve erkek ve kadin biçimindeki toplumsal rollere hazirligin başladigi (kiz çocuklari, kiz arkadaşlariyla kendi oyunlarini oynarken erkek çocuklarinda erkek arkadaşlariyla kendi oyunlarini oynadigi gelişim dönemi aşagidakilerden hangisidir?

A- Follik dönem
B- Oral dönem
C- Latent (gizil) dönem
D- Anal dönem
E- Genital dönem

19- Erik Erikson`un geliştirdigi psiko-sosyal gelişim kuraminda, geçmiş hayatini başariyla ve istedigi dogrultuda geçirmiş kişilerin bu durumdan övünürken aksi şekilde yaşamiş kişilerinde huzursuzluk duydugu gelişim dönemi aşagidakilerden hangisidir?

A- Benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk duygusu
B- Yakınlığa karşı yalnızlık
C- Kimlik kazanmaya karşi kimlik karmaşasi
D- Üretkenliğe karşı durgunluk
E- Girişkenlige karşi suçluluk duygusu

20- Erik Erikson`un geliştirdigi psiko-sosyal gelişim kuramiyla, Freud`un geliştirdigi psiko-seksüel gelişim kurami arasindaki farkliliklar ve benzerlikler aşagidakilerden hangisinde yanliş verilmiştir?

A- Psiko-sosyal gelişimde ergenlikten sonrasi içinde devam ettirilirken psiko-seksüel gelişimde ergenlik döneminin sonuna kadardir.
B- Psiko-sosyal gelişimde sosyal ve çevresel etkenler ön plandayken psiko-seksüel gelişimde cinsel ve içgüdüsel dürtüler ön plandadir.
C- Psiko-sosyal gelişimde kritik dönemler bulunurken psiko-seksüel gelişimde de kritik dönemler vardir.
D- Psiko-sosyal gelişimde insanin kişilik gelişimi 8 ayri dönemde ele alinirken psiko-seksüel gelişimde 5 ayri dönemde ele alinmiştir.
E- Psiko-sosyal gelişimde kişi başarisizlikla atlatilan bir döneme takilip kalirken psiko-sosyal gelişimde kişi başarisizlikla atlatilan döneme takilmaz, fakat problem çözülünceye kadar kişiye sorun çikarir.

21- 1- Kendini gerçekleştirme
2- Ait olma ve sevgi
3- Emniyet, güven, düzen ve değişmezlik
4- Değer, başarı ve kendine saygı
5- Açlık, susuzluk ve cinsiyetin fizyolojik doyumu

İnsancıl görüşün temsilcilerinden Maslow`un sağlıklı bir kişilik gelişimi için ortaya koyduğu ihtiyaçlar promidinde insanın ulaşabileceği en üst nokta aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A- 1 B- 2 C- 3 D- 4 E- 5

22- 1- Psiko-seksüel gelişim kurami
2- Psiko-sosyal gelişim kurami
3- Benlik kuramı

Aşagidakilerden hangisinde yukarda verilen kuramlarin geliştiricileri sirasiyla dogru verilmiştir?

A- Carl Rogers - Erik Erikson - Sigmund Freud
B- Sigmund Freud - Erik Erikson - Alfred Adler
C- Sigmund Freud - Carl Rogers - Alfred Adler
D- Sigmund Freud - Erik Erikson - Carl Rogers
E- Erik Erikson -Alfred Adler - Maslow

23- 1-Öğrenme düzeyinin değerlendirilmesi
2- Öğrenme durumunun hazırlanması
3- Öğrenme durumunun tanımlanması
4- İzleme
5- Öğrenme etkilerinin yönlendirilmesi
Clark ve Starr`ın öğretim stratejisinde inceledikleri bu beş basamak aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A- 1-2-3-4-5
B- 3-2-5-4-1
C- 5-4-3-2-1
D- 3-2-5-1-4
E- 2-1-4-3-5

24- Öğreticinin bilgiyi hazır halde sunmayıp, öğrenicinin kendi kendine öğrenebilmesini sağlayabilecek bir ortam hazırlamakla görevli olduğu öğretim stratejisi hangisidir?

A- Sunuş yoluyla ögretim
B-Öğrenme etkilerinin yönlendirilmesi
C- Buluş yoluyla ögretim
D- İzleme
E-Öğrenme durumunun tanımlanması

25- Buluş yoluyla ögretim stratejisinde yapilandirilmamiş buluş yolunun okullarda tercih edilmeyişinin nedeni aşagidakilerden hangisidir?

A- Ezbere dayalı olduğu için kalıcı bilgi elde edilememesi
B- Planlanmamış doğal bir ortamda gerçekleştiğinden etkinliklerin yönetiminin zor olması
C- Öğrencilerin derste aktif hale getirememesi
D- Öğrenci merkezli eğitime uygun olmaması
E- Öğrencilerin seviyesine ağır gelmesi

26- Buluş yoluyla ögretim stratejisindeki yapilandirilmiş buluş yolu ile yapilandirilmamiş buluş yolu arasindaki temel fark aşagidakilerden hangisidir?

A- Yapılandırılmış buluş yolunda bilgiyi öğrenci kendi bulurken yapılandırılmamış buluş yolunda bilgiyi öğretmen sunar
B- Yapılandırılmış buluş yolunda bilgi kalıcıyken yapılandırılmamış buluş yolunda ezberlendiği için geçicidir.
C- Yapılandırılmış buluş yolu öğrenci merkezliyken yapılandırılmamış buluş yolunda öğretmen merkezlidir.
D- Yapılandırılmış buluş yolu okullarda tercih edilirken yapılandırılmamış buluş yolu okullarda tercih edilmez.
E- Yapılandırılmış buluş yolunda bilgi öğretici tarafından önceden organize edilip öğrenciler tarafından bulunup öğrenilirken yapılandırılmamış buluş yolunda bilgi, planlanmamış doğal bir ortamda buluş yoluyla öğrenilir.

27- Buluş yoluyla ögretim stratejisine alternatif olarak geliştirilen sunuş yoluyla ögretim stratejisi kim tarafindan geliştirilmiştir?
A- Ausubel
B- Carl Rogers
C- Alfred Adler
D- Bruner
E- Clark ve Starr

28- Sunuş yoluyla ögretim stratejisini buluş yoluyla ögretim stratejisinden ayiran en temel özellik aşagidakilerden hangisidir?

A- Sunuş yoluyla ögretim stratejisinde bilginin ögretilmesinde örneklendirmenin önemli bir yere sahip olmasi
B- Sunuş yoluyla ögretim stratejisinde ögretilen bilginin ezbere dayanmamasi, dolayisiyla kalici olmasi
C- Sunuş yoluyla ögretim stratejisinde ilkelerin, olgularin ve fikirlerin ögretmen tarafindan sunulmasi
D- Sunuş yoluyla ögretim stratejisinin bilişsel ögrenme kuramlarina dayali olarak geliştirilmiş olmasi
E- Sunuş yoluyla ögretim stratejisinin anlamli ögrenmeye önem vermiş olmasi

29- Öğrencilerin sahip oldukları bilgileri, yeni elde ettikleri bilgilerle ilişkilendirebilmesini sağlamayı amaçlayan başlangıç ifadeleri aşağıdakilerden hangisidir?

