Agora Metin2 1
Agora Metin2
PrimeAC 1
PrimeAC
ShadowFon 1
ShadowFon
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
romegames 1
romegames
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Bvural41 1
Bvural41
NovaLst 1
NovaLst
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

CDMA - Güç Kontrolü

Nizam-ı Alem

Asalet kana değil, duruşa bakar.
Telefon Numarası Onaylanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Co Admin
Dergi Editörü
Turnuva
Admin
Yarışma
Gold Üye
Gümüş Üye
VIP Üye
Paylaşım
Ayın Üyesi
Altın Üye
Konular
1,224
Çözüm
6
Online süresi
2mo 16d
Reaksiyon Skoru
6,023
Altın Konu
422
Başarım Puanı
349
MmoLira
3,821
DevLira
6
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

CDMA'da, tüm mobil cihazlar aynı frekansta iletim yaptığından, ağın iç paraziti ağ kapasitesini belirlemede kritik bir rol oynar. Ayrıca, paraziti sınırlamak için her mobil vericinin gücü kontrol edilmelidir.

Güç kontrolü, yakın-uzak sorununu çözmek için esasen gereklidir. Yakın-uzak sorununu azaltmanın temel fikri, tüm mobil cihazların baz istasyonuna aynı güç seviyesini almasını sağlamaktır. Her alınan güç en az belirli bir seviyede olmalıdır, böylece bağlantı Eb/N0 gibi sistem gereksinimlerini karşılayabilir. Baz istasyonunda aynı güç seviyesini almak için, baz istasyonuna daha yakın olan mobil cihazlar, baz istasyonundan uzakta olan mobil cihazlardan daha az güç iletmelidir.

Aşağıdaki şekilde, A ve B olmak üzere iki mobil hücre bulunmaktadır. A baz istasyonuna daha yakın, B ise baz istasyonundan uzaktır. Pr, gerekli sistem performansı için minimum sinyal seviyesidir. Bu nedenle, B mobil cihazı, baz istasyonuna aynı Pr'yi elde etmek için daha fazla güç iletmelidir (PB>PA). Eğer güç kontrolü yoksa, yani her iki mobil hücreden gelen iletim gücü aynıysa, A'dan alınan sinyal B'den alınan sinyalden çok daha güçlü olur.

1780830272756.png

Tüm mobil istasyonlar sinyalleri aynı güçte (MS) ilettiğinde, baz istasyonundaki alınan seviyeler birbirinden farklıdır ve bu farklılık baz istasyonu ile mobil istasyonlar arasındaki mesafeye bağlıdır.

Alınan seviye, sönümlenme nedeniyle hızla dalgalanır. Baz istasyonunda alınan seviyeyi korumak için, CDMA sistemlerinde uygun bir güç kontrol tekniği kullanılmalıdır.

Her kullanıcının iletim gücünü kontrol etmemiz gerekir. Bu kontrole iletim gücü kontrolü (Güç Kontrolü) denir. İletim gücünü kontrol etmenin iki yolu vardır. Birincisi açık döngü (Open Loop) kontrolü, ikincisi ise kapalı döngü (Closed Loop) kontrolüdür.

1780830292406.png

Ters Bağlantı Güç Kontrolü

Yukarıda açıklanan yakın-uzak etkisine ek olarak, acil sorun, mobil cihazın ilk bağlantı kurduğunda iletim gücünü belirlemektir. Mobil cihaz baz istasyonuyla temas kurana kadar, sistemdeki parazit miktarı hakkında hiçbir fikri yoktur. Temas sağlamak için yüksek güçle iletim yapmaya çalışırsa, çok fazla parazit oluşturabilir. Öte yandan, mobil cihaz daha az güçle iletim yaparsa (diğer mobil bağlantıları bozmamak için), güç gerekli Eb/N0 değerini karşılayamaz.

IS-95 standartlarında belirtildiği gibi, mobil cihaz sisteme girmek istediğinde, erişim adı verilen bir sinyal gönderir.

CDMA'da, her kullanıcının iletim gücü, baz istasyonu/BTS tarafından düşük güçle erişim probuyla alınan aynı gücü (Pr) elde etmek için kontrol gücü tarafından tahsis edilir. Mobil cihaz ilk erişim probunu gönderir, ardından baz istasyonundan bir yanıt bekler. Yanıt almazsa, daha yüksek güçle ikinci bir erişim probu gönderilir.

Baz istasyonu yanıt verene kadar işlem tekrarlanır. Baz istasyonunun verdiği sinyal yüksekse, mobil cihaz düşük iletim gücüne sahip, kendisine daha yakın olan baz istasyonuna bağlanır. Benzer şekilde, sinyal zayıfsa, mobil cihaz yol kaybının daha büyük olduğunu bilir ve yüksek güçle iletim yapar.

Yukarıda açıklanan işlem, yalnızca mobil cihazın kendisi tarafından kontrol edildiği için açık döngü güç kontrolü olarak adlandırılır. Açık döngü güç kontrolü, ilk mobil cihazın baz istasyonuyla iletişim kurmaya çalışmasıyla başlar.

Bu güç kontrolü, yavaş değişkenlerin gölgeleme etkilerini telafi etmek için kullanılır. Bununla birlikte, arka ve ön bağlantılar farklı frekanslarda olduğundan, tahmini iletim gücü, baz istasyonunun ön tarafına olan yol kaybı nedeniyle güç kontrolü için doğru bir çözüm vermez. Bu güç kontrolü, hızlı Rayleigh sönümleme kanalları için başarısız olur veya çok yavaş kalır.

Kapalı döngü kontrolünün gücü, hızlı Rayleigh renk bozulmasını telafi etmek için kullanılır. Bu sefer, mobil cihazın iletim gücü baz istasyonu tarafından kontrol edilir. Bu amaçla, baz istasyonu sürekli olarak ters bağlantı sinyal kalitesini izler. Bağlantı kalitesi düşükse, mobil cihaza gücünü artırmasını söyler; Bağlantı kalitesi çok yüksekse, mobil baz istasyonu kontrolcüsü gücünü azaltır.

İleri Bağlantı Güç Kontrolü

Ters bağlantı güç kontrolüne benzer şekilde, ileri bağlantı kalitesini belirli bir seviyede tutmak için ileri bağlantı güç kontrolü de gereklidir. Bu durumda, mobil cihaz ileri bağlantı kalitesini izler ve baz istasyonuna açma veya kapatma talimatı verir. Bu güç kontrolü, yakın-uzak sorununa etki etmez. Tüm sinyaller, mobil cihaza ulaştıklarında aynı güç seviyesinde birbirine karışır. Kısacası, ileri bağlantıda yakın-uzak sorunu yoktur.

Güç Kontrolünün Etkisi

İletim gücü kontrolü ile kullanıcı, konumdan bağımsız olarak sabit bir iletişim ortamı elde edebilir. Baz istasyonundan uzakta olan kullanıcı, baz istasyonuna daha yakın olan kullanıcıya göre daha yüksek bir iletim gücü gönderir. Ayrıca bu iletim gücü kontrolü ile zayıflama etkileri azaltılabilir. Bu, zayıflama nedeniyle alınan güçteki değişimin iletim gücü kontrolü ile bastırılabileceği anlamına gelir.

1780830324653.png

Güç kontrolü, sönümleme dalgalanmasını telafi edebilmektedir.
Tüm MS'lerden alınan güç eşit olacak şekilde kontrol edilir.
Yakın-uzak sorunu güç kontrolü ile hafifletilir.​

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri