- Konular
- 279
- Reaksiyon Skoru
- 155
- Altın Konu
- 0
- Başarım Puanı
- 145
- TM Yaşı
- 15 Yıl 5 Ay 16 Gün
- MmoLira
- -54
- DevLira
- 0
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
1. Aşağıdaki cümlelerle boş bırakılan alanları uygun kelimelerle doldurunuz. (10x2= 20 puan)
- Mal ve hizmetlerin kullanılmasına ……………………. denir.
- Tüketimin azalması ..........................faaliyetlerini de azaltır.
- İmalatın çevre koşullarına uygun yapılmasına ................................denir.
- Atmosferde; atomik oksijen, .....................oksijen ve ozon olarak 3 şekilde oksijen bulunur.
- .............................................bakterileri ölmüş canlılardaki organik maddeleri parçalar ve azotu kullanılabilir hale getirir.
- Üretim .............................`e olan talep ile değişim gösterir.
-............................ canlıların temel yapısını oluşturur.
-Farklı kıtalarda aynı tür canlılara rastlanması ............................................nın konusunu oluşturur.
- Şehirlerin sınıflandırılmasında en çok kullanılan kriter ………………………………….. dır.
- Bitkilerin yeryüzüne dağılışları ............................ dağılışını da doğrudan etkiler.
2. Aşağıdaki cümlelerin doğru ya da yanlış olduklarını “D“ ve “Y“ harfleriyle belirtiniz. (10 puan)
- ( ) Muson yağmur ormanları kışın yaprağını döken ağaçlardan oluşmuştur.
- ( ) Doğal nüfus artışı az, genel nüfus artışı çok olan ülkeler göç verirler..
- ( ) Bir akarsuda eğim kırığı ya da şelale varsa akarsuda hayvan türleri azdır.
- ( ) Atmosferdeki nem önce yoğunlaşıp bulut oluşturur sonra yağış olur.
- ( ) Bitkiler, azotdioksit ve suyu kullanıp güneş enerjisi yardımıyla oksijen ve glikoz üretirler.
- ( ) Üretim, dağıtım, tüketim sektörleri birbirleriyle etkileşim halindedir.
- ( ) Bir ülkede nüfus artışının eksiye gitmesi o ülkenin savunma gücünü zayıflatır.
- ( ) Gelişmemiş ülkede nüfus artış hızının yükselmesi üretici nüfusu artırır.
- ( ) Modern şehirleri ortaya çıkaran olay 1400`lü yıllarda ateşli silahların kullanılmasıdır.
- ( ) Mekke; petrol işleme, sanayi, askeri ve kültürel özellikleriyle etki alanını genişletmiştir.
3. Aşağıdaki dünya haritasında işaretli noktaları alttaki cümlelerle eşleştiriniz (10 puan)
1-Tundra bitkileri : .......................
2- Gelişmiş ulaşım : ......................
3- Yoğun tüketici nüfus : ......................
4- Yaygın sanayileşme : .......................
5- Kahve Plantasyonları : .......................
4. İklimin, üretim, tüketim ve dağıtım faaliyetleri üzerindeki etkisini bir önekle açıklayınız. (10 puan)
5. Tüketimi etkileyen beşeri etkenlerden 5 tanesini yazınız. (10 puan)
6. Hızlı nüfus artışının olumlu sonuçlarından 4 tanesini yazınız. (10 puan)
7. Arka sayfadaki test sorularını cevaplandırınız. (10x3= 30 puan)
1.
Bazı ülkelerin gelişmesi doğal kaynaklara bağlıyken bazıları doğal kaynaklar bakımından fakir olda bile gelişmelerini gerçekleştirebilir.
Yukarıda numaralandırılan yerlerin hangisinde zengin doğal kaynaklara sahip olmadığı halde gelişmiş bir ülke vardır?
A) A B) B C) C D) D E) E
2. I. Petrol
II.Doğalgaz
III.Kömür
Yukarıda verilen doğal kaynaklarla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A)Bitkilerin ve hayvan kalıntılarının yerin tabakaları arasında kalmasıyla oluşurlar
B)Ülkemiz ihracatında önemli bir paya sahiptirler.
C)Bu kaynaklar tükenebilir doğal kaynaklar arasındadır.
D) Enerji ve yakıt üretiminde kullanılırlar.
E)Yeryüzüne dengeli olarak dağılmamışlardır.
3. I.Rüzgar
II.Tarım
III.Doğalgaz
IV.Sanayi
V.Orman
Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri doğal kaynaktır?
