Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
Selamlar TurkMMO ailesi! Yıllardır buralardayım, teknolojiye meraklı biriyim. Ancak bu dijital dünya kolaylıklar getirse de, riskleri de barındırıyor. Özellikle veri gizliliği ve siber güvenlik mevzuları kafamı kurcalıyor. Sürekli veri sızıntısı, hesap çalma haberleri... İnsan bazen tedirgin oluyor. Kendi uyguladığım basit adımları sizinle paylaşmak istedim. Belki faydası dokunur, hep beraber daha güvenli takılırız sanal ortamda.
1. Güçlü Şifreler ve Yönetimi
Arkadaşlar, en temelden başlayalım: Şifreler! Hala "123456" kullananlar dikkat, bu şifreler saniyeler içinde kırılıyor. Şifreniz en az 12-14 karakterli, içinde büyük/küçük harf, rakam ve özel karakterler barındıran bir kombinasyon olmalı. Her siteye farklı şifre kullanmak zorunluluk! "Hepsini nasıl aklımda tutacağım?" diyorsanız, şifre yöneticileri (LastPass, Bitwarden gibi) devreye giriyor. Ben LastPass kullanıyorum, çok rahat ettim. Tek ana şifreyle tüm şifrelerimi yönetmek kolay, her servise özgü güçlü şifreler oluşturup kaydetmek çocuk oyuncağı.
4. Cihaz Güvenliği ve Yedekleme
Bilgisayarınızda veya telefonunuzda mutlaka güncel bir antivirüs yazılımı olsun. Free olanlar bile hiç yoktan iyidir. Sürekli tarama yapsın, sizi korusun. En önemlisi: Veri yedekleme!
Umarım bu rehberim birilerine yol gösterir. Dijital güvenlik hepimizin sorumluluğu. Biraz özenle, internetin nimetlerinden çok daha güvenli bir şekilde faydalanabiliriz. Kendinize iyi bakın, güvenli sörfler!
1. Güçlü Şifreler ve Yönetimi
Arkadaşlar, en temelden başlayalım: Şifreler! Hala "123456" kullananlar dikkat, bu şifreler saniyeler içinde kırılıyor. Şifreniz en az 12-14 karakterli, içinde büyük/küçük harf, rakam ve özel karakterler barındıran bir kombinasyon olmalı. Her siteye farklı şifre kullanmak zorunluluk! "Hepsini nasıl aklımda tutacağım?" diyorsanız, şifre yöneticileri (LastPass, Bitwarden gibi) devreye giriyor. Ben LastPass kullanıyorum, çok rahat ettim. Tek ana şifreyle tüm şifrelerimi yönetmek kolay, her servise özgü güçlü şifreler oluşturup kaydetmek çocuk oyuncağı.
Bir arkadaşın hesabı çalındı, sebebi her yerde aynı şifreyi kullanmasıymış. Bir site hacklenince, diğer hesapları da gitti.
4. Cihaz Güvenliği ve Yedekleme
Bilgisayarınızda veya telefonunuzda mutlaka güncel bir antivirüs yazılımı olsun. Free olanlar bile hiç yoktan iyidir. Sürekli tarama yapsın, sizi korusun. En önemlisi: Veri yedekleme!
| Cihazınız bozuldu, çalındı veya virüs yüzünden erişilemez oldu diyelim. Bütün fotoğraflar, belgeler, anılar... Hepsi gider. Ben önemli tüm dosyalarımı hem harici diske hem de bulut depolama servislerine yedeklerim. Böylece her zaman bir kopyası elimde olur. |
|
- Farklı ve güçlü şifreler kullanın.
- Şifre yöneticisi edinin.
- Mümkün olan her yerde 2FA'yı açın.
- Şüpheli linklere ve e-postalara dikkat edin.
[*] Yazılımlarınızı ve işletim sisteminizi güncel tutun. [*] Cihazlarınıza antivirüs kurun. [*] Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin.
Umarım bu rehberim birilerine yol gösterir. Dijital güvenlik hepimizin sorumluluğu. Biraz özenle, internetin nimetlerinden çok daha güvenli bir şekilde faydalanabiliriz. Kendinize iyi bakın, güvenli sörfler!
Son düzenleme:
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)