Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
IGN, 2023'teki çıkış tarihi civarında Nex Playground'ı inceleme teklifini kibirle reddetmişti. Neden olmasın ki? Sektörde hiçbir ağırlığı olmayan bir şirketten çıkan, ana giriş yöntemi sistemin önündeki ultra geniş açılı kamera lensi aracılığıyla kendi vücudunuz olan renkli küçük bir küp şeklindeki basit bir oyun konsolu.
Yine de, kendisinden önceki Wii gibi, her yerdeki elit oyun medyası tipleri tarafından küçümsenen bu makine, 2025 tatillerinde Microsoft'un Xbox konsollarından daha fazla satmayı başardı. Biz oyun medyası olarak yanılmış mıydık? İşte şimdi, IGN'in çocuk sahibi serbest zamanlı yazarlarından biri olarak, başarabilen o küçük turkuaz ve sarı küpü, yani Nex Playground'u inceliyorum.
Şirin, 3 inçlik küp formundaki yumuşak renk paletinden kurulum ve kontrol basitliğine kadar Nex Playground'daki her şey, ekran bağımlısı çocuklarının hareket etmesini canıgönü isteyen ebeveynleri hedefliyor. Popülerliği şaşırtıcı değil: kullanımı basit, kurulum veya oyun yükleme/güncelleme bekleme süresi neredeyse hiç yok ve konsoldaki her bir oyun sizi ayağa kalkıp bir şeyler yapmaya zorluyor; tıpkı Wii'deki birçok oyunun yaptığı gibi. (Şahsen, NES'teki orijinal Super Mario Bros.'tan beri video oyunu oynamamış olan annemin, 2006'da Wii Sports bowling oynarken diğer odadan "S-T-R-I-K-E!" diye bağırdığını hatırlıyorum. Bu, o havanın mantıklı bir uzantısı.)
Kurulum çocuk oyuncağı. Nex Playground, parçaları alma sırasını gösteren numaralı kutularla oldukça düzenli bir paketle geliyor. Sadece dört parça var: Playground'un kendisi, bir HDMI kablosu, bir USB-C güç kablosu (ucunda fiziksel kamera kapağı görevi gören mıknatıslı küçük bir disk var) ve küçük bir uzaktan kumanda. Playground çok küçük ve hafif, ancak beraberinde gelen kablolar çok esnek; bu sayede sert kablolarda olduğu gibi konsolu yerinden oynatmıyorlar.
Wi-Fi şifreniz yanınızdaysa ve Nex Team'in (konsolun arkasındaki ekip) bilgilerinizi satmayacağını garanti eden özet (TL;DR) kısmıyla başlayan uzun gizlilik politikasını okumak için durmazsanız, ilk yapılandırma da hızlı gerçekleşiyor. Ardından bir Nex Playground hesabı oluşturmanız ve şirketin 89 dolarlık Play Pass planı aboneliğini sunan bir açılış ekranını geçmeniz gerekiyor. (Buna değineceğiz.) Sonrasında, desenli kıyafetler giymemeniz veya mobilyalara çarpmayacağınız, boş bir oyun alanı olan bir yere kurmanız gibi ipuçları veriyor. Son olarak, yerleştirdiğiniz yerin uygun olup olmadığını kontrol etmek için küçük bir test sürüşü yapıyor.
Kurulum bittiğinde, Playground'un ana ekranının üst kısmındaki ayarlar menüsünden yapılandırabileceğiniz pek bir şey yok. HDR anahtarları, yenileme hızı veya çözünürlük seçenekleri bulamazsınız; görsel olarak ne sunuluyorsa odur. Yine de değiştirebileceğiniz bazı şeyler var: belirli oyunları gizleyebilir veya saat dilimini ayarlayabilirsiniz; ayrıca değerli OLED TV'nizi korumak için cihazın uyku moduna geçmeden önce ne kadar süre boşta kalacağını belirleyebilirsiniz. Ayrıca HDMI-CEC kullanarak, cihaz açıldığında veya uykuya daldığında TV'nizi açıp kapatmasını sağlayabilirsiniz.
Konsolun teknik özellikleri de benzer şekilde sıkıcı ve 16 GB RAM'e sahip olduğu gerçeği dışında tartışmaya pek değmez; bu rakam Nintendo Switch 2'deki 12 GB'tan daha yüksek. Bu durum, göreceli performansları hakkında aslında hiçbir şey ifade etmiyor ama yine de not ettiğim kadar komik bir istatistik. Her halükarda, sahip oldukları Android tabanlı Play OS'u çalıştırmak için yeterli ve ihtiyacı olan tek şey bu. [Güncelleme: Bir Nex sözcüsü, Playground'un 2x16Gb belleğe sahip olduğunu, bunun 16 GB değil 4 GB'a denk geldiğini açıklamak için iletişime geçti.]
Nex Playground, bekleyebileceğiniz hemen her yerde mevcut: Amazon, Target, Walmart, Best Buy ve daha fazlasında stokta bulunuyor. Ek aksesuarlara ihtiyacınız olmayacak ancak başlangıçtaki 299 dolarlık fiyat etiketinin 89 dolar daha yüksek olduğunu varsaymalısınız, çünkü Nex Play Pass aboneliği olmadan pek kullanışlı değil.
Tamam, tamam, Nex Playground teknik olarak bir video oyun konsolu, o yüzden oyunlardan bahsedelim. 50'den fazla oyundan oluşan kataloğu; Nex Team tarafından geliştirilen düşünceli ama basit (bu terimi biraz geniş anlamda kullanıyorum) orijinal oyunlardan oluşan derli toplu bir koleksiyondan, bazı düzgün üçüncü taraf çalışmalardan ve on yılı aşkın süredir hepimizin oynadığı Fruit Ninja gibi basit akıllı telefon oyunlarının yeniden düzenlenmiş versiyonlarından, Nintendo Wii'nin özellikle ömrünün sonuna doğru musallat olan o özensiz, lisanslı düşük kaliteli oyunlara kadar uzanıyor.
Kurulum, oyun seçimi ve bazen oyun içi menülerde gezinmek için Playground'un kumandasını kullanıyorsunuz ancak gerçek oynanışa gelince her şey hareket kontrolüyle ilgili. Vücudunuzdaki 18 noktayı takip eden sistemin hareket takibi, küçük dairemin dar oturma odasında bile çok iyi çalıştı. Yine de, kamerasının ve yerleşik NPU'sunun yanı sıra bir derinlik algılama sistemine sahip olmasını isterdim; çünkü oyun bir nesneyi duvar boyunca uzanan dolabın içine yerleştirdiğinde, o dolaba kesinlikle birden fazla kez tekme attım. Çoğu zaman bu bir sorun değildi ama oyunların çevreme daha fazla (veya en azından biraz) uyum sağlaması güzel olurdu.
Abonelik olmadan, Fruit Ninja da dahil olmak üzere yalnızca beş oyuna sahip oluyorsunuz. Daha fazlasını isterseniz -ki bu şeye 300 dolar ödedikten sonra isteyeceksiniz- tek seçeneğiniz Nex Team'in yıllık 89 dolarlık Play Pass aboneliğine veya bunun 49 dolarlık 3 aylık versiyonuna para dökmek. Bunu yaptığınızda, çoğu Gabby’s Dollhouse: A-meow-zing Moves veya Unicorn Academy: Friendship Adventures gibi popüler çocuk programlarından lisanslanmış yaklaşık 50 ek oyun elde ediyorsunuz.
Tüm bunların eğlenceli olup olmadığına gelince, şunu baştan söyleyeyim: Eğer amaç çocuklarınıza eğlenceli bulabilecekleri ama onları hareket ettirecek bir şey vermekse, Nex Playground işe yarıyor -başlarda. 8 yaşındaki çocuğum, sistemi ilk kurduğumda Fruit Ninja ve Whac-A-Mole'a bayıldı. Maalesef bu yenilik hissi hızla kayboldu ve birkaç gün içinde Nex Playground'un zamanınıza ve paranıza değip değmeyeceğini görme arayışımda tek başıma kaldım. Çocuğumun bu kadar çabuk ilgisini kaybetmesi kötü bir işaret, ancak hiçbir çocuk bir diğeriyle aynı değildir ve sizinki farklı tepki verebilir.
Peki, orta yaşlı bir adam olarak bana göre gerçek oynanış nasıldı? Bunu, keyif aldığım birkaç oyunun mini incelemeleri aracılığıyla anlatayım.
Homerun Heroes: Starstrikers'da pek bir şey yok. Bu, rastgele kişilere karşı oynadığınız, onlardan daha fazla ve daha iyi home run yapmaya çalıştığınız birinci parti bir çevrimiçi eşleştirme arcade beyzbol oyunu. Aslında eğlenceli de. Anime avatarınızı hafifçe özelleştirdikten sonra oynanış, Nex Playground'un önünde -isterseniz aksesuar bir sopa ile- doğru zaman geldiğinde boş ellerinizi veya sopanızı savurmaya hazır bir vuruş pozisyonu almayı gerektiriyor.
Top atıldığında, ekranda büyük dairesel bir hat beliriyor ve top yaklaştıkça küçülüyor. Aynı zamanda, altındaki bir ok soldan sağa doğru kayarak vuruşunuzu hedeflemenize yardımcı oluyor; erken savurursanız sola, geç savurursanız sağa gider. Tam doğru zamanda vurursanız, tribünlerin üzerinde yüzen çarpan balonlarından birine çarpar. (Ortadaki en yükseğidir ve skorunuzu beşle çarpar.)
Home run yapmak istiyorsanız vuruşlarınızı alçakta tutmanız gerekir. Sonuçta, yeterince alçaktan savurmazsanız home run yapamazsınız. Bu oyunu neredeyse anında kaptım ve skorlarım rakipleriminkini gölgede bıraktı. Ki onların hepsinin küçük çocuklar olduğunu tahmin ediyorum.
Ah, evet, Fruit Ninja. Her şeyde var. iPhone'lar, PS Vita, Xbox One ve hatta Apple Vision Pro. Onu burada bulduğuma şaşırmadım ve hemen hemen son 16 yıldır oynadığınız oyunla aynı. (Evet, Fruit Ninja neredeyse ABD seçimlerinde oy kullanacak yaşa geldi. Ki bu bir sahtekarlık olurdu! Tutuklayın bu adamı!)
Her neyse, Fruit Ninja'da Homerun Heroes'taki kadar iyi değilim. Ekranda, kollarının ucu parlayan kütükler şeklinde gölgeli, pikselli bir silüet olarak temsil ediliyorsunuz. Siz kollarınızı savurdukça kesikler takip ediyor; amacınız, her zamanki gibi, bu kesikleri kullanarak ekranın altından yukarı fırlatılan meyveleri ikiye bölmek ve bu sırada arada karışan bombalardan kaçınmak. Bir Vision Pro'ya sahip olduğum için şunu söyleyebilirim ki Nex Playground versiyonu onunkinden biraz daha iyi oynanıyor; ancak kol hareketlerinizi 3D bir alan yerine 2D bir alana aktardığınız için meyveleri yanlış zamanda kesmek veya bombaları tetiklemek çok kolay.
Ama omzu ve boynu şu an bilinmeyen bir sakatlık nedeniyle kaplumbağa hızıyla iyileşmeyen çocuğum, Fruit Ninja'ya bayılıyor. Oyunun Klasik (üç hata veya bir bomba ve elenirsiniz), Arcade (süreli, puan toplama şöleni) ve Zen (kaybedemediğiniz ve isterseniz bombalarla uğraşmak zorunda kalmadığınız) dahil olmak üzere birkaç oynanış modu var.
Wii Sports (veya Switch versiyonunu) oynadıysanız, Bowling Strike!'ı da oynamışsınızdır. Arka planda çalan hafif asansör müziği tarzı ezgiler ve bir bowling salonunun ortam sesleriyle benzer bir havaya sahip. Ancak Bowling Strike!'ı alıp oynamak biraz daha kolay, kısmen kumandayı tutmanıza gerek olmadığı için, kısmen de B düğmesini basılı tutup doğru zamanda bırakmak gibi biraz tuhaf olan Wii Sports zamanlamasını yakalamak zorunda olmadığınız için; sadece topu tutmaya hazır olduğunuzda kolunuzu kaldırıyor, sonra aşağı, geri ve ileri doğru savuruyorsunuz.
Burada Wii oyunundaki inceliklerin bir kısmı mevcut. Topunuzu sol veya sağ açıyla fırlatabilir ve hatta spin ekleyebilirsiniz, gerçi ben bunların hiçbirini kavrayamadım. Oyunun öğreticisi, spin eklemek için vuruşun sonunda kolunuzu sola ve sağa bükmenizi istiyor ancak bu bende pek tutarlı olmadı. Bunu başarmak için gereken koordinasyona sahip olmadığımı tam bir güvenle söyleyemem ama yine de.
Yine de çocuğumla Bowling Strike! ile iyi vakit geçirdik. Kesinlikle Nintendo Switch Sports veya Wii Sports oynamayı tercih ederim ama en azından Nex Playground'daki sanal bowling, yanlışlıkla silaha dönüşmüş bir kumandanın TV'mi yok etme riskini taşımıyor.
Nex Team, daha yaşlı oyunculara hitap edebilecek birkaç oyun da eklemiş. Kütüphanesinde, biri ücretsiz olan ve hem grubun en eğlencelisi hem de dikkatimi en uzun süre çeken Starri dahil olmak üzere birkaç fitness ve dans oyunu bulacaksınız. Bu oyun, Beat Saber ve Synth Riders gibi oyunların açıkça basitleştirilmiş bir versiyonu ve bir oturuma başladığınızda size "Yakala" (Catch) veya "Kes" (Slash) seçeneği sunuyor.
Çok fazla Synth Riders oynadığım için önce Yakala'yı denedim. Aslında Synth Riders'tan çok farklı; bir synthwave cehenneminden size doğru uçan topları yakalamak yerine, çoğunlukla ekranda beliren dönen kutulara uzanıyorsunuz. Bazen, ekranın alt tarafındaki kenarlardan mavi veya turuncu elmaslar, yarısı mavi yarısı turuncu olan bir daireye doğru süzülüyor ve elmaslar oraya ulaştığında renklerin eşleşmesi için daireyi döndürüyorsunuz. Kes modu, Beat Saber'ın nasıl oynandığına dair anladıklarıma daha yakın hissettirdi (hiç oynamadım); size doğru uçan mavi ve turuncu okların gösterdiği yöne kollarınızı savuruyor ve mavi ve turuncu çubukları kesiyorsunuz; bu sırada doğru rengi kullandığınızdan emin oluyorsunuz (sol kolunuz mavi, sağ kolunuz turuncudur).
Starri'nin şarkı kütüphanesi çoğunlukla hiç duymadığım şarkılar ve sanatçılardan oluşuyor, ancak Nex Team, Shakira'nın “Whenever Wherever” şarkısı ve Rick Astley'nin kaçınılmaz “Never Gonna Give You Up” şarkısı gibi birkaç eğlenceli lisanslı parça eklemiş. Yine de oyun, zamanlama ve ellerimi doğru yere yerleştirme konusunda son derece hoşgörülüydü, bu yüzden başarılı olmak zor değildi.
Tek diğer dans oyunu, benim, eee, berbat olduğum Barbie Dance Party. Şarkı listesi, mükemmel Barbie filminden bazılarını içeriyor ancak bunları oynamak, ekrandaki bir Barbie karakterinin hareketlerini taklit etmeyi gerektiriyor. Nex Playground, tüm bu oyunlar arasında hareketlerinizi tanıma konusunda dikkat çekici derecede iyi, bu yüzden pozları düzgün veya doğru zamanda vermeyi defalarca başaramadığımda bunu saymadı. Oyun, benden ne istediği konusunda hiç acımadı. Yine de harika bir parti oyunu olma potansiyeline sahip; erişilebilir, hatalarınız için sizi gerçekten cezalandırmıyor ve arkadaşlarınızın önünde tamamen bir aptal gibi görünmenizi sağlıyor.
Fitness oyunları az ve hepsi denemeye değmez. Örneğin Box Flow Fitness, gerçekten yaptığım şeyden oldukça kopuk hissettirdi ve "eğitmeni" açıkça (ve sinir bozucu bir şekilde) bir yapay zeka modeli tarafından seslendirilmişti. Amaç, hedefinizin yönüne göre jab, haymaker ve uppercutlarla uçan nesnelere vurmak ve eğilerek veya vücudunuzu yana yatırarak açılı çubuklardan kaçmaktır. Aynı oyunu VR'da oynadım ve Nex Playground'da da Vision Pro'da olduğu kadar nefret ettim.
Family Fitness Challenge daha iyiydi. Bu oyun ekranı Nex Playground'un kamerasından gelen video akışıyla ve alt kısımda tekmelemeniz, kaçmanız veya üzerinden atlamanız beklenen nesnelerin bir katmanıyla dolduruyor. Bu daha sürükleyiciydi ve engellerin üzerinden atlamaya çalışırken -zamanlamam kötü olduğunda onları ekrandan dışarı tekmelerken- veya futbol toplarını ideal olarak ekrandaki yüzen hedeflere geri gönderirken kesinlikle kalp atış hızımı artırdı.
Nex Playground'un oyun kataloğunun çoğunlukla yüzeysel basitliğini sorun etmiyorum. Bazıları oldukça eğlenceli ve birçoğunu arkadaşlarla oynarken çok keyif alabileceğimi görebiliyorum. Maalesef, hareket tabanlı oyunlar, benim kadar hareketli olmayan bazı insanlar için oynaması zor veya imkansız olacaktır; ancak sistemin kredisine verelim ki, en azından sadece üst vücudunuzu kullanan oyunları gösteren bir filtreye sahip, böylece tekerlekli sandalyeye bağımlı olanlar da yapacak bir şeyler bulabiliyor.
Nex Playground'un gerçekten sinir bozucu olduğu nokta ise monetizasyon. Başlangıçtaki temel beş oyun dışında, Nex Team'in Play Pass aboneliği olmadan kütüphanenin geri kalanına erişemezsiniz; tek tek oyun satın alma seçeneği hiç yok. Bir defalık biraz daha yüksek bir ücretle aylık üye olabilmeyi sineye çekebilirdim ama şirketin 89 dolarlık yıllık ücreti dışında sunduğu en iyi seçenek 49 dolara 3 aylık erişim. Sizi geri getirecek bu kadar az içeriğe sahip bir kütüphane için ödenecek inanılmaz bir para.
Bu incelemeye rastlayan ve Nex Playground'un çocuklarına biraz hareket etmeleri için eğlenceli bir teşvik sağlayıp sağlamayacağını merak eden ebeveynler için: Hemen satın almayın. Zaten bir tane almış bir arkadaşınızı bulun ve denemek için zaman ayarlayın. Kütüphanesini, ideal olarak birden fazla oturum boyunca iyice keşfedin. Ve eğer çocuğunuz beğenirse, geçmişte bir arkadaşının oyuncağının yeniliğine, o oyuncağa kendisi sahip olduktan sonra ne kadar çabuk alışıp sıkıldığını düşünün. Benim çocuğum bir arkadaşında denedi ama evimizde bir tane olması, görünüşe göre, cazibesini hemen yok etti.
Nex Playground'u sevmek için nedenler var; 300 dolarlık fiyat etiketi, bir Nintendo Switch 2'nin maliyeti olan (yakında olacak) 500 dolardan çok daha kolay hazmedilir ve ekstra kontrolcüler satın almanıza gerek yok. Ancak aynı zamanda, orijinal Switch ile aynı fiyata sahip; Joy-Con kontrolcülerinin yerleşik hareket kontrollerini kullanan birçok oyun da dahil olmak üzere derin bir oyun kütüphanesi olan ve ikinci elleri uygun fiyata kolayca bulunabilen bir sistem. Üstelik, bir Switch ile uzun yıllar boyunca harika vakit geçirmek için aboneliğe ihtiyacınız yok; istediğiniz oyunları satın alırsınız ve onlar sizin olur.