A) II ve IV B) I,III ve IV C) I,II ve III
D) I, III ve V E) III ve V
4. Aşağıdaki şehirlerden hangisi ekonomik fonksiyonlarına göre şehirler sınıflandırması içinde yer almaz?
A) Liman B) Sanayi C) Maden D) Tarım E) İdari
5. Aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisinin üretiminin artması yer şekillerine daha çok bağlıdır?
A) Petrol B) Linyit C) Hidroelektrik
D) Güneş enerjisi E) Nükleer santraller
6. Üretim ve tüketim faaliyetleri arasındaki taşıma, depolama ve pazarlama işlerinin tümü ticaret sayesinde gerçekleşir.
Buna göre, ticaretin geliştiği merkezler arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A) Mal ve hizmet üretiminin yapıldığı büyük kentler
B) Sanayi faaliyetlerinin yoğunlaştığı alanlar
C) Turistik kasabaların bulunduğu alanlar
D) Fuar ve panayırların bulunduğu yerleşmeler
E) Tarımsal üretim yapılan ovalar
7. Aşağıdakilerden hangisi bir ülkede üretim, tüketim ve dağıtımı etkileyen doğal faktörlerden biri değildir?
A) Yerşekilleri B) İklim C) Su kaynakları D) Ulaşım E) Bitki örtüsü
8. Hammaddenin bozulabilir olduğu yerlerde, tesisler hammaddeye yakın veya kolay ulaşılabilecek alanda kurulmaktadır.
Aşağıda verilen tesislerin hangisi kurulurken yukarıdaki faktör göz önüne alınmıştır?
A) Petrol rafinerisi
B) Otomobil fabrikası
C) Konserve fabrikası
D) Cam fabrikası
E) İlaç sanayi
9. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Ülkelerin ekonomik yapılarında bulundukları coğrafyanın özellikleri etkili olmaktadır.
B) Fiziki şartları benzer olan ülkelerin ekonomik yapıları da benzerlik göstermektedir.
C) Teknolojik gelişmeler bir ülkenin fiziki şartlara bağlılığını belirler.
D) Bir ülkenin üretimini fiziki ve beşeri unsurlar belirler
E) Ülkelerin ekonomik yapılarında değişmeler olur.
10. İklimin tarım üzerindeki etkilerine aşağıdakilerden hangisi örnek gösterilemez?
A)Tarım ürünlerinin olgunlaşma süresi
B) Tarımda makinenin kullanılması
C) Sulama gereksinimi
D)Ürünlerin doğal yetişme alanı
E)Tarımsal ürün çeşitliliği
Başarılar dilerim…….
- Mal ve hizmetlerin kullanılmasına ……………………. denir.
- Tüketimin azalması ..........................faaliyetlerini de azaltır.
- İmalatın çevre koşullarına uygun yapılmasına ................................denir.
- Atmosferde; atomik oksijen, .....................oksijen ve ozon olarak 3 şekilde oksijen bulunur.
- .............................................bakterileri ölmüş canlılardaki organik maddeleri parçalar ve azotu kullanılabilir hale getirir.
- Üretim .............................`e olan talep ile değişim gösterir.
-............................ canlıların temel yapısını oluşturur.
-Farklı kıtalarda aynı tür canlılara rastlanması ............................................nın konusunu oluşturur.
- Şehirlerin sınıflandırılmasında en çok kullanılan kriter ………………………………….. dır.
- Bitkilerin yeryüzüne dağılışları ............................ dağılışını da doğrudan etkiler.
2. Aşağıdaki cümlelerin doğru ya da yanlış olduklarını “D“ ve “Y“ harfleriyle belirtiniz. (10 puan)
- ( ) Muson yağmur ormanları kışın yaprağını döken ağaçlardan oluşmuştur.
- ( ) Doğal nüfus artışı az, genel nüfus artışı çok olan ülkeler göç verirler..
- ( ) Bir akarsuda eğim kırığı ya da şelale varsa akarsuda hayvan türleri azdır.
- ( ) Atmosferdeki nem önce yoğunlaşıp bulut oluşturur sonra yağış olur.
- ( ) Bitkiler, azotdioksit ve suyu kullanıp güneş enerjisi yardımıyla oksijen ve glikoz üretirler.
- ( ) Üretim, dağıtım, tüketim sektörleri birbirleriyle etkileşim halindedir.
- ( ) Bir ülkede nüfus artışının eksiye gitmesi o ülkenin savunma gücünü zayıflatır.
- ( ) Gelişmemiş ülkede nüfus artış hızının yükselmesi üretici nüfusu artırır.
- ( ) Modern şehirleri ortaya çıkaran olay 1400`lü yıllarda ateşli silahların kullanılmasıdır.
