Hikayeler

Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Çanlar açık için çalıyor

CrazyAlkan

Twitch.tv/CrazyAlkan
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye
Fahri Üye
TM Üye
Katılım
14 Eki 2010
Konular
14,634
Mesajlar
71,943
Online süresi
33077s
Reaksiyon Skoru
8,946
Altın Konu
3
Başarım Puanı
708
Yaş
33
TM Yaşı
15 Yıl 6 Ay 11 Gün
MmoLira
-6,246
DevLira
0

Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!

Merkez Bankası’nın cari açığa karşı aldığı önlemler işe yaramadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ocakta ithalat yüzde 44, ihracat yüzde 22 arttı. Böylece dış ticaret açığı 4.9 milyar dolar olan beklentileri alt-üst ederek 7.3 milyar dolara çıktı. Bu, geçen yıla göre yüzde 89.4’lük artış demek. Bu arada dış ticaret verileri 6.5 milyar dolarlık cari açığa işaret ediyor.

İhracat ocakta 9.5 milyar dolar olurken, ithalat 16.8 milyar dolara ulaştı. Enerji ithalatı yüzde 31 artarak 3.7 milyar dolar olurken enerji dışı ithalat yüzde 49 artarak 13.2 milyar dolara çıktı. İhracattaki geçen yıla göre 1.7 milyar dolarlık büyümeye en büyük katkı yüzde 70 artan demir çelik ihracatından geldi. İthalattaki 5.1 milyar dolarlık artışın yüzde 72’si ara malı ithalatından. Tüketim
malı ithalatında dikkati çeken ise otomobil ithalatı. Yüzde 133’lük artışla satışları zirve yapan otomobilde ithalat 447.9 milyon dolara ulaştı.

İhracatta bozulma
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriler ise ihracatta bozulmaya işaret ediyor. İhracat aralık ayına göre yüzde 4,2 düşerken ithalat yüzde 9,7 arttı. Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan isyanların petrol faturasını kabarttığını söyleyerek petroldeki her 10 dolarlık artışın cari açığı 5 milyar dolar arttırdığını kaydetti. Buna Merkez’in yapabileceği bir şey olmadığına işaret eden Aklar şöyle konuştu: “İthalatı enerji ve enerji dışı diye böldüğümüzde büyük kalemin enerji dışından kaynaklandığını görüyoruz. Enerji dışı ithalatı azaltmak kamunun elinde. Bütçe açığı yüzde 2,8 hedefleniyor. Bunun sıfıra indirilmesi cari açık faturasını azaltacaktır.”

Banu Kıvcı Tokalı Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı: Rakamlar, ithalattaki yavaşlamanın arzu edilenden yavaş olduğunu gösteriyor. İthalatta ara malı ve yatırıma yönelik ithalat güçlü konumunu korurken; tüketim hız kazandı. Kredi gelişimine benzer şekilde, ithalatta da Merkez’in aldığı önlemlerin işe yaradığına yönelik ciddi bir sinyal yok.

Gülay Elif Girgin Oyak Yatırım Makro Ekonomik Araştırmalar: Genelde ihracatçı sektörlerde güçlü performans devam ederken; demir çelikteki yüzde 70 yıllık artış dikkat çekici. Hammadde fiyatlarındaki artış, ihracatı da destekliyor. İthalatta önümüzdeki dönemde artış devam edecek. Özellikle otomotiv ithalatında yüzde 81 yıllık artış güçlü iç talebin başka bir açık göstergesidir.
 
Paylaşımınız İçin Teşekkür Ederim.
 
Paylaşım İçin Teşekkür Ederim
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 1, Üye: 0, Misafir: 1)

Geri
Üst