shrpnl 1
shrpnl
Agora Metin2 1
Agora Metin2
xranzei 1
xranzei
Bvural41 1
Bvural41
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Karan2offical 1
Karan2offical
Fethi Polat 1
Fethi Polat
ShadowFon 1
ShadowFon
bikral 1
bikral
-TuRKuaZ- 1
-TuRKuaZ-
Hikaye Ekle

Yamaç paraşütü yaygınlaşıyor!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan [ORmanC-ı-*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 259

[ORmanC-ı-*

Level 10
TM Üye
Üye
Konular
1,288
Reaksiyon Skoru
301
Altın Konu
0
TM Yaşı
16 Yıl 9 Ay 28 Gün
Başarım Puanı
205
MmoLira
-159
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Dünya Yamaç Paraşütü Kupası Başkan Yardımcısı ve Milli Sporcu Semih Sayır yaptığı açıklamada, yamaç paraşütünün gelişmesi için büyük çaba gösterdiklerini söyledi.

Yeni kurulan Hava Sporları Federasyonu'nun yılbaşından itibaren aktif olarak çalışmalara başladığını belirten Sayır, böylelikle yamaç paraşütünün gerek sporcu gerekse uçuş alanları açısından önemli bir potansiyeli barındıran Türkiye'de daha da gelişeceğine inandığını ifade etti.

Yamaç paraşütüne olan ilginin her geçen gün artığını vurgulayan Sayır, şöyle konuştu:
''Ülkemizdeki çok sayıda üniversitede yamaç paraşütü kulübü var. Bunlar kendi içlerinde eğitim veriyorlar. Buna her yıl yeni gençler ekleniyor. Dolayısıyla buradan gelen güçlü bir potansiyel var. Ayrıca çevremizdeki yetenekli gördüğümüz gençlere ücretsiz eğitim veriyoruz. Bugün ülkemizde aktif olan 1200 civarında paraşütçü bulunuyor. Diğer ülkelerle kıyaslandığında, yamaç paraşütünün en hızlı geliştiği ülke Türkiye. İnanıyorum ki, 3 yıl içinde Türkiye Avrupa'da ilk 3, dünyada da ilk 5'e girebilir.''

Türkiye'nin aynı zamanda uçuş yerleri açısından en şanslı ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Sayır, bu potansiyelin ancak yüzde 10'unun kullanılabildiğini kaydetti.

Bu nedenle yeni uçuş alanlarının keşfedilerek yamaç paraşütüne kazandırılması gerektiğini dile getiren Sayır, ''Bazıları ufak tefek, bazıları öğrenciler için, bazıları da gelişmiş pilotlar için olmak üzere Türkiye'nin hemen her ilinde bir uçuş yeri var. Buraların keşfedilmesi gerekiyor. Bu konuda birkaç arkadaşla farklı kalkış alanları belirliyoruz. Son bir yıl içinde eğitim verilebilecek ve yarış gerçekleştirilebilecek 5-6 yer tespit ettik'' diye konuştu.

Türkiye'de yamaç paraşütüyle aktif olarak uğraşan 1200 civarında sporcu bulunduğuna işaret eden Sayır, bu sayının Hava Sporları Federasyonu'nun yapacağı çalışma ile artacağını bildirdi.

-''KAZA RİSKİ BİSİKLETE BİNMEKTEN DAHA AZ''-
Yamaç paraşütünün özveri gerektiren bir spor olduğunu belirten Sayır, 16-60 yaş aralığında refleksi ve konsantrasyonu iyi olan, sağlık sorunu bulunmayan herkesin yamaç paraşütüyle uçabileceğini söyledi.

Yamaç paraşütü ile uçmanın, insanların kurallara uymaması nedeniyle tehlikeli gibi göründüğüne dikkati çeken Sayır, malzeme seçiminin de önemli olduğunu kaydetti.

Yamaç paraşütü ile uçarken olası yaşanacak kaza riskinin, kurallara uyulduğu takdirde bisiklete binmek veya araçla seyahat etmekten daha az olduğunu ileri süren Sayır, şöyle konuştu:
''İyi bir eğitim alındığı ve kurallara uyulduğu zaman uçmanın riski yok denecek kadar azdır. Bu nedenle gerçek ve düzgün eğitmenlerden eğitim almak lazım. Eğitim konusunda önceleri sıkıntımız vardı. Ancak federasyonun aktif olarak çalışmasıyla yakın zamanda eğitmenlerin onayı federasyon tarafından gerçekleşecek. Bundan sonra kazalar da büyük ölçüde azalacak. Yurt dışında eğitmen, eğitim verdiği kişiden sorumlu oluyor. Yani eğitim verdiği insan kaza yaparsa sorumluluk altına giriyor. Ülkemizde de bu şekilde sistem getirilmesi lazım.''

-SIKINTILAR-
Yamaç paraşütünün gelişim sürecinin önlerindeki bir takım sıkıntılar nedeniyle yavaşladığını ifade eden Sayır, bunların başında da hava trafiği ve pilotların sigorta yaptırma sorunu ile kalkış yerlerindeki yatırım yetersizliğinin geldiğini söyledi.

Uçuş dönemlerindeki hava trafiğinde düzenleme yapılabilmesi için federasyonun resmi yazı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne başvurması gerektiğini belirten Sayır, şunları kaydetti:
''Böylelikle uçuş dönemlerinde gerekli hava trafiği düzenlemesi yapılabilir. Öte yandan geçmişte federasyonun aktif olmaması nedeniyle sporcuların lisansı bulunmuyor. Bu nedenle sporcular uçuş öncesi sigorta yaptıramıyor. Federasyonun bu konularda çalışma yapması gerekiyor. Ayrıca, mevcut uçuş ve iniş alanlarında arazi, yol ve tesis gibi konularda yatırımlar yetersiz. Mesela dünyanın en işlek yamaç paraşütü yerlerinden biri olan Ölüdeniz'de 10 yıldır uçuyorum. Ancak bu süreçte yolunda bir taş bile değişmedi. Bu da turistik açıdan da önem taşıyan yamaç paraşütünün gelişmesinin önünde engel teşkil ediyor.''

-FEDERASYON BAŞKANI ERMİHAN-
Hava Sporları Federasyonu Başkanı Nihat Ermihan da son yıllarda adından sıkça söz edilen yamaç paraşütünün vitrinde olan ve ilgi gösterilen spor branşlarından biri olduğunu söyledi.

Yeni kurulan bir federasyon olarak yapılanma sürecine girdiklerini belirten Emirhan, ''Yamaç paraşütünde deneyimli sporcularımız ve geriden gelen önemli bir potansiyelimiz var. Yapacağımız çalışmalarla bunu en iyi şekilde değerlendireceğiz'' dedi.

Hayla Sen Yorulmadınmı :D

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri