- Konular
- 1,251
- Online süresi
- 3ay 23g
- Reaksiyon Skoru
- 3,791
- Altın Konu
- 521
- Başarım Puanı
- 274
- TM Yaşı
- 2 Yıl 23 Gün
- MmoLira
- 129,605
- DevLira
- 450
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
Üretimde, elektronik parçalar genellikle sensörleri bağlamak ve çeşitli cihazları kontrol etmek için kullanılır. Bir breadboard yalnızca geçici bir deney devresi kartı olarak kullanılabilir ve evrensel kart kablolaması daha karmaşıktır. En iyi çözüm kendi PCB'nizi yapmaktır. Aşağıda, bir PCB üretiminde pratik deneyim paylaşımı yer almaktadır. Fabrika üretim teknolojisiyle karşılaştırılamasa da, amatör üretim için yeterlidir. Teknik ve ekipman sınırlamaları nedeniyle, yalnızca en basit tek panelli kart üretilebilir.
Kendin yap (DIY) PCB kartı üretimi esas olarak dört adımdan oluşur: devre kartı tasarımı, kürleme, aşındırma ve delme.
Öncelikle, iyi bir devre tasarlayın, parçaları, konektörleri vb. ayarlayın. Gerekirse, devreyi test etmek için bir breadboard kullanılabilir. Devrenin doğru ve uygulanabilir olduğu belirlendikten sonra, PCB yapımına başlayabilirsiniz. Şematik çizmenize olanak tanıyan ve yaygın olarak kullanılan parçaların bir kütüphanesini içeren ücretsiz bir PCB tasarım yazılımı olan Circuit Maker'ı kullanmanız önerilir. Şematik çizildikten sonra, yazılım şematik parçaları ve kablolamayı bir PCB düzenine dönüştürecektir. Şematik çizmeniz gerekmiyorsa, kendi kablolamanızı ve lehim pedlerinizi ekleyerek doğrudan PCB tasarımına geçebilirsiniz. Tasarımı üstten görünüm olarak çizdiğinizden ve metin ekleme ve ters çevirme için aynalama gibi yerleşimleri buna göre ayarladığınızdan emin olun.
Kendin Yap PCB Kartı, kürleme lambası kullanılarak fotopolimer kaplı bir devre kartına devre hatlarının basılmasını içerir. PCB'yi üstten görünümle tasarlayın ve devre şemasını yazdırırken, sol ve sağ ters çevirme için aynalama ayarını kullanın. PCB negatifinin en koyu renkte basılması ve şeffaf bir film üzerinde 1:1 oranında korunması gerekir. PDF dosyalarını doğrudan yazdıran bir lazer yazıcı veya fotokopi makinesi en uygunudur. Toner yeterli olmalı ve yüksek sıcaklığa dayanıklı baskı filmi kullanılmalıdır. Filmi yazıcıya elle beslemek en iyisidir. PCB bakır levhasının önceden kesilmiş bir boyutunu hazırlayın. Fotopolimeri kendim uygulamayı denedim, ancak sonuç iyi ve düzensiz değildi, bu yüzden kalitesi garantili ve kullanışlı olan Kinsten altın elektronik fotopolimer PCB satın aldım. Kürleme işlemi için kürleme lambalı bir ışık kutusu gereklidir. Lambanın gücü, mesafesi ve pozlama süresi dikkatlice ayarlanmalıdır. Üç adet T5-6W kürleme lambası kullanıyorum; üç lamba daha iyi sonuçlar verecek, birbirini tamamlayacak ve hatları daha belirgin hale getirecektir. PCB negatifini ve PCB'yi sıkıştırmak için şeffaf bir yapışkan plaka parçası kullandığınızdan ve boşluk kalmadığından emin olun. Film, kürleme lambasından 5 cm uzaklığa yerleştirilmeli ve 9 dakika boyunca pozlanmalıdır (bu süre testler yoluyla belirlenmiştir ve ayarlanabilir).
Kendin yap PCB kartı aşındırma işlemi, istenmeyen bakır folyoyu çıkararak gerekli devre hatlarını geride bırakmayı içerir. Bu işlem üç kimyasal gerektirir: geliştirici toz, aşındırma tozu ve sıyırma tozu. Geliştirici toz ve aşındırma tozu, Sham Shui Po, Apliu Caddesi'ndeki en büyük elektronik parça mağazasında bulunabilir. Bir kapta 100 ml suya 5 gram geliştirici tozunu çözün ve açıkta kalan PCB'yi içine yerleştirin. Hatlar net bir şekilde görünene kadar birkaç dakika hafifçe çalkalayın. Hatlar tamamen göründüğünde, PCB'yi hemen çıkarın ve suyla durulayın. Hatlarda herhangi bir hasar varsa, taban plakasını kurulayın ve yağ bazlı bir kalemle onarın. Ardından, kabı temizleyin ve 150 ml sıcak suya 45 gram çevre dostu aşındırma tozunu çözün (miktarın çok az olmadığından emin olun, aksi takdirde aşındırma konsantrasyonu daha sonra yeterli olmayacaktır). Tamamlanana kadar yaklaşık 40-60 dakika boyunca ara sıra hafifçe çalkalayın. PCB'yi çıkarın ve suyla durulayın. Son olarak, kabı temizleyin ve az miktarda suya az miktarda sıyırma tozu çözün. PCB'yi içine yerleştirin, koruyucu film anında çözülerek bakır folyo hatlarını ortaya çıkaracaktır. Eğer sökme tozu yoksa, hafif bir oksidasyon çözeltisi deneyebilirsiniz.
Lehim pedlerine delikler açın. Yaygın delik çapları 0,8 mm ve 1 mm'dir. Gerekli alet küçük, hafif bir elektrikli matkaptır. Çok sayıda PCB üretmek istiyorsanız, önce tek bir PCB'yi kendiniz tasarlayabilirsiniz. Başarılı olduktan sonra, tasarım dosyasını üretim için bir fabrikaya gönderebilirsiniz. Bu süreç, PCB tasarım yazılımlarının ve endüstri tarafından kabul edilen dosya özelliklerinin dikkatli bir şekilde incelenmesini gerektirir.
Kendin yap (DIY) PCB üretimi, fabrika teknolojisiyle kıyaslanamayabilir, ancak amatör meraklılar için yeterlidir.