Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
Orijinal incelememin ardından Civilization 7'den uzun bir ara verdikten sonra – ki o zamanlar oyundan pek de hoşlanmadığımı söylemiştim – büyük 1.4 Test of Time güncellemesiyle, ve daha spesifik olarak Haziran 2026 sonlarında çıkan 1.4.1 yamasıyla bir şans daha vermeye karar verdim. Firaxis, bazı çok ihtiyaç duyulan kullanım kolaylığı iyileştirmeleri de dahil olmak üzere, genel olarak oldukça büyük değişiklikler yapmış. Ancak, daha eski, mevcut Civ oyunlarına daha çok benzeme felsefesinin genel doğruluğu konusunda hemfikir olup olmadığımı bilmiyorum.
Mayıs ayında Take-Two'dan Strauss Zelnick, Game File'a Civilization 7'nin mevcut hayranlar için "fazla ileri" olduğunu söylemişti. Test of Time güncellemesinin temel aldığı yön yıldızı kesinlikle bu. Ve bence, benim bakış açımdan, Civ 7'nin lansmanına gelen olumsuz geri bildirimlerden çıkarılacak tamamen yanlış mesaj buydu. No Man's Sky geliştiricisi Sean Murray'nin söylediği ve aklıma takılıp duran bir alıntı var: "Oyuncular sorunlar hakkında neredeyse her zaman haklıdır… [ama] çözümler hakkında neredeyse hiçbir zaman haklı değiller." Bence Firaxis, oyuncu kitlesinin belirli sesli kesimlerinin talep ettiği çözümlere fazla güvenmiş.
Civilization 7 ile, bu efsanevi 4X serisini basitleştirme ve akıcılaştırma isteği, özellikle arayüz söz konusu olduğunda biraz fazla ileri gitmiş gibi. İyi oynamak için ihtiyacım olan bilgiyi sağlamada veya bazen neler olup bittiğini anlamada sinir bozucu derecede yetersiz. Yine de, gelişmiş savaş ve diplomasi, biraz eklenmiş anlatısal hava, ayrıca çoğunlukla muhteşem grafikler ve sesler var, bu yüzden hala gece geç saatlere kadar "bir tur daha" tıklamam için nedenler verebilir. Firaxis'in olağan yama ve genişleme hızına bakıldığında, yeni fikirlerini rafine edebileceğine ve olması gereken her şeye dönüşebileceğine inanmak için iyi bir neden var ve şu anki haliyle en azından hala eğlenceli bir zaman geçirse de, yeni bir çağ başladığında alışkın olduğumuzdan daha büyük bir adım geriye. - Leana Hafer, 3 Şubat 2025
Civilization 7'nin tam incelemesini oku.
Medeniyet değiştirme hayranıyım. Bu çok tartışmalı ve bunu anlıyorum. Ve bu şekilde gitmiş veya ortadan kalkmış değil. İsterseniz her çağda medeniyetleri değiştirebilirsiniz. Yapay zekayı her çağda medeniyet değiştirecek şekilde ayarlayabilirsiniz. "Zamansız" medeniyetlerin nasıl uygulandığını bile zorunlu olarak sevmiyorum – bu size önceki oyunlarda olduğu gibi aynı medeniyetle tüm üç çağ boyunca oynamanıza izin veriyor. Kendi "zirve" çağlarında olmasalar bile her biri için benzersiz politika kartları var. Ve özellikle, zirve çağında olan ve bildiğiniz bir medeniyetten benzersiz birimler veya geliştirmeler ödünç almanıza izin veren Syncretism özelliğini seviyorum.
Üç çağ boyunca İzlanda olarak bir kampanya oynadım ve modern çağda, İzlandalılar olarak deniz aşırı savaşlarda iyi olmamızın mantıklı olduğunu düşünerek, Syncretism aracılığıyla Amerikan Deniz Piyadelerini benzersiz bir birim olarak aldım. Bunun bir seçenek olmasından nefret etmiyorum. Bu daha çok prensip meselesi. Civ 7'nin en ilginç fikirlerinden bazılarını geri çekerek en iyi ayağını öne koyduğunu hissetmiyorum.
Bunun gerçekten bir hayal kırıklığı olduğu yer zafer koşullarıdır; her birinin, 1.0'daki çağlara özgü hedeflere dair bazı kalıntı imalar içerebilen veya içermeyen, gerçekten basitleştirilmiş bir puan yarışı haline dönüştürülmüş olmasıdır. Bu hedeflerin birçoğu tam bir karmaşaydı. Bunu hiç inkar etmiyorum. Ancak rafine edilmek yerine, çok daha az ilginç bir şeyle değiştirilmişler.
Turizm geri döndü, ancak Civ 6'daki gibi çalışmıyor. Kültürel zafer puanlarının adı, ve harika yapı bina yığını meta'sını kırmada hiçbir işe yaramadı. Askeri için Domination, ekonomik için GSYİH ve bilim için Innovation var ve işlevsel olarak neredeyse aynılar. Bilim zaferinde küçük, ilginç bir ayrıntı var: bir fırlatma rampası inşa etmeniz ve onu savunmanız gerekiyor.
Ancak tüm zaferler artık dört kategoriden birinde puanınızı ikinci sıradaki medeniyetten belirli bir eşiğin üzerine çıkarmanızı gerektirerek çalışıyor, bu da oyunu bitirmeden önce beş tur geri sayımı başlatıyor. Fabrikalar ve hazine filoları gibi 1.0 mekanikleri artık size basitçe GSYİH puanları veriyor; bu aynı zamanda şehirlerinizin ne kadar altın ürettiği ve ne kadar ticaret rotanız olduğu gibi şeyleri de içeriyor. Domination, fethedilen şehirleri sahiplenmekten geliyor. Innovation, özel projelerden ve teknoloji ağacından geliyor.
Zafer eşiği zamanla azalır; Antik Çağ'da 5x'ten, gördüğüm en düşük seviyede, Modern Çağ'ın yaklaşık %60'ında 1.5x'e kadar. Bu, eğer kimse sizinle aynı zafer hedefi için yarışmıyorsa, kampanyayı oldukça erken bitirebileceğiniz anlamına gelir. Ve bu, kesin bir sonucun 50 tur daha oynamak yerine işleri bitirmek için hoş karşılanabilir bir yol olsa da, aynı zamanda geç oyunu eğlenceli hale getiremediklerinin bir kabulü gibi hissettiriyor, bu yüzden size atlamanın bir yolunu verebilirler.
1.4 yama notları, artık en başından itibaren tek bir zafer koşuluna odaklanabileceğiniz gerçeğinden büyük bir iyileştirme olarak bahsediyor, ancak ben de çağlar arasında stratejimi değiştirme yeteneğini seviyordum. Ve artık bunun için herhangi bir ödül yok. İzlanda İmparatorluğum, Keşif Çağı boyunca denizlerin terörüydü, olmaları gerektiği gibi ve modern çağda bir Domination zaferine devam ettim, doğal harikalara gösterdiğim tüm bonuslarla durup Turizm için gitmek daha ilginç olabilirdi. Gerçekten de fikrimi değiştirmek için çok geçti.
Kullanım kolaylığı değişiklikleri en azından önemli. Arayüz ve araç ipuçları, daha hızlı bilgiye erişim yollarıyla büyük ölçüde genişletilmiş. Araç ipuçlarını sabitleyebilirsiniz… K tuşuyla? Tamam. Garip bir seçim, ama en azından yeniden atayabilirsiniz. Civlopedia hala istediğim birçok özelliği eksik, ilgili bir makaleye götüren tıklanabilir köprüler gibi. Ancak ilgili ayrıntıları bulmak veya belirli bir rakamın nasıl hesaplandığına dair daha derinlemesine bilgi edinmek çok daha kolay.
Oyun kurulumu seçenekleri de genişletildi ve biraz daha iyi açıklandı. Hala eski Civ oyunları kadar sağlam değiller. Ancak bazı harita türleri, deniz seviyesi gibi ayarlayabileceğiniz ek değişkenlerle birlikte geliyor. Takımada haritası gerçekten bir takımada gibi görünüyor, ancak yüksek deniz seviyesi ayarında hala biraz fazla arazi yoğun olduğunu düşünüyorum. Özel zorluk değiştiriciler de var, yapay zekanın bedava para almasını umursamıyorsanız ama birimlerinin keyfi savaş bonusları almasını istemiyorsanız, bu hoş. Hatta başlangıç medeniyetlerinde kalıp kalmayacaklarını veya her çağda yeni bir tane seçip seçmeyeceklerini bile ayarlayabilirsiniz.
Peki, tüm bu güncellemelerden sonra Civ 7 ile nerede duruyorum? Nihayet o "kıvamı" buldu mu? Eh, bunu yazarken, sadece zevk için oynamayı planladığım yeni bir kampanya başlattım, bu yüzden ilk incelememde söylediğim gibi, serinin bilinen o "bir tur daha" kalitesinden yoksun değil. Önemli detayları benden gizlemeyen bir arayüze sahip olmak büyük bir rahatlık. Ama mesele şu ki: hala Civ 5 veya Civ 6 oynamayı tercih ederim. Civ 7, özellikle daha cesur fikirlerinden bazılarını geri çektiği için, yılların yamaları ve genişlemeleriyle hala rekabet edemiyor, bu da onu daha da soyulmuş bir Civ 6 gibi hissettiriyor.
Test of Time güncellemesi aniden bunu benim gözde Civ'im yapmadı. Sanırım bu çizginin üzerine çıkıp çıkmadığını görmek için en az bir veya iki büyük genişleme gerekecek. Ve lansmandan bu yana birçok değişikliğine rehberlik eden tasarım felsefesiyle hemfikir olmasam da – özellikle zafer koşulları bir adım geri gibi hissettiriyor – işaret edebileceğim anlamlı iyileştirmeler de var.
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)