- ( ) Mekke; petrol işleme, sanayi, askeri ve kültürel özellikleriyle etki alanını genişletmiştir.
3. Aşağıdaki dünya haritasında işaretli noktaları alttaki cümlelerle eşleştiriniz (10 puan)
1-Tundra bitkileri : .......................
2- Gelişmiş ulaşım : ......................
3- Yoğun tüketici nüfus : ......................
4- Yaygın sanayileşme : .......................
5- Kahve Plantasyonları : .......................
4. İklimin, üretim, tüketim ve dağıtım faaliyetleri üzerindeki etkisini bir önekle açıklayınız. (10 puan)
5. Tüketimi etkileyen beşeri etkenlerden 5 tanesini yazınız. (10 puan)
6. Hızlı nüfus artışının olumlu sonuçlarından 4 tanesini yazınız. (10 puan)
7. Arka sayfadaki test sorularını cevaplandırınız. (10x3= 30 puan)
1.
Bazı ülkelerin gelişmesi doğal kaynaklara bağlıyken bazıları doğal kaynaklar bakımından fakir olda bile gelişmelerini gerçekleştirebilir.
Yukarıda numaralandırılan yerlerin hangisinde zengin doğal kaynaklara sahip olmadığı halde gelişmiş bir ülke vardır?
A) A B) B C) C D) D E) E
2. I. Petrol
II.Doğalgaz
III.Kömür
Yukarıda verilen doğal kaynaklarla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A)Bitkilerin ve hayvan kalıntılarının yerin tabakaları arasında kalmasıyla oluşurlar
B)Ülkemiz ihracatında önemli bir paya sahiptirler.
C)Bu kaynaklar tükenebilir doğal kaynaklar arasındadır.
D) Enerji ve yakıt üretiminde kullanılırlar.
E)Yeryüzüne dengeli olarak dağılmamışlardır.
3. I.Rüzgar
II.Tarım
III.Doğalgaz
IV.Sanayi
V.Orman
Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri doğal kaynaktır?
A) II ve IV B) I,III ve IV C) I,II ve III
D) I, III ve V E) III ve V
4. Aşağıdaki şehirlerden hangisi ekonomik fonksiyonlarına göre şehirler sınıflandırması içinde yer almaz?
A) Liman B) Sanayi C) Maden D) Tarım E) İdari
5. Aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisinin üretiminin artması yer şekillerine daha çok bağlıdır?
A) Petrol B) Linyit C) Hidroelektrik
D) Güneş enerjisi E) Nükleer santraller
6. Üretim ve tüketim faaliyetleri arasındaki taşıma, depolama ve pazarlama işlerinin tümü ticaret sayesinde gerçekleşir.
Buna göre, ticaretin geliştiği merkezler arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A) Mal ve hizmet üretiminin yapıldığı büyük kentler
B) Sanayi faaliyetlerinin yoğunlaştığı alanlar
C) Turistik kasabaların bulunduğu alanlar
D) Fuar ve panayırların bulunduğu yerleşmeler
E) Tarımsal üretim yapılan ovalar
7. Aşağıdakilerden hangisi bir ülkede üretim, tüketim ve dağıtımı etkileyen doğal faktörlerden biri değildir?
A) Yerşekilleri B) İklim C) Su kaynakları D) Ulaşım E) Bitki örtüsü
8. Hammaddenin bozulabilir olduğu yerlerde, tesisler hammaddeye yakın veya kolay ulaşılabilecek alanda kurulmaktadır.
Aşağıda verilen tesislerin hangisi kurulurken yukarıdaki faktör göz önüne alınmıştır?
A) Petrol rafinerisi
B) Otomobil fabrikası
C) Konserve fabrikası
D) Cam fabrikası
E) İlaç sanayi
9. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Ülkelerin ekonomik yapılarında bulundukları coğrafyanın özellikleri etkili olmaktadır.
B) Fiziki şartları benzer olan ülkelerin ekonomik yapıları da benzerlik göstermektedir.
C) Teknolojik gelişmeler bir ülkenin fiziki şartlara bağlılığını belirler.
D) Bir ülkenin üretimini fiziki ve beşeri unsurlar belirler
E) Ülkelerin ekonomik yapılarında değişmeler olur.
10. İklimin tarım üzerindeki etkilerine aşağıdakilerden hangisi örnek gösterilemez?
A)Tarım ürünlerinin olgunlaşma süresi
B) Tarımda makinenin kullanılması
C) Sulama gereksinimi
D)Ürünlerin doğal yetişme alanı
E)Tarımsal ürün çeşitliliği
Başarılar dilerim…….