- Konular
- 1,288
- Reaksiyon Skoru
- 301
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 16 Yıl 9 Ay 20 Gün
- Başarım Puanı
- 205
- MmoLira
- -159
- DevLira
- 0
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Merhaba Murat abi,
Bence Boston Celtics bu yaz iyi hamleler yaptı. Olası bir Cleveland Cavaliers Konferans finalinde şansları ne olabilir? Ayrıca Paul Pierce'ın bu sene etkili olamamasındaki etken sizce neydi?
Selim Genç
Rasheed Wallace ile yapılan evliliklerinin ilk bir yılı, bazen iki yılı iyi gidebilir. (Bknz Detroit). Ancak Sheed kısa zaman içinde sıkılır, takımın belli bir rutine oturmasına yardımcı olur, ve tam bir memur kafasına döner (Bknz: Detroit). 35 yaşındaki Wallace`ın bir veya iki yıl için Kevin Garnett ile şampiyonluk kovalaması onu heyecanlandırabilir. Eğer depo boşalmamışsa gaza gelmiş bir Wallace, Boston`a önemli katkılar yapabilir. Özellikle de play-off zamanı geldiğinde. Wallace işi ciddiye alırsa, ve posası çıkamamışta sadece Pistons formasıyla geçirdiği son birkaç yılda canı sıkılmışsa, o zaman Boston tüm NBA`in en iyi savunma yapan takımı olabilir. Bu arada çaylak sezonundan bu yana ilk kez maç başına 28 dakikanın altında süre alırsa, kontratını beğenmezse (Yılda $ 8 milyondan az paraya kimse kapımı çalmasın demişti ve $ 5.8 milyona imza attı) Celtics bununla da kalmadı ve bir de Marquis Daniels`ı kadroya dahil etti. Daniles`ın kariyeri hep inişli, çıkışlı olmuştur ve bu sezon çıkışlı yıllarından birisine denk gelirse Celtics gerçekten Doğu`da at koşturabilir. Ama Wallace gibi onunda hangi kafada olacağı garanti değil. Pierce`in ise rakamlarına baktığımızda, pek bir düşüş görmüyoruz. Sezonun son bölümünü Kevin Garnett`siz oynamak, Chicago Bulls ile o inanılmaz ilk tur serisinin verdiği büyük yorgunluk ve getirdiği stres Pierce`in Orlando karşısında bir düşüş yaşamasına neden olmuş olabilir. Ancak daha büyük bir sıkıntıyı Ray Allen yaşamıştı. Pierce`in tüm şut yüzdeleri kariyer ortalamalarının üzerindeydi. Pierce artık genç bir tay değil ve 32 yaşında. Bu nedenle yükünü yavaş, yavaş gururunu kırmadan hafifletmek lazım. Bu da sağlıklı bir Garnett, konsantre bir Wallace ve Daniels demektir. Pierce hiçbir zaman çok üst seviye bir süper yıldız olamadı, ama hep büyük yıldız semalarında dolaştı durdu. Yine oralara yakın olacağını düşünüyorum.
Selam Murat abi,
Eğer Toronto Raptors, Nesterovic, Bargnani, Hedo, Belinelli ve Calderon beşiyle sahada olursa bu olay NBA'de bir ilk mi olacak?
Ersin Kıpçak
Toronto Raptors, özellikle de Maurizio Gherardini göreve başladığından beri daha ziyade uluslar arası bir takım görüntüsünde. Bu sebepten saydığın beşle bir ilke imza atabilirler. Çünkü hiç biri NCAA`lere gitmedi, ve hepsi aynı kıtadan. Tim Duncan`ı da yabancı sayarsak (ABD Milli takımında oynamıştı), San Antonio Spurs`un geçmişte Tony Parker, Fabricio Oberto ve Manu Ginobili ile dört yabancılı bir beşle çok oynadıkları olmuştur. Utah Jazz birkaç sezon önce Raul Lopez, Raja Bell, Carlos Arroyo, Gordan Giricek, Andrei Kirilenko ve Mehmet Okur altılısından uluslar arası bir beşini sahaya sürebilirdi. Ancak senin saydığın beşli de hepsi aynı kıtadan, yani Avrupa`dan! Charlotte Bobcats, Vladimir Radmanoviç, Raja Bell, DeSagana Diop, Alexis Ajinca ve Boris Diaw ile uluslararası bir beş çıkartabilir ama hepsi aynı kıtadan olmaz. Bu sezon ise Milwaukee Bucks Milli yıldızımız Ersan Ilyasova, Andrew Bogut, Carlos Delfino, Dan Gadzuric, Luc Mbah a Moute, Roko Ukiç, Francisco Elson ile yedi uluslar arası oyuncuya sahipler. Tabii bu oyuncuların dördü NCAA ürünü. Yani senin saydığın beşten farklı.
Merhaba Murat abi
Benim en merak ettiğim konu Denver'ın gelecek sezonda nasıl olacağı? Dahntay Jones, Linas Kleiza gibi önemli rol adamlarını kaybetmesi nasıl bir durum yaratacak? Savunmada Chris Andersen gibi çok mücadele eden dış oyuncuları savunan Dahntay Jones'un yerini kim alacak?
Orhun Soran
Tabii ki Denver hem Kleiza`yı, hem de Jones`u çok arayacaktır. Çok doğru yapılmış görev bölümünde bu iki isim çok önemli birer rol üstlenmişti.Denver geçtiğimiz günlerde eski Fenerbahçe`li James White`ı kadrosuna takas yoluyla dahil etti, ancak White ne Houston`da ne de ondan önce San Antonio`da bir play-off takımında sorumluluk alacak bir oyuncu görüntüsünde değildi. Esasında fiziksel özellikleri onun iyi bir savunmacı olabileceğine işaret ediyor. Tabii kafaya koyarsa, ona göre çalışırsa, ve bazı özverilerde bulunursa. Zaten NBA`de kalmak istiyorsa Jones`un izlediği yolu da izlemek mecburiyetinde. Bu sezon Renaldo Balkman daha fazla süre alabilir, ve geçen sezon oynadığı maç sayısını arttırabilir. Ancak Kleiza gibi coach George Karl`ın düzeninde bench`ten gelip bir patlama yapabilecek 3-4 numarası şu anda yok Denver`ın.
Selam Murat abi,
Sizce NBA, NCAA ve Euroleague arasından en zevkli veya çekişmeli lig hangisi? Teşekkür ederim.
Ata Arslan
Samimi söylemem gerekiyorsa, bir Illinos-Indiana veya bir Illinois-Michigan State maçını hiçbir şeye değişmem. Tabii ki bizim takım daha iyiyse ve maçı kazanmaya daha yakınsa. Ancak genelde NCAA`leri anlatmaktan, seyretmekten ve takip etmekten çok büyük zevk alıyorum.Tabii ki NBA (Özellikle de play-off`lar) ve Euroleague (Özellikle de Final Four) çok güzel ve önemli olaylar. Illinois Üniversitesinden mezun olalı tam 28 yıl geçti, ama ben o turuncu-lacivert formaları her gördüğümde heyecanlanıyorum. Bu nedenle de NCAA`leri, özellikle de Illinois maçlarını hepsinin önüne koyarım. Hala Nick Anderson, Kendal Gill, Kenny Battle ve Marcus Liberty`li Illinois takımı benim hayat en çok zevk alarak izlediğim basketbol takımıydı. Bizim okulun adı “Fighting Illini“ olmasına rağmen o takım “Flying Illini“ olarak ün yapmıştı.
Murat abi,
Ben koyu bir Jazz taraftarıyım ve gelecek sezon için umutlu heyecanlı olmak için sebep aramaktayım. Fakat Greg Miller'ın neredeyse aynı kadro için $20-30 milyon daha fazla verecek olması benim aklımı karıştırıyor. Böyle cesur bir karar alınmasının sebebi sizce Boozer'ın planları alt üst etmesi mi yoksa front office'in gerçekten bu kadroya güvenmesi ve geçen sezonki hayal kırıklığını bitmek tükenmek bilmeyen sakatlıklara bağlaması mı? Bir de sizce Millsap beklentileri karşılayabilecek mi? Undersized olması ne kadar faktör olur?
Mehmet Alper Koç
Ben geçen sezon bittiğinde Jazz yönetiminin Carlos Boozer, Kyle Korver ve Mehmet Okur'danen azından bir tanesinin serbest kalmak isteyeceğini düşündüğünü biliyorum. Bu isimler arasında, hatta hem Boozer, hem de Korver`ın ayrılacağına bir aralar kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak ekonomik kriz hesapta yoktu, ve her ne kadar Boozer kendisini dev aynasında görüyor olsa da, kriz olmasaydı ona isteyeceği parayı verecek bir beceriksiz genel menajer çıkacağını umut ediyorlardı. Böylece oyuncular tarafından alınan bu kararlar, Utah`ın planlarını alt üst etti. Ancak Utah kafalarındaki planlarının önemli bir bölümünü panik yapmadan sürdürdü. Bu üçlü arasında ayrılmasını en az istedikleri Memo ile 2012 yılına kadar anlaşma uzattı. Boozer`ın kalmasına rağmen onun yerine düşündükleri Paul Millsap`in Portland`a gitmesine göz yummadı. Bu da şu demek; “Ben doğru olduğuna inandığım yolda ilerliyorum, Boozer`ı istiyorsanız da bunun bir bedeli olacaktır.“ Ben halen Boozer`ın bu yılı tamamlayacağını düşünmüyorum. Ama geçen yılki sakatlıklar ve şanssızlıkların etkisinin büyük olduğunu da yönetim düşünüyor. Hele, hele Memo`nu sezon bitimine bir maç kala ciddi bir şekilde sakatlanması, Deron Williams`ın son hazırlık maçında ciddi sakatlanmasını Jazz yönetimi büyük şanssızlık olarak görüyor. Millsap mutlaka başarılı olacaktır, çünkü Jazz yönetimi ve teknik heyeti ona çok inanıyor. Ancak Memo için ideal bir pota altı partnerimi diye sorarsanız, hayır derim. Senin saydığın nedenlerden dolayı Memo yine çok ağır bir yük taşıyacak. Daha boylu, poslu, ve daha atletik, ribaundcu ve üç saniyeyi koruyan bir dört numarayla Memo çok daha verimli olabilir diye düşünüyorum.
Murat abi Merhaba
Murat Murathanoğlu nasıl olunur? (Litvanya nasıl olunur sorusundan ilham alarak)
Emre Dönmez
Ben de açıkçası bilmiyorum. Şans işin çok önemli bir kısmı ve ben kısmete özellikle de nereden nereye, nasıl geldiğimi gözden geçirdiğimde çok inanırım. Ancak şunu söyleyebilirim, bildim bilesi basketbol, amerikan futbolu ve beysbol ile çok yakından ilgilenmişimdir. Seyredebileceğim ne kadar maç varsa seyretmişimdir, okuyacağım ne kadar kitap varsa okumuşumdur, katılabileceği ne kadar kamp ve eğitim amaçlı seminer varsa katılmışımdır. Dergiler topladım, hepsini defalarca okudum. Yaşadığım Chicago`nun Yaz Liginin bir zamanlar en önemli yaz ligi olması zaman içinde benim çok kişiyi tanımamı ve onlarla dostluk kurmamı sağladı. Tabii bu arada Türkiye`ye ilk geldiğim yıllarda rahmetli Aydan Siyavuş`un bende olan katkısını unutmamak lazım. Sudan çıkmış balık gibiyken, yaklaşık 4-5 ayda Türkiye ile ilgili, Türk insanı ile ilgili, basketbol camiası ile ilgili, bana inanılmaz hızlandırılmış bir kurs verdi. Aydan ağabeyle basketbol konuşmak, tartışmak ve onunla fikir alış verişinde bulunmak kadar insanın roket hızıyla ilerletecek başka bir şey olduğunu düşünemiyorum.
Selamlar Murat bey,
Cevher Özer'in geçen sene özellikle Avrupa maçlarındaki flaş çıkışının ardında bu sene çıkışını devam ettirebileceğini düşünüyor musunuz? Kendisinin fundamentali, fiziği Milli takımdaki 3-4 numara boşluğunu doldurmaya yeterli mi?
Turgut Solak
Cevher 26 yaşında. Bu yaştan sonra çok önemli bir çıkış yakalaması zor. Olanaksız değil, çünkü sonuçta bu oyuncunun kendisini vermesiyle ilgili bir şey. Milli takımda herkesi vitrine koyup değerlendirdiğimiz zaman dört beş numara da bir sıkıntı çekeceğimizi sanmıyorum. Kafadan sayarsak, ceza alacak olmasına rağmen Kerem Gönlüm, Ermal Kuqo, Kaya Peker, Hüseyin Beşok, Enes Kanter ve Mehmet Okur gibi uzunlar varken, Milli takımdakilerle birlikte çok zengin bir dört ve beş numara seçeneklerimiz ortaya çıkıyor. Ben açıkçası Cevher`in üç numara oynayabileceğini düşünmüyorum. Hele, hele Milli takımda bunu düşünmek bile zor. Keşke oynayabilse çünkü o pozisyonda, dört ve beş numaraların tam tersine desteğe ve yeni isimlere ihtiyacımız var.
Murat abi Merhaba
Öncelikle Miami'nin oyun kurucu alması lazım mı? Jermaine Q'Neal bu sene patlama yapıp Wade'e yardımcı olabilecek mi? Yeni transfer Quentin Richardson bu sistemde ne görev yapacaktır?
Emrecan Özdil
Miami Heat`in daha ciddiye alınması için mutlaka klas bir oyun kurucu alması gerekiyor. Mario Chalmers iyi diyebileceğimiz bir çaylak sezonu geçirdi. Ancak genel görüş Chalmers`ın çok iyi ve iddialı bir takımda ikinci oyun kurucu olabileceği yönünde. Yani Chalmers`ın önüne Heat onu bench`e yollayabilecek bir oyun kurucu aldığı takdirde çok daha ciddi adaylar arasına girer. Jermaine O`Neal sağlığını koruyabilir mi? Ben açıkçası hiç sanmıyorum. Belki yaşı sadece 31 ancak dizleri ve bacakları öyle demiyor. O`Neal son beş sezonda bir kez bile sakatlanmadan 70 maç oynayamadı. Bu arada O`Neal kontratının son sezonunda ve bu yıl kazanacağı $23 milyonu bir daha hayatında görmeyeceğini biliyor. Her şeye rağmen son bir gayret ile üç veya dört yıllık bir kontrat daha kapmaya çalışacağından dolayı bu Miami`nin işine gelebilir. Bütün yazı Dwyane Wade`ın özel trainerı Tim Grover ile geçirmiş olması ve bol miktarda kondisyon çalışmış olması da önemli bir gelişme olabilir. Heat daha yukarılara çıkacaksa, çok daha iyi ribaunt alan bir takım olmalı ve bu konuda akla ilk gelen isim ise O`Neal. Richardson ve üçlükleri bu sezonun sürprizi olabilir. Üstelik Richardson da kontratının son yılında ve bir daha $9milyon küsurun yarısını bile kazanmak istiyorsa bir şeyleri tekrar ispat etmesi gerekecek. Henüz 29 yaşında olan “Q“ bir yaz sezonunda Grizzlies`den Clippers`a. Clippers`dan Timberwolves`a, oradan da Miami`ye takas edilmenin yükünü taşıyabiliyorsa ki taşıyabilir sonuçta dört sezon New York Knicks de oynadı, Dwyane Wade`in göreceği ekstra ilgi kesinlikle Richardson`a yarayabilir. Bu arada Heat draft ettiği iki oyuncu Patrick Beverly ve Robert Dozier bu sezonu Yunanistan`da geçireceklerinden dolayı Draftten de hiç yardım gelmeyecek.
Merhaba Murat abi.
Bu sene Portland'ın NBA finali ve Brandon Roy'un da "MVP" olacağını düşünüyorum. Her ne kadar biraz rüya gibi görenler olsa da benim tahminim bu yönde. Guard sorunu vardı, Miller ile sorun çözüldü. Pivot Greg Oden da istenilen savunma sertliğini kazandırırsa böyle bir şeyin olma olasılığı nedir?
Kemal Gemici
Brandon Roy önderliğinde Portland 2003 yılından bu yana ilk kez play-off`a girebildi. Ligde üçüncü sezonunu tamamlayan, ve bu süre içinde iki kez All-Star olmayı başaran Roy özel bir oyuncu. Ancak bu sezon MVP seçilecek kadar özel olduğunu sanmıyorum. Andre Miller ise çok tecrübeli bir oyuncu ve geçen sezon iyi bir sezon geçirdi. Miller`ın transferinin Portland`ı iki gömlek yukarı çıkaracağını düşünenler yanılıyor olabilir. Tabii ki Miller önemli,kazanmasını biliyor, ve Chauncey Billups gibi büyük maçları seviyor, ancak geçen sezon ilk turdan çıkamayan bir takımı bir anda Batı Yakasının favorisi haline getirecek düzeyde birisi değil. Portland`ı bir anda zirve adayı yapacak bir oyuncu varsa bu isim Greg Oden. 2007 NBA Draftinde ilk sırada seçilmiş oyuncudan da farklı bir şey beklenmemeli. Eylül 2007`de dizinde ameliyat olan ve çaylak sezonunu maç seyrederek geçiren Oden, geçen sezon da sadece 61 maçta forma giydi. Belki daha da endişe verici olanı ise 8.9 sayı ve 7.0 ribaunt ortalamalarıyla oynamasıydı. Oden`ın kimse yeni bir Shaq olmasını beklemiyor, ancak yeni bir Candy Man olursa Portland açısından çok kötü olur. Oden için olumlu olan ise bu takımın başarılı olması için Shaq`ın Orlando için ilk yıllarında yaptıklarının sadece bir bölümünü yapsa yeter .
Murat abi
Steve Kerr'ün geçtiğimiz yıllarda NY Knicks'in başkanlığını yapan Isiah Thomas'dan bir farkının olduğunu düşünüyor musunuz?
Mert Yılmaz
İkisi de başarısız ancak farklı nedenlerden diye düşünüyorum. Isiah para harcayarak, üç kuruşluk oyunculara bin kuruş vererek, gereksiz kontraları uzatarak Knicks`i bitirdi. Daha doğrusu bitirmeye çalıştı. Başarıp başaramadığını önümüzdeki birkaç yıl içinde göreceğiz. Steve Kerr ise deneme ve yanılma metoduyla takımı dibe doğru götürüyor. Ancak o para harcamıyor, takımın sahibi Robert Sarver`dan sürekli aferin almaya çalışıyor. Sarver 23 yaşında tarihin en genç banka sahibi olduktan sonra, düşünmeden hareket eden ve çok hevesli bir takım sahibi olarak görünmekten kaçınmadı. İşin kötü tarafı Shaquille O`Neal`i Miami Heat`den getiren takasın mimarı da Sarver olmuştur. Kerr`i değerlendirirken, bulunduğu ortamı ve patronu Sarver`i de unutmamak lazım ve mutlaka değerlendirmenin içine de katmak lazım.
Merhaba Murat abi
Benim sorum Phoenix Suns'ın geleceğiyle ilgili. Phoenix'te Shaq'ın gönderilmesinden sonra takıma şu ana kadar uzun anlamında bir takviye yapılmadı. Bu takviye yapılmazsa önümüzdeki sezon Phoenix nasıl etkilenir? Teşekkürler.
Burak Zorlu
Phoenix Suns tepetaklak gidiyor ve Steve Kerr`in Frankensteinvari takasları da çözüm olmayacak gibi gözüküyor. Bu arada bütün suçu da genel menajer Kerr`e yıkmamak lazım. Bu takım üç beş kuruş para kurtarmak için Rajon Rondo ve Rudy Fernandez gibi draft ettikleri oyuncuları inanılmaz ucuza elden çıkardı. Bir takım bunu yapmaya başladığında genel menajerin iki ayağını bir pabuca sokmuş oluyor. Bu da Memphis Grizzlies de Chris Wallace ile olduğu gibi hataları artarda getiriyor. Kurtarıcı olarak getirilen Shaq, takas edildi ve Cleveland Cavaliers`e gönderildi. O takasta gelen Ben Wallace nerede? Sahsa Pavlovic nerede? Takviye yapılmadı çünkü Phoenix Suns hele, hele bu ekonomik ortamda para harcamak istemiyor. Channing Frye ve Robin Lopez ile ne yapabilirler? Mutsuz Amar`e Stoudemire ne olacak? Phoenix Suns geçen sezon olduğu gibi bu sezonda play-off`lara giremeyecek. Hatta yine para kurtarmak için elden çıkardıkları, ve koruma altına almadıkları ilk turda seçme hakları görünen o ki çok yüksek bir draft hakkına dönüşebilir. Bu açıdan o hakkı olan Oklahoma City ve genel menajerleri Sam Presti`yi kutlamak lazım. Steve Kerr kendine başka bir iş bulana kadar, ve Suns yeni bir kişiye veya gruba satılana kadar o güzel günleri beklemek hayal olur. Steve Nash 35 yaşında ve Grant Hill ise 37 yaşında ve bu ikili belki de takımın en güvenilir iki ismi. Bilmiyorum anlatabiliyor muyum?
Selam Murat abi,
Sizce David Andersen Houston'da ve NBA'de kalıcı olabilir mi?
Ersan Engin
2002 NBA Draftinde Atlanta Hawks tarafından ikinci turda seçilen Andersen`ı Houston Rockets, Yao Ming`in boşluğunu doldurmaya yardımcı olması için takas yoluyla transfer etti. Yedi kez All-Star seçilmiş tüm dünyanın sevdiği bir yıldızın yerini doldurmak hiç de kolay değil, ve beraberinde önemli bir de baskı getiriyor. Andersen`ın şanslı olduğu yanları da var bu durumun. Birincisi 43 yaşındaki Dikembe Mutombo`yu bir kenara koyarsak, Rockets kadrosunda 2.05 metrenin üzerinde pivot pozisyonunda oynayabilecek başka bir oyuncu yok. Chuck Hayes, Luis Scola ve Joey Dorsey belki kısa süreler için pivot oynayabilirler, ancak hiç biri NBA standartlarına göre pivot sayılmazlar. Bu tabii ki Andersen için önemli bir avantaj. İkincisi onu isteyen bir takıma gidiyor, ve bu takımın oynadığı basketbolda uluslar arası oyunculara uygun bir sistem. Scola`nın, Ming`in bu sistemde başarılı olduğunu unutmayalım. Kendisi 29 yaşında çok tecrübeli ve Scola gibi Euroleague de önemli başarılar kazanmış bir oyuncu. Kısacası Rockets`da normal bir çaylağın gördüğü muameleyi görmeyecek. Rockets coach`u Rick Adelman ise Sacramento`yu çalıştırırken, Vlade Divaç, Predrag Stojakoviç ve Hidyaet Türkoğlu gibi uluslar arası yıldızlarla çalışmış, onlarla başarı yakalamış bir coach. Bu da çok büyük bir avantajdır diye düşünüyorum. Asistan coach Jack Sikma`da oyuncu özellikleri Andersen`a yakın olan bir isim ve onunda orada bulunması Avustralyalı oyuncunun işini kolaylaştıracaktır. Andersen zaten 3 yıllık bir anlaşma imzaladı ve ilk beşte başlayabilmesi ona her fırsat verilecektir. Anlaşması da yılda $ 2.6 milyondan başlıyormuş, yani bu fırsatı iyi değerlendirip 32 yaşında 3-4 yıllığına önemli bir kontrata imza atabilir. Bu açıdan kalıcı olabileceğini düşünüyorum.
Murat bey,
New York Knicks'in LeBron James'i kadrosuna dâhil etme planını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ender Şahin
New York Knicks yönetimi Donnie Walsh`ı direksiyonun arkasına oturttuğunda en önemli hedefleri LeBron James-Chris Bosh ikilisine 2010 yazında Knicks forması giydirebilecek ortamı yaratmasını sağlamaktı. Walsh`da dört basamaklı bir planla bu hedefe ulaşmak için yola çıktı. Birinci basamak Knicks`in adeta kabusu olan Isiah Thomas`ın görevine son vermek, ve oyuncuların oynattığı basketboldan zevk alacağı garanti olan yeni bir coach bulmaktı. Thomas kapının önüne koyuldu ve Phoenix Suns`ın hücum makinesi organize eden, “oyuncu coach`u“ olarak da isim yapan Mike D`Antoni göreve getirildi. İkinci basamakta Walsh, takıma sınırlı veya hiç katkı yapmayan, problem yaratan, daha doğrusu en büyük problemi de kontratı olan bir çok oyuncudan kurtulmaktı. Walsh bu konuda Ed Curry ve Jared Jeffries hariç çok büyük bir başarı gösterdi. Diğerlerini bir kenara bırakın, Knicks Stephan Marbury ve Zach Randolph`dan kurtuldu. Bu bile tek başına alkışı hak eden bir gelişmeydi. Üçüncü basamak için süper yıldızların birlikte oynamaktan zevk alacakları genç yetenekleri bir arda toplamaktı. Bu alanda Walsh çok başarılı olamadı, Bazen gözüne kestirdiği oyuncular (Stephen Curry) draftte onun sırası gelmeden seçildi, bazen de kendisi bazı yetenekleri yanlış değerlendirdi (Anthony Randolph, Brook Lopez) ve es geçti. D`Antoni`nin İtalya`dan yakın takip ettiği genç Danilo Gallinari`yi seçmesi de ayrı bir hata gibi görünüyor. Ancak iyi kötü Walsh`ın planı yürüyordu. Ancak son ekonomik kriz, salary cap`in düşürülmesi, Knicks`in planlarını alt üst etti. Şimdi ne yapıp ne edip, Walsh`ın mutlaka ya Curry`i, ya da Jeffries`i yollaması gerekiyor. Karşılığında da 2010`a sarkacak kontrat almadan. Kolay değil! Bu arada LeBron James`in annesinin “O Clevelan`ı bırakamaz“ gibi demeçlerini de çok ciddiye almayalım. Ancak bu sezon Cavs yönetimi LeBron`ı bir iki yıl içinde şampiyon oluruz havasına sokarsa, veya bu konuda onu ikna ederse, o zaman ben de annesi gibi James`in hiçbir yere gideceğini sanmıyorum. 2010`da 25 yaşında olacak olan bir LeBron tekrar sıfırdan başlamayı riske edemez. Bu şehir New York olsa bile.
Merhaba Murat abi.
Son yıllarda NBA takımları Avrupalı genç oyuncuları yeterince olgunlaşmadan draft ediyor. Neden bu oyuncuların NBA de daha rahat gelişmesi için Avrupalı coachlara başvurmuyorlar?
Ali Yılmaz
San Antonio Spurs`un uluslar arası oyuncuları geç draft etmelerine rağmen, onlarla sabırlı olup onların iyice pişmesini bekleyip daha sonra onları NBA`e getirmelerinin beraberinde getirdiği başarılara bakıp benzer bir tutum içine giren çok sayıda NBA takımı var. Buna bir de salary cap`de son zamanlarda yaşanan olumsuzluklarda eklenince, hazır olmayan oyuncuları draft edip, “bekleyelim, görelim“ stratejisini uygulamak moda oldu. Avrupalı coachların NBA`de boy göstereceği zamanda mutlaka gelecektir. Ancak oyuncuların gelişmesi için coachların ABD`ye götürüleceğini pek sanmıyorum. Bu olsa, olsa çok özel bir yetenek için belki olabilir. Sonuçta NBA takımları potansiyele dayanarak hazır olmayan bir oyuncuyu draft ediyor, onu yetiştirecek olan takım ve coach`a onu bırakıyor, ve bu oyuncu beklenen gelişmeyi gösterirse, ABD`ye götürüyor. Bu işi yapacak bir coach, bir takım, ve bu oyuncunun önemi tecrübe kazanabileceği bir ortam varken, bunun için niye ilave bir maliyet üstlensin ki? Oyuncu beklenen gelişmeyi göstermezse de, o zaman arada kaynayıp gidiyor. Hiçbir mali yük de olmadan.
Selam Murat Abi
Size sadece bir oyuncu seçme şansı verseler, 22-23 yaşlarındaki Memo'nun mu yoksa Hedo'nun mu etrafına takımınızı kurardınız?
Faruk Kıraç
Hidayet çok ama çok özel bir yetenek. Pau Gasol gibi o boyda, o koordinasyona, o özelliklere sahip oyuncular çok sıkça basketbol tanrıları tarafından parkelere gönderilmiyor. Yıllar önce Andrei Kirilenko maksimum kontratını yeni imzaladığında Hido için, Kirilenko`nun şut atabileni, oyun kurabilen, ancak top kesmeyeni diyorlardı. Bu nedenle 8-10 yıl geri gidip, yanlışlarından, etrafındaki akıl (sız) hocalarından arınmış bir Hido`yu sanıyorum ki herkes tercih eder. Mehmet Okur ise daha farklı. Boyunun 2.12 metre olması dışında Memo`nun belki bir de parmak hassasiyeti için özel diyebiliriz. Dünyada o boyda kaç kişinin basketbol oynadığını düşünürsek, çok atlet olmayan, çok çabuk olmayan, çok iyi sıçramayan, çok güçlü olmayan birisinin NBA`de kalıcı olması bile önemlidir diye düşünüyorum. Memo`nun NBA`de geldiği nokta inanılmaz. Hakikaten çok büyük özveri ve inançla buralara geldi. Andrea Bargnani bakalım nerelere gelebilecek? Memo`nun yaptıklarını anlamak için Bargnani iyi bir mukayese. Memo`dan biraz daha iyi atlet olmasına rağmen, bazı çok benzer özellikleri var. Bargnani`nin arkasında Benetton`dan tanıdığı Maurizio Gherardini gibi hem çok saygın, hem çok ağırlığı olan hem de ona çok inanan birisi var. Gherardini aynı zamanda Toronto Raptors`ın genel müdür yardımcısı. Bu kadar avantaja rağmen ben Bargnani`nin Memo`nun yakaladığı başarılı yakalayabileceğini pek sanmıyorum. Bu nedenle potansiyel olarak değerlendirdiğimizde, genç bir Hido çok daha cazip diye düşünüyorum.
Murat Abi
Bir döneme damgasını vurmuş Stephon Marbury'nin kendisine kulüp bulamayacak duruma düşmesi hakkında ne söylemek istersiniz. Acaba 32 yaşındaki Marbury, kariyerine Avrupa'da devam etmeyi düşünmeli mi? Teşekkürler.
Yılmaz Bayram
Marbury`nin bugünkü kafasıyla ve ruhsal durumuyla Avrupa macerası 3-4 gün ya sürer ya sürmez. Bir kuruş alamadan da ülkesine geri postalanır. Hatta uçağa koyulmadan önce yöneticilerden bir iki de tokat veya yumruk yerse hiç şaşırmam. Şaka bir yana Starbury`nin ne duruma geldiğini kabullenmek mümkün değil. Herhalde çok ciddi bir bunalım geçiriyor veya tarihin gelmiş geçmiş en büyük numaracısı diye düşünüyorum. Twitter`da ki son performanslarıyla herhangi bir NBA takımının onunla ilgileneceğini de hiç düşünemiyorum. İnternette 24 saatlik canlı yayına girerek, İsa şu anda içeride duş alıyor demesi, “Lean On me“ şarkısını dinlerken, hüngür, hüngür ağlaması ve gözyaşı dökmesi iş arayan, en iyi günleri geride kalmış bir oyuncu için olumlu gelişmeler değil. Gözyaşı damlası demiyorum, hüngür, hüngür gözyaşı dökmesi diyorum. Canlı yayında boğazına iyi geldiğini söyleyerek, vaselin yiyen, araba kullanmıyorum bu sebepten kanunlara uyuyorum diyerek marijuana çeken birisine hangi NBA takımı güvenebilir. Bence ilk olarak Marbury`nin ciddi bir terapi ve tedavi görmesi gerektiğine inanıyorum. Onu izleyenlerin ona güldüğünün, onunla dalga geçtiğinin farkında bile değil. 2001 ve 2003 yıllarında All-Star olan, 13 sezonda 19.3 sayı ortalamasıyla oynayan bir oyuncunun geldiği nokta hakikaten içler acısı. NBDL takımlarından Utah Flash`in sahibi Brandt Anderson`ın kendi Twitter sayfasında Marbury`e çağrı yapması, takımında oynayarak basketbolu para için değil de sevdiği için seçtiğini herkese gösterme fırsatını sunması ise Marbury`nin düştüğü noktanın son belgesi. NBA`i bırakın, Avrupa`dan hatta Güney Kore veya Çin`den bile teklif alamayan Marbury`nin NBDL de oynaması bir sirk gösterisinden öte bir şey olamaz. Sadece bir süre için bilet satıp, ekonomik krizin boy gösterdiği bu ortamda salonu doldurmak için yapılmış bir hamledir.
Yöneltmen istediğiniz sorular için: "Editöre Yazın" bölümünü kullanabilirsiniz.
Bence Boston Celtics bu yaz iyi hamleler yaptı. Olası bir Cleveland Cavaliers Konferans finalinde şansları ne olabilir? Ayrıca Paul Pierce'ın bu sene etkili olamamasındaki etken sizce neydi?
Selim Genç
Selam Murat abi,
Eğer Toronto Raptors, Nesterovic, Bargnani, Hedo, Belinelli ve Calderon beşiyle sahada olursa bu olay NBA'de bir ilk mi olacak?
Ersin Kıpçak
Merhaba Murat abi
Benim en merak ettiğim konu Denver'ın gelecek sezonda nasıl olacağı? Dahntay Jones, Linas Kleiza gibi önemli rol adamlarını kaybetmesi nasıl bir durum yaratacak? Savunmada Chris Andersen gibi çok mücadele eden dış oyuncuları savunan Dahntay Jones'un yerini kim alacak?
Orhun Soran
Selam Murat abi,
Sizce NBA, NCAA ve Euroleague arasından en zevkli veya çekişmeli lig hangisi? Teşekkür ederim.
Ata Arslan
Samimi söylemem gerekiyorsa, bir Illinos-Indiana veya bir Illinois-Michigan State maçını hiçbir şeye değişmem. Tabii ki bizim takım daha iyiyse ve maçı kazanmaya daha yakınsa. Ancak genelde NCAA`leri anlatmaktan, seyretmekten ve takip etmekten çok büyük zevk alıyorum.Tabii ki NBA (Özellikle de play-off`lar) ve Euroleague (Özellikle de Final Four) çok güzel ve önemli olaylar. Illinois Üniversitesinden mezun olalı tam 28 yıl geçti, ama ben o turuncu-lacivert formaları her gördüğümde heyecanlanıyorum. Bu nedenle de NCAA`leri, özellikle de Illinois maçlarını hepsinin önüne koyarım. Hala Nick Anderson, Kendal Gill, Kenny Battle ve Marcus Liberty`li Illinois takımı benim hayat en çok zevk alarak izlediğim basketbol takımıydı. Bizim okulun adı “Fighting Illini“ olmasına rağmen o takım “Flying Illini“ olarak ün yapmıştı.
Murat abi,
Ben koyu bir Jazz taraftarıyım ve gelecek sezon için umutlu heyecanlı olmak için sebep aramaktayım. Fakat Greg Miller'ın neredeyse aynı kadro için $20-30 milyon daha fazla verecek olması benim aklımı karıştırıyor. Böyle cesur bir karar alınmasının sebebi sizce Boozer'ın planları alt üst etmesi mi yoksa front office'in gerçekten bu kadroya güvenmesi ve geçen sezonki hayal kırıklığını bitmek tükenmek bilmeyen sakatlıklara bağlaması mı? Bir de sizce Millsap beklentileri karşılayabilecek mi? Undersized olması ne kadar faktör olur?
Mehmet Alper Koç
Murat abi Merhaba
Murat Murathanoğlu nasıl olunur? (Litvanya nasıl olunur sorusundan ilham alarak)
Emre Dönmez
Ben de açıkçası bilmiyorum. Şans işin çok önemli bir kısmı ve ben kısmete özellikle de nereden nereye, nasıl geldiğimi gözden geçirdiğimde çok inanırım. Ancak şunu söyleyebilirim, bildim bilesi basketbol, amerikan futbolu ve beysbol ile çok yakından ilgilenmişimdir. Seyredebileceğim ne kadar maç varsa seyretmişimdir, okuyacağım ne kadar kitap varsa okumuşumdur, katılabileceği ne kadar kamp ve eğitim amaçlı seminer varsa katılmışımdır. Dergiler topladım, hepsini defalarca okudum. Yaşadığım Chicago`nun Yaz Liginin bir zamanlar en önemli yaz ligi olması zaman içinde benim çok kişiyi tanımamı ve onlarla dostluk kurmamı sağladı. Tabii bu arada Türkiye`ye ilk geldiğim yıllarda rahmetli Aydan Siyavuş`un bende olan katkısını unutmamak lazım. Sudan çıkmış balık gibiyken, yaklaşık 4-5 ayda Türkiye ile ilgili, Türk insanı ile ilgili, basketbol camiası ile ilgili, bana inanılmaz hızlandırılmış bir kurs verdi. Aydan ağabeyle basketbol konuşmak, tartışmak ve onunla fikir alış verişinde bulunmak kadar insanın roket hızıyla ilerletecek başka bir şey olduğunu düşünemiyorum.
Selamlar Murat bey,
Cevher Özer'in geçen sene özellikle Avrupa maçlarındaki flaş çıkışının ardında bu sene çıkışını devam ettirebileceğini düşünüyor musunuz? Kendisinin fundamentali, fiziği Milli takımdaki 3-4 numara boşluğunu doldurmaya yeterli mi?
Turgut Solak
Murat abi Merhaba
Öncelikle Miami'nin oyun kurucu alması lazım mı? Jermaine Q'Neal bu sene patlama yapıp Wade'e yardımcı olabilecek mi? Yeni transfer Quentin Richardson bu sistemde ne görev yapacaktır?
Emrecan Özdil
Merhaba Murat abi.
Bu sene Portland'ın NBA finali ve Brandon Roy'un da "MVP" olacağını düşünüyorum. Her ne kadar biraz rüya gibi görenler olsa da benim tahminim bu yönde. Guard sorunu vardı, Miller ile sorun çözüldü. Pivot Greg Oden da istenilen savunma sertliğini kazandırırsa böyle bir şeyin olma olasılığı nedir?
Kemal Gemici
Murat abi
Steve Kerr'ün geçtiğimiz yıllarda NY Knicks'in başkanlığını yapan Isiah Thomas'dan bir farkının olduğunu düşünüyor musunuz?
Mert Yılmaz
Merhaba Murat abi
Benim sorum Phoenix Suns'ın geleceğiyle ilgili. Phoenix'te Shaq'ın gönderilmesinden sonra takıma şu ana kadar uzun anlamında bir takviye yapılmadı. Bu takviye yapılmazsa önümüzdeki sezon Phoenix nasıl etkilenir? Teşekkürler.
Burak Zorlu
Selam Murat abi,
Sizce David Andersen Houston'da ve NBA'de kalıcı olabilir mi?
Ersan Engin
Murat bey,
New York Knicks'in LeBron James'i kadrosuna dâhil etme planını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ender Şahin
Merhaba Murat abi.
Son yıllarda NBA takımları Avrupalı genç oyuncuları yeterince olgunlaşmadan draft ediyor. Neden bu oyuncuların NBA de daha rahat gelişmesi için Avrupalı coachlara başvurmuyorlar?
Ali Yılmaz
San Antonio Spurs`un uluslar arası oyuncuları geç draft etmelerine rağmen, onlarla sabırlı olup onların iyice pişmesini bekleyip daha sonra onları NBA`e getirmelerinin beraberinde getirdiği başarılara bakıp benzer bir tutum içine giren çok sayıda NBA takımı var. Buna bir de salary cap`de son zamanlarda yaşanan olumsuzluklarda eklenince, hazır olmayan oyuncuları draft edip, “bekleyelim, görelim“ stratejisini uygulamak moda oldu. Avrupalı coachların NBA`de boy göstereceği zamanda mutlaka gelecektir. Ancak oyuncuların gelişmesi için coachların ABD`ye götürüleceğini pek sanmıyorum. Bu olsa, olsa çok özel bir yetenek için belki olabilir. Sonuçta NBA takımları potansiyele dayanarak hazır olmayan bir oyuncuyu draft ediyor, onu yetiştirecek olan takım ve coach`a onu bırakıyor, ve bu oyuncu beklenen gelişmeyi gösterirse, ABD`ye götürüyor. Bu işi yapacak bir coach, bir takım, ve bu oyuncunun önemi tecrübe kazanabileceği bir ortam varken, bunun için niye ilave bir maliyet üstlensin ki? Oyuncu beklenen gelişmeyi göstermezse de, o zaman arada kaynayıp gidiyor. Hiçbir mali yük de olmadan.
Selam Murat Abi
Size sadece bir oyuncu seçme şansı verseler, 22-23 yaşlarındaki Memo'nun mu yoksa Hedo'nun mu etrafına takımınızı kurardınız?
Faruk Kıraç
Murat Abi
Bir döneme damgasını vurmuş Stephon Marbury'nin kendisine kulüp bulamayacak duruma düşmesi hakkında ne söylemek istersiniz. Acaba 32 yaşındaki Marbury, kariyerine Avrupa'da devam etmeyi düşünmeli mi? Teşekkürler.
Yılmaz Bayram
Yöneltmen istediğiniz sorular için: "Editöre Yazın" bölümünü kullanabilirsiniz.