Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
CRUD konusun da 2. paylaşımım sizlerle. CRUD'ı İlk öğrendiğimde mantığını anlıyorum gibi oluyordum ama iş pratiğe gelince biraz karışıyordu. Özellikle Django tarafını da görmek bayağı uğraştırdı. O yüzden ben biraz daha düz, uygulama üzerinden anlatmaya çalıştım kendi kendime.
Benim deneyimlediğim şu oldu; işin temeli model ile başlıyor. Önce veriyi nasıl tutacağını belirliyorsun. Mesela basit bir “Post” modeli açıyorsun, başlık ve içerik gibi alanlar ekliyorsun. Sonra view tarafına geçince olay netleşiyor. Burada artık veriyle ne yapacağını söylüyorsun. Yeni kayıt eklemek, listelemek, silmek gibi işlemler burada yazılıyor. Django ORM sağ olsun, çoğu şeyi direkt Python ile hallediyorsun, ekstra SQL yazma derdi olmuyor. Template kısmı da işin görünen yüzü. Form koyuyorsun mesela, kullanıcı oradan veri giriyor. Liste sayfasında da veriler akıyor. Ben ilk başta bu üçlü yapıyı ayrı şekilde düşünmüştüm ama aslında hepsi birbirine bağlı. Bir yerde eksik olunca diğer taraf da çalışmıyor zaten.
Bir süre sonra şunu fark ettim; CRUD dediğimiz şey sadece basit projelerde değil, her yerde aynı mantıkla dönüyor. API yazarken de aynı, admin panel yaparken de. Sadece biraz daha karmaşık hale geliyor o kadar. Mantığı oturunca yeni bir şey öğreniyormuş gibi hissetmiyorsun, sadece aynı şeyi farklı yerde kullanıyorsun. Bana en çok yarayan şeyelrden biri küçük denemeler yapmak oldu açıkcası. Direkt büyük proje yerine, tek model açıp onun üzerinde ekle-sil-güncelle denemek daha hızlı öğretiyor. Zaten birkaç tekrar yapınca otomatikleşiyor.