A- Sunuş yoluyla ögretim stratejisi
B- Buluş yoluyla ögretim stratejisi
C Yapılandırılmış buluş yolu
D- Ön organize ediciler
E- Yapılandırılmamış buluş yolu

30- aşagidakilerden hangisi zihinsel gelişimi etkileyen faktörlerden degildir?

A- Olgunlaşma
B- Toplumsal aktarma
C- Özümleme
D- Deneyim
E- Dengelenme

31- Çocuğun kaybolan nesneyi bulmak için gerekli işleri yapmaya başlaması hangi evrede başlar?

A- İkinci evre
B- Üçüncü evre
C- Dördüncü evre
D- Beşinci evre
E- Altıncı evre

32- Bebeğin dünyayı anlamak için duyularını ve motor yeteneklerini kullandığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

A- İşlem öncesi dönem
B- Soyut işlemsel dönem
C- Duyusal devinim dönemi
D- Somut işlemsel dönem
E- Sezgisel dönem

33- aşagidakilerden hangisi 4-11 yaş arasinda çocugun dil gelişimi izlendiginde görülen özelliklerden degildir?

A- Tekrar
B- Birlikte monologlar
C- Önemli olayları atlayarak konuşma
D- Nedenleri göstermeyerek konuşma
E- Olayları doğru sıralayarak konuşma

34- Bireyin yeni karşilaştigi durum, nesne ve olaylari kendisinde önceden varolan zihinsel yapinin içine yerleştirmesi işlemi aşagidakilerden hangisidir?

A- Uyma
B- Özümleme
C- Olgunlaşma
D- Dengelenme
E- Deneyim

35- 1-olgun bir sınıflandırma yeteneğine ulaşması
2-Korunum ilkesinin tam olarak kazanılması

gibi değişiklikler hangi dönemde görülür?

A- Soyut işlemsel dönemi
B- İşlem öncesi dönemi
C- Sembolik dönem
D- Somut işlemsel dönem
E- Duyusal devinim dönemi

36-Piaget zihinsel gelişim kuramini geliştirirken hangi konuda sürekli eleştirilmiştir?

A- Dönemlerde çocuklarda görülen özelliklerin yanlış olması
B- Dönemlerin zamanlarının yanlış ayarlaması
C- Yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmaması
D- Mantık ilkelerine aykırı olması
E- Süreleri belirlerken bireysel farklılıkları dikkate almaması

37- Yapılan bir özümleme sonucu o zamana kadar alışıla gelmiş davranış örneğine uymayan yeni ve farklı bir davranış ortaya koyması aşağıdakilerden hangisidir?

A - Dengeleme
B - Olgunlaşma
C - Uyma
D -Toplumsal aktarma
E - Deneyim

38- 4-7 yaş arasinda görülen çocugun sadece kendi düşüncesini var oldugunu varsaydigi düşünce hangisidir?

A- Başlangiç halinde işbirligi
B- Ben merkezcilik
C- Gerçek işbirligi
D- Özerklik
E- Hazır bulunuşluk

39- Ahlaki gelişimi açiklarken bazi öyküleri kullanan bilim adami kimdir?

A- Piaget
B- Locke
C- Pavlov
D- Kohlberg
E- Thorndike

40- “Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez “ anlayışının yaygın olduğu Kohlberg`in ahlaki gelişim evresi hangisidir ?

A- Otoriteye itaat ve ceza evresi
B- Karşilikli Çikarlara dayali ilişkiler
C- Kişiler arasi uyum
D- Kanun ve düzene uyum
E- Evrensel ahlak ilişkileri

41- “Kimse vergi vermezse ne olur.“ gibi yargıların çıkış noktası olan Kohlberg`in ahlaki gelişim evresi hangisidir?

A- Karşilikli çikarlara uyum
B- Kişiler arasi uyum
C- Kanun ve düzene uyum
D- Sosyal anlaşma
E- Evrensel ahlak ilişkileri

42- Kohlberg öyküleri için aldığı cevapları kaç ahlaki gelişim düzeyi ve kaç evre olarak sınıflandırmıştır?

A- 2 gelişim düzeyi 4 evre
B- 3 gelişim düzeyi 10 evre
C- 3 gelişim düzeyi 12 evre
D- 4 gelişim düzeyi 9 evre
E- 3 gelişim düzeyi 6 evre

43- aşagidakilerden hangisi 4-12 yaş arasi çocuklarda töresel davranişin temellerinin atilmasindaki aşamalardan birisidir?

A- Ben merkezcilik
B- Dışa bağlılık
C- Sosyal anlaşma
D- Geleneksel düzey
E- Özerklik

44- Çocuğun daha öznel ve görsel töre kavramı kazandığı ahlaki gelişim dönemi hangisidir?

A- Geleneksel düzey
B- Özerk dönem
C- Geleneksel öncesi düzey
D- Dışa bağlı dönem
E- Geleneksel sonrası düzey

45- Aşagidaki özelliklerden hangisi ögrenmeye ait degildir?

A- Davranışta değişiklik meydana gelir.
B- Öğrenmenin gerçekleşmişse transfer edilmesi de söz konusudur.
C- Öğrenme doğrudan doğruya öğrenilemez.
D- Öğrenmedeki değişiklik kalıcı değildir.
E- Öğrenme bireyin aktif oluşunun sonucudur.

46- Çocuğun ayak seslerinden kimin geldiğini anlayabilmesi aşağıdakilerden hangisidir?

A- Ezberleme
B- Alışkanlıkların kazanılması
C- Duygusal tepkilerde gelişme
D- Problem çözme
E- İpuçlarında azalma

47- Aşagidakilerden hangisi ögrenmeyi etkileyen iç faktörler degildir?

A- Zeka
B- Dikkat
C- Hazır bulunuşluk
D- Olgunlaşma
E- Yaş

48- Aşagidakilerden hangisi ögrenmeyi etkileyen hem iç hem de diş faktörlerdendir?

A- Uyarım ve algı
B- Güdüler
C- Konu ve öğrenme yöntemi
D- Dikkat
E- Hava ve ışık

49- Aşagidakilerden hangisi Ögrenmeyi etkileyen diş faktörlerdendir?

A- Hazır bulunuşluk
B- Güdüler
C- Duyu organları
D- Olgunlaşma
E- Zeka

50- Aşagidakilerden hangisinde ögrenmenin tam tanimi verilmiştir?

A- Yaşanti ürünü davraniş degişikligidir.
B- kalıcı izli davranış değişikliğidir.
C- Yaşanti ürünü, kalici izli davraniş degişikligidir.
D- Davranış değişikliğidir.
E- Kalıcı izli değişikliğidir.

51- “ Çocuğun yemekten önce ve sonra ellerini yıkaması aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

A- Alışkanlıkların kazanılması
B- Becerilerin kazanılması
C- Duygusal tepkilerde değişme
D- Problem çözme
E- Tutum ve beklentilerde değişme

52- Davranışçılığı teorik bir akım haline getiren aşağıdaki bilim adamlarından hangisidir?

A- John Locke
B- L.L. Bernard
C- Pavlov
D- Watson
E- Jean Piaget

53- Aşagidakilerden hangisi klasik şartlanma ilkelerinden degildir?

A- Bitişiklik
B- Korku
C- genelleme
D- Ayırt etme
E- Sönme

54- Belli bir süre pekiştirilmeyen şartli tepkinin kaybolmasi anlamina gelen klasik şartlanma ilkesi hangisidir?

A- Genelleme
B- Ayırt etme
C- Sönme
D- Bitişiklik
E- Kendiliğinden geri gelme

55- Belli bir sınavda başarısız olduğu için cezalandıran çocuk, bütün sınavlarda başarısız olacağı ve sonuçta cezalandırılacağı korkusunu yaşaması ne ile alakalıdır?

A- Sönme
B- Bitişiklik
C- Tepki genellemesi
D- Kendiliğinden geri gelme
E- Uyarıcı genellemesi

56- Eğer bir kez daha yaparsan daha ağır ceza alacaksın sözlerine dayanarak okula gitmek istememesi ne ile açıklanabilir?

A- Zamanda yakınlık
B- Sıklık
C- Tutumların şartlanması
D- Ayırt etme
E- Genelleme

57- Klasik şartlanmanin gerçekleşmesi için iki uyaricinin birbirine çok yakin olmasi aşagidakilerden hangisidir?

A- Genelleme
B- Ayırt etme
C- Kendiliğinden geri gelme
D- Bitişiklik
E- Sönme

58- Sönme gerçekleştikten sonra köpegin zil sesi duydugunda tekrar salgi salgilamasi aşagidakilerden hangisiyle açiklanabilir?

A- Korku şartlamasi
B- Bitişiklik
C- Ayırt etme
D- Uyarıcı genellemesi
E- Kendiliğinden geri gelme

59- Öğrenmeyi bağlar teorisiyle açıklayan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

A- Jean Piaget
B- Edvard L. Thorndike
C- Pavlov
D- Watson
E- John Locke

60- Aşagidakilerden hangisi Thorndike`nin ögrenmenin verimini arttirmak için üstünde durdugu özelliklerden biri degildir?

A- İşe karşı ilgi
B- Gelişme istegi
C- İşin kişi için önemi
D- Problem tutumu
E- Dikkatini vermeme

61- Aşagidakilerden hangisi Thorndike`nin ikinci ilkelerinden degildir?

A- Çeşitli tepki ilkesi
B- Ait olmama ilkesi
C- Bağlantı kurarak geçiş ilkesi
D- Elemanların ön gücü ilkesi
E- Set veya tutum ilkesi

62- Bireyin bir problem karşisinda daha güçlü olan elemanlari seçerek onlara tepki yapacagini ifade etmesi anlamina gelen Thorndike ilkesi aşagidakilerden hangisidir?

A- Anoloji (benzetme) yoluyla tepki ilkesi
B- Elemanların ön gücü ilkesi
C- Set veya tutum ilkesi
D- Çeşitli tepki ilkesi
E- Ait olma ilkesi

63- Bir davranımın sonucunda meydana gelen doyurucu bir etkinin o davranımın yapılma sıklığını arttırması ve rahatsız edici bir etkinin ise o davranımın yapılma sıklığını azaltması aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A- Egzersiz veya tekrar kanunu
B- Hazır oluş kanunu
C- Ait olma ilkesi
D- Sonuç-etki kanunu
E- Anoloji (benzetme) yoluyla tepki

64- Aşagidakilerden hangisi hazir oluş kanununun özelliklerinden degildir?

A- Eğer bir iletme ünitesi iletime hazır ise yönü değişmeden de bu üniteden iletim doyurucudur.
B- İletime hazır bir üniteden iletme hazır olmaması rahatsız edici ve bu rahatsızlığa ilişkin her türlü tepkiyi harekete geçiridir.
C- İletimi hazır olmayan bir ünite iletime zorlanırsa böyle bir iletim rahatsız edicidir.
D- İletme ünitesi fizyolojik olmayıp tamamen psikolojiktir ve davranış eğilimi anlamını taşır.
E- Hazır oluş kanunu gelişim ve olgunlaşma kanunudur.

65- 1-Sınavlar okul programının baş hedefi olarak görülmeli
2- Öğrencilere, öğrendiklerini kullanma fırsatı verilmeli
3- Sınıf ortamında öğrencilere derse katılma şansı tanınmalı
gibi özellikler aşagidakilerden hangisine aittir?
A- Sonuç-etki kanunu
B- Hazır oluş kanunu
C- Egzersiz veya tekrar kanunu
D- Özdeş elemanlar teorisi
E- Ait olma ilkesi

66- aşagidakilerden hangisi sosyal ögrenme kuraminda gözlem yoluyla ögrenmenin evrelerinden biri degildir?

A- Uygulama
B- Dikkat
C- Yorma
D- Hatırlama
E- Güdülenme

67- Söz hakkı istemeden konuşan bir öğrenciye öğretmenin bu davranışı söndürtmek için yapması gereken aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A- İkaz etme
B- Tavsiyede bulunma
C- Ceza verme
D- Davranışın pekiştirilmesi
E- Doğru davranış yapmaya ve yaptırmaya çalışması

68- 1- Pekiştirme ve yaşantilar önemlidir.
2- Bilgi sembolik olarak depolanır, saklanır ve avantajlı bir durumda kullanılır.
3- Öz yeterlilik, bireyin farklı durumlarla baş edebilmesi önemlidir.

Yukarıdaki bilgiler sosyal öğrenme kuramının hangi öğesine ait olabilir

A- Dikkat etme
B- Yeniden ortaya koyma
C- Hatırlama
D- Güdülenme
E- Yorma

69- Köpeğe tavukları boğazlamasını öğretmek için boynuna ölü bir tavuk bağlanır.Köpek bu kokmuş tavuktan kurtulmak için çırpınırken tavuk uyarıcısına karşı bir kaçınma tepkisi geliştirir.Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

A- Uyarıcının tepkiye çağrışım yaptırmayacak kadar zayıf bir derecede verilmesi
B- Uyarıcıyı, tepki yorgunluğu meydana gelinceye kadar tekrarlayarak yormak
C- Öğrenilen bilginin uygulanması
D- Uyarımın ortamdaki bazı özelliklerin arzu edilmeyen tepkiyi engellediği bir durumda verilmesi
E- Doğru davranımların tekrar edilmesi

70- Seslerin tanınması -notaların tanınması- notaların birleştirilmesi- müzik parçasının çalınması- enstrüman çalınması

yukarıdaki bilgilere dayanarak aşağıdaki öğrenme biçimlerinden hangisinin uygulanabileceği söylenebilir?

A- Tekrar etme
B- Konuyu yalın ve basit parçalara ayırma
C- Davranışı taklit etme, model alma
D- Sembolleştirme
E- Dikkat etme

71- Binici ata biner fakat sırtındaki ağırlığa alışık olmayan at uyumsuz tepkiler göstererek sırtından biniciyi atar.Binici tekrar dener ve direnir, at bu durumda pes eder ve ağırlık hala sırtında olmasına rağmen uysallaşmaktadır.Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A- Uyarıcının tepkiye çağrışım yaptırmayacak kadar zayıf bir derecede verilmesi
B- Uyarıcıyı, tepki yorgunluğu meydana gelinceye kadar tekrarlayarak yormak
C- Öğrenilen bilginin uygulanması
D- Uyarımın ortamdaki bazı özelliklerin arzu edilmeyen tepkiyi engellediği bir durumda verilmesi
E- Doğru davranımların tekrar edilmesi

72- “Öğrenciler beklenmedik zamanlarda sınav yapılacağını bilirlerse sınıfa her zaman hazırlıklı gelmeye başlarlar“

tümce aşagidaki yargilardan hangisine dayanarak oluşturur.

A-Yeni davranışların kazandırılması ve hatasız olarak yapılması
B- Değişik zamanlarda pekiştireçlerin verilmesi
C- Değişik sayıdaki davranıştan sonra pekiştireçlerin verilmesi
D- Belli aralıklarla pekiştireçlerin verilmesi
E- Belli sayıda davranışın veya pekiştireçlerin verilmesi

73- Her hafta aynı gün ve saatte sınav yapılması, hangi pekiştirme tarifesine örnek oluşturur?

A- Sürekli pekiştirme
B- Şartli pekiştirme
C- Değişken oranlı pekiştirme
D- Sabit oranlı pekiştirme
E- Sabit aralıklı pekiştirme

74- “ Bir öğrenci önce on problem yapıyor ve öğretmen tarafından A alıyor.Bu öğrenci daha sonra bu sayıyı önce on beş ve daha sonra yirmiye çıkarıyor.“

Bu örnekten aşagidakilerden hangisine ulaşilabilir?

A- Sabit oranlı pekiştirme
B- Değişken aralıklı pekiştirme
C- Sürekli pekiştirme
D- Şartli pekiştirme
E- Değişken oranlı pekiştirme

75- “ Ayağına diken batan bir çocuk ayağını hemen çeker ve diken çıksa da çıkmasa da çocuk ilerde diken gördüğünde ayağını hemen geri çeker.“ile ulaşılmak istenen yargı ne olabilir?

A- Aynı uyarıcıya aynı türden olan bütün normal organizmalarda aynı davranımı uyandırır.
B- Uyarıcılar davranımlardan evvel gelmelerine rağmen davranımları uyandırmazlar
C- Önceleri etkisiz olan uyarıcıların sonraları organizmada bazı tepkileri uyandırması
D- Pekiştirici uyaricilar, daima davranimdan sonra gelirler ve davranimin otaya çikma sikligini arttirirlar.
E- Hedef olarak kazandırılmak istenen davranımlara ulaşmak için bunlara benzeyen ve yaklaşan davranışların pekiştirilmesi

76- Aşagidaki ceza ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanliştir?

A- Ceza ile istenmeyen davranışlar baskı altında tutulur ve tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılır.
B- Ceza bir pekiştireç degildir.
C- Ceza ile bir tepki organizmanın repertuarında silinme olmaz.
D- Ceza bir durumdan olumlu bir pekiştirecin çikarilmasi veya olumsuz bir pekiştirecin eklenmesidir.
E- Ceza, davranışta hiçbir değişme meydana getirmeyen çevresel olaylardır.

77-Aşagidakilerden hangisi egitimde yapilmasi gerekenlerden degildir?

A- Cezadan kaçınmalı
B- Pekiştirici uyaricilar belirlenmeli
C- Materyalle eğitime önem verilmeli
D- Öğrenme, öğrenci merkezli olmalı
E- Öğrencilere bol ödül verilmeli

78- “ Ispanağı sevmeyip tatlıyı seven bir çocuğa, annesinin ıspanağı yemezsen tatlı yiyemezsin demesi aşağıdakilerden hangisine başvurulduğunu gösterir?

A- Davranışın görmezlikten gelinmesi
B- Olumsuz pekiştireç kullanilmasi
C- Davranışın pekiştirilmesi
D- Operant şartlanmasi
E- Model davranışların benimsetilmesi

79- Aşagidakilerden hangisi sinif ortaminda bir ögretmenin uygulamasi gerekenler içerisinde yer almaz?

A- Bireysel farklılıkları göz önünde bulundurma
B- Materyalle Eğitime önem verme
C- Pekiştireçleri çok sik kullanma
D- Bol miktarda ikazda bulunma
E- Hedefleri açık seçik belirleme ve bunları küçük basamaklara bölme

80- Bir öğrencinin aritmetik problemi veya bulmaca üzerinde hiç belirleme kaydetmeden çalışıp daha sonra birden çözüm şeklini zihninde oluşturması Gestalt`ta öğrenme biçimlerinden hangisi ile ilgilidir?

A- Ani kavrama
B- Yaratıcılık
C- Hazır bulunuşluk
D- Transfer
E- Motivasyon

81- “İstenmeyen bir durumla karşılaşan birey bilinen yolları dener fakat problemi çözemez. Yeni yollar dener ve çözüme ulaşır. Bu duruma Gestalt`a öğrenme biçimlerinden hangisi ile ilgilidir?

A- Yaratıcılık
B- Sezgi
C- Hatırlama
D- Tekrar
E- Problem çözme

82- “ Sporla uğraşan bir öğrenci ‘alan` kelimesini duyduğunda aklına futbol gelirken, biyolji ile uğraşan bir öğrenci bu kelimeyi inceleme olarak yorumluyor.Yandaki örnek Gestalt`ta öğrenme biçimlerinden hangisiyle ilgilidir?

A- İlgi
B- Transfer
C- Yaratıcılık
D- Ani kavrama
E- Hatırlama

83- “ Bir şiirin bir cümlesi diger bir cümlesini hatirlatmak için bir uyarici görevi yapar.“ Yandaki örnek aşagidakilerden hangisi ile ilgilidir?

A- Çağrışım
B- Sezgi
C- Tekrar
D- Problem çözme
E- İlgi

84- “Domates salçasının tadı ağızdaki diğer yiyeceklerin tatlarına göre ayırt edilir.“Bu durum Aşağıdaki öğrenme biçimlerinden hangisidir?

A- Algı
B- Ani kavrama
C- İlgi
D- Problem çözme
E- Motivasyon

85- Aşagidakilerden hangisi Gestalt`ta Sezgi ve ani kavrama yoluyla ögrenimin niteliklerinden biri degildir?

A- Daha zeki olanlar problematik durum içindeki ilişkileri daha kolay sezebilirler.
B- Daha tecrübeli olanların kavrama yoluyla problem çözme ihtimali daha fazladır.
C- Kavrama yoluyla öğrenmede sınama-yanılma vardır.
D- Sezgi yoluyla öğrenilenler yeni durumlarla kolaylıkla transfer edilebilirler.
E- Sezgi ve kavrama yalnızca uyaranlar ile tepkiler arasındaki bir bağdan ibarettir.

86- Gestalt`ta öğrenmeyle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A- Öğrenme davranıştaki değişikliktir.
B- Öğrenme algı ve kavramadaki değişmedir.
C- Öğrenme bireyin ani kavrama yoluyla problemi çözmesidir.
D- Öğrenme biçim-zemin arasındaki ilişkilerde bir değişmedir.
E- Öğrenmede geçmiş yaşantılarla yeni algılar arasında bağlantı kurmak önemlidir.

87- Aşagida verilenlerden hangisi “gizil ögrenme “ye yönelik bir bilgi degildir?

A-Gizil öğrenme, performansa dönüştürülmeyen öğrenmedir.
B- Öğrenme, performansa dönüştürülünceye kadar bellekte saklanmaktadır.
C- Organizma pekiştireç olmaya başlarsa bellekte saklanan bilgiler davranişa dönüşmeye başlar.
D- Pekiştirme bir ögrenme degişkeni degil, performans degişkenligidir.
E- Organizmanın pekiştireç olmasıyla birlikte davranışta sönme gerçekleşir.

88- Aşagidakilerden hangisi uyaricilarin düzenleme şekillerinin nasil oluştuguna yönelik algilama konularindan biri degildir?

A- Benzerlik
B- Yakınlık
C- Süreklilik
D- Bütünleme
E- Gruplama

89- 1-Kapasitesi sınırlıdır.
2- Tekrar önemlidir.
3- Bilgi etkendir.
4- Bilgi anlamlandırılır veya kodlanıp uzun süreli belleğe gönderilir.
5- Kişisel yaşantilarin depolandigi yerdir.

Yukarıdaki verilenlerden hangisi veya hangileri kısa süreli belleğe ait bir özellik değildir?

A- 1-3
B- 4-1
C- Yalnız 5
D- 2-4
E- 1-4

90- 1-Konu alanlarının,kavramlar,olgular, genellemeler v.b.depolandığı yer
2-Okulda öğrenilenlerin saklandığı yer
3-Bilginin görsel ve sözel olarak hatırlanabildiği yer

Yukarıda parçalar halinde tanımı verilen bellek türü aşağıdakilerden hangisidir?

A- Anısal bellek
B- Anlamsal bellek
C- İşlemsel bellek
D- Duyusal bellek
E- Kısa süreli bellek

91- Aşagidakilerden hangisi uzun süreli bellekle ilgili bir özellik degildir?

A-Sınırsız kapasite
B- Kodlanmış bilgi
C- Etken bilgi
D- Kalıcı bilgi
E-Örgütlü bilgi

92- Aşagidakilerden hangisi yararli bir programli ögrenme-ögretme süreçlerinin kapsaminda kesinlikle yer almaz?

A- Sistemli, planlı bir yaklaşımdır.
B- Öğretim mekanik bir haldedir.
C- Hedefler açık olarak belirlenir.
D- Öğrenmede etkili uyarıcılar ve öğrenci tepkileri sistemli olarak kontrol edilir.
E- Uyarıcı ve tepkiler önceden ayrıntılı bir şekilde açıklanır.

93- Aşagidakilerden hangisi bir dişsal uyarici degildir?

A- Fiziksel uyarıcılar
B- Emir verici uyarıcılar
C- Akademik özgüven (dikkat uyarıcıları)
D- Duygusal uyarıcılar
E- Aykırı uyarıcılar

94- Aşagidakilerden hangisi bilgiyi işleme kuraminin ilgi alanina girmez?

A- Yeni bilginin dışarıdan nasıl alındığı
B- Depolanan bilginin nasıl geriye getirilerek hatırlandığı
C- Alınan yeni bilginin nasıl işlendiği
D- Bilginin uzun süreli nasıl depolandığı
E- Bilginin nasıl elemanlarına ayrılacağı

95- Aşagidakilerden hangisi programli ögretimin yararlari arasinda yer almaz?

A- Doğru cevap ilkesi
B- Öğrenmeye etkin katılım ilkesi
C- Küçük adımlar ilkesi
D- Bireysel hıza göre ilerleme ilkesi
E- Dikkat ilkesi

96- Aşagidakilerden hangisi programli ögretimin yararlari arasinda yer almaz?

A- Anında feedback(dönüt) alınır.
B- Yapılan hatalar anında düzeltilir.
C- Öğretimden çok değerlendirilmeye ağırlık verme ihtimali vardır.
D- Anlaşilamayan konularin istendigi kadar tekrarlanma ihtimali vardir.
E- Zamandan tasarruf sağlanmaktadır.

97- “ Genel nitelikli bilişsel giriş davranişlar bütün ögrenmeler için gerekli olan ön ögrenmelerdir. “ Buna göre aşagidakilerden hangisi bir genel nitelikli bilişsel giriş davraniş degildir?

A- Öğrencinin çarpma işlemini öğrenmesi için toplama işlemini bilmesi
B- Öğrencinin okuduğunu anlama potansiyel
C- Öğrencinin matematik yeteneği
D- Öğrencinin dil yeteneği
E- Öğrencinin mantıksal düşünme gücü

98- Aşagidakilerden hangisi ögretim hizmet niteliginin ögelerinden biri degildir?

A- İşaretler
B- Dönüt ve düzeltme
C- Katılma
D- Sönme
E- Pekiştirme

99- Konuların sözlü biçimde sunulduğu bir sınıfta sözlü işaretleri almada yeterli ve rahat öğrenciler kolayca öğrenirken, diğer yollarla öğrenen öğrenciler dezavantajlı bir duruma düşüyor. Bu durumda öğretmenin atması gereken en uygun adım aşağıdakilerden hangisidir?

A- Öğretimde işaretlere de yer verme
B- Öğrencilere yanlış davranışlarını düzeltmeye yönelik dönütler verme
C- Öğrencilerin derse katılımını sağlama
D- Pekiştireçler kullanma
E- Model davranışlar gösterme

100- 1- Bilgiyi işleme sürecinin ilk aşamasidir
2- Bilgi anında işlenmezse kaybolur
3- Dikkat ve algı büyük rol oynar.

Yukarıdaki veriler aşağıdakilerden hangisine aittir?

A- Kısa süreli bellek
B- Duyusal kayıt
C- Anısal bellek
D- Anlamsal bellek
E- İşlemsel bellek

CEVAP ANAHTARI

1- A 21- A 41- C 61- B 81- E
2- C 22- D 42- E 62- B 82- A
3- D 23- D 43- A 63- D 83- A
4- E 24- C 44- B 64- E 84- A
5- B 25- B 45- D 65- C 85- E
6- B 26- E 46- E 66- C 86- A
7- B 27- A 47- C 67- E 87- E
8- B 28- C 48- D 68- D 88- E
9- D 29- D 49- A 69- D 89- C
10- B 30- C 50- C 70- B 90- B
11- E 31- E 51- A 71- B 91- C
12- D 32- C 52- D 72- B 92- B
13- D 33- E 53- B 73- E 93- C
14- A 34- B 54- C 74- E 94- E
15- C 35- D 55- E 75- A 95- E
16- D 36- E 56- C 76- E 96- C
17- B 37- C 57- D 77- E 97- A
18- C 38- B 58- E 78- B 98- D
19- A 39- D 59- B 79- D 99- A
20- E 40- B 60- E 80- A
100- B

AÇIKLAMALI CEVAP ANAHTARI

1. B ve C şıklarında büyümenin tanımı verilirken D şıkkında olgunlaşma ve E şıkkında ise öğrenme açıklanmıştır. Doğru cevap olan olgunlaşma A şıkkında verilmiştir. Cevap: A

2. Olgunlaşma, hem fiziksel hem de kalıtsal özellikleri içine alan bir temel gelişim kavramıdır. Yani bireyin herhangi bir kalıtsal özelliğinin ortaya çıkması için aynı zamanda büyümeye de (fiziksel gelişim) ihtiyacı vardır bu iki kavramı kapsayan temel gelişim kavramı ise olgunlaşmadır. Cevap: C

3. Bir gelişim alanının çok hızlandığı bir dönemde diğer gelişim alanlarının yavaşladığı hatta durakladığı görülür. Dolayısıyla gelişim nöbetleşe devam eder. Cevap: D

4. A şıkkında gelişim belli bir sıra izler, B şıkkında gelişimde kritik dönemler vardır, C şıkkında gelişimde bireysel farklılıklar vardır, D şıkkında gelişim nöbetleşe devam eder ilkelerine örnekler verilmiştir. Cevap: E

5. Çevre kalıtım yoluyla getirilen özelliklere gelişme imanı veren veya sınırlayan bir faktördür. Dolayısıyla böyle bir durum çevre faktörüyle açılklanabilir. Cevap: B

6. 1. ve 3. maddelerde kalıtım konusu ile ilgili özellikler verilirken 2. ve 4. maddelerde ise çevre faktörünün ön planda olduğu örnekler verilmiştir. Cevap: B

7. Yürüme ve koşma, konuşma, öz bakım becerilerini edinme, doğru ve yanlış kavramlarını algılama ve vicdan duygusunu geliştirme okul öncesi döneme ait gelişim görevleridir. Cevap: B

8. Fiziksel gelişim bireyin fiziksel açıdan gösterdiği ilerlemedir ve duygusal gelişim veya kişilik gelişimi ile ilgisi yoktur. Fiziksel gelişim, motor ve bedensel gelişimi kapsar. Cevap: B

9. A, B, C ve E şıkları embriyo evresinin özelliklerinden bahsederken D şıkkında söz edilen kemikleşme süreci ancak fetüs evresinde başlar. Cevap: D

10. Bireyin fiziksel gelişiminin en hızlı gerçekleştiği iki dönem vardır. Bunlar doğum sonrası dönem ve ergenlik dönemleridir. Cevap: B

11. Korku, öfke, anksiyete ve kıskançlık 2-6 yaş dönemi çocuklarda görülen heycan tipleri olmasına karşın nefret bunlarınarasında değildir. Cevap: E

12. A, B, C ve E şıkları soruda verilen durumun nedenleri arasında gösterilebilse de bizden istenen en kapsamlı yargı D şıkkında verilmiştir. Cevap: D

13. Son çocukluk dönemi olarak da bilinen bu dönem okul dönemi duygusal gelişim dönemidir. Cevap: D

14. Topluluk önünde konuşmaktan duyulan korku sosyal ilişkilerde duyulan korkuya; başarısız olmaktan duyulan korku ise bireyin kendisi ile ilgili olan korkularına verilen örneklerdir. Cevap: A

15. 1., 3. ve 4. maddelerde verilen özellikler egonun görevleri arasında yer almaktayken 2. ve 5. maddelerde verilenler süperegonun görevleri arasındadır. Cevap: C

16. Birey ulaşılamayan amaçlara ilişkin düş kırıklığını yumuşatmaya çalışma ve aslında o denli çekici olmadığına kendini inandırmaya çalışır, yani sebepler üretir. Dolayısıyla verilen durum neden bulma ile ilgilidir. Cevap: D

17. Kişinin bu tür davranışlar içine girmesi, o kişide neden bulma mekanizmasının faaliyette olduğunu gösterir. Cevap: B

18. Cinsel dürtülerin durgunlaştığı, erkek ve kadın biçimindeki rollere hazırlığın başladığı dönem latent (gizil) dönemdir. Cevap: C

19. Birinci gruptaki kişilerin benlik bütünlüğü kazandığı, ikinci gruptakilerinse umutsuzluk duygusuna kapıldığı bu dönem: Benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk duygusu olarak adlandırılmıştır. Cevap: A

20. A, B, C ve D şıklarında iki kuram arasındaki farklar ve benzerlikler doğru verilmesine karşın E şıkkında verilen özellikler birbirinin zıttıdır. Cevap: E

21. Maslow ortaya koyduğu bu piramidin en yüksek basamağı olarak; ulaşanların üretken, bağımsız, takdir edilen vb. gibi özelliklere sahip olduğunu savunduğu: Kendini gerçekleştirme basamağını gösterir. Cevap: A

22. Psiko-seksüel gelişim kuramı Sigmund Freud, Psiko-sosyal gelişim kuramı Erik Erikson, Benlik kuramı da Carl Rogers'a aittir. Cevap: D

23. Clark ve Satrr'ın öğretim stratejisinin basamakları sırasıyla: Tanımlama, hazırlama, yönlendirme, değerlendirme ve izlemedir. Cevap: D

24. Öğreticinin öğrenciye çeşitili koşulları hazırlayıp bilgiyi kendi kendine bulmasını sağlamasını amaç edinen öğretim stratejisi: Buluş yoluyla öğretimdir. Cevap: C

25. Yapılandırılmamış buluş yolunun okullarda tercih edilmeyişinin ana nedeni etkinliklerin yönetiminin zor olmasıdır. Cveap: B

26. A, B ve C şıklarında buluş yoluyla öğretim stratejisi ile ilgili yanlış bilgiler verilmiştir. D şıkkında verilen bilgi doğru olmasına karşın bizden istenen temel farkı ortaya koyamamaktadır. Cevap: E

27. Sunuş yoluyla öğretim stratejisi buluş yoluyla öğretim stratejisine karşı bir alternatif olarak Ausubel tarafından geliştirilmiştir. Cevap: A

28. Sunuş yoluyla öğretim stratejisini buluş yoluyla öğretim stratejisinden ayıran en önemli fark, sunuş yoluyla yapılan öğretimde bilginin öğretici tarafından sunulmasıdır. Cevap: C

29. Öğrencilerin öğreneceği yeni bilgiler ile önceden sahip oldukları bilgiler arasında ilişki kurmalarını sağlayan ve başlangıç ifadeleri olarak öngörülen ifadeler ön organize edicilerdir. Cevap: D

30. Diğerleri zihinsel gelişimi etkileyen faktörleri oluştururken, özümleme gelişimde uyumu sağlamanın bir parçası olarak ortaya çıkar. Cevap: C

31. Çocuk kaybolan bir nesneyi yalnızca fiziksel değil, zihinsel olarak bulmaya çalışması ancak belli bir zihinsel birikimin sonucunda ortaya çıkar. Gerekli olan bu birikim altıncı evrede ortaya çıkar. Cevap: E

32. Duyusal dönem, çocuğun kendisi ile çevresini ayırt etmeye; duyularını ve motor yeteneklerini kullanmaya başladığı bir dönemdir. Cevap: C

33. Diğerleri çocuğun dil gelişiminde görülen özelliklerden olup D şıkkındaki nedenleri göstermeyerek konuşma çocuğun dil gelişiminde görülmez. Aksine çocuk nedenleri göstererek konuşur. Cevap: D

34. Özümleme yoluyla nesneleri, insanları, fikirleri, gelenek ve görenekleri kendi eylemimize katmanın ilk adımını atarız. Dolayısıyla bu durumda eskiden kendimizde var olanla yeni karşılaşılanın birleştirmiş oluruz. Cevap: B

35. Öğrenci; miktar, hacim, korunum vb. ile etoburlar otoburlar gibi kavramları somut işlemsel dönemde edinir. Cevap: D

36. Her insanın zihinsel gelişiminde bireysel farklılıklar görülebilir. Cevap: E

37. Uyma özümleme sonucunda yeni ve bilinmeyen bir davranış ortaya koya olarak açığa çıkar. Cevap: C

38. Çocuk yanlızca kendi düşündüğünün gerçek olduğunu savunur. Dolayısıyla ben merkezci davranım sergiler. Cevap: B

39. Ahlaki gelişim düzeyini tanımlarken, ahlaki değerlendirmeler yapılması gereken öykülerin kullanımına önem veren bilim adamı Kohlberg'tir. Cevap: D

40. Başkalarının ihtiyaçları yanında kendi çıkarlarını da ön planda tutma olarak açabileceğimiz anlayış karşılıklı çıkarlara dayalı ilişkiler evresinin genel prensibidir. Cevap: B

41. "Kimse vergisini vermezse ne olur?" sorusunu soran bireyler kanun ve düzene riayet ederler. Bu ise Kohlberg'in kanun ve düzene uyum evresi ile açıklanabilir. Cevap: C

42. Kohlberg, araştırmaları sonucu üç gelişim düzeyini (Geleneksel öncesi, geleneksel sonrası, geleneksel düzeyler), altı evre olarak sınıflandırmıştır. Cevap: E

43. B ve E şıkları ahlaki gelişim dönemleri, C ve D ise Kohlberg ahlaki gelişim düzey ve evrelerindendir. Oysa A şıkkında ben merkezcilik, töresel davranışın temellerinin atılmasındaki aşamalardandır. Cevap: A

44. Çocuk özerk dönemde daha öznel ve görsel bir töre kavramı geliştirir. Cevap: B

45. Diğerleri gelişimin özelliklerinden olup D şıkkındaki "Öğrenmedeki değişiklik kalıcı değildir"in aslında "Öğrenmedeki değişiklik kalıcıdır" şeklinde olması gerekir. Cevap: D

46. Çocuğun tecrübeleri arttıkça bir bütünün daha kısıtlı parçalarını değerlendirerek, bütün hakkında daha doğru yargılara ulaşabilir. Bu da ipuçlarında azalma ile ilgilidir. Cevap: E

47. Diğerleri öğrenmeyi etkileyen iç faktörlerden olup C şıkkındaki hazırbulunuşluk öğrenmeyi etkileyen dış faktörlerdendir. Cevap: C

48. Eğitimci, öğrencilerin dikkatini canlı tutmalı ve dış çevredeki uyarıcıların dikkat çekiciliğini arttırarak öğrencide ilgi ve ihtiyaç uyandırmalıdır. Bu noktada dikkat hem iç hem dış faktörlerden sayılabilir. Cevap: D

49. Diğerleri öğrenmeyi etkileyen iç faktörlerden olup A şıkkındaki hazırbulunuşluk dış faktörlerdendir. Cevap: A

50. A şıkkında öğrenmenin kalıcı izde olması, B şıkkında öğrenmenin yaşantı ürünü olması, D şıkkında öğrenmenin yaşantı ürünü ve kalıcı izde olması, E şıkkında öğrenmenin yaşantı ürünü davranış değişikliği olması verilmemiştir. C şıkkında ise öğrenmenin tanımı tam olarak verilmiştir. Cevap: C

51. Çocuk bazı işleri belli aralıklarla tekrarlayarak onları alışkanlık haline getirir. Çocuğun yemekten önce ve sonra ellerini yıkaması bununla ilgilidir. Cevap: A

52. Davranışçılığı teorik bir akım haline getiren D şıkkında verilen Watson'dur. Cevap: D

53. Diğerleri klasik şartlanma ilkelerinden olup B şıkkındaki korku bunlardan değildir. Cevap: B

54. Köpeğe zil sesi verilerek et verilmemesi önceden zil sesi verildiğinde et bekleyen köpeğin artık tepkisiz kaldığı görülmüştür. Bu da C şıkkındaki sönmeye bir örnektir. Cevap: C

55. Diğer şıklar klasik şartlanma ile ilgili diğer özelliklerden olup E şıkkında verilen uyarı genellemesi soruda verilen maddeyi en iyi şekilde açıklar. Cevap: E

56. Nahoş bir durumda bulunulduğunda, bu durumun uyandırdığı olumsuz duygular o duruma ilişkin uyarıcılar için şartlı davranım haline gelir. Bu, tutumların şartlanmasıdır. Soruda verilen durum buna bir örnektir. Cevap: C

57. Şartlı uyarıcı ile şartsız uyarıcının yakın zaman ilişkisi içerisinde buluması yani birbirine çok yakın olması bitişikliktir. Cevap: D

58. Belli direnme süresinden sonra şartlı uyarıcıya karşı meydana gelen tepki miktarı anlamına gelen kendiliğinden geri gelme soruda verilen durumu açıklar. Cevap: E

59. Öğrenme ile ilgili kuramlarını ortaya koyarken bağlar arasındaki ilişkiyi kullanan bilim adamı Edvard Lee Thorndike'dir. Cevap: B

60. Thorndike, öğrenmenin verimini arttırmak için diğer şıkların üstünde durmuştur. Oysa E şıkkındaki "dikkatini vermeme" değil "dikkatini verme" olması gerekir. Cevap: E

61. Diğer şıklar Thorndike'nin ikincil ilkelerinden olup B şıkkındaki ait olmama bunlardan değildir. Cevap: B

62. Soruda verilen durum Thorndike'nin elemanların ön gücü ilkesi ile ilgilidir. Cevap: B

63. Bir davranışın sonucuna göre ya yapılma sıklığı artar ya da azalır. Yani sonucuna göre etki vardır. Cevap: D

64. Diğer şıklar hazıroluş kanunun özelliklerinden olup E şıkkındaki "Hazıroluş kanunu gelişim ve olgunlaşma kanunudur" maddesi "Hazıroluş kanunu güdüsel olarak öğrenmeye hazırlayıcı bir uyum kanunudur" şeklinde olmalıdır. Cevap: E

65. Buradaki özelliklerde öğrenmenin durgun değil aksine pratik olduğu vurgulanmıştır. Bunu açıklayan Thorndike kanunu ise C şıkkındaki egzersiz veya tekrar kanunudur. Cevap: C

66. Gözlem yoluyla öğrenme de dört evre bulunur. Bunlar: Uygulama, dikkat, hatırlama ve güdülenmedir. Yorma ise istenmeyen bir davranışın söndürülmesi aşamasında kullanılır. Cevap: C

67. Öğretmenin, istenmeyen bir davranış gözteren bir öğrenciye bu davranışı söndürtmek için örnek bir model oluşturması gerekir. İkaz, ceza vb.'den ziyade doğru davranışı yapmaya ve yaptırmaya çalışması her iki taraf içinde kazanç sağlar. Cevap: E

68. Pekiştirme, öz yeterlilik vb. özellikler sosyal öğrenme kuramında güdülenme ile ilgili kavramlarıdır. Cevap: D

69. Köpeğin istenmeyen bir davranışını ortadan kaldırmak için burada uyarım, ortamdaki bazı özelliklerin arzu edilmeyen tepkiyi engellediği bir durumda veriliyor. Cevap: D

70. Bir müzik aletinin veya parçasının çalınması için bütünün parçalanması, müzik parçasının veya enstrümanın çalınmasını kolaylaştıracaktır. Cevap: B

71. Binicinin direnişi karşısında tepki verimlerinde azalma olan at tepki vermekte güçlük çeker. Dolayısıyla yorulur ve pes eder. Cevap: B

72. Beklenmedik zamanlarda sınav yapılması değişik zaman ve aralıklarda pekiştireçlerin verilmesi ile doğrudan ilgilidir. Cevap: B

73. Her hafta aynı gün ve saatte sınav yapılması sabit ve değişken olmayan bir pekiştimrenin kullanıldığını gösterir. Sabit aralıklı pekiştirmede zaman kavramında bir değişiklikliğin olmaması söz konusudur. Cevap: E

74. Problem sayısının önce on, sonra onbeş, daha sonra da yirmiye çıkması oranda bir artışın olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla değişken oranlı bir pekiştirme kullanılmıştır. Cevap: E

75. Birey, geçmiş deneyimlere bağlı herhangi bir uyarıcıya ileride aynı tepkide bulunabilir. Cevap: A

76. Ceza, davranışta olumlu ya da olumsuz değişmelere neden olabilir. Kişi, ceza sonucu saldırgan ya da uysal olabilir. Dolayısıyla cezanın davranış üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Cevap: E

77. Eğitimde olumlu pekiştireçlere yer verilmiştir; fakat bunun istenenden ya da olağandan fazla olması beklenemez. Cevap: E

78. Tatlının elde edilmesi için istenmeyen bir durumun yapılması zorunluluğu vardır. Dolayısıyla bu zorunluluk olumsuz bir pekiştireçle sağlanabilir. Cevap: B

79. Sınıf ortamında aşırı miktarda ikazda bulunma öğrencinin kendine olan güvenini kaybetmesi ve dumura uğraması şeklinde sonuçlar doğurabileceğinden yapılması sakıncalıdır. Cevap: D

80. Öğrencinin birden çözüm şeklini zihninde oluşturması onun ani kavrama ile bunun üstesinden geldiğini gösterir. Birden çözüm şeklini bulma, ani bir kavramanın gerçekleştiğine kanıt oluşturur. Cevap: A

81. Öğrencinin yeni yolar deneyerek çözüme ulaşması onun, problem çözme yetisini geliştirmesi ile ilgilidir. Cevap: E

82. "Alan" kelimesinin farklı anlamlar çağrıştırması bireylerinin ilgilerinin birbirleriyle farklılık gösterdiği ile ilgilidir. Cevap: A

83. Parçanın bütüne etkisi hatırlama yoluyla ortaya çıkıyor, dolayısıyla çağrışım ilkesine ulaşılıyor. Cevap: A

84. Farklı nesnelerin ve olguların arasında herhangi bir nesne veya olgunun tanınması ve ayırt edilmesi algı ile açıklanabilir. Cevap: A

85. Sezgi ve kavrama yalnızca uyaranlar ile tepkilerden ibaret değildir. Çünkü insan daha önce hiç rastlamadığı yeni ve anlaşılması güç durumlarda hemen kavrayış gösterebilir. Cevap: E

86. Öğrenme davranıştaki değişiklik değildir. Öğrenme bir kişinin bir durumu görmesi ve algılamasındaki değişmedir. Cevap: A

87. Organizma pekiştireç almaya başlarsa davranışta bir sönme gerçekleşmez; aksine bellekte saklanan bilgiler davranışa dönüşmeye başlar, davranışın sürekliliği artar. Cevap: E

88. A, B, C ve D şıkları algılama konularının temel taşlarını oluşturuken Gruplama bunların dışında kalır. Cevap: E

89. 1., 2., 3. ve 4. maddeler kısa süreli belleğe ait özellikleri ortaya koyarken kişisel yaşantıların depolandığı yer olarak kısa süreli belleğin gösterilmesi yanlıştır. Kişisel yaşantılar uzun süreli bellekte depolanır. Cevap: C

90. Anlamsal bellekte kavram vb. depolanır, bilgi görsel ve sözel olarak hatırlanabilir ve okulda öğrenilenler burada saklanılabilir. Cevap: B

91. UIzun süreli bellekte bilgi etken değil edilgendir. Cevap: C

92. Öğretimin mekanik olması programlı öğrenme-öğretmenin sınırlı olmasına neden olur. Cevap: B

93. Akademik özgüven kişinin kendi içsel imgeleriyle ilintilidir. Dolayısıyla içsel bir uyarıcıdır. Cevap: C

94. Bilgiyi şleme kuramı bilginin eldesi, elde edilen bilginin nerede, ne zaman ve nasıl kullanılacağı ile ilgilenir. Bilginin nasıl elemanlarına ayrılacağı ilgi alanına girmez. Cevap: E

95. Dikkat, programlı öğretimin ilkelerinden değil; gözlem yoluyla öğrenmenin evrelerinden biridir. Cevap: E

96. Öğretimden çok değerlendirmeye ağırlık verme ihtimali programlı öğretimin sınırlılıklarından biridir. Cevap: C

97. Öğrencinin çarpma işlemini öğrenmesi için toplama işlemini bilmesi, özel nitelikli bir bilişsel giriş davranıştır. Cevap: A

98. A, B, C ve E şıklarında öğretim hizmet niteliğinin öğelerini oluşturan maddeler verilmişken D şıkkında verilen sönme operant koşullanma ile ilgili bir kavram niteliği taşır. Cevap: D

99. Sözlü anlatımın yeterli olmadığı durum ve ortamlarda görselliğe olan ihtiyaç belirir. Dolayısıyla işaretlerin kullanımı gerekebilir. Cevap: A

100. Bilgiyi işleme sürecinin ilk aşamasını duyusal kayıt oluşturur. Cevap: B

Paylasım icin tesekkurler.

Paylasim İçin teşekkürler. :)

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri