Undawn İncelemesi: Zombilerle Dolu Devasa Bir Dünyada Hayatta Kalma Mücadelesi
Undawn, kendi üssümüzü inşa ettiğimiz, hayatta kalmak için kaynaklar topladığımız, silahlar ürettiğimiz ve binlerce zombi ile zorlu patronlara (boss) karşı ister tek başımıza ister arkadaşlarımızla iş birliği yaparak mücadele ettiğimiz devasa bir açık dünya MMO hayatta kalma nişancı oyunudur.Son derece detaylı bir karakter oluşturma ekranından ve nispeten kısa sayılabilecek bir eğitim sürecinden sonra doğrudan tehlikeli açık dünyaya adım atıyoruz. Burada temel amacımız hayatta kalmak; bu da sürekli olarak yiyecek, temiz su ve kaliteli ekipman bulmayı, aynı zamanda dünyada devriye gezen zombileri alt etmeyi gerektiriyor.
Neyse ki, açık dünyada keşif yaparken topladığımız ham maddeler sayesinde kendi ekipmanlarımızı, kıyafetlerimizi ve yiyeceklerimizi üretebiliyoruz. Ayrıca güvenli kasabalardaki NPC'ler için verilen görevleri tamamlamak, karakterimizi geliştirmek için ek ödüller kazanmanın harika bir yolunu sunuyor.
Oyunun dikkat çeken yönlerinden biri de açlık, susuzluk, yorgunluk ve hatta kıyafetlerimizin temizliği gibi çok sayıda hayatta kalma parametresine sahip olmasıdır; tabii tuvalet ihtiyacı (idrar, dışkı) ve yüz yıkama gibi detayları da unutmamak gerek. Evet, yanlış duymadınız! Ne yazık ki bu parametrelerin büyük bir kısmının, eğlenceli ve akıcı bir oyun deneyiminden ziyade sadece anlamsız dikkat dağıtıcı unsurlardan ibaret olduğunu fark ettim. Kağıt üzerinde dünyaya daha fazla gerçekçilik katıyor gibi görünseler de, oynanış keyfini açıkça törpülüyorlar.
Hayatta kalma mücadelesinin ve kendi evimizi dilediğimiz gibi özelleştirmenin yanı sıra yapım; hem tek oyunculu hem de çok oyunculu etkinliklerle, ayrıca deneyim puanı (XP) ve kaynak kazanmak için her gün yenilenen aktivitelerle dolup taşıyor. Zaten oyunun en parlak ve keyifli olduğu yerler de tam olarak bu kum havuzu (sandbox) dinamikleri.
Öte yandan, yapımın bazı belirgin dezavantajları da mevcut. Zombileri vahşice alt etmekten çok, sürekli malzeme toplamak ve üretim yapmakla (crafting) çok daha fazla zaman harcıyorsunuz. Dahası, oyunun genelinde aceleye getirilmiş bir his hakim; koşma animasyonları yeterince akıcı değil, dövüş mekanikleri tam anlamıyla pürüzsüz hissettirmiyor ve oyun ne yazık ki en üst seviye mobil cihazlarda bile zaman zaman kasma/donma sorunları yaşatabiliyor.
Gelir modeline baktığımızda Undawn; çok sayıda kozmetik ürün, ev eşyaları ve üretim hızlandırıcı materyaller sunan uygulama içi satın alımlar (İAP) üzerinden para kazanır. Özellikle PC oyuncularını mobil oyuncularla karşı karşıya getiren PvP modlarıyla birleştiğinde bu durum rekabeti tamamen adil olmaktan çıkarıyor. Ancak oyunu tamamen ücretsiz (F2P) bir deneyim olarak ele alıp sadece PvE (çevresel) odaklı takılırsanız hâlâ keyif alabileceğiniz unsurlar bulabilirsiniz.
Özetle; Undawn kağıt üzerinde büyük bir potansiyel barındırıyor ancak teknik cilalamadan ziyade daha çok işlevselliğe ve içeriği şişirmeye odaklanmış bir yapım izlenimi veriyor.
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)