romegames 1
romegames
Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Altın Konu Microsoft Azure - Ölçeklenebilirlik

Nizam-ı Alem

Asalet kana değil, duruşa bakar.
Telefon Numarası Onaylanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Yönetici
Dergi Editörü
Turnuva
Admin
Yarışma
VIP Üye
Paylaşım
Ayın Üyesi
Konular
1,207
Çözüm
6
Online süresi
2mo 16d
Reaksiyon Skoru
5,959
Altın Konu
410
Başarım Puanı
349
MmoLira
45,966
DevLira
3
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Ölçeklendirme, sistemin web uygulamasına gelen iş yükü veya trafik miktarındaki değişikliklere uyum sağlama yeteneğidir. Azure hizmetinin en önemli özelliklerinden biri, uygulama kullanımının taleplerine göre otomatik olarak ölçeklendirme yapabilmesidir.

Temel olarak, uygulama için kaynakların artırılması veya azaltılmasına ölçeklendirme denir. Bir web uygulaması her dağıtıldığında bir örnek oluşturulur. Örnek oluşturmak, o uygulamaya bir sunucu atamak anlamına gelir. Örneği artırmak, o uygulamaya atanan sunucuların sayısını artırmak anlamına gelir. Ölçeklendirme, daha fazla örnek oluşturularak yapılır ve buna ölçeklendirme (scaleing out) denir. Ölçeklendirmeyi sağlamanın bir diğer yolu da daha büyük rol örnekleri sağlamaktır, buna da ölçeklendirme (scaleing up) denir.

Azure'da ölçeklendirme yapılandırması, geleneksel barındırmaya kıyasla daha kolaydır. Birincil sunucunun kapatılması gerekmez. Ayrıca kaynak eklemenin fiziksel kısıtlamalarını da ortadan kaldırır.

Ölçeklendirme özellikleri, Azure'da seçtiğiniz uygulama hizmeti planına bağlıdır. Azure'da beş uygulama hizmeti planı vardır:

1778295328598.png

Ücretsiz ve paylaşımlı hizmet planlarında, yalnızca bir örnek mevcut olduğundan uygulamayı ölçeklendiremezsiniz. Temel planda, uygulamayı manuel olarak ölçeklendirebilirsiniz. Bu, daha fazla örneğe ihtiyaç olup olmadığını görmek için ölçümleri manuel olarak kontrol etmeniz ve ardından Azure yönetim portalınızdan bunları artırıp azaltmanız gerektiği anlamına gelir. Standart ve premium planlarda, birkaç parametreye göre otomatik ölçeklendirmeyi seçebilirsiniz.

Farklı planlarda mevcut tüm seçenekleri görmek için:

1. Adım: Yönetim portalında web uygulamanıza gidin ve üst menüden ölçeklendirmeyi seçin. Ücretsiz hizmet planında yalnızca 1 örneğin oluşturulduğunu görebilirsiniz.

1.jpg

Adım 2 − Paylaşımlı planda 1 örnek oluşturabilirsiniz ancak otomatik ölçeklendirme seçeneğiniz yoktur.

2.jpg

3. Adım − Temel hizmet planı kapsamında en fazla 3 örnek oluşturabilirsiniz, ancak otomatik ölçeklendirme seçeneğiniz de mevcuttur. Bu, ihtiyaç duyduğunuzda örnek sayısını manuel olarak artırabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, örneğin boyutunu da seçebilirsiniz.

3.jpg

4. Adım − Standart hizmet planı kapsamında, aşağıdaki seçeneklerden birine göre otomatik ölçeklendirmeyi seçebilirsiniz:

CPU yüzdesi − Belirli bir süre boyunca ortalama CPU yüzdesine bağlı olarak örnek sayısını artırmayı seçebilirsiniz. Aşağıdaki resimde, ortalama CPU kullanımı %60 ile %80 arasına ulaştığında örnek sayısını 3'e kadar artırmayı seçtiğimizi görebilirsiniz.

4.jpg

Zamanlama − Haftanın belirli bir günü veya günün belirli bir saati için çalıştırılacak örnek sayısını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, örnek sayısını artırmanız gereken tarihleri de belirtebilirsiniz.

5.jpg

Burada bu uygulama için premium seçenekten bahsedilmemektedir. Hizmet planlarınız için aboneliğinize bağlı olarak farklı seçenekler görebilirsiniz. Ancak temel kavram aynı kalacaktır.

Dikkate Alınması Gerekenler
Hizmet planını oluşturduktan sonra bile değiştirebilirsiniz.

Tüm örnekler aynı hizmet planından gelir. Aynı uygulama için paylaşımlı ve standart olmak üzere iki örneğe sahip olamazsınız. Dolayısıyla, aynı uygulama için farklı hizmet planlarından örnekleri karıştırıp eşleştiremezsiniz.

Otomatik ölçeklendirmeyi seçmiş olsanız bile, Azure'dan en iyi şekilde yararlanmak için uygulamanızın metriklerini ve performansını kontrol etmelisiniz. Bu şekilde hem para tasarrufu yapabilir hem de uygulamaların performansını optimize edebilirsiniz.​

Eline Sağlık

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri