Scarlet 1
Scarlet
Best Studio 1
Best Studio
mannaxxx 1
mannaxxx
Agora Metin2 1
Agora Metin2
[DEV]AB 1
[DEV]AB
Sevdamsın 1
Sevdamsın
TuZaKK 1
TuZaKK
kaptanmikro1 1
kaptanmikro1
farkmt2official 2
farkmt2official
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle

Dead or Alive 6 Last Round İncelemesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Agora Metin2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 13

Türkiye'de ilk Mobil & PC Aynı Anda Metin2 Oyna. Triarchonline kalıcı ve uzun ömürlü yapısı ile 24 Temmuz'da açılıyor. | 1-99 Mobil Metin2 Triarch HEMEN TIKLA!

deadoralive6-lastround-review-blogroll-1782252930652.jpg

Dead or Alive'ı her zaman sevmişimdir; ne yazık ki, insanların sizi tuhaf bir sapık sanmaması için bu cümlenin genellikle arkasından bir "ama" eklemek gerekir. "Öyle değil!" diye bağırabilirsiniz. "Triangle System'in harika olduğunu düşünüyorum!" Bu yorucu bir durum ve Dead or Alive 6, etrafındaki tartışmaların odağına yerleşen bu tür şeylerden çok daha fazlasını hak eden, mekaniksel açıdan zengin bir dövüş oyunu. Bununla birlikte, 2019'da onu özel kılan her şey bugün hala geçerliliğini korusa da, eğer orijinal oyuna zaten sahipseniz Last Round özel olarak harcadığınız paraya değecekmiş gibi hissettirmiyor; ayrıca yedi yıllık bir oyunun yeniden yayınlanmasında kesinlikle yer alması gereken birçok şey eksik.

Ringe çıkıp yumrukları savurmadan önce, bazı temel kuralları belirleyelim ve Last Round'un ne olduğunu (ve ne yazık ki ne olmadığını) saptayalım. Last Round; orijinal oyun için daha önce yayınlanmış yedi DLC dövüşçüsünden beşi (Nyotengu, Phase 4, Momiji, Rachel ve Tamaki), Kasumi, Ayane, Marie Rose, Honoka ve NiCO için beşer yeni kostüm, yeni bir Photo Mode ve bazı küçük ama etkili görsel güncellemelerle birlikte sunulan Dead or Alive 6'dır. Hepsi bu.

Dahil olmayan şeyler ise yüzlerce DLC kostümü (şaka yapmıyorum; Steam sayfası şu anda 440 adet DLC listeliyor, gerçi bazıları paketler ve karakter açılışlarıdır). Yine de DOA6'nın orijinal sürümünde daha önce bir kıyafet satın aldıysanız, sahip olduklarınızın çoğunu aktarabilirsiniz. Aktaramayacağınız şeyler ise The King of Fighters serisinden konuk karakterler Mai Shiranui ve Kula Diamond'ın açılışları gibi görünüyor; onlara zaten sahip olsanız bile her biri için 11 dolar ödemeniz gerekecek. Korkunç.

İşte Last Round bu. Dead or Alive 5 Last Round'da olduğu gibi yeni karakterler veya eski oyunlardan dönen arenalar yok. Hayranların yıllardır yalvardığı eklemelere rağmen cross-platform play yok, rollback netcode yok ve Tag Battle yok. Team Ninja ileride ek karakterler ve kostümler sözü verdi ancak bu yetersiz yeniden yayınlama işlemi gerçekten kafa karıştırıcı. Dead or Alive 6 yedi yıllık bir oyun. Eğer mevcut tüm DLC'ler ücretsiz olarak dahil edilseydi veya etkili yeni bir özellik eklenseydi, belki bunu haklı çıkarabilirdiniz. Ama şu anki haliyle Last Round sadece daha fazla kostüm satmak için bir bahane gibi hissettiriyor. Bu kostümler güzel, evet, ama neden sadece yeni DLC olarak gelmediklerine dair gerçekten hiçbir mazeret yok.

Bu üzücü, çünkü Dead or Alive 6 hala harika bir dövüş oyunu. Dead or Alive serisi her zaman son derece basit olmuştur: yumruklar için bir düğme, tekmeler için bir, fırlatmalar (throws) için bir, tutuşlar (holds) için bir ve (2019'daki orijinal sürüm itibarıyla) Fatal Rush autocombo gerçekleştiren ve özel enerji barı hareketlerini açan "yeni" bir özel saldırı düğmesi. Ancak birçok dövüş oyunundan daha fazlası olan Dead or Alive, en iyi haliyle bir satranç maçı gibidir. Triangle System olarak bilinen sistemi kullanarak, her hamle bir karşı hamleyi beraberinde getirir; vuruşlar fırlatmaları, fırlatmalar tutuşları, tutuşlar ise vuruşları yener ve yeterince iyiyseniz her saldırı aynı zamanda bir boşluk yaratır.

Bu dövüş sistemini harika kılan şey her zaman tutuşlar (holds) olmuştur. Bakınız, herhangi bir saldırı düğmesine basıp saldırının geleceğini tahmin ettiğiniz yönü (yüksek, düşük veya orta - gerçi orta yumruklar ve orta tekmeler farklı yön girişleri gerektirir) seçerek temel olarak her türlü vuruşu karşılayabilir ve potansiyel olarak herhangi bir saldırıyı olduğu yerde durdurabilirsiniz. Ancak tutuşlar doğası gereği risklidir. Fırlatmaları durdurmazlar ve zamanlama yanlışsa veya doğru tutuşu kullanmadıysanız vuruşlara karşı hala yenilirler; ancak bir tutuşu doğru denk getirirseniz tüm raundu tersine çevirebilirsiniz. Bunu başarmak, bilgisayara karşı bile olsa absürt derecede tatmin edici.

Bu durum belirli kurallar yaratan bir psikolojik savaş oluşturuyor ve bu hala Last Round'da mevcut; ancak bu durum Dead or Alive'ın aynı zamanda öğrenilmesinin inanılmaz derecede kolay olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Örneğin Virtua Fighter kadar derin olmayabilir ama herkes Dead or Alive 6 oynayabilir. Oyunda iyi olmak, hamleleri ve karşı hamleleri gerçekten derinlemesine incelemeyi, hem oynadığınız karakterin hem de rakibinizin nasıl çalıştığını bilmeyi ve bu bilgiyi doğru zamanda doğru seçeneği seçmek için kullanmayı gerektirir. Bir darbeyi indirmek harika hissettiriyor, darbe almak ise can yakıyor.

Hırpalandığınızda ve can barınızın hızla azaldığını gördüğünüzde bu canınızı yakar. Ama yakmalı da. Bu, bir hata yaptığınız anlamına gelir. O tutuşu yanlış zamanlamamalıydınız, değil mi? Ancak bir Break Blow indirmek için Break Gauge'ünüzü doldurduğunuzda (Dead or Alive 5'teki Critical Blow'lar gibi) veya şık bir karşı hamleyle durumu tersine çevirmek için yeterli Break Gauge'e ulaştığınızda, Triangle System gerçekten parlıyor. 3D bir dövüş oyununa enerji barı eklemek her zaman risklidir (Tekken hayranlarına Tekken 8'deki Heat hakkında ne hissettiklerini sorun), ancak bence Dead or Alive 6'nın bunu uygulama biçimi zamanın sınavından geçmeyi başardı.

Dead or Alive 6 Last Round'u PC'de oynamak da absürt derecede iyi hissettiriyor. Vuruşlar ağırlık ve darbe hissi taşıyor, karakterler çevik hissettiriyor ve maçlar hızlı ve sürükleyici. Eğer nasıl yapıldığını biliyorsanız gerçekten müthiş kombolar yapabilirsiniz, ancak maçlar hala risk-ödül karar verme süreci ve uygulama etrafında dönüyor. Ayrıca, "bir pterodaktil yumurtasına çarptınız ve şimdi pterodaktiller size çok kızgın" gibi aşırı saçma şeylerden, "birinin gerçekten büyük bir tepeden aşağı yuvarlanıp yol boyunca her şeye çarpması komiktir" tarzındaki şeylere kadar uzanan Danger Zones'ların hala büyük bir hayranıyım. Konumlanma, denge ve doğru zamanlama her dövüş oyununun unsurlarıdır ancak Dead or Alive'ın anlık oyun hissinin ne kadar basit, temiz ve iyi olduğunu anlatmak zor. Her şey sadece akıp gidiyor.

2019'daki orijinal çıkışta çokça oynayan ancak o zamandan beri her güncellemeyi takip etmeyen biri olarak, Last Round'un avantajlarından biri, deneme fırsatı bulamadığım dahil olan beş DLC karakterini kullanabilmekti. Hepsinden keyif aldım ama özellikle Momiji, Rachel ve Phase 4 ile aramda bir bağ oluştu. Momiji gücü hız ve agresiflik için feda ederken, Rachel ise yüksek hasara dönüşen kısa zincirlerle tamamen kaba kuvvet üzerine kurulu; eğer Ninja Gaiden'da bu ikisinden biriyle oynadıysanız bu size tanıdık gelecektir. Phase 4 ise... her şeyden biraz yapabiliyor; en azından benim için, "oynaması anında iyi hissettiren" karakterlerden biri. Onunla kesinlikle daha fazla zaman geçirmek istiyorum.

Dead or Alive 6 bunun dışındaki her yönüyle hatırladığım oyunla aynı; bu 40 dolarlık bir yeniden yayınlama için hayal kırıklığı olsa da, asıl oyun içeriği söz konusu olduğunda bu çoğunlukla iyi bir şey. İnanılmaz derecede detaylı bir eğitim, komut eğitimi, standart eğitim modu (frame data dahil) ve her karakter için kombo denemeleri dahil olmak üzere hala mükemmel öğretici araçlara sahip. Eğer bu ilk Dead or Alive deneyiminizse, ayaklarınızın yere basması kolaydır ve eğer pasınızı atıyorsanız, bu araçlar hala çok yardımcı oluyor.

Ayrıca, sizi bir dövüşün içine sokan ve kombo ile belirli miktarda hasar vermek veya rakip yan adımlarken (sidestepping) ona vurmak gibi tamamlamanız gereken üç göreve kadar veren bir meydan okuma modu olan DOA Quest'in de büyük bir hayranıyım. En iyi kısmı ise, bir şeyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bir düğmeye basarak anında eğitimdeki ilgili derse gidebilmeniz, dilediğiniz kadar pratik yapabilmeniz ve ardından DOA Quest'e geri dönebilmeniz. İnanılmaz. Dövüş oyunlarını öğrenmek zordur ve aksini söyleyen herkes yalan söylüyordur, bu nedenle insanları oyuna çekmek ve orada tutmak için iyi öğretici araçlar esastır. DOA6 yedi yıllık olabilir ama bu konuyu doğru çözmüş ve bu büyük bir olay.

Diğer tek oyunculu modlar da iyi. Ne derseniz deyin, kopuk olsa da keyifli derecede saçma olan hikaye modunu seviyorum. Evet, turnuvalar, kötü şirketler, küresel komplolar, ninjalar, siborglar ve her türlü çılgın şey hakkında ama aynı zamanda çok samimi. Bir adamın gerçek bir ninjaya "Hey, ninja adam!" diye bağırdığını, ardından ona çelik bir varil fırlattığını ve hemen sonrasında iki kadının dövüş sevgisi üzerinden bağ kurduğunu, ardından birkaç çocuğun bir antrenman maçından sonra New Yorklu bir sokak dövüşçüsünü tezahüratla desteklediğini başka nerede görebilirsiniz? Pek çok yerde değil ve bunu Street Fighter 6'nın World Tour'u gibi bir şey oynamaya veya sadece Guilty Gear Strive'daki gibi bir film izlemeye tercih ederim.

Ayrıca, kadınları diğerlerinin çoğu gibi destekleyici rollerle sınırlamak yerine başrollerde konumlandıran bir dövüş oyunu senaryosu görmek de güzel. Erkekler kendi rollerini oynuyor ve kendi anlarını yaşıyorlar ama bu şov çoğunlukla Kasumi, Helena, Ayane, Honoka, Laifeng ve Hitomi'ye ait. Kararlar veriyorlar, irade sahibi davranıyorlar ve onları sadece plaj voleybolu oynarken görmüş kişilerin beklemediği bir şekilde kendi sorunlarını çözüyorlar. Ve evet, hikaye biraz Looney Tunes tarzında ama her dövüş oyunununki öyledir. Hiç Street Fighter külliyatına dikkat ettiniz mi? Kendini araba sanan bir adam var ve bu belki de işin en tuhaf kısmı bile değildir. Dead or Alive, Mortal Kombat gibi bir şeye kıyasla çok daha fazla mantıklı geliyor (bunu MK'nın saçmalıklarını seven biri olarak söylüyorum) ve ana olay örgüsü karmaşık olsa da, bireysel sahneler ve karakter etkileşimleri iyi çalışıyor ve çok eğlenceli.

Dead or Alive 6'nın konsol versiyonları, çevrimdışı oynarken bile bir düğmeye bastığınız an ile karakterin işlemi gerçekleştirdiği an arasındaki gecikme olan ciddi bir input lag sorunuyla anılıyordu. Bu sekiz kareye (frame) kadar çıkabiliyordu ve Last Round'un konsol sürümlerinde bu konuya hiç değinilmemiş gibi görünüyor. Dövüş oyunlarında bir miktar input lag yaygındır ancak sekiz kare her standartta kötüdür. Ancak orijinal sürümde olduğu gibi, (bu inceleme için kullandığımız) PC versiyonu minimum input lag'e sahip. Bu sorunun Last Round'da ele alınmayan bir diğer konu olması üzücü ve bu, Dead or Alive 6'yı sadece konsolda oynayabiliyorsanız tekrar önermeyi çok daha zor hale getiren önemli bir problem.

Elbette, Dead or Alive'ın genellikle bilindiği itibar bu değil ve Last Round'un satış noktalarından biri yeni kostümler ve Photo Mode olduğu için, sanırım şimdi bu seri hakkında yazılmış her eleştiriyi kaplayan konudan bahsetmek zorundayım: herkesin nasıl göründüğü ve nasıl hareket ettiği. Evet, kadınlar "Şöyle" görünüyor. Evet, birçoğu çok "zıplıyor". Evet, saç modellerini değiştirebilir, onlara gözlük takabilir ve hatta eğer hoşunuza gidiyorsa onları açık kıyafetler giydirebilirsiniz (gerçi gerçekten aşırı olan şeyler için hala ek ödeme yapmanız gerekecek). Şahsen ben yumruklaşmak için buradayım.

Dürüst olmak gerekirse, dövüş oyunlarında seksi karakter eksikliği yok; Soul Calibur'daki Ivy tam anlamıyla bir dominatrix ve Capcom'un Chun-Li için çıkardığı seksi kıyafetler o kadar iyi sattı ki son birkaç Street Fighter küçük bir ülkenin GSYİH'sini karşılayabilirdi. Hatta dövüş oyunları zaman geçtikçe sadece daha şehvetli hale geldi. Yani, Guilty Gear kadrosunu gördünüz mü? Ya da şu an "Ayak Fetişi: Karakter" haline gelen Street Fighter'ın Juri'sini? Bu tür şeylerle karşılaştırıldığında, Dead or Alive 6'nın şehvet tarzı neredeyse... eski moda kalıyor? Buradaki bazı kıyafetler rüküş veya zevksiz, evet, ama onları satın almak veya kullanmak zorunda değilim ya da Last Round hakkındaki tüm algımı onların belirlemesine izin veremem. Ve eğer birisi çevrimiçi ortamda sevmediğim kıyafetlerden birini kullanıyorsa? Bu, onların canına okumak için daha fazla sebeptir.

Aslında, 2019'da Team Ninja'nın "tuhaf olması" şeklinde kestirip atılan birçok görsel geliştirme aslında oldukça iyi duruyor. Karakterlerin dövüş sırasında terlemesi ve galibiyet pozları verirken yüzlerinde ve vücutlarında kesikler ile morluklar görülmesi harika. Bir dövüşten sonra biraz terli ve hırpalanmış olmalısınız ve bu detayların tamamen istismarcı veya dikizleyici niyetlerle eklendiği hissini vermiyor. Dövüşmek vahşi ve kanlı bir iştir. Dead or Alive 6 karakterlerinin, hırpalayıcı bir dövüşten sonra gerçekten bir kavgadaymış gibi görünmelerini seviyorum. Beni yanlış anlamayın: Dead or Alive 6'yı bugün yapılmış bir dövüş oyunuyla asla karıştırmazsınız. İşlevsel olarak öyle olan çok güzel bir PS4 oyunu gibi görünüyor ama en azından gerçekten iyi duruyor.

Yani evet, Dead or Alive hala Dead or Alive ama iyiyi kötüyle kabul etmek zorundasınız ve burada kesinlikle iyi şeyler var. DLC sorunlarına rağmen, çoğu modern dövüş oyununda bu kadar çok kostüm seçeneğine sahip olmak için neler vermezdim; ayrıca bunca tanesini sadece karakterlerle oynayarak ve oyun içi para harcayarak açabilmeniz çok güzel. Bazıları rüküş ama Helena'yı her halükarda bir mayo yerine birçok muhteşem elbisesinden birinin içine sokmayı tercih ederim. Ayrıca, özellikle aynı yüz şekillerinin ve vücut tiplerinin tekrarlandığı bir çağda, herkesin tasarımında etkileyici bir görsel çeşitlilik var. Net olmak istiyorum: Dead or Alive 6'nın eleştirilere karşı bağışıklığı olduğunu söylemiyorum. Bazıları kesinlikle haklı; ancak birkaç yıl aradan sonra onunla vakit geçirmek, burada daha önce hak ettiğinden daha fazla övgü almayı hak eden şeyler olduğunu da düşündürüyor. Umarım bu konuda normal olabiliriz.

Diğer tek oyunculu modlara gelince, eksiklik yok. Bu sürümde Tag Battle'ın olmaması berbat ama standart versus, arcade ve survival modları, bir replay theater, lore girişleri ve trivia içeren bir kütüphane ve bir müzik odası (bahsedilen hikaye modu ve DOA Quest'e ek olarak) gibi yapılacak hala çok şey var. Çevrimiçi oynamak istemeseniz bile, sizi meşgul edecek çok şey var.

Yeni Photo Mode'u bile seviyorum (kaçınılmaz olarak kötü amaçlarla kullanılacak olsa da). Karakterlerinizi ve arenanızı seçip istediğiniz kareleri yakalamak için hamle listelerini kare kare (frame by frame) incelemek kolay. Kamerayı hareket ettirme konusunda daha fazla özgürlük olmasını isterdim; büyük oranda sabitlenmiş durumda, ancak bunu telafi etmek için yakınlaştırıp uzaklaştırabilir ve karakterleri döndürebilirsiniz. Photo Mode ayrıca bir fightstick'te istediğim kadar iyi çalışmıyor çünkü bazı seçenekler sağ analog çubuğa atanmış, ancak yine de yeterince sağlam.

Son olarak, çevrimiçi oyundan bahsedelim. 2026 yılında cross-platform play'in olmaması tamamen kabul edilemez; rollback eksikliği ise aynı derecede sinir bozucu olsa da, 3D oyunlarda uygulanmasının meşhur zorluğu nedeniyle daha kolay anlaşılabilir. Bununla birlikte, Last Round'un netcode'u test ettiğimde şaşırtıcı derecede iyi çalıştı. New York'ta yaşıyorum ve Texas'tan biriyle oynadım; maçlarımız, tek bir küçük takılma dışında inanılmaz derecede akıcıydı. Ancak ikimiz de kablolu bağlantı kullanıyorduk. Şimdi, dövüş oyunlarını kablosuz bağlantıyla oynayanların cenneti asla göremeyecek ninja köpekler olduğu görüşündeyim, ancak gerçek şu ki birçok insan bu şekilde oynuyor ve bu durum maçları etkileyecektir. Team Ninja'nın burada bir rollback çözümü uygulama fırsatına sahip olması (ki bunu daha sonra gelecek oyunlarda geliştirebilirlerdi) ve bunu basitçe yapmamayı seçmiş olması çılgınca. Oyunu oynanamaz hale getiriyor mu? Hayır. Ancak inanılmaz derecede hayal kırıklığı yaratan bir seçim.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri